Kuzguncuk: İstanbul’un EN Nostaljik Semti

seyhanahen

İstanbul’un eski semtleri denilince ilk akla gelen yerdir Kuzguncuk. Samimi ve sıcak atmosferi sayesinde hayran olacağın, tarihe ışık tutan yapıları yanında  günümüzde mahalle kültürünün hala yaşadığı yer olması ile mutlaka kendinden bir şey bulabileceğin, rengarenk cumbalı evleri, organik ürünleri satın alabileceğin bostanı, arnavut kaldırımlı daracık sokakları, çiçekli pencere önleri, nostaljik havası eşliğinde kahveni içip, kitabını okuyabileceğin tatlı kafeleri ile İstanbul’da Gezilecek yerler arasında bulunan Üsküdar Kuzguncuk’u benimle keşfetmeye ne dersin?

İçindekiler

Kuzguncuk nerede?

Kuzguncuk Boğaziçi’nin Anadolu kıyısında, Üsküdar ilçesine bağlı eski ve tatlı bir yerleşim yeri. Kadıköy’e 11 km, Beylerbeyi’ne 2 km, Boğaziçi Köprüsüne ise 3 km mesafede bulunuyor.

Kuzguncuk'un tarihi

kuzguncuk'un tarihi

Kuzguncuk’u gezerken bir köşede cami, diğer köşede sinagog, başka bir köşede bir kilise görmen pek mümkün. Kuzguncuk’un yerleşim tarihi oldukça eskilere dayanıyor. Evliya Çelebi’ye göre Kuzguncuk adını dönemin meşhur dervişlerinden olan ve burada yaşayan Kuzgun Baba’dan almış. Bizans dönemine  dayanan yerleşimi sebebiyle semtin eski adının Hrisokeramos olduğu yani “Altın Kiremit” olarak bilindiği de kayıtlarda geçiyor. Başka bir rivayete göre ise semtin eski adı’’Kosinitza’’ ve zamanla ağızdan ağıza yayılarak ‘’Kuzguncuk’’ olarak değiştiği düşünülüyor. Kuzguncuk  özellikle Avrupa Musevileri tarafından ‘’Kutsal topraklara varmadan önceki son durak’’ olarak kabul edildiği için 17. yy’da özellikle Museviler buraya yerleşmeye başlamış. 18. yy.’da ise Rumlar ve Ermenilerin de semte yerleşmesi ile Kuzguncuk kültür mozaiğinin yıllardır temsilcisi olmaya devam ediyor.

Uçak Bileti

Kuzguncuk’ta gezilecek yerler

Kuzguncuk gezilecek yerler bakımından ufak ve sınırlı gibi görünse de aslında geçmişten günümüze kadar mahallede birbirinden farklı dönemlere ait tarihi yapıları,  son yıllarda açılan kafeleri, rengarenk düzenlenen sokakları ile keyifli bir gün geçirebileceğin zenginliği sunuyor. İcadiye caddesinde konumlanan tüm Kuzguncuk gezilecek noktaları bir arada görebilir, paralel olan ara sokaklara girerek Kuzguncuk’un tarihi ve nostaljik havasını soluyabilirsin.

İstanbul Anadolu Yakası’nda gezilecek EN güzel 35 yer içeriğimizde de keşfedilecek yeni semtler ve yerler bulabilirsin. 

1- Kuzguncuk Sahil

Sahil yönünden geliyorsan, İcadiye Caddesi başlangıcının hemen karşısında İsmet Baba Restoran’ı göreceksin. Kuzguncuk Sahili’nin minik meydanınından bir Boğaz havası alarak, Çınaraltı kafede bir şeyler içerek Kuzguncuk keşfine buradan başlayabilirsin.

2- İcadiye Caddesi

Kuzguncuk Mahallesi’nin en cafcaflı yeri İcadiye caddesi. Sağlı sollu tüm görülecek yerlerin, tarihi sinagogların, kiliselerin, keşfedilecek Kuzguncuk kafelerinin olduğu cadde yaklaşık 1 km uzunluğunda. Paralel sokaklarını arşınlayarak Kuzguncuk’un tarihine tanıklık edebilir, semtin birbirinden güzel fotoğraflarını çekebilirsin.

3- Kuzguncuk Renkli Evleri

İcadiye Caddesi’nde ilerlerken sol tarafta göreceğin Kuzguncuk ile özdeşleşen renkli ve cumbalı ahşap evleri görebilirsin. Osmanlı döneminde köşk ve yalı olarak kullanılan evler günümüzde restore edilerek, birbirinden canlı renklere boyanmış. Kimisi kafe kimisi iş yeri olarak hizmet veriyor. Begonvillerin her bir yerden fışkırdığı evlerin fotoğrafını çekmek için sıra beklemen gerekecek çünkü burası mahallenin en popüler noktası.

4- Kuzguncuk Bostanı

kuzguncuk bostanı

Belediye tarafından tahsis edilen ve mahalle sakinlerinin oluşumu ile çeşitli meyve ve sebzelerin organik olarak yetiştirildiği ve hasat zamanında satıldığı ufacık ama huzur dolu bir bostan burası. İcadiye caddesinde ilerlerken sol tarafta göreceğin beyaz demir parmaklıklı kapıdan girdiğinde adeta yemyeşil bir ormana giriyor hissine kapılacaksın. Karşında ise yukarıda bahsettiğim Kuzguncuk’un renkli evlerini yan yana göreceksin. Bir dönem buraya başka bir şey inşa edileceği gündemde idi. Uzun süren mahallelinin direnişi ardından günümüzde çok şükür bostan olarak işlevini sürdürüyor. Kuzguncuk’un kedilerini, sokak köpeklerini burada sevip, besleyebilirsin.

5- Kuzguncuk Perihan Abla Sokağı

Kuzguncuk denilince insanların aklına ilk gelen şeylerden biri Perihan Abla Dizisi. 1990’lı yılların meşhur dizisinin çekildiği sokak günümüzde hala oldukça püpüler. Sokağın köşesinde ise yine bir dönemin meşhur yapımı olan ‘’Ekmek Teknesi’’ dizisinin çekildiği şu an pide ve lahmacun yapan dükkan da var. Bu sokak tam bir nostalji kuşağı!

6- Kuzguncuk sokakları

Kuzguncuk sokakları

Kuzguncuk plan program yapmadan, sokaklarına rast gele girip kaybolabileceğin bir yer. Nice yazarların, sanatçıların, ressamların yaşadığı bu semt geçmişin izlerini günümüzde de barındırmaya devam ediyor. İcadiye caddesine paralel olan ara sokaklarda gezebilir, cumbalı tarihi evleri inceleyebilir, daha yukarılara çıkmak istersen, insanların günlük yaşamlarına ortak olabilirsin. Rengarenk merdivenleri ile yokuşlarda konumlanan Kuzguncuk mahallesi evlerine bayılacaksın.

7- Ayios Panteleimon Kilisesi

İcadiye Caddesi’nde ilerlerken ya bir düğüne ya da bir cenazeye denk gelebileceğin Ayios Panteleimon Kilisesi İstanbul’da Tanzimat döneminden sonra kurulmuş Rum Ortodoks mezhebine bağlı bir kilise.1892’den itibaren ibadete açık olan kilise günümüzde ufak da olsa bir cemaate hizmet etmekte.

8- Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Kilisesi

Yıllar boyunca Musevi, Rum ve Ermenilerin birlikte yaşadığı mahallede Ermeni cemaatinin hizmetinde olan Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Kilisesinin tarihi 1830’lara kadar dayanıyor. Kilise ibadete açık ve her Çarşamba günü 09.30’da kilisede ayin töreni düzenleniyor. Kuzguncuk Cami ile yan yana yer alması bu semtin farklı dinler için hoşgörünün temsilcisi olduğunu kanıtlar nitelikte.

9- Beth Yaakov Sinagogu

Musevilerin 17.yy’dan itibaren Kuzguncuk’a yerleşmeye başlaması sebebiyle Kuzguncuk uzun yıllar Musevilerin yaşam alanı oldu. Yahudi kültürünün tarihi yapıları arasında yer alan Sinagog’un 1878 yılında inşa edildiği kayıtlarda yer alıyor. Günümüzde Sinagog’u ziyaret etmek pek mümkün değil. Öncesinde randevu alarak ziyaretini planlaman gerekiyor.

10- Nail Kitabevi

Nail Kitabevi

Kitapevlerini gezmeyi seviyorsan, tarihi bir binada yer alan iki katlı Nail Kitabevi tam da sana göre! İstanbul’un en popüler kitapçıları arasında yer alan Nail Kitabevi, hem kafe hem de kitabevi olarak hizmet veriyor. Alt katında ve sokak tarafında bulunan masalarında oturarak, taze çekilmiş kahveni yudumlarken kitap okuyabilir, istersen kitabevine ait seçkilere de göz atabilirsin. Dışı gibi içi de oldukça özel olan Nail Kitabevi’nin üst katında kısa süreli oturup, kitap manzarasının keyfine varabilirsin.Kuzguncuk'u etraflıca keşfe çıktıktan sonra Üsküdar ve Salacak Sahil şeridi boyunca gezebileceğin birçok adres var, Üsküdar'da gezilecek yerleri en popülerinden başlayarak sıraladığımız liste sana fiklir verebilir.

11- Üryanizade Cami

Boğazın kenarında yalı gibi bir yapıda olan, samimi bir ibadethane görüntüsü çizen Üryanizade Cami yapımı yine 1800’lü yıllara dayanıyor. Günümüze kadar bir çok restorasyon geçiren caminin tek orijinal kısmı ise ahşap minaresidir.

12- Cemil Molla Köşkü

Osmanlı döneminde Osmanlı devlet adamlarından olan Cemil Molla tarafından yaptırılan köşkün tarihi 1885’e dayanıyor. Dönemin aydınlarının bir araya geldiği kültür-sanat için müzikli buluşmalar düzenlenmesi ile bilinen köşk dönemin en güzel yapıları arasında gösterilirmiş. Beylerbeyi’ne doğru ilerlerken yemyeşil bir orman içerisinde göreceğin beyaz renkte ahşap köşkü dışarıdan izleyebilirsin. Günümüzde özel mülk olduğu için ziyarete açık değil.

Kuzguncuk’ta ne yenir?

Kuzguncuk son yıllarda oldukça popüler olmasını birbirinden farklı yeme ve içme mekanlarına da borçlu aslında. Kuzguncuk mekanlar bakımından oldukça çeşitli. İstersen güzel bir yemek yiyebilir, istersen güne kahvaltı ile burada başlayabilir, istersen pastane ve kafelerinde lezzetli tatlılar yiyerek arkadaşlarınla keyif yapabilirsin. Hadi gel güzel bir gün geçirmen için ‘’Kuzguncuk’ta Nerede, Ne Yenir?’’ sorusunu detaylıca cevaplayalım:

Kuzguncuk’ta kahvaltı edilecek popüler yerler

Kuzguncuk'ta kahvaltı

  • Kuzguncuk Bostan Cafe: Kuzguncuk Bostanı manzaralı mekanın balkon tarafında oturarak nefis bir kahvaltı ile güne burada başlayabilirsin.
  • Pulat Çiftliği: Kuzguncuk kahvaltı yapmak için oldukça tercih edilen İstanbul semtleri arasında. Pulat çiftliği de kahvaltı için popüler olan bir Kuzguncuk mekanı. Silivri’de bulunan kendi çiftliklerinde yetiştirdikleri taze ve organik ürünleri kahvaltıda sunan mekanın lezzetlerine bayılacaksın.
  • Pita Kuzguncuk: Kuzguncuk’un en eski mekanlarından biri olan Pita’da lezzetli ve basit bir kahvaltı yapabilir ya da gün içerisinde servis ettiği yemeklerden yiyebilirsin.
  • Tarihi Kuzguncuk Fırını: Daha basit bir şeyler yemek istersen birbirinden güzel ve çok fazla çeşit ürüne sahip olan Kuzguncuk Fırını’nda börek, pohaça, simit, sandviç gibi atıştırmalıkları taze bir çay eşliğinde tüketebilirsin. Mantar şeklinde olan kurabiyelerinden denemeni tavsiye ederim, oldukça lezzetli!

Kuzguncuk’ta yeme ve içme mekan önerileri

kuzguncukta yemek

  • Metet Döner: Kuzguncuk popüler mekanlar denilince ilk akla gelen meşhur Dönerci Metet Közde Döner, İstanbul’un en iyi dönercileri arasında yıllardır yerini koruyor. Metet Közde Döner’de kaliteli ve lezzetli bir döner ya da iskender yiyebilirsin. Mekanda her daim sıra olması nedeniyle erken saatlerde gitmeni tavsiye ederim.
  • İsmet Baba Balık Lokantası: 1951 yılında mahalle sakinleri tarafından kurulan İsmet Baba, Kuzguncuk’un minik sahilinde konumlanan, boğaz manzarası eşliğinde lezzetli balıklar ve mezeler yiyebileceğin tarihi ve salaş bir balık lokantası. Bir zamanlar Can Yücel’in de müdavimi olduğu meyhane kalabalık gruplar için, özel bir akşam yemeği için salaş bir meyhane arıyorsan tam da biçilmiş kaftan. Akşam gidiyorsan rezervasyon şart.
  • Kuzguncuk Balıkçısı: Perihan Abla sokağında girişinde yer alan, ufak ama mütevazi bir mekan olan Kuzguncuk Balıkçısı’nda dönemin taze balıklarını uygun fiyata tüketebilirsin.
  • La Mekan Kuzguncuk: Otantik bir deneyim ve Türk mutfağından seçkiler arıyorsan, La Mekan tam da öyle bir yer. Zeytinyağlı ve ev yemeklerini taze taze bulabileceğin La mekanda her şey günlük olarak yapılıp, servis ediliyor.
  • Corvino: Güzel ve şık bir akşam yemeği için özellikle önerebileceğim bir mekan Corvino. Geniş şarap menüsü ile seni cezbedebilir. İstersen gündüz vakti de atıştırmalıklar yanında şarap tadımı yapabilirsin. Corvino ufak bir tadilat nedeniyle şu an geçici olarak kapalı. Gitmeden önce açık olup olmadığını kontrol etmende fayda var.
  • Çınaraltı Kafe: Kuzguncuk mekan önerilerimde ilk sıraya koyduğum, İsmet Baba’nın hemen yanında, derme çatma bir kafe olan Çınaraltı Kafe’de dev bir Çınar Ağacı gölgesi altında oturup, Boğaz’ın eşsiz güzelliği karşısında çayını yudumlayarak, kitabını okuyabilirsin. Kuzguncuk Fırını’ndan alacağın tatlı ve tuzlu kurabiyeleri burada afiyetle çay eşliğinde yiyebilirsin.
  • Çikolatacı Aziz Bey: Kuzguncuk Kafeleri için de en popüler olan mekanlardan biri Çikolatacı Aziz Bey. Birbirinden lezzetli ve taze tatlılarını tadabilir, sevdiklerine mekanın el yapımı çikolatalarından hediye alabilirsin.
  • Asude Çay Evi: İcadiye caddesinde oturup, çay eşliğinde geleni geçeni izlemekten daha büyük bir keyif olabilir mi? Burada çay ya da kahve eşliğinde açık havada civardaki pastanelerden bir şeyler alıp, yiyebilirsin.

