Yaşamımızı sürdürebilecek harcamalardan sonra tasarruf edebileceğimiz ufak tefek birikimler yapmamız çok önemli. Her zaman işimiz olmayabilir, zaman zaman hesapta olmayan masraflar çıkabilir, bu yüzden ufak tefekte olsa birikim yapmak çok önemli. Her aile ya da her birey, kendi yaşamı için minik bir muhasebe hesabı yapmalı. Harcamalarını not tutarken birikim yapmak için de kenara mutlaka para koymalı. Peki tasarruf hedeflerimiz ne olmalı?

Öncelikle harcamalarınızı kayıt altına almanız şart. Yani mutfak masrafı, faturalar, kıyafet harcaması, sağlık, eğitim vs. gibi harcamalarınızdan bir bütçe kalemi oluşturmanız gerekir. Tüm bu harcamalarınız için tutarlar belirleyin. Bir ay diyelim ki bu tutarı aştıysanız, önümüzdeki aylarda biraz daha dikkatli harcama yapın. Örneğin doğalgaz ve elektrik faturanız çok yüklü geldiyse bir sonraki ay tüketiminizi daha az yapmaya gayret edin. Böylece çok soğuk geçen bir ayın sonunda diğer aylarda, gece kombinizi kapatarak evde biraz daha kalın giyinerek, daha düşük doğalgaz harcayabilirsiniz.

İçindekiler

Tasarruf hedefi belirleyin

Zorunlu harcamalarınız dışında bir köşeye bir miktar para ayırın. Bu parayı kenara ayırırken hedefiniz olsun. Örneğin otomobil almayı düşünüyorsanız otomobil peşinatı ayırabilirsiniz ev satın almayı düşünüyorsanız ev için peşinat kenara koyabilirsiniz. 3 kuruş 5 kuruşla ne yapabilirim diye düşünmeyin. Damlaya damlaya göl olur misali birikimleriniz zamanla artacaktır.

Her ay bir çeyrek altın

Örneğin çalışma hayatına 1997 yılında başladım. O yıldan bu yana geçen 17 senede her ay bir çeyrek altın köşeye ayırmış olsaydım ki aylık 150 TL yapar. Bugün 200’den fazla çeyrek altınım olacaktı bunun da bugünkü mali değeri 30.000 TL’yi geçiyor. Karı koca toplam 60.000 TL peşinatınız olsa ev satın almanız çok kolaylaşacaktır. Ya da yeni doğan çocuğunuz için de aynı şekilde her ay bir çeyrek altın kenara atsanız ya da döviz, TL vs. birikim yapsanız çocuğunuz 18 yaşına geldiğinde ya da üniversiteye gitme zamanı geldiğinde kenarda onun eğitimine harcayabileceğiniz ciddi bir birikim olur. Yine her ay bir çeyrek altın kenara koyduğunuzda 40.000 TL’ye yakın bir para yapar. Bu da üniversite eğitimi için her yıl 10.000 TL’lik bir avantaj sağlar. Önemli olan bu kararları alıp bunu uygulamaktır. İnanın aslında ufak tefek birikim yapmak hiç de zor olmayacaktır.


tugbahacibayramoglu
Tuğba Hacıbayramoğlu
1299 Yazı
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik mezunu. Yine Marmara Üniversitesi’nde Radyo Televizyon Sinema bölümünde yüksek lisans yaptı.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN