Eğer ev almayı düşünüyorsanız, konut satın alma süreçlerinde geçerli olan bazı prosedürlere dikkat etmelisiniz. Bu prosedürleri belirleyen faktör ise kat irtifakı ve kat mülkiyeti yükümlülükleridir. Peki kat mülkiyeti ve kat irtifakı nedir? Kat mülkiyeti ücreti ne kadar? İşte konu hakkında merak ettiğiniz her şey.

İçindekiler

Kat irtifakı nedir?

Kat irtifakı, bir arsa üzerinde başlanacak olan inşaatın mülkiyet hakkının alınması anlamına geliyor. Kat irtifakı tapusu, inşaat yapılacak olan arsa üzerinde almayı düşündüğünüz dairenin hissesine düşen arsaya ait tapu için kullanılan bir terim. Bu tapu niteliği, inşaatı devam eden yapılardaki bağımsız bölümlerin satışını mümkün kılmak için kuruluyor. Daha iyi açıklamak için örneklememiz gerekirse, siz 5.000 m2 bir arsa üzerinde 100 eşit daireden oluşan bir sitede 1 daire aldığınızda sitenin 1/100'ü 50 m2 arsa sizin oluyor. Kat irtifakı tapusu ise aldığınız daireye ait 50 m2 arsanın tapusu olarak belirtiliyor.

Eğer inşaat halinde bir daireyi konut kredisi kullanarak almak istiyorsanız, konut kredisi kullanırken kat irtifakı tapusunu almak zorundasınız çünkü bankalar kat irtifakı olmayan eve kredi vermezler. Kat irtifakı tapusu, tapu dairesinden alınıyor. Henüz inşaat tamamlanmadığı için ortada belirli bir daire olmamasına rağmen, yapılacak tüm dairelerin adres ve kapı numaraları belediye tarafından belirleniyor. Tarafların bu tapuyla birbirleri hakkında yükümlülükleri doğuyor. Bu belgeyle binayı yapan inşaat firması; binanın özellikleri, metrekaresi, modeli gibi konular hakkında taahhüt verirken, evi satın alan da ödemeler konusunda söz vermiş olur.

Kat mülkiyeti nedir?

kat mülkiyeti nedir

Kat mülkiyeti, inşaatı tamamlanan bina bölümlerinin hangi amaçla kullanılacağına dair bağımsız mülkiyet ve kullanım hakkı veren belgedir. Buna göre binanın bağımsız bölümleri konut, ofis, iş yeri, depo ve mağaza gibi amaçlarla kullanılabilir.

Kat mülkiyeti alma koşulları nelerdir?

  • Kat mülkiyeti almak için ilk olarak iskân belgesinin alınmış olması gerekli. İskân belgesi, yapının inşaatının bittiğini ve kullanılabilir hale geldiğini gösteren belge anlamına gelir. İnşaatı tamamlanmış ve iskânı alınmış bir binadan konut satın alacaksanız kat mülkiyeti tapusu almalısınız. Bu tapu, aslında sizin evin tam olarak sahibi olduğunuzu gösteren bir belge ve bununla birlikte eviniz, daire numaranız net olarak belli olur.
  • Kat mülkiyeti alınacak olan yapının bağımsız bir yapı olması gerekir.
  • Kat mülkiyeti alabilmenin bir diğer önemli koşulu ise yapı inşaatının tamamlanmış olması gerekir.

Kat Mülkiyeti almak zorunlu mu?

Kanunen ev satın aldığınızda 1 ya da 2 yıl içerisinde kat mülkiyetine geçmeniz gerekir. Eğer geçmezseniz ceza ödersiniz.

Kat mülkiyeti ve kat irtifakı arasındaki farklar nelerdir?

kat mülkiyeti

  • İskân, kat mülkiyeti ve kart irtifakı arasındaki en temel farktır. İnşaatın başladığı dönemden iskânın alınacağı döneme kadar kullanılan tapu belgesi kat irtifakıdır. Ancak iskân alındıktan sonra kat mülkiyeti tapusuna geçiş yapılır. En genel tanımıyla kat irtifakı yapının inşaat aşamasında olduğu dönemde alınan geçici bir belgedir.
  • Kart irtifakı ile arazi ya da arsa üzerinde belirli bir alana sahip olunuyor. Kat mülkiyetinde ise bu belirlenen arazi ya da arsa üzerindeki kat, daire, ofis, depo gibi bağımsız bölüme sahip olunur.
  • Konut kredisi çekmek ya da satılık ilanı koyabilmek için kat mülkiyeti alınmalıdır. Kat irtifakı konut kredisi ya da ilan çıkmak için yeterli değildir. Bunun için çok fazla uğraş verilmesi gerekir.
  • Eğer kat irtifakına sahip bir yapının yıkılması durumu söz konusu olursa hissedarlar, tapudan belirlenen arsa payı üzerinden hak alabilir. Kat mülkiyetli tapu sahipleri ise yeniden inşa durumunda kendilerine ait bağımsız bölümler kadar hak sahibi olurlar.

2022 kat mülkiyeti ücreti ne kadar?

Kat mülkiyeti çıkarmanın mali yükümlülükleri vardır. 2022 yılında kat mülkiyet ücreti de Büyükşehir İlçe Barosu tarafından belirlenir. Burada fiyatları belirleyici bazı unsurlar bulunur. Evin durumu, semti, bağlı olduğu belediye, inşaat firmasına ait borç fiyat belirleyici unsurlardan bazılarıdır. Mülkiyet ücretinin ev satın alırken dikkat edilmesi gereken bir başka masraf kapısı olduğu unutulmamalıdır.


bengisarihan
Bengi Sarihan
97 Yazı
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü’nden mezun oldu. Mezun olduktan sonra 3 yıl bir E-ticaret sitesinde Pazarlama ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. Yeni yerler keşfetmeye ve yazı yazmaya büyük bir tutkuyla bağlı olması nedeniyle kariyerine 5 yıl boyunca bir seyahat sitesinde İçerik Uzmanı pozisyonunda devam etti. Bu deneyiminin ardından daha büyük maceralara atılmak için Enuygun ekibine katıldı. Bengi kitaplara, yemek yapmaya, seyahat etmeye, pilatese ve sinemaya bayılıyor.
Popüler Yazılar
Dünyanın EN kalabalık ülkeleri
Nihan Bayram
Nihan Bayram
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E9956194
Dünyanın EN zengin 25 ülkesi
Nihan Bayram
Nihan Bayram
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E9949019
Türkiye’de gezilecek EN meşhur 75 yer
Nihan Bayram
Nihan Bayram
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E9945100
Türkiye’nin huzur dolu 18 sakin şehri
Nihan Bayram
Nihan Bayram
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E9943113
Popüler Seyahat Yazıları
Uzman Yazarlar