Mağazaların, markaların, ürünlerin bizi nasıl ne biçimde cezbettiğine dair daha önce de yazılar yayınladık. Şimdi yine bir farkındalık testi yapmak istiyoruz. Eh bu kadar anlatmanın bir basit testi olmalıydı!

İçindekiler

Sizi niyetiniz olmadığı halde alışverişe sevk edecek numaraların farkında mısınız? Kendinize güveniyorsanız hemen başlayın!

Soru 1: Çocuğunuzu rahatça içine oturtabileceğiniz alışveriş arabaları olan mağazalar aslında neyi hedefler?

a. Çocuğumla rahat rahat alışveriş edebilmemi

b. Çocuk dostu bir mağazada olduğumu düşünmemi

c. Çocuğumu rahat bir oturumla mağazada gezdirmemi ve onun göz hizasındaki ürünleri almam için bana tatlı tatlı baskı kurmasını hedefler

Doğru cevap: c evet çocuklu aileler çocuklarıyla birlikte alışveriş ederken, normalinden %30 daha fazla harcama ile mağazalardan ayrılıyorlar.

Soru 2: Nostaljik müzikler eşliğinde ya da temalı müzikler (yılbaşı, sevgililer günü gibi) seçen bir mağaza aslında neyi hedefler?

a. Müşterisini kaçırmadan güzel müzikler eşliğinde alışveriş ettirmeyi.

b. Bu tür sakin müzikler ile bizi rahatsız etmeden uzun süre mağazada kalmamızı ve müzikle duygularımıza hitap ederek alışveriş kaçamakları yapmamızı

c. Kurumsal beğenisini ortaya koyarak gönlümüzde yer edinmeyi.

Doğru cevap: Aslında hepsi diyebilirdik ancak en kapsamlı cevabımız, b. Zira müzik, özellikle de sakin, nostaljik türleri, alışveriş oranını %20'lere kadar arttırıyor. Bizden hatırlatması, kendi müziğinizi dinleyin, alışveriş ederken, hızlı müziklerle enerjik olun ve bir çırpıda alışverişinizi bitirin.

Soru 3: "Denemek ister misiniz efendim?" sorusu o kadar da masum değil! Küçük pizzalar, ızgara sucuklar ve iştah açan kokular... Genel bir tavsiye olarak açken alışveriş etmeyin, herşey olduğundan daha gerekli daha doyurucu görünecektir. Peki mağazalar bu tür tanıtımlarla neyi hedefler?

a. Acıkmamızı!

b. Yeni bir ürün içinse tanıtım bildiğimiz bir ürünse, fiyat değişikliği olabilir.

c. Ürünü tanıtıp satmayı

Doğru cevap: Yukarıda tüyo vermiştik aslında, a. Bu tür tanıtımlar sırasında kurulan insani ilişkinin de etkisiyle, market/mağazalarda sunulan ürünleri kabul eden kişilerin %40 oranında listelerinde olmasa bile gıda alışverişine ya da o ürüne yöneldiği görülmüş.


mugekanbay
Müge Kanbay
100 Yazı
İçerik editörü. Marmara İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. 6 yıldır internet bazlı projelerde ürün geliştirme-içerik üzerine çalışıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN