Binlerce yıllık kültürel zenginlikleriyle ülkemizin en özel yerlerinden biri olan Midyat, her yıl dünyanın pek çok ülkesinden gelen binlerce kişiyi misafir ediyor. Türk, Arap, Kürt, Süryani kökenli nüfusu, ilçenin her köşesini süsleyen büyüleyici camiler, kiliseler ve mabetlerle din kardeşliği başkentlerinden olan Midyat’ta yıl boyu düzenlenen rehberli tarih, kültür ve inanç turlarına katılarak bütün Yukarı Mezopotamya’nın çarpıcı tarihi hazinelerini keşfedebilirsiniz. 

Midyat Kent Müzesi’nin geniş koleksiyonlarında antik çağlara uzanan paha biçilmez hazineleri inceleyebileceğiniz gezinizde Turabdin Platosu manastırları ve büyüleyici Midyat mağara evlerini de yakından görebilirsiniz. Günümüzde de kutsal bir hac yeri olan Meryem Ana Kilisesi, dünyanın en eski Süryani manastırlarından Mor Gabriel Manastırı ve büyüleyici Midyat Konuk Evi gibi simgesel yapılarıyla ziyaretçilerini etkileyen ilçenin dar sokakları ise Midyat taşı olarak da bilinen katori taşı ile yapılmış benzersiz konaklarla muhteşem fotoğraflar çekme fırsatı sunuyor.

Midyat’ta mutlaka görmeniz gereken 70 yeri belirlerken Instagram etiketlerinden faydalandık ve en çok etiketlenen yer en üstte olacak şekilde özel bir sıralama hazırladık. Yılın her mevsimi benzersiz manzaralar eşliğinde gezeceğiniz ve tarihte unutulmaz bir yolculuğa çıkacağınız Midyat’ın güzelliklerini yazımızı okuyarak hemen keşfe çıkabilirsiniz. Ayrıca içeriğimize eklediğimiz konum linkleri sayesinde de Midyat tatilinizi kolayca planlayabilir, Mardin Havalimanı'na ulaşım için Mardin uçak bileti seçeneklerini değerlendirerek ilçeye hem konforlu hem de hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz. 

Uçak Bileti

1- Hasankeyf

hasankeyf

12.000 yıl öncesine kadar uzanan tarihi hazineleri ve ortasından akan Dicle Nehri'nin büyüleyici manzaralarıyla dünyanın her yerinden binlerce tarih meraklısını kendine çeken Hasankeyf, Midyat ilçesine sadece 40 dakika uzaklıkta. Hem yılın her mevsimi bulabileceğiniz rehberli geziler hem de 45 dakikalık bir minibüs yolculuğuyla kolayca ulaşarak keşfe çıkabileceğiniz Hasankeyf, 1981 yılından beri sit alanı olarak korunan Türkiye'nin en önemli bilinen güzelliklerinden biri.

Bir bölümü Ilıca Barajı suları altında kalan binlerce yıllık tarihi yapıları arasında muhteşem fotoğraflar çekebileceğiniz Hasankeyf’te Sasaniler, Emeviler, Abbasiler, Hamdaniler, Mervaniler, Artuklular, Osmanlılar gibi pek çok medeniyetten günümüze kalan etkileyici mabetler, taş evler ve camileri de yakından görme şansı bulacaksınız. 1515 yılında Yavuz Sultan Selim tarafından Osmanlı topraklarına katılan Hasankeyf’te gezerken Dicle Nehri kenarındaki sarp kayalar içine oyulmuş mağara evleri de uğrayabilir, bölgeye hakim bir tepe üzerinde yükselen devasa Hasankeyf Kalesi’nde kartpostal güzelliğinde panoramik fotoğraflar çekebilirsiniz.

Konum Linki

2- Beyazsu Deresi

beyazsu deresi

Midyat ve Mardin'in binlerce yıllık tarihi hazinelerini keşfettikten sonra serin havada el değmemiş doğal güzellikler arasında yorgunluk atmak için bölgenin en sevilen rekreasyon alanı olan Beyazsu Deresi'nde uğramalısınız. Midyat merkezine 30 kilometre gibi oldukça yakın bir konumda yer alan ve çevresindeki binlerce yıllık tarihi harabelerinden dolayı tarih gezilerinin de sevilen mola noktalarından biri haline gelen Beyazsu Deresi’nde her mevsim çarpıcı doğa güzelliklerine şahit olacaksınız.

Dere kenarında ahşap iskelelerde hizmet veren kır bahçeleri ve balık restoranlarında keyifli bir mola verebileceğiniz; yaz aylarında bile buz gibi akan sularında yüzerek serinleyebileceğiniz Beyazsu Deresi’nin çevresini saran yemyeşil güzellikleri de iyi düzenlenmiş yürüyüş yollarında keşfe çıkarak muhteşem fotoğraflar çekebilirsiniz. Zengin balık bolluğuyla olta balıkçılığı yapmak için de Midyat'ta gidebileceğiniz en güzel noktalardan biri olan, serin havasıyla özellikle sıcak yaz günlerinde yerli ve yabancı turistlerle dolan Beyazsu Deresi’nin kenarındaki şark köşelerinde çayınızı yudumlayarak ruhunuzu dinlendirebilirsiniz.

Konum Linki

3- Midyat Konuk Evi

Her biri sanat eserini andıran birbirinden güzel tarihi konaklara ev sahipliği yapan Midyat'ta ilçeyi gezen her yerli ve yabancı turistin mutlaka ziyaret ettiği en etkileyici yapılardan biri de Midyat Konuk Evi. Midyat taşı olarak bilinen sarı katori taşlarıyla ve devasa bir kayanın oyulmasıyla 3 katlı olarak tasarlanan, el yapımı taş ve ahşap oymalarıyla ziyaretçilerini büyüleyen konuk evi, devasa teraslarından izleyebileceğiniz Midyat’ın büyüleyici manzaralarıyla size muhteşem fotoğraflar çekme fırsatı da sunuyor.

Midyat’ın en güzel konağı olarak iç mekanlarını da mutlaka gezmenizi önerdiğimiz Midyat Konuk Evi’nde yöresel dekorasyonlar, el dokuması kilimler ve antikalarla süslü taş odalarında bambaşka bir döneme unutulmaz bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Tarih ve kültür tutkunlarının yanı sıra mimari meraklılarının da ilgisini çekecek simgesel bir yapı olan Midyat Konuk Evi’ne Gümüşler Çarşısı’ndan sadece 5 dakikalık kısa bir yürüyüşle kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Konum Linki

4- Kasımiye Medresesi

kasımiye medresesi

Her tarih, kültür ve mimari meraklısının Midyat gezilerinde kesinlikle görmesi gereken etkileyici tarihi hazinelerimizden biri olan Kasımiye Medresesi’ne sadece 1 saatlik bir minibüs yolculuğuyla kolayca ulaşarak bu ünlü yapıyı yakından görme şansı bulabilirsiniz. Artuklu döneminde Mardin'de inşa edilen en etkileyici medreselerden biri olarak kabul edilen ve Artuklu döneminde yapımına başlandıktan sonra Akkoyunlular döneminde uzun bir aradan sonra tamamlanabilen devasa medrese, geniş avlu etrafında sıralanan odalarıyla açık medrese tipi medreselerin en güzel örneklerinden biri olarak kabul ediliyor.

2 katlı ve tek eyvanlı olarak tasarlanan, büyüleyici taş ve ahşap işçilikleri ile dikkat çeken etkileyici yapı, düz kesme taşlar kullanılarak inşa edilmiş iç bölümlerini süsleyen dini motiflerle de ziyaretçilerini büyülüyor. Medreseye ek olarak yapılan cami, türbe, çeşme ve süs havuzlarının da harika fotoğraflarını çekme şansı bulabileceğiniz Kasımiye Medresesi’nde kış ayarında bembeyaz karlarla kaplanan kubbelerin de kartpostal güzelliğinde manzaralarını izleyebilir, yüzlerce yıldır ayakta kalmayı başarmış bu mimari şaheseri yakından inceleyebilirsiniz.

Dilerseniz Kasımiye Medresesi'ne ulaşım için araç kiralama seçeneğini de değerlendirebilirsiniz.

Konum Linki

5- Turabdin Platosu

Her yıl binlerce turist tarafından ziyaret edilen ve Mardin’in en güzel köşelerinden biri olan Turabdin Platosu, size büyüleyici tarihi ve doğal güzellikleri bir arada sunacak. Midyat ilçesine oldukça yakın bir konumda uzanan devasa plato, ilk dönem Hristiyan keşişler ve Süryanilere ev sahipliği yapan kayaların içine oyulmuş 80'den fazla etkileyici manastırıyla da dünyanın çok az yerinde görebileceğiniz büyüleyici bir manzaraya sahip.

Uzun tarihi M.Ö. 4000’li yıllarına kadar uzanan mabetler ve yaşam alanları arasında hem kendi başınıza hem de rehberli turlarla unutulmaz bir tarih gezisi yapabileceğiniz Turabdin Platosu, antik İpek Yolu rotası üzerinde yer aldığı için binlerce yıl boyunca aktif olarak yerleşim ve ticaret amacıyla kullanılmış. Seyir alanlarından Mezopotamya Ovası’ndan Anadolu Dağları’na kadar uzanan büyüleyici panoramik manzaralar izleyerek muhteşem fotoğraflar çekebileceğiniz; günümüze kadar sağlam kalmayı başarmış taş yapılar arasında antik çağların tarihi hazinlerini keşfe çıkabileceğiniz Turabdin Platosu; tarih, kültür ve inanç turlarının yanı sıra fotoğraf saafarilerinin de değişmez adreslerinden biri.

Konum Linki

6- Mor Gabriel Manastırı

mor gabriel manastırı

Uzun tarihinde pek çok dine ve kültüre ev sahipliği yapan Midyat’ın her köşesinde farklı bir dine ait etkileyici bir kutsal yapı ile karşılaşmanız mümkün. İlçe merkezine sadece 23 kilometre uzaklıktaki Güngören yolu üzerinde yer alan Mor Gabriel Manastırı, Midyat’ın en çok ziyaret edilen kutsal alanlardan biri olarak görülmeye değer. Dünyanın günümüze kadar hayatta kalmayı başarmış en eski Süryani Ortodoks manastırı olmasıyla ünlü olan devasa manastır, Türkiye'de düzenlenen tarih, kültür ve inanç turlarının değişmez adreslerinden biri haline gelmiş durumda.

M.S. 397 yılında yapıldığı tahmin edilen Mor Gabriel Manastırı, döneminde Mezopotamya’nın en önemli dini merkezlerinden biriydi ve ünlü Roma imparatorları tarafından ziyaret ediliyordu. 2021 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne de dahil edilen ve her yıl binlerce tarih meraklısı tarafından ziyaret edilen Mor Gabriel Manastırı; 17 metre yükseklikteki çarpıcı kubbeleri, benzersiz taş işçilikleri, iç bölümlerini süsleyen dini motifler ve özel aydınlatmalarıyla size harika fotoğraflar çekme fırsatı sunacak.

Konum Linki

7- Zinciriye Medresesi

zinciriye medresesi

Midyat’ın bağlı olduğu Mardin'in merkezinde gezerken hemen dikkatinizi çekecek olan görkemli Zinciriye Medresesi, Artuklu döneminden günümüze kalan mimari şaheserlerden biri. Şehrin en çok ziyaret edilen tarihi hazinelerden olan ve 1385 yılında son Artuklu sultanı tarafından dönemin en ünlü mimarlarına inşa ettirilen devasa medrese, çiçeklerle süslü geniş bir avlu çevresinde dikdörtgen planlı olarak tasarlanmış.

Uzun yıllar boyunca dini eğitimlerin verildiği bölgenin en önemli eğitim kurumlarından biri olarak hizmet veren Zinciriye Medresesi’nde cami, türbe, eğitim odaları ve büyüleyici taş oyması süslemelerle çarpıcı bir manzara sunan avlusunda harika fotoğraflar çekebilirsiniz. Midyat taşı olan katori taşlarıyla inşa edilen çarpıcı mimarisi ve ilginç kubbeleriyle günümüze kadar sağlam bir şekilde kalmayı başaran Zinciriye Medresesi, ülkemizde gezebileceğimiz en güzel Artuklu dönemi yapılarından biri olarak görülmeye değer.

Konum Linki

Yazar Notu: Tepeye çıkmak biraz zahmetli olabilir çünkü çok dik merdivenleri tırmanmanız gerekiyor. Rahat ayakkabı tercih edin derim.
 

8- Mardin Müzesi

mardin müzesi

Midyat’ın en sevilen günübirlik gezi rotası olan Mardin şehrini gezerken binlerce yıllık tarihi hazineleri incelemek ve zengin kültürel yapıyı anlamak için Cumhuriyet Meydanı üzerinde güzel bir konumda yer alan Mardin Müzesi'ne mutlaka gitmelisiniz. 1800'lü yılların sonunda inşa edilen etkileyici bir taş konağın aslına uygun olarak restore edilmesi ile 1995 yılında hizmete başlayan Mardin Müzesi’nin geniş koleksiyonunda Sümer, Asur, Babil, Roma, Artuklu, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine kadar uzanan pek çok tarihi hazineyi bir arada görme şansı bulacaksınız.

Etkileyici sergileriyle Türkiye'nin en güzel arkeoloji müzelerinden biri olarak gösterilen Mardin Müzesi'nde çarpıcı mezar süslemelerinden binlerce yıllık sikkelere, antika silahlardan günlük eşyalara ve pek çok farklı medeniyetten kalan el yapımı süs eşyalarına kadar pek çok objeyi inceleyebilirsiniz. Tarihte unutulmaz bir yolculuk yapabileceğiniz Mardin Müzesi; cumartesi, pazar ve pazartesi günleri hariç haftanın her günü 08:00 ile 16:00 saatleri arasında açık.

Konum Linki

9- Mardin Kalesi

mardin kalesi

Midyat'ta her saat bulabileceğin minibüslerle 1 saat içinde ulaşarak keyifli bir günübirlik gezi yapacağınız Mardin'de ilk uğramanız gereken yerlerden biri de şehrin simgelerinden biri olan etkileyici Mardin Kalesi. Deniz seviyesinden tam 1200 metre yüksekte şehre hakim bir tepe üzerinde görülmeye değer bir manzara sunan ve bulunduğu konumdan dolayı halk arasında Kartal Yuvası olarak anılan devasa kale, günümüze kadar sağlam kalmış surları ve yaşam alanlarıyla binlerce insanı kendine çekiyor.

Sümerlerden Romalılara, Selçuklulardan Osmanlılara kadar pek çok büyük medeniyet tarafından savunma ve gözetleme amacıyla kullanılan Mardin Kalesi, uzun tarihinde birçok önemli savaşa da sahne olmuş. Hem kendi başınıza hem de rehberle turlarlar keşfe çıkarak Mardin'in en güzel panoramik manzaralarını izleyebileceğiniz, muhteşem fotoğraflar çekebileceğiniz kalenin tablo güzelliğindeki fotoğraflarını ise gün batımlarında kalenin bulunduğu tepede sıralanan taş evlerle birlikte çekebilirsiniz.

Konum Linki

10- Meryem Ana Kilisesi

meryem ana kilisesi

Midyat'ta yıl boyunca düzenlenen tarih, kültür ve inanç turlarının vazgeçilmez adreslerinden biri de ilçe merkezinden sadece kısa bir yürüyüşle kolayca ulaşabileceğiniz büyüleyici Meryem Ana Kilisesi. Mardin'in ve Midyat'ın simgesel yapılarından biri olan 2000 yıllık kilise, yüzlerce yıl boyunca Süryanilerin yaşadığı bölgede inşa edilmiş en güzel kutsal yapılardan biri olarak çok ilgi görüyor.

Düz kesme ve moloz taşlarla inşa edilen çarpıcı tasarımıyla dünyadaki en güzel kiliselerden biri olarak gösterilen Meryem Ana Kilisesi, antik çağlarda Yukarı Mezopotamya'nın en önemli kutsal mekanı ve dini eğitim kurumları arasındaydı. Aslına uygun olarak restore edildikten sonra 1995 yılında müze olarak hizmete açılan devasa kilisenin geniş avlusunu çevreleyen eğitim ve keşiş odalarını gezebilir; dev çan kulesi, el yapımı taş oymalar ve kubbelerin muhteşem fotoğraflarını çekebilirsiniz. Mardin merkezinden kısa bir yürüyüşle ulaşabileceğiniz Meryem Ana Kilisesi’ni rehberlerle birlikte gezerseniz bu dünyaca ünlü kiliseyle ilgili pek çok ilginç bilgi de alabilirsiniz.

Konum Linki

11- Deyrulzafaran Manastırı

Deyrulzafaran Manastırı

Çevresi birbirinden güzel manastır ve medreselerle çevrili olan Midyat gezinizde kesinlikle uğramanız gereken başka bir büyüleyici yapı da Mardin Ovası’na hakim yüksek bir tepe üzerine inşa edilmiş olan görkemli Deyrulzafaran Manastırı. Mardin'e kısa bir yürüyüş mesafesinde Midyat'a ise yaklaşık 70 kilometre uzaklıkta yer alan Deyrulzafaran Manastırı, M.S. 500 yılında bir Süryani manastırı olarak inşa edilmiş. Uzun bir dönem Süryanilerin bölgedeki önemli dini merkezlerinden biri olan ve Meryem Ana Kilisesi, Güneş Tapınağı, Azizler Evi gibi önemli yapılarla bağlantısı bulunan etkileyici manastır, sağlam tasarımıyla bir dönem kale olarak da kullanılmış.

Benzersiz mimarisi, el yapımı taş oymaları, harika manzaralar sunan terasları, pencereleri ve devasa kapılarıyla kartpostalları süsleyen çarpıcı bir görüntü sunan Deyrulzafaran Manastırı’nda Süryanilerin dini eğitimler verdiği taş odaları da gezme şansı bulacaksınız. Geniş bir avlu çevresinde 3 katlı olarak tasarlanan ve teraslarından Mardin Ovası’nın en güzel manzaralarını izleyebileceğiniz Deyrulzafaran Manastırı’nı yılın her mevsimi düzenlenen tarih, kültür ve inanç turlarıyla kolayca gezebilirsiniz.

Konum Linki

12- Estel

Midyat, eski kent ve Estel olarak iki bölgeye ayrılıyor. Daha çok Süryanilerin yaşadığı Estel, modern binaların yanı sıra yüzlerce yıllık tarihi yapılarıyla da çok sevilen gezi alanlarından biri. Arabaların bile giremediği dar sokakları süsleyen taş konaklar, sarı katori taşından inşa edilmiş kalın duvarlı tarihi evler, kiliseler ve mabetler arasında unutulmaz bir gezi yapabileceğiniz Estel’de harika fotoğraflar çekebilirsiniz.

Yol üstü kafeleri, geleneksel Süryani yemekleri ve şarapları tadabileceğiniz restoranlarıyla turistlerin ilçeyi gezerken mutlaka uğradığı Estel, yıl boyu düzenlenen fotoğraf safarilerinin de vazgeçilmez adresleri arasında. Büyüleyici atmosferinden dolayı pek çok dizi ve filmin de çekildiği Estel’de keyifli bir akşam yürüyüşü yapabilir, birbirinden lezzetli geleneksel yemeler tadabilir ve bazıları restore edilerek butik otel olarak hizmet vermeye başlayan konaklarda dinlendirici bir tatil yapabilirsiniz.Konaklama için ise her bütçe ve zevke uygun Midyat otelleri içerisinden seçiminizi yapabilirsiniz.

Konum Linki

13- Mardin Tarihi Evleri

mardin tarihi evleri

Görkemli Mardin Kalesi'nin bulunduğu tepenin eteklerinde ve şehri çevreleyen Mazıdağı'nın güney yamacında sıralanan yüzlerce taş mimarili ev, Midyat gezilerinde her saat bulabileceğiniz minibüslerle kolayca ulaşabileceğiniz Mardin’in en çok ziyaret edilen yerleri arasında. Dünyanın çok az yerinde görebileceğiniz büyüleyici manzaralara şahit olabileceğiniz ve yaklaşık 3 kilometreyi bulan geniş bir alana yayılan tarihi Mardin evleri, labirenti andıran dar sokaklarla birbirine bağlanıyor.

Geniş terasları, benzersiz taş mimarileri ve el yapımı oymalarıyla her biri sanat eserini andıran bu etkileyici evler, kavurucu yaz sıcaklarından korunmak için güneş ışınlarının ters yönüne yerleştirilmiş. Günümüzde bazıları sanat galerisi, butik otel ve müze olarak hizmet veren tarihi Mardin evlerinin haremlik selamlık bölümleri, taş odaların otantik dekorasyonları ve antikaları arasında harika fotoğraflar çekebilir; özellikle gün doğumu ve gün batımı zamanlarında Mardin Kalesi’yle birlikte taş evlerin en güzel manzaralarını izleyebilirsiniz.

Konum Linki

14- Dara Antik Kenti

dara antik kenti

İpek Yolu rotası üzerinde yer alan ve binlerce medeniyete ev sahipliği yapan Midyat’ın her köşesinden farklı bir döneme ait antik bir yerleşim yeriyle karşılaşacaksınız. İlçe merkezine yaklaşık 89 kilometre uzaklıkta yer alan Dara Antik Kenti, dünyanın çok az yerinde görebileceğini çarpıcı manzaralarıyla bölgede en çok ziyaret edilen tarihi yerleşim alanlarından biri.  M.Ö. 5. yüzyılda inşa kurulan ve Mezopotamya'nın en önemli şehirlerinden biri olan Dara Antik Kenti, uzun bir dönem Doğu Roma İmparatorluğu'nun savunma amaçlı sınır kenti olarak da kullanılmış.

Çevresini saran 4 kilometre uzunluğu bulan devasa surlarla ziyaretçilerini büyüleyen antik kent; mabetleri, caddeleri, su kanalları, yaşam alanları ve çarpıcı taş oyması süslemeleriyle dünyaca ünlü Efes Antik Kenti ile karşılaştırılıyor. Büyük İskender'in Pers İmparatoru Darius ile yaptığı dünyanın en önemli savaşlarından birine ev sahipliği yapan, ismini de buradan alan Dara Antik Kenti’nin sıcak ve soğuğa karşı korunaklı inşa edilmiş mağara evlerini de keşfe çıkarak benzersiz fotoğraflar çekebilirsiniz. Onlarca yıldır arkeolojik kazı çalışmalarının yapıldığı kentte bulunan paha biçilmez eserleri de Mardin Müzesi'nin zengin koleksiyonlarını da inceleyebilirsiniz.

Konum Linki

15- Mazıdağı

Dağ eteklerine yayılmış yüzlerce yıllık taş mimarili Mardin evleri ile her yerli ve yabancı turistin mutlaka keşfe çıktığı Mazıdağı, size pek çok tarihi ve doğal güzelliği yakından görme şansı sunacak. Antik çağlardan beri güzelliğiyle yerleşim yeri olarak kullanılan görkemli dağ, taş devrinde yaşam alanı olarak kullanılmış mağaraları için de arkeoloji meraklıları tarafından sıkça ziyaret ediliyor.

İpek Yolu’nu kontrol etmek amacıyla tasarlanan Zerzevan Kalesi, dağ zirvelerinde bölgeye hakim konuma inşa edilmiş Şamrah Kalesi, çocuk sahibi olmak isteyen kadınların ziyaret ettiği Sultan Şeyhmus Türbesi, perşembe ve cuma geceleri dua etmek için gidilen Pir Hattap Türbesi ile her yıl binlerce insanı kendine çeken Mazıdağı, Mardin’de düzenlenen trekking turları ve fotoğrafçılık gezilerinin de en popüler adresleri arasında. Dere kenarlarında kurulan kır bahçelerinde çayınızı yudumlayarak gezinizin yorgunluğunu atabileceğiniz veya tertemiz dağ havasında yürüyüşlere çıkarak binlerce yıllık tarihi hazineleri keşfedebileceğiniz Mazıdağı’nda sıralanan yüzlerce taş evin de muhteşem fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Konum Linki

16- Kafro Köyü

Midyat gezinizde ziyaret edebileceğiniz en ilginç köylerden biri de yüzlerce yıldır Süryanilerin yaşadığı ve günümüze az bir hanenin kaldığı tarihi Kafro Köyü. Başka ülkelere yerleşen Süryanilerin gelmesiyle yaz aylarında hareketlenen, kış ayarında ise tam bir hayalet köye dönüşen Kafro Köyü, labirent dar sokaklarını süsleyen birbirinden güzel taş evler ve konaklarla fotoğraf çekmekten hoşlanıyorsanız ilk uğramanız gereken yerlerden.

Midyat merkezine sadece 15 kilometre uzaklıkta yer alan ve her saat bulabileceğiniz minibüslerle rahatlıkla ulaşabileceğiniz bu ilginç köy, aynı zamanda lezzetli pizzalarıyla da ünlü. Yurtdışında pizza yapımını öğrenen bir Süryaninin köye yaydığı, odun fırınlarında pişirdiği pizzalarla gastronomi meraklıları tarafından da sıkça ziyaret edilen Kafro Köyü’nün tarihi ve mistik atmosferinin tadını çıkardıktan sonra benzersiz Süryani pizzalarını da tatmayı unutmayın.

Konum Linki

17- Midyat Mağaraları

midyat mağaraları

Midyat merkezinde gezerken mutlaka uğramanız gereken simgesel yerlerden olan Midyat mağaraları, tünellerle birbirine bağlanan pek çok mağara sisteminden oluşuyor. Linveyri Şifa Mağarası ve İpek Mağarası gibi büyüleyici mağaraları keşfetme fırsatı bulabileceğiniz, Süryaniler döneminde devasa kayaların oyulmasıyla tasarlanmış mağaralarda hem köleler hem de sahipleri için farklı odalar, avlular, mahzenler ve mabetler bulunuyor.

Turizme kazandırıldıktan sonra her yıl binlerce tarih ve kültür meraklısını kendine çeken Midyat mağaralarının müzeye çevrilenlerinde el dokuması kilimler ve antikalarla süslü bölümleri gezebilir ve Midyat’ın binlerce yıllık kültürünü yansıtan el sanatı ürünlerini inceleyebilirsiniz. Bazı mağaraların duvarlarından akan şifalı suları cilt sorunlarınız için kullanabileceğiniz mağaraların teraslarından da bölgenin panoramik manzaralarının muhteşem fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Konum Linki

18- Hasankeyf Kalesi

Dicle Nehri'ne hakim 200 metre yüksekliğindeki bir tepe üzerine inşa edilen Hasankeyf Kalesi, bölgede en çok ziyaret edilen tarihi hazinelerimizden biri. M.S. 363 yılında Süryaniler tarafından dini bir merkez olarak tasarlanan etkileyici yapı, ele geçirmesi zor konumuyla uzun yıllar boyunca pek çok farklı medeniyet tarafından kale olarak kullanılmış. Anadolu'da inşa edilen en sağlam kalelerden biri olarak gösterilen ve Abbasi, Mervani, Hamdani, Artuklu, Selçuklu, Osmanlılar döneminde çeşitli eklemeler yapılan Hasankeyf Kalesi’nde saldırılar sırasında halkın saklandığı mağara sığınakları ve tünelleri keşfe çıkabilir, yaşam odaları ve mabetlerde harika fotoğraflar çekebilirsiniz.

İmam Abdullah Kapısı ve Sır Kapı isimli iki devasa anıtsal kapısından giriş yaparak iç bölümlerini gezebileceğiniz; duvarlarını süsleyen kitabeler, taş oymalar ve süslemeleri inceleyebileceğiniz Hasankeyf Kalesi’nin bulunduğu konumdan da panoramik Dicle Nehri ve Hasankeyf manzaraları izleyebilirsiniz.

Konum Linki

19- Latifiye Camii

latifiye camii

1371 yılında Artuklular döneminde inşa edilen ve bölgedeki en önemli kutsal mekanlardan biri olan Latifiye Camii’ne pek çok simgesel yapıya ev sahipliği yapan Mardin Cumhuriyet Meydanı üzerinde kolayca ulaşarak ziyaret edebilirsiniz. Halk arasında Abdüllatif Camii olarak da bilinen ve büyüleyici taş oymalarının yanı sıra kenarlı portalları, iç bölümlerini süsleyen geometrik ve yıldız desenleriyle ziyaretçilerini etkileyen tarihi yapının el yapımı ahşap süslemeleri ve taş kabartmalarıyla dikkat çeken devasa kapısı da görülmeye değer güzellikte. Bölgedeki en güzel camilerden biri olarak kabul edilen ve 2010 yılında aslına uygun olarak restore edilen Latifiye Camii, asırlık çınar ağaçları arasında yükselen güzel mimarisiyle ruhunuzu dinlendirebileceğiniz yerler arasında.

Konum Linki

20- Aznavur Kalesi

Midyat merkezinden 1 saatlik bir minibüs yolculuğu veya rehberli tarih ve kültür turlarıyla ulaşabileceğiniz Nusabin görkemli Aznavur Kalesi, Nusaybin sınırındaki yüksek tepeden sunduğu kartpostal güzelliğindeki manzaralarıyla ünlü. 970 yıllarında inşa edilen ve 400 metre uzunluğu bulan devasa surlarla çevrelenen etkileyici kalenin gözetleme kulesi ile 14 burcu da size harika fotoğraflar çekme fırsatı sunuyor. Antik İpek Yolu gibi ticaret yollarını gözetlemek ve korumak amacıyla inşa edildiği düşünülen Aznavur Kalesi; sarp kayalarla çevrili ıssız atmosferi, günümüze kadar sağlam kalmış iç bölümleri, yaşam odaları, mabetleri ve surlarıyla keyifli bir tarih gezisi yaşatıyor.

Konum Linki

21- Gelüşke Hanı

gelüşke hanı

Midyat merkezinden kısa bir yürüyüşle ulaşabileceğiniz güzel bir konumda, ünlü Kuyumcular Çarşısı'nın yanı başında yer alan büyüleyici Gelüşke Hanı, 1903 yılında Süryani bir girişimci tarafından ilçeye özgü sarı katori taşlarıyla yüzlerce yıllık klasik Süryani yapılarına benzer bir şekilde tasarlanmış çarpıcı bir yapı. Geleneksel Mardin ve Süryani yemekleri tadabileceğiniz restoranı, şadırvanlı bahçesi, çarpıcı süs havuzları ve kafeleriyle ilçeyi gezen turistlerin mutlaka uğradığı yerlerden biri haline gelen Gelüşke Hanı, bir dönem köy pazarı olarak da kullanılmış. Kesme taşlarla dikdörtgen planlı olarak inşa edilmiş mimarisini inceleyebileceğiniz, otantik dekorasyonlu taş odalarında konaklayabileceğiniz ve akşamları güzel bir atmosferde romantik akşam yemekleri tadabileceğiniz Gelüşke Hanı’na gezinizde uğramayı unutmayın.

Konum Linki

22- Hatuniye Medresesi

hatuniye medresesi

Antik çağlarda Mezopotamya’daki en önemli dini eğitim merkezlerinden biri olan Mardin ve Midyat'ta her köşede farklı bir etkileyici medrese ile karşılaşmanız mümkün. Eyvanlı medreselerin ilk örneklerinden biri olmasıyla ünlü Hatuniye Medresesi ise tarih, kültür ve inanç turlarının değişmez adreslerinden biri konumunda. Tarihi kaynaklarda Sitti Radviyye Medresesi olarak da geçen ve 1176 ile 1184 yılları arasında Artuklu döneminde inşa edilen Hatuniye Medresesi, döneminin en büyük ve ünlü eğitim merkezlerinden biriydi.

Geniş bir avlu etrafına dikdörtgen olarak tasarlanan; iki eyvanlı, revaklı ve 2 katlı olarak inşa edilen Hatuniye Medresesi, aynı zamanda Artuklu döneminin büyüleyici taş işçiliklerini de en iyi görebileceğiniz medreselerden biri. Medresenin günümüze kadar sağlam kalmış taş odaları arasında gezerken cam bir alanda sergilenen Hz. Muhammed'in ayak izlerini de yakından görme şansı bulacaksınız.

Konum Linki

23- Midyat Taş Evleri

midyat taş evleri

Mardin'in çevresindeki tepeleri süsleyen birbirinden güzel taş evlerin benzerlerini Midyat gezinizde de yakından görebilirsiniz. İlçenin labirent dar sokaklarına yaylan ve Midyat taşı olarak bilinen katori taşlarıyla inşa edilen yüzlerce yıllık taş evler, yıl boyu düzenlenen fotoğraf safarilerinin değişmez adreslerinden biri.

Kalın duvarlarla sıcak ve soğuğa karşı korunaklı olarak inşa edilen; büyüleyici taş işçilikleri, haremlik selamlık bölümleri, otantik dekorasyonları ile muhteşem fotoğraflar çekme fırsatı sunan Midyat taş evlerinin bazıları günümüzde sanat atölyesi, butik otel ve restoran olarak da hizmet veriyor. Gün doğumu ve gün batımlarında tablo güzelliğinde manzaralara şahit olabileceğiniz taş evlerin mistik atmosferlerinde birkaç gün konaklayarak da unutulmaz bir tatil yapabilirsiniz.

Konum Linki

24- Mardin Ulu Camii

mardin ulu camii

Midyat’ın bağlı olduğu Mardin şehrinin simgesel yapılarından biri olan ve kitabesinden 1176 yılından daha eski olduğu anlaşılan Mardin Ulu Camii’yi tarih ve inanç turlarıyla veya kendi başınıza ziyaret edebilirsiniz. Bölgede pek çok etkileyici yapı inşa eden Artukluların başka bir çarpıcı eseri olan ve sağlam mimarisiyle günümüze kadar ulaşmayı başaran devasa cami, her köşesini süsleyen birbirinden güzel taş oymalarıyla da dikkat çekiyor. 12. yüzyılda inşa edilmiş en güzel camilerden biri olarak her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği cami, bir dönem kilise olarak da kullanılmış.

Görülmeye değer kubbeleri, taş kabartmaları, ahşap oymaları ve dini süslemeleriyle ziyaretçilerini büyüleyen Mardin Ulu Camii’de çarpıcı manzarayı inceleyerek harika fotoğraflar çekebilirsiniz. Bazı tarihi kaynaklarda Camii Kebir olarak geçen ve yüzlerce yıldır olduğu gibi günümüzde de hizmet vermeye devam eden devasa caminin avlusundaki Artuklu Çeşmesi ve Müslüman, Süryani, Ermeni ustaların yaptığı etkileyici taş kabartmalarla süslü minareyi de incelemeyi unutmayın.

Konum Linki

25- Mor Yakup Kilisesi

mor yakup kilisesi

Yanındaki etkileyici Zeynel Abidin Camii ile birlikte UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilen Mor Yakup Kilisesi, Midyat gezinizde yakından görebileceğiniz önemli dini yapılardan biri. Midyat’a 53 kilometre uzaklıktaki komşu Nusaybin ilçesinde yer alan ve 313–320 yılları arasında inşa edildiği tahmin edilen Mor Yakup Kilisesi, Yukarı Mezopotamya'nın en eski kiliselerinden biri olarak çok ilgi görüyor.

İsmini aldığı Aziz Yakup için inşa edilen ve Mardin’in en güzel Ortodoks kiliselerinden biri kabul edilen Mor Yakup Kilisesi, aynı zamanda Yukarı Mezopotamya'nın en eski kiliselerinden biri olması ve günümüze kadar sağlam kalmış çarpıcı taş mimarisiyle tarih ve mimari meraklılarını büyülüyor.

Uzun yıllar boyunca felsefe, mantık, edebiyat, geometri ve astronomi eğitimlerinin verildiği Mor Yakup Kilisesi, antik dünyanın önemli eğitim merkezlerinden biri olmasıyla da insanları kendine çekiyor. Kilisesinin eğitim alanları ve keşiş odaları arasında fotoğraflar çekebilir; 19. yüzyıla kadar hizmet vermeye devam eden ve günümüzde inanç turlarının vazgeçilmez adreslerinden biri haline gelen Mor Yakup Kilisesi’ni başka bir mimari şaheser olan Zeynel Abidin Camii ile birlikte gezebilirsiniz.

Konum Linki

26- Şehidiye Camii ve Medresesi

Mardin merkezindeki tarihi yapıları keşfederken mutlaka uğramanızı önerdiğimiz başka bir büyüleyici mimari şaheser de 10. yüzyıl Artuklu döneminden günümüze kalan Şehidiye Camii ve Medresesi. 1224 yılında yapılan ve cami, türbe, şadırvan gibi farklı bölümlerden oluşan etkileyici yapı, her köşesini süsleyen el yapımı taş kabartmalarla da dikkat çekiyor. Devasa minaresi, iki nefli mescidi ve dini motiflerle süslü iç mekanlarıyla güzel manzaralar sunan Şehidiye Camii’ne şehir merkezinden kısa bir yürüyüş ulaşabilir, geniş bir alana yayılan taş yapımının özellikle gün batımlarında en güzel fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Konum Linki

27- Midyat Gümüşçüler ve Kuyumcular Çarşısı

Midyat'ta alışveriş yapmak isteyen yerli ve yabancı turistlerin ilk uğradığı yerlerden biri olan Midyat Gümüşçüler ve Kuyumcular Çarşısı, yüzlerce yıldır olduğu gibi günümüzde de oldukça hareketli. Dar sokaklar arasında uzanan dükkan ve atölyelerde yüzlerce çeşit kuyumculuk ürününü bir arada bularak güzel bir tatil alışverişi yapabileceğiniz çarşı, harika fotoğraflar çekme fırsatı da sunuyor. İlçenin tarihi hazinelerine kısa bir yürüyüş mesafesinde olduğu için yürüyerek kolayca ulaşabileceğiniz Midyat Gümüşçüler ve Kuyumcular Çarşısı, benzersiz atmosferiyle akşam yürüyüşlerine çıkmak için de ideal bir gezi alanı.

Konum Linki

28- Revaklı Çarşı (Sipahiler Çarşısı)

revaklı çarşı

Halk arasında Sipahiler Çarşısı ve Tellallar Çarşısı olarak da bilinen Revaklı Çarşı’ya Midyat merkezinden 1 saatlik bir yolculukla ulaşarak Mardin'in en ünlü çarşılarından birini gezebilirsiniz. Dar sokakları saran taş mimarili dükkanlarıyla 17. yüzyıldan beri şehirde alışveriş yapmak isteyenlerin ilk uğradığı yerlerden olan Revaklı Çarşı’da yöresel gıdalar ve baharatların yanı sıra birbirinden güzel el yapımı bakır ürünleri, süs eşyaları, el dokuması kilimler ve halılar gibi yüzlerce ürünü bir arada bularak keyifli bir tatil alışverişi yapabilirsiniz.

Tarihi ve otantik atmosferini günümüzde de korumayı başaran ve dar sokaklarında akşam yürüyüşlerine çıkarak tablo güzelliğinde fotoğraflar çekebileceğiniz Revaklı Çarşı’da hizmet veren küçük restoranlarında da mola vererek geleneksel Mardin yemekleri tadarak yorgunluğunuzu atabilirsiniz.

Konum Linki

29- Dunaysır Köprüsü

Halk arasında Taş Köprü olarak da bilinen ve hem mimari hem de tarih meraklılarının ilgisini çekecek bir eser olan Dunaysır Köprüsü’ne Midyat merkezinden 1,5 saatlik minibüs yolculuğuyla ya da rehberli tarih gezileri ve fotoğraf safarileriyle yakından görebilirsiniz. Zergan Çayı üzerinde 51 metre uzunluk, 5,5 metre genişlik ve 5 metre yüksekliğe sahip olan tarihi köprü, sağlam tasarımıyla günümüzde de kullanılmaya devam ediyor.

Artuklu döneminde inşa edilen en güzel kemerli köprü örneklerinden biri olan Dunaysır Köprüsü, hemen yanı başındaki tarihi Kızıltepe Ulu Camii ile birlikte kartpostalları süsleyen çarpıcı manzaralar sunuyor. Köprünün sarı katori taşlarıyla inşa edilmiş mimarisini inceledikten Zergan Çayı’nın çevresindeki mesire alanları ve kır bahçelerinde çayınızı yudumlayabilir, yemyeşil doğal güzellikler arasında piknik yaparak dinlenebilirsiniz.

Konum Linki

30- Kıllıt Köyü

kıllıt köyü

Midyat’a sadece 44 kilometre uzaklıkta yer alan ve benzersiz atmosferiyle günübirlik gezilerin sevilen rotalarından biri haline gelen Kıllıt Köyü, halk arasında Dereiçi Köyü olarak da biliniyor. Hem yıl boyu katılabileceğiniz tarih ve kültür gezileri hem de fotoğraf safarileriyle keşfe çıkabileceğiniz bu ilginç köy, dağ eteklerine yapılan ve günümüzde terkedilen taş mimarili Süryani evlerinden dolayı çok ilgi görüyor.

1960'lı yıllara kadar Süryanilerin yaşadığı ve göç vermesinden dolayı tamamen sessizleşen Kıllıt Kötü, aynı zamanda M.S. 300’lü yıllarda inşa edilmiş Protestan, Ortodoks ve Katolik kiliseleriyle de ziyaretçilerini büyülüyor. Yüzlerce yıllık çarpıcı taş evler arasında dar sokaklarını keşfe çıkabileceğiniz; gün doğumu ve gün batımlarında tablo güzelliğinde muhteşem manzaralara şahit olacağınız köye kış aylarında uğrarsanız, karlar altında bembeyaz manzaralar sunan etkileyici kiliselerin de benzersiz fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Konum Linki

31- Mor Abraham Habel Manastırı

Mor Abraham Habel Manastırı

Midyat'ta inanç turlarıyla ziyaret edilen önemli manastırlardan biri olan Mor Abraham Habel Manastır, Süryani keşişlerin kutsal kabul ettiği Turabdin Platosu’nda inşa edilmiş en etkileyici yapılardan biri olarak dikkat çekiyor. Bölgenin ünlü keşişlerinden Abraham Habel tarafından inşa ettirilen ve 100 yıl öncesine kadar aktif olarak kullanılmaya devam eden etkileyici manastır, 2000'li yıllarda aslına uygun olarak restore edildikten sonra turizme kazandırıldı. Haftanın üç günü ayinlerin düzenlenen ve inanç turları ile her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilen Mor Abraham Habel Manastırı’nı Meryem Ana Kilisesi gibi bölgedeki diğer simgesel kutsal alanlarla birlikte gezme şansı bulabilirsiniz.

Konum Linki

32- Marin Harabeleri

marin harabeleri

Midyat'a komşu Nusaybin ilçesinde yer alan ve yaklaşık 1 saatlik bir minibüs yolculuğu veya rehberli tarih ve kültür turlarıyla ziyaret edebileceğiniz Marin harabeleri, size dünyanın çok az yerinde görebileceğiniz büyüleyici manzaralar sunacak. Antik çağlarda Yukarı Mezopotamya'nın en büyük şehirlerinden biri olan Marin Antik Kenti’nden günümüze kalan harabelerin yayıldığı dağ eteklerinde keyifli bir tarih gezisi yapabilirsiniz.

Mağara odalar, taş evler ve gizli tüneller arasında unutulmaz bir gün geçirebileceğiniz Marin harabeleri, binlerce yıllık mağaraların içindeki çivi yazıları, duvar resimleri ve kabartmalarıyla da tarih meraklılarını da büyülüyor. Marin harabelerini gezdikten sonra dağ eteklerinde yürüyüşlere çıkarak Asurlular dönemine kadar uzanan tarihi yapıları da keşfe çıkabilirsiniz.

Konum Linki

Yazar Notu: Sarnıca inmek için kullanacağın merdivenler çok yüksek. Sarnıçtaki su sebebiyle çamurla kayganlaşabildiği için düşme tehlikesine karşın önlem almanı öneririm.
 

33- Alipaşa Köyü

Mardin'de yıl boyu bulabileceğiniz kültür turlarına katılarak gezebileceğiniz etkileyici tarihi köylerden biri olan Alipaşa Köyü; dağ eteklerine inşa edilen iki katlı taş evleri, sessiz ve huzurlu atmosferi ile dinlendirici bir günübirlik gezi deneyimi sunuyor. 200 yıl önce Mısır ve Irak'tan gelen Arapların yerleştiği köy, Midyat taşı olarak bilinen sarı katori taşlarla inşa edilen camisiyle de ünlü. Arap kültürünün günümüzde de yaşatıldığı köyün dar labirent sokaklarında gezerken kendinizi Irak köylerinde geziyor gibi hissedeceksiniz. Hem benzersiz atmosferi hem de lezzetli Arap yemekleriyle her yıl yüzlerce insanı kendine çeken Alipaşa Köyü, modern dünyanın karmaşasından uzaklaşmak için ideal bir adres.

Konum Linki

34- Zeynel Abidin Camii

zeynel abidin camii

2014 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilen başka bir mimari şaheser olan Zeynel Abidin Camii, Midyat gezinizde yakından görebileceğiniz en güzel camilerden biri. Hemen yanı başındaki Mor Yakup Kilisesi ile birlikte tablo güzelliğinde bir manzara sunan tarihi cami, Hz. Muhammed'in 13. kuşaktan torunu olan Zeynel Abidin ve kız kardeşi Sitti Zeynep'in türbelerine de ev sahipliği yaptığı için de her yıl binlerce insan tarafından ziyaret ediliyor. Midyat taşı olarak bilinen sarı katori taşlarıyla inşa edilen ve medrese, mezarlık, hastane, türbe gibi farklı bölümleri bulunan Zeynel Abidin Camii, asırlık çınar ağaçlarının süslediği geniş avlusuyla dinlendirici bir mola vermek için ideal bir adres.

Konum Linki

35- Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi

Zengin tarihi ve kültürel yapısıyla dikkat çeken Mardin’i anlamak için şehir merkezinde Hükümet Caddesi üzerinde güzel bir konumda yer alan Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi’ne de uğrayabilirsiniz. II. Abdülhamit döneminde yaptırılan bir taş konağın restore edilmesiyle 2009 yılında hizmete başlayan müzenin geniş sergilerinde yüzlerce yıllık el yapımı sanat eserlerinden Mardin çevresinde yaşamış çeşitli kültürlere ait yöresel giysiler, antikalar ve kilimlere kadar onlarca objeyi yakından inceleyebilirsiniz.

Geçici ve kalıcı sergileriyle sanat meraklılarının çok ilgisini çeken Dilek Sabancı Sanat Galerisi’ni de gezme fırsatı bulabileceğiniz müzede Osmanlı dönemine ait ebru ve hat sanatı örneklerinden Mardin'in etkileyici fotoğrafları ve resimlerine kadar pek çok sanat eserini de yakından görebilirsiniz. Pazartesi günleri hariç haftanın her günü saat 08:30 ile 17:30 saatleri arasında hizmet veren Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi, her kültür ve sanat meraklısının görmesi gereken yerler arasında.

Konum Linki

36- Midyat Eski Kenti

midyat eski kenti

Antik İpek Yolu rotasında yer alan ve Yukarı Mezopotamya'nın binlerce yıllık yerleşim yerlerinden biri olan Midyat’ın tarihi kalbi olan eski kent bölgesi, her tarih ve fotoğrafçılık tutkununun keşfetmesi gereken yerler arasında. Farklı dinlere ait 9’dan fazla kilise ve manastırın sıralandığı Midyat eski kent bölgesinde katori taşlarıyla inşa edilmiş iki katlı taş evlerin sıralandığı labirent sokakları da keşfe çıkabilirsiniz.

Geleneksel Mardin yemekleri tadabileceğiniz restoranlar, yol üstü kafeleri, el yapımı hediyelik eşyalar alabileceğiniz dükkanlar ve butik oteller ile turizm olanaklarının geliştiği Midyat eski kent bölgesi, ilçenin paha biçilmez tarihi hazineleri keşfetmek için ideal bir başlangıç noktası.

Konum Linki

37- Mor Barsavmo Kilisesi

Mor Barsavmo Kilisesi

Gezinizde yakından görebileceğiniz etkileyici yapılardan biri de Midyat ilçesine bağlı Barıştepe Köyü’nde yeni keşfedilen ve 1300 yıllık olduğu tahmin edilen etkileyici Mor Barsavmo Kilisesi. İlk Hristiyanlık döneminde Süryani rahiplerin inzivaya çekildiği yer olan devasa kaya manastırından günümüze az bir bölüm ayakta kalmayı başarmış.

Uzun yıllar Süryanilerin yaşadığı ve 1980'li yıllarda yaşanan göç dalgasıyla terk edilen köyün sessiz atmosferinde çarpıcı bir manzara sunan Mor Barsavmo Kilisesi, keşfedildikten sonra tarih, kültür, inanç turlarının sevilen adreslerinden biri haline geldi. Tarihi kilisenin kayalar içine oyulmuş keşiş odaları ve etkileyici taş süslemeleri arasında keyifli bir tarih gezisi yapabilir, terk edilmiş yüzlerce yıllık taş evler arasında muhteşem fotoğraflar çekebilirsiniz.

Konum Linki

38- Mor Behnam Kırklar Kilisesi

Mardin'in en bilinen kiliselerinden biri olan ve 1. Cadde üzerinde güzel bir konumda hemen dikkatinizi çekecek Mor Behnam Kırklar Kilisesi, erken dönem Hristiyan keşişler tarafından inşa edilmiş başka bir çarpıcı kutsal yapı. Uzun süre Süryani kadim patrikliği merkezi olarak hizmet veren kilise; rengarenk çiçeklerle süslü devasa avlusu, geniş terasları ve bölgeye özgü katoni taşlarıyla inşa edilmiş sağlam mimarisi ile 1500 yıldan fazla zamandır ayakta kalmayı başarmış. Kök boyaları ile yapılmış birbirinden güzel duvar resimleriyle sanat tutkunlarını da büyüleyen Mor Behnam Kırklar Kilisesi, Midyat gezinizde ziyaret edebileceğiniz en güzel kiliselerden biri olarak görülmeye değer.

Konum Linki

39- Mardin Protestan Kilisesi

Mardin Protestan Kilisesi

Midyat gezinizde Ortadoğu'nun en eski Protestan kilisesini de yakından görme şansı bulacaksınız. 800 yıllarda inşa edilen ve bölgedeki en etkileyici mimariye sahip kiliselerinden biri olan Mardin Protestan Kilisesi, yüzlerce yıl kullanıldıktan sonra kaderine terk edilmiş. 2015 yılında aslına uygun olarak restore edildikten sonra tekrar ayinler için açılan kilise; dini motiflerle süslü etkileyici iç dekorasyonları, taş oyması süslemeleri, büyüleyici atmosferi ve özel ışıklandırmalarıyla şehrin görülmeye değer kutsal mekanlardan biri. Günümüzde aktif olarak hizmet vermeye devam eden ve pazar günleri saat 12:00'da ayinlerin düzenlendiği tarihi kiliseye şehir merkezinden kısa bir yürüyüşle gidebilirsiniz.

Konum Linki

40- Marin Merdis Kalesi

Antik ticaret yolları üzerinde yer alan Midyat’ın her köşesinde etkileyici bir kale ile karşılaşmanız mümkün. Trekking turları ve fotoğrafçılık gezileriyle de yakından görebileceğiniz Marin Merdis Kalesi ise şu Nusaybin ilçesine sadece 14 kilometre uzaklıkta sunduğu güzel manzarasıyla sıkça ziyaret ediliyor.

Dağ eteklerinde bölgeye hakim bir konumda inşa edilen ve 1500 metre genişliğe sahip 12 kulesi, gizli tünelleri, yaşam alanları, ilginç mabetleriyle ziyaretçilerini büyüleyen kalenin hemen yanı başında Merdis kralı adına inşa edilmiş etkileyici şatodan günümüze kalan bölümleri de yakından görme şansı bulacaksınız. Çevresindeki taş mimarili terkedilmiş evlerle birlikte tablo güzelliğinde fotoğraflar çekebileceğiniz Marin Merdis Kalesi, mimari meraklılarının da keyifle gezebileceği adreslerden biri.

Konum Linki

41- Gurs Vadisi

Yaz ayları oldukça sıcak olan Midyat’ta adeta çölde bir vahayı andıran yemyeşil doğal güzellikler içerisinde dinlenmek için bölgenin en sevilen rekreasyon alanlarından olan Gurs Vadisi'ne gidebilirsiniz. Her saat bulabileceğiniz minibüslerle yaklaşık 1,5 saatte ulaşabileceğiniz Gurs Vadisi; çevresinde sıralanan tarihi köyler, zengin bitki çeşitliliği, yaz aylarında bile buz gibi akan dereleri ve huzurlu şelaleleriyle ruhunuz dinlendireceğiniz özel noktalardan biri.

Dere kenarlarında hizmet veren kır bahçeleri, iyi düzenlenmiş yürüyüş parkurları, mesire alanları ve seyir terasları gibi imkanlar bulabileceğiniz Gurs Vadisi’nde sıcak yaz günlerinde kaya göletlerinde de yüzerek serinleyebilirsiniz. Yılın her mevsimi doğa yürüyüşlerine katılarak yeşilin her tonunu görebileceğiniz vadi, Midyat’ın tarihi zenginliklerini gördükten sonra yorgunluk atmak için ideal bir adres.

Konum Linki

42- Mor Loozor Manastırı

Midyat’ın en bilinen ve güzel manastırlarından biri olan Mor Loozor Manastırı, bölgedeki diğer manastırlardan ayrılan benzersiz özelliklere sahip. Süryanilerin kutsal kabul ettiği Turabdin Platosu’nda inşa edilen ve sadece bu manastırda görebileceğiniz devasa inziva kulesiyle ziyaretçilerini etkileyen tarihi manastırın 5. veya 6. yüzyıllarda yapıldığı tahmin ediliyor. 3 metre yüksekliği bulan kesme taş surlarla korunan ve terk edilmesine rağmen sağlam mimarisiyle günümüze kadar ulaşmayı başaran Mor Loozor Manastırı, 2021 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dahil edilen 9 manastırdan biri olmasından dolayı da çok ilgi görüyor. Tarih, kültür ve inanç turlarının vazgeçilmez mola noktalarından biri olan yüzlerce yıllık manastırın hem çarpıcı dış mimarisi hem de dini motifler ve figürlerle süslü iç bölümlerini keşfe çıkabilirsiniz.

Konum Linki

43- Mardin Bakırcılar Çarşısı

Her biri sanat eserini andıran birbirinden güzel bakır ürünleri satın almak ve muhteşem fotoğraflar çekmek için Mardin'de ticaret hayatının kalbinin attığı yerlerden biri olan Mardin Bakırcılar Çarşısı'nda da gidebilirsiniz. Kısa bir yürüyüşle ulaşabileceğiniz güzel bir konumda yer alan ve bölgede binlerce yıldır üretilen bakır ürünlerinin en güzel örneklerini görebileceğiniz çarşıdaki atölyelerde ustaları da iş başında izleyebilirsiniz. El yapımı tepsilerden cezve ve çaydanlıklara kadar binlerce ürünü bir arada bularak harika bir tatil alışverişi yapabileceğiniz Mardin Bakırcılar Çarşısı, bölgeyi gezen yerli ve yabancı turistlerin de alışveriş yapmak için ilk uğradığı popüler yerlerden.

Konum Linki

44- Mar Hırmız Keldani Kilisesi

mar hırmız keldani kilisesi

Bölgenin kutsal yerlerini gezerken uğrayabileceğiniz başka bir çarpıcı yapı da Mardin’in birçok tarihi yapısına ev sahipliği yapan Cumhuriyet Meydanı’nda kısa bir yürüyüşle ulaşabileceğiniz Mar Hırmız Keldani Kilisesi. M.S. 395 yılında inşa edilen ve bölgedeki en eski Katolik kiliselerinden biri olan tarihi kilise, çarpıcı taş mimarisinin yanı sıra dini resimlerle süslü iç mekanlarıyla da görülmeye değer bir manzara sunuyor.

Bölgedeki az sayıdaki Katolik kiliselerinden biri olarak yabancı turistler tarafından da sıkça ziyaret edilen ve her pazar ayinlerin gerçekleştirildiği Mar Hırmız Keldani Kilisesi’nin mistik atmosferinde küçük bir mola verebilir ve taş kabartmalarla süslü geniş salonlarda fotoğraflar çekerek etkileyici mimariyi yakından inceleyebilirsiniz.

Konum Linki

45- Deniz Mağarası

Sadece binlerce yıllık büyüleyici mimari şaheserleri ile değil, büyüleyici doğal güzellikleriyle de dikkat çeken Midyat'ta ilçeye yaklaşık 2 saat uzaklıktaki Derik ilçesinde yer alan etkileyici Deniz Mağarası'nı da keşfe çıkabilirsiniz. Türkiye'nin en büyük su altı mağaralarından biri olduğu için ülkemizin pek çok şehirden rehberli mağaracılık turlarının düzenlendiği devasa mağara; 2000 metrekareyi bulan genişliği, 15 metre yükseklikten sarkan dikitleri ve sarkıtlarıyla çok az yerde görebileceğiniz çarpıcı bir manzaraya sahip.

Çevresini saran el değmemiş doğal güzelliklerle trekking turlarının da sevilen mola noktalarından biri haline gelen Deniz Mağarası'nın devasa koridorlarında unutulmaz bir gezi yapabilir, damlataş havuzlarını yakından görebilir, kaynak sularıyla dolu yer altı göletinde ise çeşitli cilt hastalıklarınız için şifa bulabilirsiniz.

Konum Linki

46- Şeyh Çabuk Camii

15. yüzyıldan günümüze kaldığı tahmin edilen başka bir etkileyici yapı da halk arasında Mardin Camii olarak da bilinen Şeyh Çabuk Camii. Midyat’ta yıl boyu düzenlenen tarih, kültür ve inanç turlarının vazgeçilmez adreslerinden olan cami, Hz. Muhammed’in habercisi Abdullah Bin Enes El Cüheyni'nin kabrine de ev sahipliği yaptığı için yıl boyunca binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor.

Geniş bir avlu çevresinde inşa edilmiş kesme taşlı mimarisiyle dikkat çeken Şeyh Çabuk Camii, Mardin'in en güzel camilerinden biri olarak görülmeye değer. Asırlardır olduğu gibi günümüzde de hizmet vermeye devam eden ve 19. yüzyılda aslına uygun olarak restore edilen Şeyh Çabuk Camii, dini bayramlar ve kutsal günlerde de tamamen doluyor.

Konum Linki

47- Estel Hanı

Önemli ticaret yolları üzerinde kurulan Midyat’ın en güzel hanlarından biri olarak çok ziyaret edilen Estel Hanı, yüzlerce yıldır olduğu gibi günümüzde de yerli ve yabancı turistlerle oldukça hareketli. Yüzlerce yıl boyunca ticaret ve konaklama amacıyla kullanılan tarihi han; devasa anıtsal kapısı, etkileyici taş ve ahşap oymalarıyla dikkat çekiyor.

Otantik dekorasyonlarla süslü taş odalarını gezebileceğiniz, çiçeklerle süslü avlusunda çayınızı ve kahvenizi yudumlayarak güzel bir mola verebileceğiniz Estel Hanı’nın restoranlarında ise geleneksel Midyat ve Mardin lezzetleri tadabilirsiniz. Yöresel el sanatı ürünleri alabileceğiniz dükkanların da hizmet verdiği Estel Hanı, Midyat’ı gezen her tarih ve kültür meraklısının uğraması gereken yerler arasında.

Konum Linki

48- Midyat Kent Müzesi

midyat kent müzesi

Pek çok önemli medeniyetten binlerce yıllık tarihi hazineye ev sahipliği yapan Mardin ve Midyat’ın çevresindeki arkeolojik kazı alanlarında elde edilen tarihi hazineleri Mardin Müzesi’nin yanı sıra Midyat Kent Müzesi'nde de yakından görme şansı bulabilirsiniz. Tarihi bir Midyat konağının restore edilmesi ile hizmete açılan müzenin zengin koleksiyonlarında Sümer, Akad, Hitit, Asur, İskit, Roma, Bizans, Selçuklu, Artuklu ve Osmanlı dönemlerini uzanan paha biçilmez tarihi eserlerini keyifle inceleyebilirsiniz.

Etnografya bölümünde yüzlerce yıllık el yapımı kilimler, süs eşyaları, yöresel giysiler ve günlük eşyalar gibi birçok etkileyici kültürel ojenin de sergilendiği Midyat Kent Müzesi, hem etkileyici binası hem de zengin koleksiyonlarıyla ilçeyi gezen turistler tarafından sıkça ziyaret ediliyor. İlçe merkezinden kısa bir yürüyüşle kolaylıkla ulaşabileceğiniz müzenin taş avlusunda küçük bir mola verip çayınızı yudumlayarak da müzenin mistik atmosferinin tadını çıkarabilirsiniz.

Konum Linki

Yazar Notu: Müze civarında ciddi bir park sıkıntısı yaşayabilirsin. Bu nedenle birkaç sokak ileriye aracını park edebilirsin.
 

49- Emir Hamamı

emir hamamı

Tarihi medreseler ve camilerin yanı sıra birbirinden güzel hamamları da gezme şansı bulabileceğiniz Midyat'ta günübirlik uğrayabileceğiniz Mardin’in merkezinde Cumhuriyet Caddesi'nde yer alan etkileyici Emir Hamamı’nı da yakından görebilirsiniz. Asırlardır olduğu gibi günümüzde de hizmet vermeye devam eden ve 45 derecelik şifalı sularıyla cilt sorunlarından eklem rahatsızlıklarına kadar pek çok tedavi amacıyla da sıkça ziyaret edilen Emir Hamamı, Mardin'in her güzel hamamlarından biri. Erkeklere 07:00 ile 12:00, kadınlara ise 12:00 ile 17.30 saatleri arasında hizmet veren tarihi hamamın otantik atmosferinde sıcak sularda rahatlayarak gezinizin yorgunluğunu atabilirsiniz.

Konum Linki

50- Cevat Paşa Camii

Midyat merkezinde görebileceğiniz etkileyici tarihi yapılardan bir diğeri olan Cevat Paşa Camii, ismini aldığı Cevat Paşa tarafından 1925 yılında yapılmış ve Osmanlının son döneminin en güzel camilerinden biri olarak görülmeye değer. Midyat’ın ünlü katori taşlarıyla yapılan kalın duvarları ile avlulu camilerin en güzel örneklerinden kabul edilen ve küçük kubbeleri ile harika fotoğraflar çekme fırsatı sunan Cevdet Paşa Camii; çarpıcı taş oymaları, bitki motifleri, prizmalar ve küre taşlarla süslü devasa minaresiyle de görülmeye değer bir manzaraya sahip. 3000 metrekare gibi büyük bir alanı kapsayan, kutsal günler ve dini bayramlarda tamamen dolan Cevat Paşa Camii’ni hem kendi başınıza hem de yıl boyu bulabileceğiniz rehberli inanç turlarıyla ziyaret edebilirsiniz.

Konum Linki

51- Midyat Süryani Evleri

midyat süryani evleri

Uzun tarihinde pek çok dinden topluluğa ev sahipliği yapan Midyat’ın her köşesini süsleyen ve günümüzde bazıları terk edilmiş olan Süryani evlerini gezerek de harika fotoğraflar çekebilirsiniz. Büyüleyici ahşap ve taş işçilikleri görebileceğiniz tarihi evlerin duvarlarına oyulmuş dini motifler de görülmeye değer güzellikte. Bazıları restore edilerek lezzetli Süryani yemekleri tadabileceğiniz restoranlar ve şarap evlerine dönüştürülen taş evlerin müze olarak hizmet verenlerinde ise bölgenin zengin kültürünü yansıtan el sanatı ürünlerinden günlük eşyalara ve giysilere kadar pek çok etnografik eseri de inceleyebilirsiniz.

