Ülkemizin kıyıları altın sarısı kumsalları ve masmavi koylarıyla cennetten bir köşe gibi. Ancak bazıları var ki bu güzelliği yanı sıra antik çağlara dayanan zengin bir tarihi mirasa da sahip. Hem yüzüp denizin ve güneşin keyfini çıkarabileceğiniz hem de tarihin izini sürebileceğiniz bu eşsiz yerlere doğru yolculuğa hazır mısınız?

İçindekiler

Assos

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Behram Köyü yakınlarından bulunan Assos hem bu bölgenin hem de Anadolu'nun en önemli antik kentlerinden birisi. Milattan önce 7. yüzyılda Aioller tarafından kurulan kent Lidyalılar, Persler ve Osmanlı gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapmış. Bugün ise tarihi limanın yanından denize girmek mümkün. Buranın bu kadar özel olmasının bir sebebi de hemen yakınlarında bulunan verimli toprakların ürünü zeytin bahçeleri. Assos ve çevresinde tarihe yolculuk yaptıktan sonra zeytin ve zeytinden yapılmış ürünleri alarak yolunuza devam edebilirsiniz. Burada daha fazla zaman geçirmek isterseniz, yakınlarda bulunan Küçükkuyu ve Altınoluk çevresinde kalabileceğiniz küçük oteller de var.

Assos

Pygela

Kuşadası’na 3 kilometre uzaklıkta bulunan Pygela yakın çevrede bulunan benzerlerine kıyasla daha küçük bir antik kent. İmpataor Agamemnon tarafından kurulan kent, Truva savaşları sırasında askerlerin dinlendiği bir liman olmuş. Pygela yakınlarında bulunan şifalı sular aynı zamanda hem askerlerin hem de halkın tarih boyunca şifa bulduğu bir yer olarak anılıyor. Büyük yolcu gemilerinin de önemli limanlarından birisi olan Kuşadası'na yolunuz düşerse bu etkileyici yeri mutlaka görün.

Pygela

Uçak Bileti

Erythrai

Bugün Ildırı olarak bildiğimiz sevimli Ege kasabasının eski çağlardaki adı Erythrai. Bu bölge Ege'nin tüm tipik özelliklerini taşıyan bir ayna gibi. Çeşme'ye de yaklaşık 30 dakika uzaklıkta bulunan Ildırı'da genellikle nölgenin yerlisi aileler tarafından işletilen küçük restoranlar var. Burada lezzetli zeytinyağlıların tadına bakabilir veya günün ilk saatlerinde güzel bir kahvaltı yapabilirsiniz. Civarda denize girebileceğiniz temiz koylar var ancak özellikle çocuklarla yola çıktıysanız yakınlarda bulunan Ilıca Plajı'nı da tercih edebilirsiniz.

Erythrai

Didyma

Günümüzde Didim adı ile bildiğimiz bu bölge bugün olduğu gibi geçmiş çağlarda da önemli bir çekim merkeziydi. Didyma olarak bilinen bu bölge geçmiş dönemlerde kutsal kabul ediliyordu ve bu özelliği sayesinde çok sayıda ziyaretçiyi kendisine çekiyordu. Bugün de yerli ve yabancı turistlerin gözdesi olan Didim, tarih ve doğal güzellikleri bir arada sunuyor. Anadolu'daki en dikkat çekiçi İon tapınaklarından olan Apollon Tapınağı da burada bulunuyor. Ege'nin neredeyse tüm turizm merkezlerine yakın bir bölgede bulunan Didim'e ulaşmak için İzmir'e veya Dalaman'a uçarak kısa bir otomobil yolculuğu yapmanız yeterli. Didim ve çevresinde genellikle yabancı turistlerin tercih ettiği küçük pansiyonlar ve oteller var. Fiyatları da diğer alternatiflerine kıyasla daha uygun.

Didyma

 

Knidos

Knidos adını daha önce duymamış olabiirsiniz. Ancak burası neredeyse günümüzdeki adı Datça kadar ünlü bir antik kent. Knidos'un en çarpıcı özelliği ise kıyının hemen birkaç metre içinde yer alması. Bu haliyle de gerçek bir antik koy niteliği taşıyor. Dünyada matematiğin en önemli isimlerinden biri olarak kabul edilen Eudoksos'un doğum yeri Knidos masmavi koyları ve tarihi kalıntılarıyla Datça Yarımadası'nın tüm güzelliklerinin bir özeti gibi.

Knidos

Kaunos

Tarihin belki de en ünlü antik kentleri olan Karia-Lykia sınırında kurulan Kaunos, adını kurucusundan alan etkileyici bir yer. Dalyan Çayı'nın kıyısında kurulan kentin en ünlü yapısı ise kayalar üzerine oyulan ve aynı adla anılan kral mezarları. Dalyan'dan bineceğiniz küçük teknelerle hem bu mezarları göreiblir hem de bu bölgeye özgü mavi yengeçlerle tanışabilirsiniz. Üstelik caretta caretta kaplumbağaları ile bilinen İztuzu Plajı da çok yakın bir mesafede. Tekneyle tarihi kenti ve kalıntılarını gördükten sonra burada tüm gün denizin ve güneşin keyfini çıkarabilirsiniz.

Kaunos

Olympos

Adrasan Burnu yakınlarında, göz alıcı bir coğrafya üzerinde kurulan Olympos antik kenti, sadece geçmiş dönemlerde değil, günümüzde de hem yerli hem de yabancı turistlerin akınına uğrayan bir cennet. Olmpos Çayı'nın buz gibi akan sularının denizle birleştiği sahili, iyi korunmuş doğası ve yemyeşil tepeleriyle tarih ve doğayla başbaşa bir tatil denildiğinde adını ilk sıralara yazdırmayı kesinlikle hak ediyor. Tanrılar Dağı anlamına gelen Olympos mitolojik kaynaklarda tanrıların eğlence yeri olarak anlatılıyor. Çevrede özellikle kalabalık arkadaş grupları ile kalabileceğiniz ağaç evler var. Üstelik kamp yapmak isterseniz de civarda uygun alanların sizi beklediğini hatırlatalım.

Olympos

Phaselis

Antalya Tekirova yakınlarında bulunan Phaselis sadecetarihe tanıklık eden antik kentiyle değil, şehrin hemen kıyısında bulunan muhteşem deniziyle de biliniyor. Burası önce yakınlarda bulunan diğer koylar gibi görünse de aslında tamamen kendine özgü ve farklı bir yer. Fenike dilinde ''tanrı esirger'' anlamına gelen Phaselis, Antik Roma ve Bizans eserlerinin en canlı örneklerini halen görebileceğiniz bir açıkhava müzesi konumunda. Çevresinde yerleşim bulunmayan antik kente Tekirova'dan aracınızla kısa bir yolculuk yaparak ulaşabilirsiniz.

Phaselis


tugbahacibayramoglu
Tuğba Hacıbayramoğlu
1299 Yazı
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik mezunu. Yine Marmara Üniversitesi’nde Radyo Televizyon Sinema bölümünde yüksek lisans yaptı.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN