Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu verilerine göre, tüketici kredilerinin 2010’un ilk çeyreğine göre yüzde 43 artarak 139 milyar liraya ulaştığı Mart 2011 itibariyle, geri ödemede en büyük sıkıntı taşıt kredisi kaleminde yaşanıyor. Takibe dönüşüm oranının ilk üç ay sonunda yüzde 2,4’e gerilediği bankacılık sektöründe, kamu bankaları ise tüketici kredilerinde eli sıkı davranmanın rahatlığını yaşıyor.
Karşılaştırma sitesi Enuygun.com’un tüketici kredilerine yönelik analizi dikkat çekici veriler sunuyor. Analize göre sektörde bu yılın ilk çeyreğinde tüketici kredilerinin 2010’un aynı dönemine göre yüzde 43 artışla 139 milyar liraya ulaştığı, sorunlu kredilerde ise yüzde 13 oranında düşüş yaşandığı görülüyor. Enuygun.com’un Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine dayanarak yaptığı analizine göre, takibe dönüşüm oranında yaşanan düşüşte tüketici kredileri hacmindeki artış etkili olurken, geri ödemede en fazla sıkıntı taşıt kredilerinde yaşanıyor. Kamu bankaları ise yüzde 1,16’lık takibe dönüşüm oranı ile tüketici kredilerinde yerli özel ve yabancı bankalara fark atıyor.
BDDK verilerine dayanılarak Enuygun.com tarafından gerçekleştirilen analiz, 2011 ilk çeyrek ve 2010 ilk çeyrek arasında toplam tüketici kredilerinin yüzde 43 artarak 139 milyar TL’ye ulaştığını ortaya koyuyor. Takipteki krediler ise 3,86 milyar TL’den 3,34 milyar TL’ye geriledi. Bu verilere göre geçen senenin aynı döneminde yüzde 4 olan tüketici kredilerinin takibe dönüşüm oranı 2011 ilk çeyrekte yüzde 2,4’e düştü.
En düşük takibe dönüşüm oranı kamu bankalarında
Kamu, yerli özel ve yabancı banka grupları arasında tüketici kredilerinin artışı ve takibe dönüşüm oranı farlılık gösterirken, her üç grupta da takipteki kredi oranının azaldığı görülüyor. Yerli özel bankalarda toplam tüketici kredileri 2010 ilk çeyrek ve 2011 ilk çeyrek arasında yüzde 51 artarak 62 milyar TL’ye ulaşırken bu kredilerin takibe dönüşüm oranı aynı dönemde yüzde 4,5’den yüzde 2,6’ya geriledi. Yabancı bankalarda ise tüketici kredilerindeki artış aynı dönemde yüzde 22 olarak gerçekleşirken takibe dönüşüm oranı yüzde 6,6’dan yüzde 4,5’e gerilemiş durumda. Kamu bankaları ise sektör genelinde en düşük takibe dönüşüm oranı ile dikkat çekiyor. Tüketici kredilerinde son bir yılda yüzde 48 büyüyen kamu bankalarında hacim 50,1 milyar TL’ye ulaştı. Tüketici kredilerinin takibe dönüşüm oranı ise aynı dönemde yüzde 1,73’ten yüzde 1,16’ya geriledi.
Geri ödemede en sorunlu kredi türü taşıt
Takibe dönüşüm oranı en düşük kredi türü konut olurken ilk sırayı ise taşıt kredileri aldı. 2010 ilk çeyrek ve 2011 ilk çeyrek arasında sektörde konut kredisi hacmi yüzde 40 artarak 63,6 milyar TL’ye, takibe dönüşüm oranı ise aynı dönemde yüzde 2’den yüzde 1,3’e geriledi. Taşıt kredileri ise hacim olarak en düşük ancak takibe dönüşüm oranı en yüksek kredi türü! Aynı dönemde taşıt kredileri yüzde 44 artarak yaklaşık olarak 6 milyar TL’ye ulaşırken takibe dönüşüm oranı yüzde 10,6’dan yüzde 5,2’ye geriledi. İhtiyaç kredilerinde ise son bir yılda hacim artışı yüzde 25 olarak gerçekleşerek 50,6 milyar TL’ye ulaştı. Bu kredi türünde de takibe dönüşüm oranı yüzde 4,4’den yüzde 2,8’e geriledi.
Kredi artışlarının ve kredilerin takibe düşme oranlarının banka grupları ve kredi türleri arasında farklılık gösterdiğine dikkat çeken Enuygun.com Baş Analisti Betül Sungurlu, “Kamu bankaları yüzde 1,16’lık düşük takibe dönüşüm oranı ile tüketici kredilerinde yerli özel ve yabancı bankalara fark atıyor. Taşıt kredileri ise geri ödemede en çok sorun yaşanan kredi türü olarak karşımıza çıkıyor,” dedi.
Tüketici kredilerinde son bir yıldaki artışın takipteki kredi oranının azalmasında etkili olduğunu dile getiren Sungurlu, “Ancak kamu bankalarında tüketici kredisi hacmi ve büyüme oranı yerli özel bankalara göre biraz daha düşük olmasına rağmen takipteki kredi oranı da düşük. Bu da kamu bankalarının yerli özel bankalara göre kredi kabul kriterlerinin biraz daha sıkı olabileceğini düşündürüyor. www.enuygun.com adresini ziyaret eden internet kullanıcıları, pek çok farklı bankanın kredilerini inceleme imkanı bulabiliyorlar,” diye konuştu.