Konum Linki

52- Köşk Meydanı

Midyat’ın büyüleyici tarihi güzelliklerini keşfetmeye başlamak için ideal bir nokta olan ve her köşesini saran iki veya üç katlı taş konaklarla ilçeyi gezen yerli ve yabancı turistlerin fotoğraf çekmek için mutlaka uğradığı yerlerden olan Köşk Meydanı, ilçenin en hareketli noktalarından biri. Bazıları restore edilerek butik otel, geleneksel Mardin lezzetleri tadabileceğiniz restoranlar ve yol üstü kafeler olarak hizmet veren tarihi evler arasında keyifli akşam yürüyüşlerine de çıkabilirsiniz. Özellikle gün doğumu ve gün batılılarında tablo güzelliğinde manzaralar izleyebileceğiniz, Gümüşçüler Çarşısı gibi popüler alışveriş noktalarına oldukça yakın bir konumda uzanan Köşk Meydanı, yüzlerce yöresel ürünü inceleyip alışveriş yapmak için de gidebileceğiniz en güzel noktalar arasında.

Konum Linki

53- Melik Mahmut Camii

melik mahmut camii

Mardin'in en güzel camilerinden biri olarak gösterilen ve şehir merkezinde 1. Cadde üzerinde pek çok tarihi yapının yanı başında yer alan Melik Mahmut Camii, Midyat gezinizde ziyaret etmenizi önerdiğimiz en güzel camilerden biri. İnanç turlarıyla her yıl binlerce kişiyi kendine çeken etkileyici cami, ünlü Artuklu Sultanı Melik Salih tarafından inşa edilmiş ve ismini de buradan alıyor.

Klasik Artuklu dönemi mimari özelliklerini bir arada görebileceğiniz; etkileyici taş kabartmaları, oymaları ve dini motifleriyle sanat tutkunlarının da ilgisini çeken Melik Mahmut Camii, 1362 yılından beri sağlam mimarisiyle ayakta kalmayı başarmış. Aslına uygun olarak restore edildikten sonra günümüzde de hizmet vermeye devam eden tarihi caminin çarpıcı dış mimarisini inceledikten sonra birbirinden güzel dini motiflerle süslü iç mekanlarını da gezebilirsiniz.

Konum Linki

54- Midyat Saat Kulesi

midyat saat kulesi

İlçeyi gezerken hemen dikkatinizi çekecek simgesel yapılardan biri de 1902 yılında bölgeye özgü sarı katori taşları ile inşa edilen, 8 metre uzun yükseklikteki etkileyici Midyat Saat Kulesi. Dört köşesindeki Müslüman, Süryani, Ezidi dini sembolleriyle dikkat çeken ve etkileyici taş oymalarıyla görülmeye değer bir mimari şaheser olan saat kulesi, 2003 yılında aslına uygun olarak da restore edildi. Çevresi geleneksel Mardin ve Süryani lezzetleri tadabileceğiniz restoranlar, kahvenizi yudumlayarak yorgunluk atabileceğiniz kafeler ve yöresel ürünler bulabileceğiniz hediyelik eşya dükkanlarıyla çok hareketli olan Midyat Saat Kulesi’ni Cumhuriyet Bulvarı üzerinde gezerken yakından görebilir ve fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Konum Linki

55- Surur Hanı

Mimari meraklılarının Midyat gezilerinde mutlaka görmesini önerdiğimiz etkileyici eserlerden biri de 17. yüzyıldan günümüze kalan etkileyici Surur Hanı. Mardin ilçesi merkezinde kolayca ulaşabileceğiniz ve Osmanlı döneminden şehirde kalan en etkileyici tarihi yapılardan biri olarak gösterilen devasa han, aynı zamanda bölgenin hareketli alışveriş noktalarından Kuyumcular Çarşısı'nda hemen yanı başında olduğu için de turistler tarafından sıkça ziyaret ediliyor.

Bölgeye özgü sarı katori taşlarıyla iki katlı, avlulu ve kemerli olarak tasarlanan Surur Hanı, taş mimarili dükkanlarda hizmet veren yöresel ürünler satan dükkanlarıyla güzel bir tatil alışverişi yapmak için de en ideal adreslerden biri. Otantik ve tarihi atmosferini günümüze kadar korunmaya başarmış hanın avlusundaki kafelerde çayınızı yudumlayarak yorgunluk atabilir, onlarca el yapımı ürünü inceleyebilir ve isterseniz tarihi Surur Hanı’nın otantik dekorasyonlu odalarında birkaç gün konaklayarak unutulmaz bir tatil yapabilirsiniz.

Konum Linki

56- Mor Estafanos Kilisesi

Sadece ilçe merkezinde değil, pek çok köyünde de etkileyici tarihi yapılara ev sahipliği yapan Midyat'ta her saat bulabileceğiniz minibüslerle yaklaşık 30 dakika içinde ulaşabileceğiniz Güngören Köyü’nde bulunan Mor Estafanos Kilisesi’ni de yakından görebilirsiniz. Bölgede inşa edilmiş önemli Ermeni kilisesinden biri olan ve 1650 yılından itibaren eğitim amacıyla kullanılan tarihi kilise, günümüzde tarih, kültür ve inanç gezilerinin sevilen mola noktalarından biri haline gelmiş durumda. Kırmızı ve sarı taşlarla inşa edilmiş çarpıcı mimarisi, geniş iç avlusu, çarpıcı vaftizhanesi ile dikkat çeken Mor Estafanos Kilisesi, Midyat’ın en güzel köy kiliselerinden biri olduğu için her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor.

Konum Linki

57- Firdevs Köşkü

firdevs köşkü

Midyat gezinizde yakından inceleyebileceğiniz en güzel köşkerden biri de Nusaybin'e oldukça yakın bir konumda Mezopotamya Ovası'nın büyüleyici manzaralarını size sunacak olan görkemli Firdevs Köşkü. Çiçeklerle süslü yemyeşil bahçelik bir alan içerisinde yükselen tarihi köşk, görülmeye değer güzellikteki avlusu ve kemerli kapılarıyla ziyaretçilerini büyülüyor.

Artuklu sultanları için inşa edilen ve rüzgar alan konumundan dolayı sultanların yaz köşkü olarak kullandığı Firdevs Köşkü, sağlam mimarisi ile günümüze kadar sağlam kalmayı başaran etkileyici bir yapı. Kültür ve tarih meraklılarının olduğu kadar mimari tutkularının da keyifle gezebileceği Firdevs Köşkü’nü hem kendi başınıza hem de rehberli turlarla ziyaret edebilirsiniz.

Konum Linki

58- Hacı Şehmus Mete Konağı

Mardin sokaklarında keşfe çıkarken hemen dikkatinizi çekecek başka bir çarpıcı köşk de ilginç mimari tasarımıyla yabancı turistlerin de çok ilgisini çeken Hacı Şeyhmus Mete Konağı. Bölgeye özgü sarı katori taşları ile inşa edilen ve etkileyici taş kabartmalarının yanı sıra alt katında uzanan devasa yer altı mağarasıyla da unutulmaz bir gezi deneyimi sunan konakta tarihte unutulmaz bir yolculuğa çıkacaksınız.

Taş ve mağara odalarını süsleyen dönem mobilyaları, antikalar ve el dokuması Mardin kilimleri arasında harika fotoğraflar çekmeye fırsatı sunan Hacı Şehmus Mete Konağı’nda yüzlerce çeşit etnografik eserlerin sergilendiği çarpıcı koleksiyonu inceleyerek Yukarı Mezopotamya’nın binlerce yıllık kültürüyle ilgili bilgiler de alabilirsiniz.

Konum Linki

59- Mor Şarbel Kilisesi

Birbirinden güzel birçok büyüleyici kutsal mekanı keşfetme şansı bulabileceğiniz Midyat'ta ilçe merkezine en yakın etkileyici yapılardan biri olan Mor Şarbel Kilisesi’ne de uğrayabilirsiniz. 1900’lü yılların başlarında son inşa edilen Süryani Ortodoks kiliselerinden biri olan ve Midyat'ın en güzel kiliselerinden olan Mor Şarbel Kilisesi’ne hem kısa bir yürüyüş mesafesinde bulunan Mor Şarbel Kilisesi, hem de rehberli inanç ve kültür turlarıyla gezebilirsiniz. Süryani klasik kilise mimarisini yakından görebileceğiniz Mor Şarbel Kilisesi’nde zamana meydan okuyan çarpıcı taş ve ahşap oymaları da inceleyebilirsiniz.

Konum Linki

60- Midyat Çevre Kültür Evi

Mardin'den çok daha fazla Süryani topluluğunun yaşadığı Midyat'ta yüzlerce yıldır pek çok önemli yapı inşa eden Süryanilerin zengin kültürel yapısını görmek için tarihi bir taş konağın restore edilmesi ile 2000 yılında hizmete açılan Midyat Çevre Kültür Evi’ne de uğrayabilirsiniz. Yüzlerce yıllık Süryani kültürünü yansıtan yöresel giysiler, el yapımı sanat ürünleri, süs eşyaları, takılar, taş oymaların yanı sıra kültür evinde Süryanilerin ünlü baharatları ve şaraplarını da inceleyebilirsiniz. Midyat Çevre Kültür Evi’ne yıl boyunca düzenlenen sanat etkinlikleri, seminerler, söyleşiler ve atölyelere katılarak da güzel zaman geçirebilirsiniz.

Konum Linki

61- Artuklu Kervansarayı

artuklu kervansarayı

Mardin ve çevresinde uzun süre hüküm sürerek bölgede pek çok etkileyici tarihi yapı inşa eden Artuklular döneminden kalan başka bir etkileyici yapı da İpek Yolu gibi önemli ticaret yolları üzerinde yer alan devasa Artuklu Kervansarayı. 1275 yılında Mardin merkezinde, ünlü Melik Mahmut Cami'nin yanı başında inşa edilen ve yüzlerce yıl boyunca ticaret veya konaklama amacıyla kullanılan etkileyici kervansaray; büyüleyici taş mimarisi, geniş avlusu ve otantik dekorasyonlu odalarıyla günümüzde sevilen turistik gezi alanlarından biri haline gelmiş durumda.

Cumhuriyetin ilan edilmesinden sonra bir süre okul olarak hizmet veren, 2003 yılında aslına uygun olarak restore edildikten sonra hediyelik eşya dükkanları ve restoranlarıyla her yıl binlerce turist tarafından ziyaret edilen Artuklu Kervansarayı’nın büyüleyici taş mimarisini inceledikten sonra mistik atmosferde geleneksel Mardin lezzetleri tadarak romantik bir akşam geçirebilirsiniz.

Konum Linki

62- Bethil Kilisesi

bethil kilisesi

Türkiye çapında düzenlenen inanç turlarının değişmez adreslerinden biri olan Midyat'ta gezebileceğiniz başka bir etkileyici kilise olan Bethil Kilisesi, ilçe merkezinde Cumhuriyet Caddesi'nde çok ziyaret edilen Midyat Konuk Evi'nin hemen yanı başında manzarayı tamamlıyor. 2. derece sit alanı olarak korunan bir alanda bulunan etkileyici yapı, kare planlı ve kubbeli olarak inşa edilmiş. Midyat’ta Protestanlar tarafından yapılan az sayıdaki kiliseden biri olmasından dolayı yabancı turistler tarafından da sıkça ziyaret edilen Bethil Kilisesi’ni çevresinde sıralanan taş mimarili konaklar, medreseler ve camilerle birlikte keşfedebilirsiniz.

Konum Linki

63- Kayseriye Çarşısı

Binlerce yöresel ürün arasında keyifli bir tatil alışverişi yapmak için gidebileceğiniz başka bir popüler yer de 1502 yılında yapıldığı günden beri çok sevilen bir ticaret merkezi olan Kayseriye Çarşısı. Halk arasında Tarihi Kayseriye Pasajı olarak da bilinen ve Mardin Ulu Cami'nin hemen yanı başında yer alan devasa çarşında sıralanan tarihi dükkanlarda çeşit çeşit baharatlardan bakır ürünlerine, el dokuması halı ve kilimlerden yöresel giysileri kadar pek çok ürünü inceleyerek satın alabilirsiniz.

Kayseriye Çarşısı, aynı zamanda etkileyici taş mimarisi ve otantik atmosferiyle şehrin sevilen gezi alanlarından da biri. Haftanın her günü 09:00 ile 23:00 saatleri arasında açık olan Kayseriye Çarşısı’nda ustaları iş başında izleyerek harika fotoğraflar çekme fırsatı da bulacaksınız.

Konum Linki

64- İzozoel Kilisesi

Midyat'a sadece 20 kilometre uzaklıkta yer alan tarihi Altıntaş Köyü’ne hakim yüksek bir tepe üzerine inşa edilmiş olan görkemli İzozoel Kilisesi; tarih ve kültür gezilerinin yanı sıra doğa yürüyüşlerinin de sevilen mola noktalarından biri. 6. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen ve bölgeye özgü sarı katori taşlarıyla tasarlanan çarpıcı bir mimariye sahip olan kilise, bulunduğu konumdan sunduğu panoramik manzaralardan dolayı fotoğrafçıları da kendine çekiyor.

Çan kulesinde bölgenin ünlü taş işçiliklerinin en güzel örneklerini inceleyebileceğiniz İzozoel Kilisesi, antik dönemin ünlü mimarları tarafından inşa edilmiş olmasıyla da dikkat çekiyor. Bazı tarihi kaynaklarda 8. yüzyılda yapıldığı da söylenen ve günümüze kadar büyük bir bölümü ayakta kalmayı başaran İzozoel Kilisesi’ne hem Midyat’ta her saat bulabileceğiniz Altıntaş Köyü minibüslerle veya rehberde turlarla kolayca ulaşarak gezebilirsiniz.

Konum Linki

65- Savurkapı Hamamı

savurkapı hamami

Bölgenin önemli tarihi hazinelerinden Hatuniye Medresesi’nin hemen yanı başında inşa edilen tarihi Savurkapı Hamamı, Mardin merkezindeki mimari şaheserleri gezerken uğrayabileceğiniz popüler yerlerden biri. 1176 yılında inşa edildiği edilen ve yüzlerce yıl boyunca aktif olarak kullanılan tarihi hamam, günümüzde de hizmet vermeye devam ediyor. Gezinizden sonra otantik atmosferinde mola verebileceğiniz hamamın sıcak sularında ise bütün yorgunluğunuzu atabilirsiniz. Saat 12:00 ile 17:00 arası kadınlar, 18:00 ile 22:00 arası ise erkeklere hizmet veren ve Mardin'in en ünlü hamamlarından biri olan Savurkapı Hamamı’nda etkileyici taş işçiliklerini de incelemenizi öneririz.

Konum Linki

66- Estel Kültür Evi

Midyat Belediyesi Kültür Evi olarak da bilinen ve ilçe merkezinde güzel bir konumda yer alan Estel Kültür Evi, bölgenin büyüleyici kültürel yapısına anlamak için uğrayabileceğiniz sevilen yerlerden. Midyat Kent Müzesi’ne kısa bir yürüyüş mesafesinde yer aldığı için de turistler tarafından çok ziyaret edilen ve sarı katori taşlarıyla 2 katlı olarak tasarlanan Estel Kültür Evi, yıl boyu birçok kültürel ve sanatsal etkinliğe ev sahipliği yapıyor.

Yüzlerce yıllık antikalardan el yapımı sanat eserlerine kadar pek çok etnografik eseri inceleme şansı bulacağınız; şark köşeleri ve yöresel dekorasyonlarla süslü odalarında fotoğraflar çekebileceğiniz Estel Kültür Evi, Midyat gezinizde bölgenin geleneksel yapısını görmek için gidebileceğiniz en güzel yerler arasında.

Konum Linki

67- Mor Yusuf Kilisesi

mor yusuf kilisesi

Mardin merkezinde yer alan ve Meclis-i Mebusan üyelerinin desteğiyle 1894 yılında ibadete tekrar açılan tarihi Mor Yusuf Kilisesi’ne de gezinizde uğrayabilirsiniz. 21 tane etkileyici sütunu, koronun bulunduğu balkonu, paha biçilmez süslemeleri ve ikonalarıyla sanat meraklılarının da ilgisini çekecek kutsal mekanlardan biri olan Mor Yusuf Kilisesi, ilçede yıl boyu düzenlenen rehberli kültür ve inanç turlarının da değişmez adreslerinden biri. Mardin Müzesi ve Kırklar Kilisesi gibi çok ziyaret edilen yerlere kısa bir yürüyüş mesafesinde yer alan Mor Yusuf Kilisesi’nin huzurlu atmosferinde keyifli bir mola verebilirsiniz.

Konum Linki

68- Emineddin Külliyesi

Ünlü Artuklu Sultanı Necmeddin İlgazi'nin kardeşi Eminüddin ile birlikte yaptırdığı ve ismini de buradan alan etkileyici Emineddin Külliyesi, gezinizde yakından görmenizi önerdiğimiz çarpıcı mimari şaheserlerden biri. 1123 yılında inşa edilen ve bölgedeki en eski yapılardan biri olarak gösterilen devasa külliyesinde Artuklu döneminin en güzel taş ve ahşap süsleme örneklerini yakından görme şansı bulacaksınız. Günümüze kadar sağlam ulaşan önemli tarihi yapılardan biri olmasından dolayı her yıl yüzlerce kültür, tarih ve mimari meraklısını kendine çeken Emineddin Külliyesi’nde sarı kesme taşlarla inşa edilen cami, medrese, hamam ve şifahane bölümlerini de keşfe çıkabilirsiniz.

Konum Linki

69- Mor Ahısnoya Kilisesi

Midyat merkezinde günübirlik bir gezi yaparken asırlardır sağlam kalmış ve büyüleyici mimari güzelliğini korumayı başarmış etkileyici bir yapı olan Mor Ahısnoya Kilisesi’ne de uğrayabilirsiniz. İlçe merkezinden kısa bir yürüyüşle kolaylıkla ulaşabileceğiniz, Midyat’ta inşa edilmiş en eski kiliselerden biri olmasıyla dikkat çeken Mor Ahısnoya Kilisesi, eski bir tapınak üzerine yerleştirilmiş. Uzun yıllar kullanıldıktan sonra terk edilerek harabe haline gelen ve eski kalıntılarından yararlanarak 1900'lü yıllarda aslına uygun olarak tekrar yapılarak turizme kazandırılan Mor Ahısnoya Kilisesi, ilçe merkezinden en kolay gidilebilen kiliselerden biri olduğu için de yerli ve yabancı turistler tarafından sıkça ziyaret ediliyor.

Konum Linki

70- Ceviz Çeşmesi

Yüzlerce yıllık kiliseler­, manastırlar ve külliyelerin yanı sıra birbirinden güzel taş mimarili çeşmeleri de yakından görme şansı bulabileceğiniz Midyat gezinizde bölgede inşa edilmiş en güzel tarihi çeşmelerden biri kabul edilen Ceviz Çeşmesi’ni de yakından inceleyebilirsiniz.

Savurkapı Mahallesi'nde Hatuniye Medresesi ve Savurkapı Hamamı’na kısa bir yürüyüş mesafesinde güzel bir konumda inşa edilmiş olan Ceviz Çeşmesi; sağlam mimarisi, etkileyici taş oymaları ve şehre su getiren devasa tünelleri ile hem tarih hem de mimari meraklılarının ilgisini çekiyor. Sularının şifalı olduğuna inanılan Ceviz Çeşmesi’ne şehrin tarihi hazineleri gezdikten sonra kısa bir mola vermek için uğrayarak siz de yüzlerce yıldır akan kaynak sularından tadabilirsiniz.

Konum Linki

Kültür tatillerin en sevilen adreslerinden biri olan ve unutulmaz bir gezi yapabileceğiniz Midyat’ı yazımızı okuyarak keşfe çıkabilirsiniz. İçeriğimize eklediğimiz konum linkleri sayesinde planınızı kolayca yapabilir, Midyat otobüs bileti alarak ilçeye ülkemizin pek çok şehrinden direkt olarak ulaşım sağlayabilirsiniz.

Midyat gezilecek yerler içeriğimiz sona erdi. Dilerseniz şehrin tamamını keşfetmek için Mardin'de gezilecek yerler içeriğimizi de okuyabilirsiniz. 


elifcokan
Elif Çokan Palaz
18 Yazı
Anadolu Üniversitesi Güzel Sanat Fakültesi ve Seramik Bölümü'nden mezun oldu. Pazarlama hakkında yeni şeyler öğrenmeye hevesli yazar dijital pazarlama eğitimi aldı. Kreatif bir ajansta Intern Copywriter görevine başladı ve çeşitli sektörler için freelance içerikler üretmeye devam etti. İki farklı tatil şirketinde Content Specialist olarak çalıştıktan sonra Enuygun ekibine katıldı. Elif seramik objeler üretmeyi, kamp yapmayı ve fantastik filmler izlemeyi çok seviyor.
Yorum Yap
Yorumlar
  • ÖK
    Ö**** K*****
    Yorum tarihi: 21.03.2024 15:01
    Çok güzel, çok faydalı bir yazı. Ellerinize sağlık.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN