• Anasayfa
  • Bilgi
  • Kredi kartı sözleşmesini imzalarken nelere dikkat etmeliyiz?

Kredi kartı sözleşmesini imzalarken nelere dikkat etmeliyiz?

cemdisbudak

BDDK’ya gelen kredi kartı şikayetlerinin büyük bir kısmı bankalar tarafından imzalatılan matbu yani hazır sözleşmelerle ilgili. Bu sözleşmeler ileride oluşabilecek itilaf durumlarına karşı banka avukatları tarafından yoruma açık konu bırakılmayacak şekilde özenle hazırlanmaktadır. Müşterilerin bu sözleşmelerin içeriğine müdahale edemiyor olması ve kredi kartı ihtiyacından dolayı çaresiz imzalaması da ileride mağduriyetlere sebep oluyor. Peki bu sözleşmeleri imzalarken nelere dikkat etmeliyiz?

 

1-Sözleşmeyi iyi okuyun.

Bir kredi kartı başvurusu genelde sizin kimlik bilgilerinizi vermenizle başlar ve banka personelinin size imzalamanız gereken yerleri söylemesinin ardından, sizin sayfanın alt kısımlarına imza atmanızla sonlanır. Aman! Sakın böyle bir hataya düşmeyin. İmzanız sizin sözleşme şartlarını yazılı olarak kabul ettiğiniz anlamına gelir.  Hangi şartları, hangi masrafları kabul ettiğinizin farkında olun. Eğer bu şartları kabul etmiyorsanız, başka bankalar da var.

2-Kart ücretine dikkat edin.

Ekstreye baktığınızda sürprizle karşılaşmak istemiyorsanız, sözleşmenizde kart ücreti kısmını kontrol edin.  BDDK’nın son yaptığı düzenlemelerden biri de kart aidatları ile ilgili; artık her banka kart aidatı olmayan bir ürün sunmak zorunda. Ama bu kartlar ne yazık ki çok fazla özelliği olan kartlar değil özel kartlarınsa maalesef 40-90 TL arasında değişen yıllık ücreti bulunmakta. En düşük maliyetli kredi kartını kullanmak istiyorsanız kredi kartlarını ücretlerine göre karşılaştırın. Unutmayın bankalar ek kart, kart yenileme gibi işlemler için alacakları masrafları belirtmek zorundalar.

3-Her kartın faiz oranı aynı değil.

Nasıl ki bankaların sunduğu kredilerdeki oranlarda belli farklılıklar varsa kredi kartı faiz oranlarında da farklılıklar var. Nakit çekim faizi, alışveriş faizi, gecikme faizi ve benzer kalemlerde yazan faiz oranlarını diğer bankalarla karşılaştırın.

4-Kart limitinizi bilin.

Kredi kartı başvurularında kartın limiti bankalar tarafından belirlense de çok yüksek bir limit geldiğinde mevzuata uygun olarak bunu düşürebiliyor olmalısınız. Sözleşmede ek kartlar ve esas kredi kartı ile ilgili limit şartlarını kontrol etmeyi unutmayın.

5-Asgari ödeme tutarı farklılık gösterebilir.

Özellikle her ay kart borcunuzun tamamını değil de asgari borcunu ödüyorsanız, sözleşmenin bu kısmına bakmayı ihmal etmeyin.  Çoğu banka müşterilerine ilk yıl boyunca asgari borç olarak toplam faturanın %40’ını zorunlu kılıyor.  Geçtiğimiz aylarda BDDK asgari ödeme tutarları ile ilgili yeni bir düzenleme  yaptı.  Sözleşmenizde bu limitlere göre aşamalı oranların yazılı olmasına dikkat edin.

6-Tahsilat şekli

Bazı bankaların sözleşmelerinde “kart borcumun talebime bağlı olarak açılmış olan Kredili Mevduat Hesabımdan tahsil edilmesini onaylıyorum” yazar, borcun KMH hesabınızdan yeni bir faizle çekilmesi anlamına gelmektedir. Yani iki kez faiz ödemiş oluyorsunuz ve borcunuz artıyor. Gerekmedikçe KMH açmayın ve kredi kartınızı bu hesaba bağlamayın.

7-Sözleşmenin kopyasını alın.

Sözleşmeler siz ve banka arasında yapılan anlaşmanın yazılı belgeleridir. Haklarınızı savunmanız gerektiğinde kesinlikle ihtiyacınız olacaktır. Onun dışında da ücret ve diğer bilgiler için lazım olacaktır. Kesinlikle bir nüshasını alın.


cemdisbudak
Cem Dişbudak
77 Yazı
İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunu. Çok sayıda internet sitesi ve dergide konular editörü olarak çalıştı. İçerik ve sosyal medya trendleriyle ilgili birçok konferansa konuşmacı olarak katıldı.
Popüler Seyahat Yazıları
Uzman Yazarlar