Borç kapatmaktan ev tadilatına hatta eğitim masraflarına kadar pek çok konuda nakit ihtiyacınızı gideren tüketici kredisi, doğru kullanıldığında büyük kolaylık sağlıyor. Üstelik eskisi gibi banka banka dolaşmadan online kredi başvurusu da yapabiliyorsunuz. Kredi başvurusu yaparken bazı püf noktalarına dikkat ederseniz kazançlı çıkarsınız. İşte, kredi kullanmadan önce dikkat etmeniz gerekenlerin listesi...

İçindekiler

1-Aylık taksit tutarlarına dikkat!

Aylık taksit tutarlarını bütçenizi zorlamayacak şekilde ayarlayın. “Kısa sürede ödeyeyim kredi borcum hemen bitsin hem fazla faize de ödeme yapmam” diyerek kısa vadeli ödemeyi tercih edebilirsiniz. Ancak bu sefer de taksitleri ödemekte zorlanırsanız borcunuz gecikmeye girebilir ya da başka ödemelerinizi aksatmış olabilirsiniz. Onun için iyi bir bütçe oluşturun ve eğer sizi zorlayacaksa kısa vade yerine, uzun vadeyi tercih edin. Artık ihtiyaç kredilerinde 48 aya kadar vadeli kredi kullanılabiliyor. Örneğin 12 ay vadeli 10.000 TL kredinin aylık taksitleri 910-920 TL aralığındayken, 48 ay vadeli kullanırsanız aylık taksitler 290 TL’ye kadar düşüyor. Taksitler arasında 630 TL kadar ciddi bir fark var. Bu yüzden ödemekte zorlanacaksanız uzun vadeyi tercih edin. Geliriniz de düşükse, banka kısa vadeli yerine uzun vadeli kredi kullandırmak isteyecektir.

 

2-Toplam maliyetine bakın

Kredi kullanırken hem aylık hem de toplam maliyetine bakmakta fayda var. Artık yasal olarak kredi oranının %0,5’i oranında masraf alınabiliyor ancak sigorta primleri vs. eklenince kredi toplam maliyeti yükseliyor. Bunun için kredinin bitiminde toplam ödeyeceğiniz tutara dikkat edin.

3-Faiz oranları vadeye göre değişebilir

Son dönem kampanyalarında bankalar yüksek tutar ve uzun vadede daha düşük faiz oranı sunmaya başladı. Kısa vadede daha az faiz oranı uygulanıyor zannedebilirsiniz. Ancak özellikle 48 ay vadeli kredi olanağı çıkınca bankalar uzun vadede daha düşük faiz oranı kullanmaya başladı. Bunun için kullanmak istediğiniz kredi tutarının tüm vadede ödeme planların göz atın. https://www.enuygun.com/kredi/ sayfasından bu incelemeyi yapmak çok kolay. Buna göre size uygun ve cazip gelen kredi tutarını girip vadelerinde değişiklik yaparak karşılaştırabilirsiniz.

4-Üst üste çok başvuru yapmayın

Üst üste çok kredi başvurusu yapmak kredi notunuzu düşürebilir. Üstelik banka için kredi değerlendirmesinde olumsuz bir yaklaşım oluşturabilir. Bu yüzden örneğin bir kere başvurdunuz onay gelmediyse hesabınızın olduğu ya da maaşınızın yattığı çalıştığınız bir bankaya gidip yüz yüze konuşun. Ya da mümkünse bir kaç hafta bekleyin.

5-Kredi ödemelerinde gecikmeye düşmeyin

Bazı kişiler kredi ödemelerinde ihmalden dolayı bir ya da bir kaç günlük gecikme yapabiliyorlar. Yani 1-2 günden bir şey olmaz deyip önemsemeye biliyorlar. Ancak borcunuzu son güne kalmadan ödemek artı bir puan oluşturacaktır. Yani siz ödeme alışkanlıkları düzgün yapan biri olarak görünürsünüz.

6-Borç yapılandırması olacaksa 

Eğer krediyi tüm borçlarınızı kapatıp birleştirmek için kullanacaksanız kredi kullanma ihtimaliniz artar. O zaman banka eski borçlarınıza ek yeni borçlanma yapmayacağınız için sizin kredinizi onaylayabilir. Borç transferi yapacağınızı bankaya mutlaka bildirmeniz gerekir.


tugbahacibayramoglu
Tuğba Hacıbayramoğlu
1299 Yazı
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik mezunu. Yine Marmara Üniversitesi’nde Radyo Televizyon Sinema bölümünde yüksek lisans yaptı.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN