Son bir yılda eskiye nazaran konut fiyatlarında çok ciddi artışlar olmadı. Özellikle ikinci el evlerde geçtiğimiz yıllardaki gibi bir yılda %20 ve üzeri artış yaşanmadı. Ancak yeni yapılan konutlar için aynı şeyi söylemek zor. Yeni evlerin fiyatları ister istemez artıyor. Çimento, demir, inşaat malzemelerine vs. yapılan zamlar ev fiyatlarını etkiliyor. Hatta asgari ücrete zam olduğunda, inşaatta çalışacak işçiler de ücretine zam istiyor. Dolayısıyla bu sektördeki artışlar enflasyon artışının bile üzerine geçiyor. Haliyle de müteahhit firmalar ev fiyatlarını arttırmak zorunda kalıyor. Peki önümüzdeki dönem için nasıl bir öngörü de bulunabiliriz.

İçindekiler

Şehirler yenileniyor

Araştırma şirketleri inşaat maliyetlerindeki artış nedeniyle özellikle yeni evlerin fiyatlarının artacağını öngörüyor. Büyük kentlerde ciddi oranda bir yenilenme söz konusu. 3-4 yıl önce gittiğiniz bir semte tekrar gittiğinizde şaşırıyorsunuz. Evlerin neredeyse tamamı yıkılmış yerlerine yenisi yapılmış. Deprem kuşağında bir ülke olduğumuz için bu yenilenme iyi bir şey ancak herkes bu yeni evlerden satın alabilir mi?

Konut kredilerine göz atmak için tıklayın...

Yeni evlerde fiyat artışı kaçınılmaz

Öncelikle yeni bir ev satın alacaksanız her yıl %20’i varan fiyat artışını hesaba katın. Ancak ikinci el ev alacaksanız bu artış değişken olacaktır. Hemen yanında yapılan yeni evin fiyatına bakıp evinin fiyatını arttıran olabileceği gibi, acil satmak zorunda kalacağı için fiyatını indiren bile olabilir. Bu yüzden ev satın alırken iyi bir araştırma yapmanızda fayda var.

Önce eski ev alın ya da şehir dışına bakın

Bir de eğer bütçeniz yeni bir ev satın almaya yetmiyorsa ikinci el daha küçük bir ev ya da giriş kat bir daire alın. Birkaç yıl sonra bu evi satıp yeni ev satın almanız kolaylaşabilir. Ev satın alırken küçük küçük de olsa birikim yapmak daha küçük eve razı gelmek gerekebilir. Ya da oturduğunuz şehirdeki fiyatlar hiç alınacak gibi değilse büyük şehir dışındaki yerlere yönelebilirsiniz. Örneğin İstanbul’da ev fiyatları yüksek yeni bir ev en ucra semtte bile pahalı. Eğer İstanbul’da ev alacak kadar gücünüz yoksa İstanbul’a yakın şehirler Tekirdağ, Çerkezköy, Saray, Kırklareli, Kocaeli gibi şehirlere de bakabilirsiniz. O evi kiraya verin borcunuz bittiğinde de satabilirsiniz. Birkaç yıl sonra bu evi satıp varsa otomobilinizi vs satıp İstanbul’da dilediğiniz bir ev için ciddi bir peşinat yapabilirsiniz.


tugbahacibayramoglu
Tuğba Hacıbayramoğlu
1299 Yazı
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik mezunu. Yine Marmara Üniversitesi’nde Radyo Televizyon Sinema bölümünde yüksek lisans yaptı.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN