Karı kışı geride bıraktık gibi havalar ısınıyor ancak uçuşlar için kardan da daha riskli günler olabiliyor. Sisli havalarda pek çok havayolu uçuşlarını iptal ettiriyor. Hele ki ILS sistemi olmayan havaalanlarına pilotlar uçmak istemiyor. Sisli havalarda uçuşlar nasıl yapılır?
Geçen yıl bir kaç hafta boyunca Makedonya'ya uçamamıştım. Çünkü bu havavalanındaki sis nedeniyle uçuşlar sürekli ertelenmişti. Üsküp’e uçmak istedim havaalanına geldik, içerik girdik pasaport kontrolünden geçtik son dakika uçuş yine iptal oldu. Benim gibi pek çok kişi sis nedeniyle uçuşlarının iptal edildiği durumlarla karşılaşmıştır. Bazı havaalanlarında özellikle kışın ya da bahar aylarında kar yok hava sıcak dediğiniz günlerde, bu kez sisli hava problemi başlıyor. Özellikle Balkan ve eski Sovyet ülkelerindeki havaaalanlarında bu sorun çok görülüyor.
Aslında kısaca ILS olarak adlandırılan Aletli İniş Sistemleri kullanılan havaalanlarında bu sorun yaşanmıyor. ILS’de CAT denilen kategoriler var. Sis artınca bu kategoriler arttırılıyor. Pilotlar da düşük görüş simülatör eğitimi alıyor ve bu sistem sayesinde güvenli bir iniş yapabiliyor. Örneğin İstanbul Atatürk Havalimanı’nda bu sistem var. Yoğun siste bile uçuş kapasitesi düşürülerek bu sistem sayesinde uçakların güvenli iniş yapması sağlanıyor. Sabiha Gökçen Havalimanı’nda ise belli bir derecenin üzerinde sis varsa uçaklar pisti pas geçiyor. Genelde yakındaki havaalanlarına yönleniyorlar.
Havadaki su buharı yoğunlaşınca ve donmasıyla oluşan sis kara ve hava ulaşımını etkileyebiliyor. Ya da rüzgarsız günlerde gece ve gündüz arasındaki ısı değişimi de sisi etkileyebiliyor. Hava güzel günlük güneşlik diye aldanmayın benim gibi güzel havalarda bile sis engeline takılıp uçamayabilirsiniz.