Kuzguncuk’ta çekilen diziler

kuzguncukta çekilen diziler

Kuzguncuk özellikle 90’ların sonu 2000’lerin başında dönemin dizilerinin çekildiği popüler yerler arasında olmuştur. Mutlaka çocukluğunda veya gençliğinde bu dizileri izlemiş, sevinçlere, hüzünlere ortak olmuşsundur. Günümüzde de mahalle kültürünün korunduğu yer olması nedeniyle birçok diziye ev sahipliği yapan Kuzguncuk’ta çekilen dizilere şöyle bir göz gezdirip anıları yaad edelim. Belki yıllar sonra tekrar izlemek istersin, kim bilir?

  • Perihan Abla, 1986-1988
  • Ekmek Teknesi, 2002-2005
  • Hayat Bilgisi, 2003-2006
  • Bir Dilim Aşk, 2004
  • Hatırla Sevgili, 2006-2008
  • Kara Sevda, 2014-2017
  • No:309, 2016-2017
  • Akıncı, 2021

Kuzguncuk’a nasıl gidilir?

kuzguncuk'a nasıl gidilir?

Kuzguncuk, deniz kıyısına çok yakın bir konumda yer alması ve Üsküdar sahiline yakın olması nedeniyle ulaşımda sıkıntı çekmeyeceğin bir yer. Anadolu Yakası’nda isen toplu taşıma ile Üsküdar’a ulaştıktan sonra ister 15 dakikalık bir yürüyüşle, istersen sahil üzerinden Beykoz yönüne giden otobüs veya minibüslerle Kuzguncuk’a çok rahat ulaşabilirsin. Avrupa Yakası’nda isen Üsküdar’a Marmaray veya deniz yolu ile geçip yine aynı yöntemle Kuzguncuk’a ulaşabilirsin. Kuzguncuk’ta bir deniz iskelesi bulunuyor fakat yıllardır aktif olarak kullanılmıyor.

Konum linki 

İstanbul Gezilecek yerler arasında tarihi yansıtan atmosferi, kültürel mozaiğin temsilcisi, herkesin kendinden bir şeyler bulabileceği sıcacık ve samimi atmosferi ile Kuzguncuk’u her mevsim ziyaret edebilir, ister kendi başına istersen arkadaşlarınla keyifli bir gün yaşayabilirsin. Hafta sonları oldukça kalabalık olan semti hafta içi erken saatlerde keşfetmeni öneririm.

 


seyhanahen
Seyhan Ahen
4 Yazı
Kocaeli Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Bölümü'nden mezun oldu. Çeşitli kurumsal firmaların Dış Ticaret departmanlarında 15 yıl boyunca satış ve operasyon süreçlerinde yer aldı. Bu süreçte çok sevdiği seyahat yazarlığını hobi olarak yaptı ve çeşitli turizm oluşumlarına gönüllü olarak içerik üretti. Şu an seyahat üzerine çeşitli firmalara freelance yazar olarak tam zamanlı içerik üretiyor. Profesyonel olarak fotoğrafçılık yapmayı, el işi çanta ve dekor tasarlayıp üretmeyi, doğa yürüyüşlerini ve dünyanın dört bir yanına yolculuk yapmayı seviyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN