Eskiyen elektrikli alet ve ekipmanları yıllar içinde evimizden yok etmenin yollarını ararız ya da onlar eskimiş oldukları için, emekliye ayrılırlar. Şöyle bir son yıllarda eskidiği için ya da yeni teknolojiyi yakalayamadığı için değiştirdiğiniz elektronik aletleri düşünün. Hiç de az değiller değil mi?

Atmadan önce durup, acaba geri dönüştürülebilir mi dediniz mi?
Diyebildiyseniz ve AEEE'nin hizmetlerinden faydalandıysanız hatta çevrenize de yaydıysanız bravO! Eğer konuya yabancıysanız, yapabileceklerinizi bir görmek için mutlaka okuyun!

Artık hepimiz atıklarımızı ayrıştırdığımız; ev ve ofislerimizde son derece sevimli atık kağıt çöpleri ile yaşamaya alıştığımız şu günlerde, elektrikli elektronik aletlerin israfını ve geri dönüşümünü de önemsemeliyiz ancak bunun için öncelikle bilgilenmek ve bunun mümkün olduğunu deneyimle sabitlemek şart.

AEEE (Atık Elektirik Elektronik Ekipman) nedir?

AB komisyonunca yayınlanan WEEE direktifi çalışmasının yansımasıdır. Türkiye'nin de uyum sürecinde, Çevre ve Orman Bakanlığınca yürürlüğe alınan belediye, üretici ve tüketici nezdinde her bireyin katılımını ve serbset yararlanımını yasalarla koruma altına alan elektrik elektronik ekipmanların geri dönüştürülme direktifidir. Atıkların oluşumunun önlenmesi, azaltılması, ayrı toplanması ve geri kazanımının sağlanması ile ilgili işleyişi üretici, tüketici ve belediyeler bazında belirler.

Tam olarak neler elektronik atıktır?

  • Büyük Beyaz Eşya (Çamaşır makineleri, bulaşık makineleri, mikrodalga vb.)
  • Küçük Elektrikli Ev Aletleri (Elektrikli süpürge, halı yıkama makinesi,dikiş makinesi vb.)
  • Bilişim ve Telekomünikasyon Ekipmanları (Pc, dizüstü bilgisayar,yazıcı vb.)
  • Tüketici Aletleri (Televizyon takımları, radyo takımları, müzik enstrümanları vb.)
  • Elektrik ve Elektronik İş Aletleri (Matkap, testere, dikiş aletleri vb.)
  • Oyuncak, Eğlence ve Spor Ekipmanları ve Aletleri
  • İzleme ve Kontrol Cihaz ve Aletleri (Isı ayarlayıcıları, termostatlar vb.)
  • Otomatlar (Sıcak içecek otomatları, para otomatları vb.)
  • Tıp Elektroniği Alanında kullanılan tüm cihazları sayabiliriz.

Sistem nasıl çalışıyor?

Tüketicilerin yükümlülükleri:
AEEE’lerini satış yerleri, dağıtım bayileri veya belediyeler tarafından bildirilen toplama noktalarına götürmek veya yeni ürün aldıklarında satış yerinde eskisiyle değiş tokuş yapmakla yükümlüdürler.

Üretici yükümlülükleri:
Üreticilerin birincil görevi elbette ürünü uzun ömürlü olacak biçimde tasarlanmak ancak dönüştürülebilir olmasını gözetmek de bu uzun ömürün bir parçası diyebiliriz. Toplanan ürünlerin yürürlüğe uygun olarak, atık tesislerine nakledilmesi de üretici sorumluluğunda,

Satışını yapan işletmelerin yükümlülükleri:
Tüketicinin getirdiği ürünün belirlenen üreticiye ya da geri dönüşüm merkezine aktarılmasını sağlamak.Satış yerinde, tüketicilerin kolaylıkla görebileceği yerlerde AEEE’lerin toplanması, geri dönüşümü ve diğer AEEE toplama noktalarıyla ilgili bilgi bulundurmakla yükümlüler.


mugekanbay
Müge Kanbay
104 Yazı
İçerik editörü. Marmara İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. 6 yıldır internet bazlı projelerde ürün geliştirme-içerik üzerine çalışıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN