Konut kredisi kullanarak bir ev satın almaya karar verdiniz krediye başvuracaksınız, ekspertiz raporu bekleyeceksiniz. Ancak satın almak istediğiniz eve kredi çıkmayabilir ya da eksper, istediğiniz krediyi; fiyatından, evin durumundan vs. dolayı onaylamayabilir. Öyleyse zaman ve para kaybından önce bazı kriterlere dikkat etmeniz gerekir. Yani bankaya kredi başvurusunda bulunmadan önce konut kredisi kullanılan evde aranan özellikler nelerdir? sorusuna yanıt aramanız gerekir.
Öncelikle satın almak istediğiniz evin kat irtifakı ya da kat mülkiyetinin olması gerekir. Kat mülkiyeti olan evlerde eğer tapuda şerh ipotek vs. yoksa sorun çıkmaz. Kat irtifakı, inşaat yapılacak ya da yapılan arsa üzerinde daireye ait hisse tapusu demektir. İskan alındıktan sonra kat mülkiyetine geçmek gerekir. Kat irtifakı ve kat mülkiyeti olmayan eve kredi çıkmaz.
Bu yüzden eğer satın alacağınız evin kat mülkiyeti yok ve kat irtifakı varsa, o zamanda iskanını kontrol etmelisiniz. “İskan alınmış mı alınmak üzere mi” gibi sorunlarınıza yanıt almak için de evin bulunduğu belediyeye gitmeniz de fayda var. Konut satın alırken kat mülkiyeti ve kat irtifakına dikkat başlıklı yazımızdan daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Kat irtifakı olan evde sizin satın almak istediğiniz ev ile tapusu verilen dairenin aynı olup olmadığını kontrol edin. Ülkemizde bu tip karışıklıklar olabiliyor. Örneğin siz 5 numaralı daireyi satın aldığınızı zannediyorsunuz ancak o evin sahibi 3 numaralı daire çıkabiliyor. Yani daire numaralarıyla ev sahipleri karıştırılabiliyor. Bunu da tapu arşiv dosyasından temin edebilirsiniz. Eğer bir emlak danışmanı yardımıyla ev satın alacaksanız, onların tapu dairelerinde genelde iş yaptıkları kişiler olur. Satın alınacak evin bu sorgularını işlemler başlamadan önce sizin yerinize yaparlar.
Genelde yaşı büyük evlere kredi çıkmaz diye bir kanı vardır. Aslında buna net bir yanıt vermek güç. Bankalar bu konuda evin yaşından çok, satılırsa para edip etmeyeceği bir yapı olmasına dikkat ederler. Yine yıpranmış, ağır hasar görmüş evlere de kredi çıkmayabilir. Ahşap evlere ise yangın riskinden dolayı konut kredisi kullandırılmaz.
Eksperler aynı zamanda satın alacağınız eve çıkabilecek kredi tutarını da belirlerler. Yani evin durumu bulunduğu semt vs. göre eve bir bedel belirlenir. Siz eksperin verdiğinin çok üzerinde pahalı bir ev satın alacaksanız, hesapladığınız kadar kredi çıkmayabilir. Aslında bunlar bir evi beğenip krediye başvurmadan önce yapmanız gereken işlemler. Hatta evi peşin satın alacaksanız da bunları yapmalısınız. Eğer iyi bir emlak danışmanıyla çalışıyorsanız onlar bu işlemleri sizin yerinize yapar. Sonrasında zaten ekspertiz raporunda sorun çıkmaz. Zaten konut kredisi kullanımına uygun bir ev, aynı zamanda sizin de gönül rahatlığıyla oturabileceğiniz bir ev anlamına da gelir.