Öğrenciler için bütçe kontrol bilinci

dincerkeskinpala

Bireysel finans eğitiminin daha erken yaşlara çekilmesi konusunda çalışmalar başladı ve bu bilincin yayılmasına uğraşılıyor. Erkenden kastım, ilkokul gibi çocukluk çağında olduğunun altını çizeyim. Ancak günümüze baktığımız zaman, üniversite çağındaki gençlerin henüz bireysel finans konusunda çok zayıf bilgiye sahip olduğunu görüyoruz. Öncelikle bu gençlerin paralarını nasıl yönetmeleri konusunda umursamaz olduğunu belirteyim. Umursamadığınız şeyler değersizdir ancak para; miktarı ne kadar olursa olsun değerlidir.

Özellikle üniversite okuyan öğrencileri baz alarak, gençlerin bütçelerini nasıl yönetebileceklerini ve nelere dikkat etmeleri gerektiğine değinmek istiyorum.

İçindekiler

Bugün ne yaptığınızı hatırlayarak, bütçenizi planlayın!

Öğrencilik yıllarında hergün çok değerli ve o her günü keyifle geçirmek ister gençler. Ancak ne yazık ki bütçelerde sınır varsa, keyfin sınırlarını belirlemek de fayda var. Harçlık, burs, çalışıp kazanılan paraları baz alarak konuşursak; cebe giren paranın girdiği ilk hafta özellikle gençlerin bilinçlerini kaybettiği dönem olarak istatistiki kayıtlara geçiyor. Parayı cebine koyanlar o ilk hafta yemek, eğlence vb şeylerle parayı ilk haftada sıfırlama noktasına geliyorlar.

Bu döngünün nasıl oluştuğunu anlayabilirsek, çözüme başlayabiliriz. Bir ayın dört hafta olduğunu düşünelim ve ilk hafta parayı sıfıra yaklaştırdığınızı düşünelim. Geriye kalan haftalarda sıkışık bütçe ile sıkıntılı günler geçirilir. Bu üç hafta geçmek bilmez ve insan psikolojisi alt üst olur. Bu nedenle üç haftalık sıkışıklığın ardından, yeniden cebin para görmesi ile insan rahatlar ve harcamaya başlar. İşte bu döngü standart bir hal almaya başladığında, içinden çıkılmaz hal başlamış olur.

Bu nedenle ilk olarak, bugün ne yaptığınızı gece yatağınıza girdiğinizde hatırlayın. Yarına daha makul aktiviteler sığdırmaya çalışın. Anı yaşarken, geleceği düşünmek mümkün. Bunun için yaşadığınız anın keyfini geceleri düşünün ve yarına aç girmeyin!

Kredi kartı kullanmamaya özen gösterin!

Bu maddeyi yazmak bana çok zor geldi. Yazılarımı okuyan takipçilerim kredi kartı kullanımına ne kadar önem verdiğimi iyi bilirler. Ancak ne yazık ki tüketim bilinci ve bütçe planlama bilinci oturmamış gençlerde, özellikle öğrencilik yıllarındaki biraz uçarı psikoloji kredi kartının faydalarını, zarara dönüştürücü olabiliyor. Bu nedenle kredi kartı yerine nakit kullanmaya özen gösterin. Cebinizde ne kadar para kaldığını bilirsiniz, ay sonunu getirmeniz daha kolay olabilir.

Aylık olarak alınan para dörte bölünmeli. Yani haftalık olacak şekilde cebe girmeli. Ayırdığınız o para ile haftayı tamamlayacağınızı düşünün. Hafta bitmeden, ayırdığınız o para biterse, sıkışık geçireceğiniz gün sayısı daha kısa olacak emin olun. Ancak o para bitse dahi, diğer haftalar için ayırdığınız paradan kullanmayın. Buna alışırsanız, iki-üç hafta parasız-sıkışık gezeceğinize, haftanın bir kaç günü sıkışık yaşarsınız ve hayat kaliteniz artar. Hem de bilinciniz oturmaya başlar.

Evde kalan öğrenciler için harcamalara sınırlama!

Evde kalan gençler için harcamaları sınırlamak çok önemli. İlk olarak elektrik, dikkat edilmesi gereken bir husus. Dikkatsiz kullanılan elektrik tüketimi bütçeniz için boşa gider olacaktır. Bulunmadığınız odada ışığı açık bırakmak, bulunmadığınız odada televizyonu açık bırakmak, bilgisayarınızı kullanmasınız dahi gün boyu açık bırakmak vb şeyler elektrik tüketiminizi artıracaktır. Bu tip hususlara ince hesap demeden ve utanmadan dikkat etmeniz lazım. Sosyal sorumluluk bilinci açısından da çok önemli olduğunu unutmayın.

Türk öğrencilerinde kütüphane kullanma alışkanlığı pek yok. Kütüphanelerin faydalarını saymayayım ancak bütçemizle ilgili olan kısmı; kısa süre lazım olacak kitaplara ulaşma şansınız. Bir sınav, bir makale, bir ödev için gerekli olacak kitapları satın almanıza gerek olmayabilir. Tembellik edip, ne olacak alayım kafasıyla, hareket etmek yerine kütüphaneye gidin. İşinizi görecek süre için kitapı alın ve işiniz bittiğinde teslim edin. Eğer ki ödeviniz bittikten sonra kullanmayacağınız ve yüzüne bakmayacağınız bir kitapsa satın almak yerine kütüphaneden almak bütçeniz için faydalı olacaktır.

İlk etapta bu maddelleri göz önüne alalım. Bir başka yazıda önemli satırbaşları ile neler yapılabileceğini tartışacağım.

 

 


Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN