Kredi kullanırken borcunuzu bir an önce bitirmek isteyebilir ya da daha uzun vadeye yaymayı arzu edebilirsiniz. Ancak vade tercihinde bulunmadan önce ödeme gücünüzden faiz oranlarına ve borcun miktarına kadar dikkat etmeniz gereken pek çok kriter var. Nedir bunlar?

İçindekiler

Ödeme gücüne dikkat!

Kredi talebinde bulunurken borcunuzu kısa sürede bitirmek isteyebilirsiniz ancak banka öncelikle sizin ödeme gücünüze bakacaktır. Geliriniz düşük ya da başka borçlarınız varsa, taksit tutarları daha düşük olduğu için bankanız daha uzun vadeli kredi seçeneğini tercih edebilir. Örneğin 12 ay vadeli 20.000 TL kredinin aylık taksitleri %1,29 faiz oranıyla 1.839 TL toplam geri ödemesi de 22.169 TL yapıyor. 20.000 TL’yi 48 ay yani 4 yıl vadeli kullanırsanız da aynı bankada ve aynı faiz oranıyla aylık taksitler 594 TL’ye düşüyor. Toplamda geri ödeyeceğiniz miktar ise 28.590 TL. Görüldüğü üzer toplam geri ödemeler kadar aylık taksitlerde de 1.246 TL kadar çok ciddi bir fark var. Neredeyse bir asgari ücret farkı bu. Bu yüzden geliriniz düşük ya da başka kredi borçlarınız varsa, bankanız zaten sizden bu krediyi 48 ay ya da 36 ay vadeli kullanmanızı isteyecektir.

En uygun ihtiyaç kredilerine göz atmak için tıklayın...

48 ay vadede daha düşük faiz

İhtiyaç kredilerinde 48 ay vade imkanı gelmesinden sonra pek çok banka 48 ay vadede daha düşük faiz oranı sunmaya başladı. Özellikle de 48 ay vadeli ve daha yüksek tutarlı kredilerde faiz oranlarını düşürdü. Örneğin benzer aylık taksit tutarlarıyla 12 ay vadeli 10.000 TL kredi de çekebilirsiniz, 48 ay vadeli 30.000 TL kredi de. 12 ay vadeli 10.000 TL kredinin aylık taksitleri %1,29 faiz oranıyla 920 TL. Aynı bankadan 48 ay vadeli 31.000 TL kredi kullanırsanız da aylık taksitler %1,27 faiz oranıyla 915 TL yapıyor. Görüldüğü üzere yaklaşık aynı taksit tutarlarıyla 3 katı kadar daha fazla tutarlı kredi kullanmanız mümkün. Eğer daha yüksek tutarlı kredi kullanacaksanız vadeyi uzatmanızda fayda var. Hem ödemede zorlanmazsınız hem de pek çok bankanın daha uygun koşullu faiz oranlarından faydalanmış olursunuz.

En uygun ihtiyaç kredilerine göz atmak için tıklayın...

Aylık taksitler bütçenizi zorlamasın

Bankalar aylık taksitlerin bütçenizi zorlamamış olmasına dikkat eder. Konut kredisinde aylık taksitler daha yüksek olabilir ancak ihtiyaç kredilerinde, sizin aylık gelirinize ve borç yükünüze göre kredi kullanmanız önemli. İhtiyaç kredilerinde aylık taksitlerin gelirinizin %30'unu geçmemiş olmasına dikkat edin. Yani sizin aylık geliriniz 2.000 TL ise aylık 600 TL ya da 700 TL kadar tutarlı kredi taksiti ödemeniz makul olabilir. Banka yetkilileri sizin kredi notunuza bağlı olarak bu konuda bazen daha esnek ya da daha katı davranabilir. Ancak siz ödemelerinizde sorun yaşamamak ve daha iyi bütçe dengesi oluşturmak için daha uzun vadeli kredi tercihinde bulunabilirsiniz. Konut kredisinde ise aylık taksitler gelirinizin %60'ına kadar çıkabilir. Yine de bu konuda ilerleyen aylarda bütçenizde sıkıntı yaşamamak için sizi zorlayacak taksit ödemelerinden kaçının. Özetle kredi kullanırken önce gelir durumunuza sonra da aynı kredinin farklı vade oranlarıyla aylık taksit ödemelerine göz atın. İhtiyaç kredileri sayfamızdan dilediğiniz kredi tutarı ve faiz oranı girerek karşılaştırma yapabilirsiniz. Sonrasında da size uygun gelen krediye başvurabilirsiniz.


tugbahacibayramoglu
Tuğba Hacıbayramoğlu
1299 Yazı
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik mezunu. Yine Marmara Üniversitesi’nde Radyo Televizyon Sinema bölümünde yüksek lisans yaptı.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN