Bodrum, Kuşadası, Kemer ve daha fazlası... Yurdumuzun her köşesi birbirinden güzel ve etkileyici tatil merkezleri ile dolu. Peki, tüm bu yerlerin adları nereden geliyor ve bu isimlerin kökleri neye dayanıyor hiç düşündünüz mü?
Ege'nin serin sularına dalabileceğiniz benzersiz koyları, muhteşem plajları ve ikonik beyaz evleriyle Bodrum'da olmak adeta bir rüyanın içinde yaşamak gibi. Tarihte çok sayıda ünlü isme de ev sahipliği yapan bu güzel beldemizin isminin kökeni nereye dayanıyor dersiniz? Geçmiş yıllarda Sean Jean şövalyelerinin yaşadığı bu yerde şövalyeler tarafından inşa edilen kaleye Petronium adı verilmişti. Kalenin adı zamanda Petrus olarak anılmaya başlandı ve bu isim de günümüzde kullanılan Bodrum adının kaynağını oluşturdu.
İzmir'in leziz kumruları, dondurmaları ve rüzgarı ile ünlü tatil beldesi Çeşme'de Osmanlı döneminde 100'den fazla çeşme olduğu biliniyor. Limana uğrayan gemilerin buradan su alması da bölgenin Çeşme adıyla anılmasında etkili olan detaylardan biri.
Bodrum'da plaj partilerinin vazgeçilmez adresi Türkbükü'nün antik çağlarda Madnasa olan adı bölgeye RUmların yerleşmesi ile Rumbükü olarak geçiyordu. Osmanlı Devleti'nin sona ermesi ve Rum nüfusun yerini Türk yerleşimcilerin alması Rumbükü'nün adının da Türkbükü olarak değişmesini sağladı.
Ayvalık'ın antik dönemlerdeki adı Kidonia. Bölgede yetişen yabani bir ayva çeşidi olan Kidonai'nın da etkisi ile Ayvalık ve çevresinde yaşayan halk buranın adını Aloiki olarak anmaya başlamış ve zamanla bu isim Türkçeleşerek Ayvalık halini almıştır.
Fethiye'de yamaç paraşütünün merkezi Ölüdeniz'in adı birçok kişiye göre burada denizin sakin ve dalgasız olmasından gelse de rivayete göre Ölüdeniz isminin asıl kaynağı burada sevdiği kıza kavuşmak için hayatını kaybeden bir gence dayanıyor. Bu arada, Fethiye'ye kadar gelirseniz Kelebekler Vadisi ve Saklıkent gibi benzersiz yerleri görmeden dönmeyin.
Antalya'nın kalesi ile ünlü tatil beldesi Alanya, Türk fethinden önce Yunanca'da ''güzel dağ'' anlamına gelen Kolonoros adını taşıyordu. Alaaddin Keykubat'ın kendi adına benzer ''Alaiye'' adını verdiği bölge zamanla ''Alanya'' olarak anılır hale geldi.
Son yıllarda yıldızı gitgide parlayan Kaş'ın tam karşısında bulunan Meis Adası'nın Yunanca kelime anlamı göz olunca, adanın karşısında yer alan bu yerin de kaş olması fazla şaşırtıcı değil.
Fethiye, Ege'de adı antik çağlara dayanmayan az sayıdaki yerden biri. İlk hava şehitlerimizden Fethi Bey'in anısına bölgeye adı verildi ve zamanla bu isim yerleşerek günümüze kadar ulaştı.
İzmir'in bir diğer şirin tatil beldesi Kuşadası'nın adı Cenevizliler döneminde Scalnova olarak biliniyordu. Beldenin hemen kıyısında bulunan küçük ada nedeniyle sonraları buranın Kuşadası adını aldığı tahmin ediliyor.
Birçok kişiye göre Cunda'nın adı İtalyanca bir kelime olan ''guinta''dan geliyor. Gemilerde bulunan ve geninin en uzun direğinin ucu anlamına geldiği düşünülen bu kelime, bölgenin önemli bir ticaret limanı olmasının da etkisiyle oldukça mantıklı bir açıklamaya dayanıyor.