Kredi kartı, doğru ve yerinde kullandığınız zaman hayatımızı oldukça kolaylaştıran bir araç. Ancak kredi kartının yönlendiricisi ve kullanıcısının siz olduğunu unutmamanız lazım. Şuursuzca yapılan alışverişler, önemsenmeyen ve geciktirilen ödemeler sonrası kart mağdurlarından biri olabilirsiniz. Eğer milyonlarca insan gibi siz de kredi kartı kullanıyorsanız vereceğimiz önerilere mutlaka göz atın.

İçindekiler

1-Gelirine göre harca

Kredi kartı kullanımında ilk dikkat edeceğiniz nokta gelirinize göre harcama yapmak. Artık bankalar gelirinize göre kredi kartı veriyor. Ancak önceki yıllarda kişilere gelirlerinin çok üzerinde kredi kartı verildi. Kartla kolay alışveriş büyüsüne kapılanlar da bilinçsizce para harcadı. Pek çok kişi de zamanında ödemelerini yapamayınca kara listelik oldu. Bu yüzden kredi kartınıza yüksek limit belirlemeyin. Limitinizi ya düşürün ya da gelirinizin üzerinde harcama yapmayacağınıza dair söz verin. Bazı kişiler zorunlu harcamalar için düşük limitli bir kart ediniyor. İnternet harcaması zorunlu market vs. gibi harcamalar için bu kartı kullanıyor. Diğer yüksek limitli kartını ise cüzdanına koymuyor.

2- Taksitli alışverişleri mutlaka not edin

Üzerine vade farkı konmadığı zaman taksitli alışveriş oldukça mantıklı bir şey. Ancak düşük tutarlı alışverişler için çok da tercih edilmemesi lazım. Beyaz eşya, elektronik eşya, mobilya gibi ürünler için taksit tercih edilebilir ancak aylık taksitleri mutlaka not edin. Hatta kendinize basit bir muhasebe defteri de oluşturabilirsiniz. Oraya aylık zorunlu harcamalarınızı yazarken kredi kartı taksitlerinizi de ekleyin. Hesabını bildiğiniz taktirde taksitli alışveriş yapmaktan çekinmeyin.

3- Hesap kesim tarihlerine dikkat

Kredi kartıyla alışverişlerde sık yapılan hatalardan biri de hesap kesim tarihlerine dikkat etmemek. Örneğin ayın 23’ünde hesap kesilecek ve siz tam ayın 22’sinde alışveriş yaptıysanız ödemenizi hemen ay başında yapmanız gerekir. Oysa ki aynı alışverişi ayın 24’ünde yaparsanız alışverişin ödemesi bir sonraki aya kalacaktır. Özellikle sıkışık aylarda hesap kesim tarihlerine mutlaka dikkat edin.

4-Düzenli ödeme alışkanlığı

Kredi kartı kullanıyorsanız düzenli ödeme alışkanlığını mutlaka edinmeniz lazım. Aksi taktirde kredi notunu düşer. Son ödeme tarihinden bir iki gün sonra bile yapılan ödemeler kredi notunuzun düşmesine sebep olur. Hatta düşük limitli de olsa düzenli ödeme yapılan kredi kartları kredi notunuzu arttırır. Harcama yaparken mutlaka ödeme yapacağınızı düşünmeniz şart.

5-Kampanya ve milleri iyi hesaplayın

Kredi kartları yapısına göre değişiklik gösterebiliyor. Bazı kartlar seyahatler için, bazısı da alışverişler için puan veriyor. Eğer çok seyahat eden biriyseniz mil veren kartları tercih edebilirsiniz. Ya da alışverişlere puan veren kartları seçin. Bu arada kredi kartlarını kampanyalarını takip ederseniz bol miktarda puan da kazanabilirsiniz. Örneğin akaryakıt firmaları sık sık kredi kartlarırna güzel puanlar veriyor. Siz de bu kampanyaları takip ederek firmaları değiştirebilirsiniz.

6-Sadece asgari ücretini öderseniz

Kredi kartınızın sürekli olarak asgari ücretini ödemek bir müddet sonra sizi borç sarmalarına sürükleyecektir. Eğer üst üste 2 ya da 3 dönem asgari ücretini ödeyebildiyseniz daha fazla notunuz düşmeden ihtiyaç kredisi kullanmayı deneyin. Çünkü biraz daha beklerseniz kredi notunuz düşebilir ve bu durumda kredi kullanmakta da zorlanabilirsiniz. Ancak kredi kullanarak kredi kartı borçlarınızı kapattığınız zaman yeniden alışveriş büyüsüne kapılmayın.


tugbahacibayramoglu
Tuğba Hacıbayramoğlu
1486 Yazı
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik mezunu. Yine Marmara Üniversitesi’nde Radyo Televizyon Sinema bölümünde yüksek lisans yaptı.
Popüler Yazılar
Dünyanın EN kalabalık ülkeleri
Nihan Bayram
Nihan Bayram
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E9956194
Dünyanın EN zengin 25 ülkesi
Nihan Bayram
Nihan Bayram
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E9949019
Türkiye’de gezilecek EN meşhur 75 yer
Nihan Bayram
Nihan Bayram
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E9945100
Türkiye’nin huzur dolu 18 sakin şehri
Nihan Bayram
Nihan Bayram
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E9943113
Popüler Seyahat Yazıları
Uzman Yazarlar