Nakit ihtiyacımız olduğunda eskiden eşe dosta sorardık. Artık aklımıza ilk gelen bankalar oluyor. Bu durumda da “nasıl borç isteyeyim” sorusunun yerini “yüzde kaç faizle kredi alabilirim” aldı. Tabi asıl soru önemini koruyor: “Acaba kredi alabilir miyim?”

Bu sorunun yanıtı öncelikle kredi notunuzu öğrenmeden geçiyor. Kredi notunuz yüksekse bu konuda sorun yaşamazsınız. Ancak kredi notunuz ortalama bir seviyedeyse o zaman bankaların başka kriterleri devreye giriyor. Bu yazıda bankaların kredi verirken hangi koşullara göre hareket ettiğini anlatayım.

Bankalar kredi maliyetini nasıl hesaplıyor?

Bankanın kredi seçeneğinde sunduğu faiz oranı ve aldığı ücretler, bankanın kredi için maliyetini, kredi riskini ve karlılığını taşıyor. Yani kredi alırken bize ödenen paranın maliyetine, o bankanın kredi verdiğinde geri alamayacağı ödemelerin maliyeti ekleniyor ve ödediğimiz faiz ile aradaki fark, bankanın operasyon gideri öncesi karı oluyor. Bankanın kredi seçeneğinde sunduğu faiz oranı ve aldığı ücretler, bankanın kredi için maliyetini, kredi riskini ve karlılığını taşıyor. Yani kredi alırken bize ödenen paranın maliyetine, o bankanın kredi verdiğinde geri alamayacağı ödemelerin maliyeti ekleniyor ve ödediğimiz faiz ile aradaki fark, bankanın operasyon gideri öncesi karı oluyor.

Notunuz yüksekse sorun yok

Bunun daha basit açıklaması şu: Eğer kredi faiz oranları düşükse, banka daha az karlıdır. Bu durumda müşteri sayısı fazla olan banka daha az kar etmeyi göze alabilir, çünkü çok sayıda kişiden kar edeceğinden toplam karı yüksek olur. Ama müşteri sayısı az, nispeten küçük bankalar, faiz oranını artırıp bir de kredi vermeye istekli olamazlar. Yani aynı faizde banka ne kadar büyükse kredinizi onaylama olasılığı da o kadar artar.

Borçluluk durumuna da bakılıyor

Ancak bu koşullarda mevzuatlarda yapılan değişikliklerden sonra farklılıklar oluştu. Örneğin artık bankalar ilk olarak kişinin kredi notuna ve borçluluk oranına bakıyor. Eğer kredi notunuz düşükse sınırın çok altındaysa size kredi çıkmaz. Notunuz sınırdaysa sizin geçmiş kredi alışkanlıklarınız devreye girer. Bu durumda bir banka kredinizi onaylarken, diğer bir banka bu riski almayabilir. Bu da aslında bankaların o ay ki kredi batıklarıyla ilişkilidir. Yani bankanın ödenmemiş kredilerinin toplamı o ay düşükse sizin krediniz onaylanabilir ödenmemiş krediler yüksekse size onay çıkmayabilir. Yine notunuz yüksek olup gelirinizi belgeleyebilseniz bile borçluluk oranınız yüksekse yine kredi çıkmayabilir.

Çalıştığınız banka daha esnek davranabilir

Borç durumunuz yüksekse daha önce çalışmış olduğunuz banka daha esnek davranabilir. Borç kapama kredisi verebilir ya da bütün kredileri tek kredi altında toplayıp yeni bir kredi açabilir. Borç oranınız yüksekse mutlaka çalıştığınız bankayla temas kurun. Eğer kredi notunuz düşükse notunuzu yükseltmenin yollarını arayın. Kredi notu nasıl yükseltilir başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz. Birkaç günlük de olsa kredilerde gecikme yapmamaya özen gösterin. Borçluluk durumundan dolayı kredi çıkmıyorsa da ek gelir göstererek yine kredi başvurusunda bulunabilirsiniz. 


tugbahacibayramoglu
Tuğba Hacıbayramoğlu
1299 Yazı
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik mezunu. Yine Marmara Üniversitesi’nde Radyo Televizyon Sinema bölümünde yüksek lisans yaptı.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN