Türkiye, denizleriyle, yaylalarıyla, vadileriyle ve dağlarıyla olduğu gibi kanyonlarıyla da ünlü. Hatta Dünya’nın en büyük ikinci kanyonu da ülkemizde bulunuyor. Hazırladığım bu listede ülkemizdeki en büyük kanyonlara yer verdim. Listemdeki kanyonların bulunduğu şehirlerden birine gidersen mutlaka bu güzellikleri de görmelisin. Hatta aklında bulunsun, kanyonların fotoğrafları müthiş çıkıyor.

Not: Yazımızda kanyonlara giriş fiyatlarına da yer verdik. Fiyatlar 2021 yılı Eylül ayında güncellenmiştir.

İçindekiler

Uşak Ulubey Kanyonuulubeykanyon

Dünya’nın en uzun ikinci kanyonu olma unvanına sahip Ulubey Kanyonu, Uşak ilinin Ulubey ilçesinde konumlanmış bir güzellik. Ulubey ve Banaz çayları boyunca devam eden bir kanyon ve bu kanyona bağlanan yan kanyonlardan oluşan doğa harikası 27 Haziran 2013 tarihi itibariyle milli park ilan edilmiş bir alanda bulunuyor. Bulunduğu yerin jeolojik yapısı sayesinde oluşabilmiş kanyonla ilgili detayları en iyi şekilde izleyebileceğin yer şüphesiz bölgedeki cam seyir terası. Kanyona tepeden baktığında karstik tepeleri ve aşınmış toprak yapıyı gördüğünde hayran kalacağına eminim. Ulubey Kanyonu’na gittiğinde telefonunun şarjının olmasına dikkat et. Çünkü manzaranın fotoğrafını çekmek isteyeceğine eminim. Eğer kanyonu ve diğer güzellikleri keşfetmek için Uşak’a gitmek istersen oda kahvaltı ve sadece oda konseptiyle hizmet veren Uşak otelleri arasından birini seçebilirsin.

Cam Teras giriş ücreti: 10 TL

Ters ev giriş ücreti: 10 TL

Konum Linki

Uçak Bileti

Valla Kanyonu vallakanyon

Kastamonu sınırları içerisinde bulunan Valla Kanyonu, Dünya’nın en derin ikinci kanyonu. Pınarbaşı ilçesinin Muratbaşı Köyü’nde konumlanmış Valla Kanyonu’nun ismi köyün diğer isminin Valla olmasından geliyor. Meşhur Küre Dağları’nın Devrekani Çayı tarafından parçalanmasıyla oluşturulmuş kanyonun uzunluğu 12 km.  Çay, yalnızca Valla Kanyonu’nu değil, Kastamonu’daki diğer kanyonlar Çatak ve Horma Kanyonu’nu da oluşturmuş. Kanyonun yapısı, uzunluğu, zor bir parkura sahip olması ve yüksekliği geçişin zor olmasına neden olmuş. Konuyla ilgili önemli bir notum var. Eğer ki yolun Valla Kanyonu’na düşerse teçhizatın olmadan kanyonu geçmeye çalışma. Çünkü buradan tek başına geçmeye çalışan kişilerin daha önce kaybolduğu ya da hayatını kaybettiği bilinenler arasında.

Giriş ücreti (tam): 5 TL

Giriş ücreti (öğrenci) 2,5 TL

Konum Linki

Karanlık Kanyonkaranlikkanyon

Erzincan ilinde Kemaliye ilçesinde yer alan Karanlık Kanyon, Munzur Dağları’nın Karasu Nehri tarafından aşındırılmasıyla oluşmuş. Uzunluğu 9 kilometre olan kanyona ulaşım bir hayli zor. Çünkü doğal güzelliğe varan yollar bir hayli virajlı ama yine de bu riski göze almanı öneririm. Kanyonda tekne turlarına katılabilir, kanoya binebilirsin. Hatta kayalıklar üzerine yapılmış evin fotoğrafını çekebilirsin. Tabii adrenalin tutkunuysan ve Wingsuit atlayışını denemek istersen de Karanlık Kanyon senin için doğru adres. Doğu Ekspresi’nin güzergahında bulunan Karanlık Kanyon’a gitmişken Erzincan’ı tamamen keşfetmek istersen Erzincan otelleri arasından seçimini yapabilirsin.

Giriş: Ücretsiz

Konum Linki

Saklıkent Kanyonusaklikentkanyon

Fethiye’ye yakın konumu nedeniyle Fethiye’de sanılan ama aslında Seydikemer sınırları içerisinde yer alan Saklıkent Kanyonu, Antalya-Kaş Yolu üzerindeki bir konumda. Eşen Çayı’ndan beslenen kanyon, 1996 yılında milli park ilan edilmiş. Uzunluğu 18 kilometre olan Saklıkent, yürürken gökyüzünü görmenin imkansız olduğu yüksekliğiyle diğer kanyonlardan ayrılıyor. Yer yer 2 metreye kadar daralan kanyonda yürüyüş yapmak için profesyonel bir ekiple hareket etmen şart.  Bir çoban tarafından tesadüfen keşfedilen ve uzun bir sürecin ardından turizme kazandırılan kanyonun ülkede popüler hale gelmesi TRT ‘de yayınlanan kısa tanıtım filminin ardından mümkün olmuş. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilen Saklıkent Kanyonu’na girişte Müzekart geçmiyor. Biletinle turnikelerden geçtikten sonra seni mavi ve yeşile doyacağın harika bir keşif bekliyor. Güven bana.

Giriş ücreti (tam): 5 TL

Giriş ücreti (öğrenci): 2,5 TL

Konum Linki

Köprülü Kanyonkoprulukanyon

Hazırsan şimdi seni Saklıkent Kanyonu’na çok da uzak sayılmayacak bir diğer güzelliğe götürüyorum. Manavgat sınırları içerisinde konumlanmış Köprülü Kanyon, 1973 yılında milli park ilan edilmiş bir doğa harikası. Uzunluğu 22 metre olan kanyona giriş ücretsizdir.  Ülkemizin en popüler rafting destinasyonlarından biri oluşu da Köprülü Kanyon’un her yıl binlerce ziyaretçi ağırlamasını sağlayan etmenlerden. Eğer kanyona gitmişken rafting yapmak istersen milli parkın içinde bulunan çok sayıdaki rafting firmalarından biriyle anlaşabilir ve bu deneyimi yaşayabilirsin. Aklında olsun, daha uygun bir fiyat için firma yetkilileriyle pazarlık yapman gerekiyor. (gülücük) Raftingin yanı sıra Köprülü Kanyon’da yapabileceklerin arasında Jeep Safari ve doğa yürüyüşü de var. Tabii kanyonun serin sularında yüzmek de diğer bir aktivite. Yani rotanı Köprülü Kanyon’a çevirirsen kesinlikle unutulmaz bir gün yaşayabileceksin.

Giriş: Ücretsiz

Konum Linki

Cehennem Deresi Kanyonucehennemderesikanyon

Dünyadaki sayılı kanyon vadilerinden biri oluşuyla öne çıkan Cehennem Deresi Kanyonu, 500 metre uzunluğa, 70 metre genişliğe ve 60 metre derinliğe sahip. Dağların arasında oluşmuş yapının en derin noktasının dahi deniz seviyesinden yüksekte olduğunu söylemekte fayda var. Ardanuç Suyu’na çıkan kanyona varmak için geçilmesi gereken yollar çok dik.  Hatta tek kişinin bile zor geçeceği darlıkta yollardan geçerek kanyona ulaşmak mümkün. Cehennem Deresi Kanyonu ile ilgili bilmen gereken önemli bir bilgi daha var. Eğer bu yollardan geçerek kanyona gideceksen bölgedeki vahşi hayvanların saldırılarına karşı elinde bir sopa olmasında fayda var.  Kanyona gitmişken en güzel şehirlerimizden Artvin’de kalmanı ve şehri keşfetmeni öneririm. Artvin otelleri arasından sana en uygun seçeneği bul ve keyifli bir geziye hazır ol.

Giriş: Ücretsiz

Konum Linki

Çatak Kanyonucatak kanyonu

Kastamonu ili sınırları içerisinde yer alan ve şehrin en önemli güzelliklerinden biri olarak kabul edilen Çatak Kanyonu ülkemizdeki en güzel seyir teraslarından birine sahip. Çok güzel fotoğraflar çekebileceğin bu terasa gitmek için merkezden 7 kilometre gitmen yeterli. Bu 7 kilometrenin 6’sını aracın ile gidebilirsin fakat son 1 kilometreyi yürüyerek geçmen gerekiyor. Toplamda 8 kilometre uzunluğa sahip kanyonda duvar kayalarının yüksekliğinin 880 metreye ulaştığı oluyor. Yabani hayvanlarla dolu bu kanyonu gezmek istersen yanında ekipman olması gerektiğini bilmelisin. Eğer yanında teçhizatın yoksa bu güzelliği gezmen de geçmen de mümkün değil.

Giriş ücreti (tam): 6 TL

Giriş ücreti (öğrenci):3 TL

Konum Linki

Lamos Kanyonulamaskanyonu

Karadeniz’de Kastamonu şehrinde gezdikten sonra hazırsan şimdi Akdeniz’e Mersin’e doğru yol alıyoruz. Gidenlerin cennetten bir köşe olarak tanımladığı Lamos Kanyonu şehrin Erdemli ilçesinde yer alan bir güzellik. Toroslardan doğan Limonlu Deresi’nin denize kavuşana dek oluşturduğu kıvrımlardan oluşan 114 kilometrelik Lamos Kanyonu, bünyesindeki yeşillikler sayesinde ziyaretçilerine huzur vadeden bir yer. Bu yüzden de Mersin Erdemli otelleri,  kanyonu gezmek isteyenler tarafından oldukça fazla tercih ediliyor. Kayacı Vadisi adıyla da anılan yerde yapabileceklerin arasında balık tutma, tırmanma, piknik, kamp ve doğa yürüyüşü bulunuyor. Dilediğin aktiviteyi yaparak kendine keyifli bir gün ve unutulmaz anılar armağan edebilirsin. İki tarafı dik duvarlarla kaplı kanyonda dilersen Limonlu Deresi’nde yüzmeyi de deneyebilirsin.

Giriş: Ücretsiz

Konum Linki

Arapapıştı Kanyonuarapapistikanyon

İnceğiz Kanyonu adıyla da bilinen Arapapıştı Kanyonu, Aydın’da konumlanmış doğal güzelliklerimizden. Mavinin farklılaşan tonlarına sahip nehriyle, balıkçıl ve karabatak kuşlarına ev sahipliği yapmasıyla ve tekne turları için ideal bir yer olmasıyla öne çıkan Arapapıştı Kanyonu, şehir merkezinden 90 kilometre uzaklıkta. Kanyonun ismiyle ilgili birçok rivayet var. En popüler olan rivayete göre Arap istilasında Araplar burayı görüp ne yapacağını şaşırınca fethedememiş, bu yüzden de kanyon bu ismi almış. Sit alanı ilan edildiği için koruma altındaki kanyonun kanyonun uzunluğu 6 kilometre, yüksekliğiyse 380 metre. Eğer kanyona yakın bir yerde kalmak istersen çevredeki bungalov otellerden birinde konaklayabilirsin. Kanyona ilerlerken göreceğin manzaralar o kadar güzel ki. Büyüleneceğine şimdiden eminim.

