• Anasayfa
  • Bilgi
  • Peygamberler şehri Şanlıurfa'da yapmanız gereken 7 şey

Peygamberler şehri Şanlıurfa'da yapmanız gereken 7 şey

muratekinay

Tarihi boyunca sayısız uygarlığa ev sahipliği yapan Şanlıurfa, bölgede yaşayan peygamberler nedeniyle aynı zamanda ''peygamberler şehri'' olarak da anılıyor. Balıklıgöl, Harran Evleri, Göbeklitepe ve Halfeti gibi hayranlık uyandıran tarihi yerlerin ve yapıların şehri Şanlıurfa'yı keşfederken mutlaka yapılması gerekenler neler dersiniz?

İçindekiler

1- Balıklı Göl'ü görün

Şanlıurfa'ya gelen ziyaretçilerin şehirde mutlaka görmesi gereken yerlerin başında Balıklıgöl geliyor. Aynı zamanda kentte en çok ziyaretçi çeken tarihi alanlardan biri olan Balıklıgöl'ün bu kadar meşhur olmasının nedenlerinden biri elbette İbrahim Peygamber'e kadar uzanan köklü geçmişi. Putperestlik inancını yaymaya çalışan dönemin hükümdarı Nemrut tarafından İbrahim peygamberin burada ateşe atıldığına ve o anda ateşin suya, odunların ise balığa dönüştüğüne inanılıyor. Geçmişte olduğu gibi günümüzde de kutsal kabul edilen Balıklıgöl'de yaşayan balıklara bugün de dokunulmuyor ve her yıl çok sayıda turist burayı görmek için Şanlıurfa'ya akın ediyor. Şehre uçarak Balıklıgöl'ü görmek için hemen tıklayın ve en uygun Şannlıurfa uçak biletlerini karşılaştırın.

balıklıgöl

Uçak Bileti

2- Göbeklitepe'de tarihe yolculuk yapın

Tarihi bundan tam 12.000 yıl öncesine kadar uzanan Göbeklitepe, Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden biri. Şehir merkezinden 22 kilometre kadar uzakta, Örencik köyü yakınlarında bulunan Göbeklitepe'ye gelmek için merkezden araç kiralayabilir veya buraya düzenlenen günübirlik turlardan birine katılabilirsiniz. Göbeklitepe'de tarihi kalıntıları dolaşırken karşınıza çıkacak Harran Ovası'nın ve Toros Dağları'nın manzarası tam anlamıyla nefes kesici. Şanlıurfa'da görülmesi gereken diğer tarihi yerleri ve yapıları Şanlıurfa'da gezilecek yerler galerimizde turlamayı unutmayın.

göbeklitepe

3- Kaleden şehri izleyin

Şehre hakim bir konumda bulunan Şanlıurfa Kalesi ise tarihe tanıklık ederken manzaranın keyfini sürmek için en iyi yerlerden biri. Abbasiler döneminde inşa edildiği tahmin edilen kalede bulunan mescit ve sarnıçlar günümüze kadar ulaşamasa da kale dönemin mimarisini yansıtan yapısı ile Harran Kapısı, Bey Kapısı ve Mahmudoğlu Kulesi gibi bölümleriyle görülmeye değer. Eğer fotoğraf çekmeyi seviyorsanız burada günün her saatinde harika kareler yakalayabilirsiniz. Özellikle sabahları güneş doğarken veya akşam gün batmadan hemen önce aşağıda uzanan tarihi şehri izlemenin keyfi bambaşka... Kaleyi de gördükten sonra şimdi lezzetli bir mola zamanı! Ne yiyeceğinize karar veremediyseniz Şanlıurfa'da ne yenir ne içilir galerimize göz atarak başlayın.

şanlıurfa kalesi

4- Şehrin efsanevi lezzetlerini tadın

Şanlıurfa sadece tarihi yerlerden ve yapılardan ibaret değil. Şehirde dolaşırken birbirinden leziz yemeklerin de tadına bakabilirsiniz. Adı genellikle acılı lezzetlerle anılan şehrin dillere destan ciğeri sabah kahvaltısından öğle ve akşam yemeğine günün her saatinde sofralarda bulunabilen lezzetlerin başında geliyor. Şanlıurfa'da ciğer konusunda iyi bir yer arıyorsanız Ciğerci Aziz Usta'nın yolunu tutabilirsiniz. Ciğeri pas geçip doğrudan kebapları tatmak isterseniz de şehirde ocakbaşı kültürünün ilk akla gelen temsilcilerinden biri olan Dedecan Ocakbaşı veya Gülhan Restoran gibi mekanları tercih edebilirsiniz. Yemekten sonra tatlı bir kapanış için Dondurmacı Zeki'nin meşhur künefesini mutlaka tadın. Şehre yaz aylarında gelirseniz burada dondurmalar da kesinlikle denemeye değer. Şanlıurfa'da yapacağınız lezzet turunun sonunda konaklamak için her bütçeye uygun otel alternatifi bulabilirsiniz. En uygun Şanlıurfa otellerini karşılaştırmak ve kolayca rezervasyon yaptırmak için hemen tıklayın.

urfa ciğer

5- Halfeti'de şaşırın

Şanlıurfa'nın bir ilçesi olan Halfeti, aynı zamanda tarihi M.Ö 855 yılınan kadar uzanan bir tarihi yerleşim. Asur Kralı III. Salmanassar tarafından kurulduğu bilinen Halfeti'nin bir bölümü bugün Birecik Barajı'nın suları altında kalmış durumda. Tarihte Hitit, Asur, Pers ve Makedon gibi farklı uygarlıkların idaresinde kalan Halfeti'nin her bir taşaında tüm bu kültürel mirasın izlerine rastlamak mümkün. Yavuz Sultan Selim döneminde Osmanlı idaresine geçen Halfeti bu dönemde ''Rumkale'' olarak anılıyordu. Bugün ise düzenlenen tekne turları ile hem su altında hem de üzerinde çok sayıda kalıntıya rastlamak mümkün.

halfeti

6- Harran'ın ilginç evlerini görün

Harran evleri, ilginç mimarisi ve doğal yalıtım sistemiyle Şanlıurfa'ya gelenleri şaşırtan eserler arasında. Bölgenin iklim şartlarına uyumlu olarak yazın serin kışınsa sıcak tutan bu evlerin bazılarında bugün halen yaşayanlar var. Evlerden birinin restore edilmesiyle ziyarete açılan Harran Kültür Evi'ni görebilir ve bölgede yaşayan yerel halkla tanışıp sohbet edebilirsiniz. Tıpkı Harran gibi yurdumuzda evleriyle ünlü benzersiz yerleri keşfetmek için tıklayın.

harran

7- Mırra keyfi yapın

Acı tadıyla bilinen ve Arap coğrafyasına has bir kahve türü olan mırra Şanlıurfa'da tadılabilecek en ünlü lezetlerden biri. Geleneksel yöntemlerle üretilen dibek kahvesi kullanılarak hazırlanan mırra genellikle tek bir küçük fincanla servis ediliyor. Misafirlere yaş sırasına göre sunulan mırrayı içen kişiden alınan fincanla sırasıyla diğer konuklara ikram ediliyor. Aralarında mırranın da bulunduğu, dünyadan mutlaka tatmanız gereken diğer kahve çeşitleri de galerimizde.

sanliurfa mırra


muratekinay
Murat Ekinay
455 Yazı
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Üniversite eğitimine devam ederken ulusal gazete ve dergilerde yazılar yazdı. Türkiye'nin önde gelen markaları için içerik stratejisi geliştirerek dijital iletişim çalışmalarını yönetti.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN