• Anasayfa
  • Bilgi
  • Türkiye’nin farklı bölgelerindeki EN güzel yaylalar

Türkiye’nin farklı bölgelerindeki EN güzel yaylalar

nihanbayram

Yayla deyince hepimizin aklına ilk olarak Karadeniz Bölgesi’ndeki yaylalar geliyor. Bu yaylaların birçoğuna gittik ve hangisine gitmiş olursak olalım o yemyeşil manzaraya hayran kaldık. Henüz hiç Karadeniz yaylalarına çıkmadıysan çok şey kaçırıyorsun. Sana güzel bir Karadeniz planı yaptırması için Türkiye’de yayla turizmi yapılabilecek en iyi yerler yazımı buraya bırakıyorum. Bu yazımda ise dört bir yanı yeşilliklerle süslü ülkemizin farklı bölgelerindeki yaylaları anlatacağım. İzmir’den Adana’ya, Yalova’dan Antalya’ya kadar birçok şehrimizde doğanın yeşilliğine doyabileceğin yaylaları gel beraber tanıyalım.

İçindekiler

Kozak Yaylası, İzmir

kozak yaylası

İzmir’i Çeşme, Alaçatı, Sığacık ve Karaburun gibi deniziyle ünlü beldeleriyle sık sık anıyoruz ama aslında Kozak Yaylası da mutlaka görmen gereken noktalardan biri. 5 milyon fıstık çamına ev sahipliği yapan Kozak Yaylası, Bergama ilçesine 20 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. Kozak Yaylası’na ulaşmak için Bergama’ya direkt giden firmalardan otobüs bileti alabilirsin. Bergama’daki Kozak Garajı’ndan yaylaya gitmek için minibüsleri kullanabilirsin. Yaylaya çıkıp hayran kaldıktan sonra Bergama ilçe merkezine 10 kilometre mesafede olan Kozak Piknik Alanı’nda keyifli vakit geçirebilirsin. Kozak’ın meşhur üzümlerinden yemeden dönmemeni öneririm.

Bürücek Yaylası, Adana

Bürücek yaylası

Adana yaz aylarında asfaltta yumurta pişirilebilecek kadar sıcak oluyor. Bu yüzden de Adanalılar kendilerini yazın genelde serin yaylalara atıyorlar. Senin de yolun yazın Adana’ya düşerse Adanalıların en eski yerleşim yerlerinden biri olan Bürücek Yaylası’na gidip serinleyebilirsin. Adana şehir merkezinden yaklaşık 45 dakikalık bir yolculuk yaparak ulaşabileceğin Bürücek Yaylası’nda çam ve dev ladin ağaçlarının altında Toros Dağları’nın tertemiz havasını içine çekmek insana yaşamın güzelliğini bir kez daha hatırlatıyor. Poyraz esen rüzgâr ve nemsiz hava sana Adana’nın o boğucu sıcaklığı unutturacak. Çadır turizmi için oldukça uygun olan yaylada kamp deneyimini mutlaka yaşamalısın.

Delmece Yaylası, Yalova

delmece yaylası | Erdoğan Orçin

Yalova şehir merkezine yaklaşık 40 kilometre uzakta konumlanan Delmece Yaylası, sıcak havalara karşı serin bir sığınak desem yanlış olmaz. Kış aylarında ulaşım yolları kapanan yaylaya temmuz ve ağustos aylarında gidersen gece çok üşümen garanti. Bu nedenle de Delmece Yaylası’na giderken hazırlıklarını iyi yapmalısın. Özellikle bölgede otel, pansiyon ve elektrik olmadığı için çadırda kalacağını aklından çıkarmamanı öneririm. Ayrıca Delmece Yaylası doğal güzelliklerle dolu bir trekking rotasına da sahip. Yürüyüş ayakkabılarını yanına alırsan seni keyifli bir keşif bekler. Delmece Yaylası’nın serin kollarından sadece bir Yalova otobüs bileti kadar uzaktasın.

Feslikan Yaylası, Antalya

Feslikan yaylası

Antalya’nın yaz sıcağı da bir Adana kadar olmasa da meşhur. Bu boğucu sıcaklar nedeniyle de Antalya’nın yerlileri yaz sıcakları gelir gelmez kendilerini yaylalara atıyorlar. Antalya yaylaları arasında en çok bilinen ise şehir merkezine 44 kilometre uzaklıkta olan Feslikan Yaylası. Antalya’da bulunan diğer yaylaların birbirine bağlandığı yol üzerinde bulunduğu için yaylaların merkezi konumunda. Feslikan Yaylası’ndan 15 dakikalık bir yolculukla aşağıya inersen denize de girebiliyorsun. Bu nedenle de yayla turizmi konusunda da diğerleri arasında öne çıkıyor. 2005 yılından beri yaz aylarında festivaller de düzenleniyor. Festival kapsamında yağlı güreş etkinlikleri ve ünlü sanatçıların konserleri gerçekleşiyor. Yani Feslikan’a gideceksen bu festivalin tarihlerine göre plan yaparsan çok eğlenebilirsin.

Gökbel Yaylası, Antalya

gökbel yaylası

Antalya’da birçok yayla olduğunu söylemiştim. Feslikan’dan sonra en popüler olan yayla ise Gökbel Yaylası. Alanya’nın Kestel beldesinde konumlanan Gökbel Yaylası, yazın o kadar serin bir bölge oluyor ki Kestel’de yaşayan Yörükler yaz başlar başlamaz yaylaya taşınıyorlar. Bu nedenle de yaylada elektrik ve içme suyu gibi temel ihtiyaçlar çok rahat bir şekilde karşılanabiliyor. Yaylada son yıllarda 2 gün boyunca düzenlenen Gökbel Yağlı Pehlivan Güreşleri Festivali’nde kurulan pazar alanında Yörük çadırlarına gidip Yörük kültürünü keşfetme fırsatı yakalayabilirsin. Bu yaylada yaşayan tüm yerli halk bu çadırlara akın ediyor ve bu da oldukça keyifli bir etkinlik oluyor.  

Dereköy Yaylası, Antalya

Dereköy yaylası

Alanya’nın kuzeyinde Toros Dağları’nın sırtlarında konumlanan Dereköy Yaylası, Kargı Çayı’nın aktığı vadinin yamaçlarında. Yaylaya giden 30 kilometrelik asfalt yol, virajlı olsa da yaylaya ulaşmak kolay. Yaz aylarında yerli halk bunaltıcı sıcaklardan uzaklaşmak için yaylaya taşınıyor ve aynı zamanda yayla çok fazla sayıda turist tarafından ziyaret alıyor. Çam ormanlarıyla kaplı Dereköy Yaylası turistik bir yayla olmasının tüm gerekliliklerine sahip. Kır lokantalarından birinde yemek yiyip köh kahvesinde bir çay içerek buradaki yerli halkın hayatını biraz olsun deneyimleme fırsatı bulabilirsin. Dereköy Yaylası’nda jeep safari turları da düzenleniyor. Tüm yaylayı görebilmek için safari turlarına katılmanı öneririm.

Çiğdem Yaylası, Adapazarı

Çiğdem yaylası

İstanbul’a çok yakın bir yaylaya geldi sıra. Adapazarı’nda konumlanan Çiğdem Yaylası’na yaklaşık 3 saatlik bir yolculukla ulaşabilirsin. Bu yaylanın en güzel olduğu zaman ilkbahar ayları desem yanlış olmaz çünkü yaylaya adını veren çiğdemler ve birçok başka çiçek türü ilkbahar aylarında bu yaylayı bir çarşaf gibi kaplıyor. İlkbaharda çok güzel olduğu kadar sonbahar aylarında da yaylanın manzarası görülmeye değer. Ayrıca temmuz ayında yaylada şenlikler düzenleniyor. Yani ne zaman gidersen git Marmara Bölgesi’nin en büyük yaylarından olan Çiğdem Yaylası’nda keyifli zaman geçireceğine emin olabilirsin.

Sarıalan Yaylası, Bolu

Sarıalan yaylası

Bolu’ya doğru yola çıkıyorsak ya Abant’a ya da Kartalkaya’ya varacağızdır kesin ama Kartalkaya’nın zirvesine 8 kilometre uzaklıkta bir cennet bizi bekliyor. Sarıalan Yaylası, Kartalkaya’ya giderken hep geçip de belki de görmediğimiz bir yolda. Ben ilk gittiğimde burayı nasıl daha önceden keşfetmedik diye üzülmüştüm. Sen de henüz Sarıalan Yaylası’na gitmediysen çok şey kaçırıyorsun. İster kışın Bolu Kartalkaya’ya giderken uğra istersen de yazın doğa yürüyüşü için git. Her mevsime uygun bir yayla kendisi ama tabii ki yaylaya adını veren sarı kır çiçeklerinin yaylayı kapladığı ilkbahar ayları bir başka.


nihanbayram
Nihan Bayram
391 Yazı
Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN