Aslında Türkiye’de yurtdışındaki gibi mortgage sistemi bulunmuyor. Yani bizde şu an için ikincil piyasalar yok. Ancak 5582 sayılı yasayla konut kredisi, yurtdışındaki mortgage kredisine benzer kullanılmaya başlandı. Bankalar bu yasayla düşük faizli ve daha uzun vadeli kredi kullanımını onay verdi.
Yurtdışındaki mortgage sistemlerinde bankaların yanı sıra parası olanlar da mortgage fonlarına para yatırarak uzun vadeli borçlanmayı finanse ediyor. Genelde 20 yıl hatta 30 yıllık borçlanmalar olabiliyor. Ve de evin değeri arttığında, yeniden değer artışı kadar tüketici kredisi kullanabiliyorsunuz.
Biz de ise mortgage kredisi olarak adlandırılsa da asıl adı konut kredisi olan kredi yapılandırmasında banka uzun vadeli ve düşük faizli kredi veriyor. Ancak banka eve ipotek koyuyor, bu süre zarfında evin değer artışı olsa bile artış kadar kısmı için kredi kullanamıyorsunuz. Ayrıca genelde bankalar 120 ay yani 10 yıl vadeli kredileri tercih ediyor. 15 ya da 20 yıl vadeli kredileri pek çok banka vermiyor ya da vermek istemiyor. Bu yüzden genelde en uzun vade 120 ayla sınırlı kalıyor. Yine de 2007 yılı öncesinde çok zor ve yüksek faizli verilen konut kredilerinin yerini artık uzun vadeli ve daha yüksek faizli krediler aldı.