Giriş ücreti (tam): 30 TL

Giriş ücreti (öğrenci):15 TL

Konum Linki

Ihlara Vadisiıhlaravadisi

Hristiyanlık için önemli bir merkezde yer almasıyla öne çıkan Ihlara Vadisi, dünyanın en büyük kanyonlarından biri olarak öne çıkıyor. Aksaray şehrinde bulunan vadi, 14 kilometre uzunluğunda ve içinde çok sayıda kilise var. Vadi, Melendiz Çayı’nın aşındırması, doğa olayları ve Hasan Dağı’nın püskürmesi sonucunda oluşmuş. Vadinin içerisinde 105 kilise bulunuyor. Yani başta da belirttiğim gibi vadi, Hristiyanlık açısından çok önemli bir nokta. Bugün kiliselerden 14’ünü ziyaret etmek mümkün. Kiliselerin olduğu yere ulaşmak için 382 basamaklı merdiveni inmek gerekiyor. Yöredeki kayaların jeolojik özellikleri sayesinde freskli kiliseler kayalara oyularak yapılmış. 382 merdiveni indikten sonra Ağaçaltı, Sümbüllü, Yılanlı, Kokar, Prenliseki, Eğritaş, Direkli, Saint Georgeus, Karagedik, Ala, Bezirhane, Bahattin Samanlığı ve Batkın kiliselerini gezebilirsin.  Bitki örtüsünün sunduklarıyla da dikkat çeken Ihlara Vadisi’ni keşfetmek sana yalnızca bir Kapadokya otobüs bileti uzaklığında.

Giriş: 55 TL

Konum Linki

Ersizlerdere Kanyonu

Ersizlerdere Kanyon

İsmini Kurtuluş Savaşı’nda tüm erkeklerini kaybeden bir köyden alan Ersizlerdere Kanyonu, Kastamonu sınırları içerisinde yer alıyor. Türkiye’nin 252. Tabiat parkı olma unvanına sahip Ersizlerdere Kanyonu, 2,5 kilometre uzunluğunda. 1,5 kilometresinde doğa yürüyüşü yapmanın mümkün olduğu kanyonda suların kayalar üzerinde oluşturduğu şekillerle var olmuş güzellikler, cadı kazanları ve şelaleler de birer başrol. Özellikle sonbaharda enfes manzaralar sunan Ersizlerdere Kanyonu, macera turizmi açısından da önemli bir bölge. Her geçen gün ziyaretçi sayısı artan kanyon özellikle kaya tırmanışçılarının ve doğa yürüyüşü yapmayı sevenlerin ilgisini çekiyor. Sen de bu güzelliği keşfetmek istersen dilersen sevdiklerinle bir gezi düzenleyebilir ya da günübirlik turlara katılabilirsin. Hatta kanyona kadar gitmişken Kastamonu gezilecek yerler listesinden görmek istediklerini de keşfedebilirsin.

Giriş (yetişkin): 5 TL

Giriş (indirimli): 2,5 TL

Konum Linki

Güver Kanyonu

Güver Kanyonu

Antalya’nın Döşemealtı ilçesi sınırlarında bulunan Güver Kanyonu, karstik kayaçlar üzerinde oluşmuş bir vadi. Uzunluğu 2 kilometre olan genişliğiyse 20-30 metre arasında değişen Güver Kanyonu’nun oluşumunun yaklaşık 1 milyon yıl sürdüğü düşünülüyor. İçinden Güver, Karaman ve Gürkavak çayları akan doğal güzellik Döşemealtı Platosu üzerinde yer alıyor. 2007 yılında 4044 hektar büyüklüğünde Güver Kanyonu Tabiat Parkı’nın yapıldığı Güver Kanyonu, alageyiklerin dünya üzerinde yaşadığı tek alan olmasıyla da öne çıkan bir yer. Konaklama birimlerine oldukça uzak bir noktada bulunan kanyonu ziyaret etmek istersen Antalya otelleri arasından seçtiğin bir tanesinde kalabilirsin. Fotoğraf çekmekle yakından ilgiliysen kanyondaki seyir teraslarına çıkabilir ve uçurumun eşsiz fotoğraflarını çekebilirsin. Akdeniz iklimini olabildiğince yansıtan kanyonda Kızılçam, Ardıç, Pırnal Meşeşi, Keçiboynuzu, Sakız ağacı, Funda gibi maki türlerinin eşsiz kokusunu doyasıya içine çekebilir, dilersen manzaraya karşı piknik yapabilirsin.

Giriş: Ücretsiz

Konum Linki

Kapuz Kanyonu

Kapuz Kanyonu

Antalya’da Aşağıkaraman Köyü’nde bulunan Kapuz Kanyonu, nehir geçilerek varılan bir kanyon olduğu için ilgi çeken bir güzellik. Kanyona bu nedenle sonbaharda yağmurlar esnasında sular yükseldiği için gitmek bir hayli tehlikeli. Yani eğer ki Kapuz Kanyonu’nu gezmek istersen gezini yaz mevsiminde ya da Mayıs gibi Antalya’nın sıcak olduğu zamanlarda planlaman mantıklı olacak. Kanyona gidersen yapman gerekenlerin başında kano ile gezinti yapmak ya da piknik yapmak geliyor. Tabii kanyon sularından beslenen eşsiz lezzetteki meyveleri tatmayı seçerek kendini şımartman da diğer bir alternatif. Çiçeklerden hoşlanıyorsan da Kapuz Kanyonu çok hoşuna gidecek. Çünkü burada sarı renkte lavanta benzeri Katır Tırnağı çiçekleri var. Burada yüzüp yüzmeyeceğini merak ediyorsan onu da hemen cevaplayayım. Aslında kanyonda yüzmen mümkün fakat su balıklar ve su yılanlarıyla dolu. Eğer korkarsan suya hiç girmemen daha doğru olacak. Su da çok soğuk. Aklında bulunsun. Kanyonun sonunda çok sayıda minik şelale var. Onları görmeden Kapuz Kanyonu’ndan ayrılmaman gerekiyor. Şelalelere istersen yürüyerek istersen de kanoyla gidebilirsin.

Giriş: Ücretsiz

Konum Linki

Şahinderesi Kanyonu

Şahinderesi Kanyonu

Balıkesir ne güzel bir şehir değil mi? Yüzmek isteyenler için deniz, temiz hava almak isteyenler için Kaz Dağları, eşsiz tatlar deneyimlemek isteyenler için Cunda ve manzarayı doyasıya izlemek isteyenler içinse Şeytan Sofrası şehrin sınırları içerisinde. Tabii kanyonların ihtişamını görmek isteyenler için de Balıkesir doğru adres. Çünkü Şahinderesi Kanyonu da Balıkesir’in Altınoluk ilçesinde konumlanmış durumda. Çevresinde 800’den fazla bitki türünün bulunduğu Şahinderesi Kanyonu, tıpkı Kaz Dağları gibi oksijen açısından oldukça zengin bir bölge. İçerisinde yürüyüş parkuru bulunmadığı için ülkemizdeki diğer kanyonlardan farklılaşan bu doğal güzellikte akan şelalenin buz gibi sularında yüzmen mümkün. Eğer bölgenin eşsiz doğasının tadını çıkarmak istersen yanına sineksavar spreylerden almanı öneririm. Bölgede çok sayıda böcek türü var. Alerjiye karşı önlemini baştan alman faydalı olur. Balıkesir’de kanyona yakın bir yerde konaklamak istersen doğal güzelliğin etrafındaki bungalovları tercih edebilir, bungalovda kalmak istemiyorsan da Balıkesir otelleri arasından dilediğin bir tanesini seçebilirsin.

Giriş ücreti: 7 TL

Konum Linki

Horma Kanyonu

Horma Kanyonu

Valla Kanyonu’nu anlatırken değindiğim Horma Kanyonu, Kastamonu’daki en güzel yerlerden bir diğeri. Şehrin yerlileri tarafından Su Çıkaran Kayası olarak da adlandırılan kanyon, Küre Dağları Milli Parkı içerisinde yer alan güzelliklerden. Horma Kanyonu’ndan geçen Zara Çayı’nın Ilıca Şelalesi’ni oluşturması parkı Kastamonu’nun mutlaka görülmesi gereken yerlerinden en önemlisi yapıyor. Eğer kanyona kadar gittiysen 3 kilometre uzunluğundaki ahşap yürüyüş yolunu takip ederek Ilıca Şelalesi’ni de görmelisin. Horma Kanyonu’nda ne yapılır diye merak ediyorsan burada yapman gereken ilk şey eşsiz dağ havasını doyasıya içine çekmek. Yalnızca temiz hava bile sana çok iyi gelecek. Tabii bir de Horma Kanyonu’ndayken kendini eşsiz bir tablodaki figürlerden biriymiş gibi hissetmen mümkün. Yani kanyon sana büyülü bir atmosfer sunacak. Son olarak dikkat etmen gereken bir nokta var. Biliyorum kanyondaki dar noktalardan geçmek eğer ki macera tutkunuysan çok hoşuna gidecek. Fakat Horma Kanyonu’nda bu riske girmeni önermem. Suyun oluşturduğu kazan ve kuyular oldukça tehlikeli.

Giriş ücreti (tam): 7 TL

Giriş ücreti (öğrenci): 3,5 TL

Otopark ücreti: 5 TL

Konum Linki

Tokatlı Kanyonu

Tokatlı Kanyonu

Ülkemizin en nostaljik ilçelerinden Safranbolu yalnızca Osmanlı kültürünü yansıtan evleriyle değil aynı zamanda kanyonlarıyla da ünlü bir yer. Tokatlı Kanyonu ise Safranbolu’nun en ünlü kanyonu. Hızar Çayı’nın yatağındaki kireçtaşlarının aşınmasıyla oluşan kanyonun bugünkü halini alması binlerce yıl sürmüş.  Kanyonun turizm potansiyelini artırmak için yapılan İncekaya Su Kemeri ve Cam Teras, Karabük’teki görülesi güzelliklerden. Hele Cam Teras’ın sunduğu manzara o kadar keyifli ki. Gören fotoğrafını çekmeden duramıyor. Kanyon doğa yürüyüşü yapmak isteyenler için ülkemizdeki en güzel destinasyonlardan biri. Dilersen yürüyüşüne kanyon içerisindeki mola yerlerinde yanında lezzetli Osmanlı şerbetlerinden ikram edilen kahvelerden içerek devam edebilirsin. Kanyonu gezdikten sonra tarihi atmosferde birkaç gün geçirmek istersen de Safranbolu otelleri arasından birini seçerek birkaç gün ilçede kalabilirsin.

Giriş ücreti: 3 TL

Konum Linki

Kapıkaya Kanyonu

Kapıkaya Kanyonu

Bulunduğu köyün ismini alan Kapıkaya Kanyonu, Adana’da Karaisalı ilçesinde konumlanmış bir güzellik. Ortasında Çakıt Çayı geçen kanyon ülkemizdeki görülmesi gereken kanyonlardan yalnızca biri. 7 kilometreden uzun bir yürüyüş parkuru bulunan kanyonda yürüyüş yolunun 400 metresinde önlem amaçlı korkuluklar var. Eğer ki uzun doğa yürüyüşleri tam benlik diyenlerdensen Kapıkaya’da keyifli saatler geçireceğine eminim. Ağaç kokularına mest olan bir seyahat seversen de kanyondan mutlu ayrılacağını düşünüyorum. Çünkü kanyonun etrafı keçiboynuzu, zakkum, çınar ve zeytin ağaçlarıyla bezeli. Son olarak eğer uzun bir yürüyüşün ardından biraz dinlenmek istersen kahveni yürüyüş yolunun bitişinde seni bekleyen Yerköprü Mesire Alanı’nda içebilirsin.

Giriş: Ücretsiz

Konum Linki

Şehriban Kanyonu

Şehriban Kanyonu

Kastamonu’nun kanyonlarıyla ünlü şehirlerimizden biri olduğunu içeriğin başından beri sürekli bahsetmemden anlamışsındır. İsmini andıklarım dışında da Kastamonu’da çok sayıda kanyon var ve Şehriban Kanyonu da onlardan biri. Şenpazar ilçesinde konumlanmış Şehriban Kanyonu, şehrin mutlaka görülmesi gereken noktalarından. 1997 yılında keşfedilen ve hala gizemini koruyan kanyon, 1000 metreye varan duvarlarıyla ve dar yapısıyla oldukça dikkat çekici. Aradan süzülen çay öyle kuvvetli bir akıma sahip ki, insanların bu akımla başa çıkması düşünülemez. Bu nedenle kanyon “Ölümle Dans Kanyonu” olarak da bilinir. Şehriban Kanyonu tehlikelerle dolu bir yer olsa da eşsiz güzelliği sayesinde ziyaretçilerin mutlaka görmek istediği yerlerden biri. Bu doğa güzelliğini görmek istersen Kastamonu otelleri arasından birini seç ve keşfetmeye başla.

Giriş: Ücretsiz

Konum Linki

Şahinkaya Kanyonu

Şahinkaya Kanyonu

Şimdi sıra içeriğimiz boyunca hiç anmadığımız yerlerden birinde, Samsun’da. Dağ oluşumu ve akarsu aşındırması sonucunda oluşan Şahinkaya Kanyonu, 2,5 kilometre uzunlukta. Vezirköprü ilçesinde konumlanmış kanyon doğa gezileri yapmaktan hoşlanan seyahat severler tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor. Su derinliği ortalama 106 metre olarak hesaplanan kanyon Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından turizm bölgesi ilan edilmiş durumda. Kanyonda Hititlerin bile izlerini gözlemlemenin mümkün olması kanyonu gezmeyi oldukça nostaljik bir deneyime dönüştürüyor. Alman arkeologların kazı çalışması yaptığı bölgenin ileride turizm açısından daha da değer kazanması bekleniyor.

Giriş ücreti: 7 TL

Konum Linki

İncesu Kanyonu

İncesu Kanyonu

Çorum il sınırları içerisinde konumlanmış İncesu Kanyonu, 12,5 kilometre uzunluğunda bir oluşum. Tek girişinin ve çıkışının bulunmasıyla diğer kanyonlardan farklılaşan doğa harikası, 40-60 metre arasında değişen bir genişliğe sahip. Sarp kayalıklardan oluşan kanyonda nadiren ormanlık alanlara rastlamak mümkün. Sevilen sporlardan rafting için elverişli yapısıyla öne çıkan İncesu Kanyonu, diğer kanyonlar gibi trekking için de ideal bir yer. Çorum’da isen kanyona bir gezi düzenleyebilir, bol bol yürüyebilir, etrafın fotoğraflarını çekebilir ve mevsim uygunsa raftingi deneyimleyebilirsin. Farklı deneyimler, yeni hikayeler ve İncesu kanyonu yalnızca bir Çorum otobüs bileti uzağında.

Giriş: Ücretsiz

Konum Linki

Sapadere Kanyonu

Sapadere Kanyonu

Antalya’nın ünlü tatil beldesi Alanya’da bulunan Sapadere Kanyonu, 750 metre uzunluğa ve 400 metre yüksekliğe sahip. Aynı ismi taşıyan çayın çıkışında konumlanmış kanyonda mesire yeri ve kır gazinosu gibi hem dinlenebileceğin hem de eğlenebileceğin yerler var. Sapadere’ye giden yol asfalt. Yani kanyona ulaşımda bir sorun yaşamayacaksın. Girişin 300 metre ilerisinde bir şelale var ve bu şelaleyi izlemekten keyif alacağına eminim. Şelaleyi izlemen için doğaya zarar vermeyen malzemelerle yapılmış ahşap bir platform var. Buradan şelalenin çok güzel fotoğraflarını çekebilirsin. Su kenarına kurulmuş çardaklarda çay içebilir, içerideki ipek dokuma atölyesindeki kişilerle sohbet edebilirsin. Tüm bu eşsiz deneyimler sana yalnızca bir Antalya uçak bileti uzağında.

Giriş ücreti: 10 TL

Konum Linki

Karacehennem Boğazı

Hazırsan seninle bir kez daha Kastamonu’ya gidiyoruz. Bu sefer de Küre Dağı’nda yer alan Karacehennem Vadisi’ni oluşturan iki parçadan Karacehennem Boğazı’nı keşfedeceğiz. Küre ilçesine 8 kilometre uzaklıkta yer alan boğaz 3 kilometre uzunluğunda. Daha önce bahsettiğim 2,5 kilometre uzunluğundaki Ersizlerdere Kanyonu ise vadiyi oluşturan diğer parça. Tıpkı diğer kanyonlar gibi suyun dağları aşındırmasıyla oluşan Karacehennem Boğazı, etrafındaki şelale, cadı kazanları ve doğal göletle ünlü. Karadeniz’in ünlü yeşil tonlarını da bünyesinde bulunduran Karacehennem Boğazı’nda bol bol yürüyüş yapıp fotoğraf çekebileceğin bir gün geçirebilirsin. Gezerken dikkatli olmanda fayda var. Çünkü burada  yaban domuzu, ayı ve tavşan gibi pek çok yaban hayvanıyla karşılaşman olası.

Giriş (yetişkin): 5 TL

Giriş (indirimli): 2,5 TL

Konum Linki

Göynük Kanyonu

Göynük Kanyonu

Türkiye’deki macera sporları merkezlerinden biri olmasıyla öne çıkan Göynük Kanyonu, Kemer Kanyonu adıyla da bilinen bir yer. Suyunun temizliği ve oksijen yüklü havasıyla gidenlerin beğenisini kazanan doğal güzellik, kıvrıla kıvrıla akan Göynük Deresi’nin, kokusunun ve biyolojik çeşitliliğin birleşimiyle Antalya’da mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri. Zipline, rafting ve yürüyüş yaparak keyifli bir gün geçirebileceğin kanyonda ağaç köklerinden ve saçaklardan yapılan hayvan figürlerine bayılacaksın. Eğer ki mağaraların gizemli atmosferlerinden hoşlanan biriysen kanyonun girişinin 400 metre ilerisindeki mağarayı gezmeni öneririm. Uzun uzun yürümekten hoşlananlardansan asma köprülerden birinde fotoğraf çekilmek de hoşuna gidecek. Son olarak Göynük Kanyonu’na gelmişken buradaki küçük göletlerde yüzmeni tavsiye ederim. Aklında bulunsun bu göllerde yüzmek için 80 TL ödemen gerek.

Giriş ücreti: 11 TL

Konum Linki

Kirpe Kanyonu

Düzce Kanyonu ismiyle de bilinen Kirpe Kanyonu, konum olarak Safranbolu, Düzce ile Konarı Köyü arasında yer alıyor. Kanyonun güneyi ise Sırçalı Kanyonu olarak isimlendirilmekte. Kirpe’nin tarihçesi incelenirse kanyonun Senozoik Çağ’dan kalma kayaçların aşındırılmasıyla oluştuğunu gözlemlemek mümkün. Kanyon ismini içerisinde akan Kirpe Deresi’nden alıyor. Daha önceki kanyonlarda da bahsettiğim gibi Kirpe Kanyonu da trekking ve doğa yürüyüşleri için çok ideal. Yani yeşilin bin bir tonunu görebileceğin bir yürüyüş için rotanı Düzce’ye çevirebilirsin. Kanyon üzerinde yer alan ve atmosfere kattığı değerle göz dolduran Sapdere ve Malagöz köprülerinin fotoğraflarını çekebilirsin.

Giriş: Ücretsiz

Konum Linki


busraguzeller
Büşra Güzeller
177 Yazı
İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nden mezun oldu. Kariyeri boyunca farklı ajanslarda metin yazarı olarak çalıştı. Darcy adlı köpeğiyle vakit geçirmeyi, yeni yerler keşfetmeyi ve gurme rotaların izini sürmeyi seven yazar Enuygun'un sevilen seyahat içeriklerini üretiyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN