Eğer ev almayı düşünüyorsanız, konut satın alma süreçlerinde geçerli olan bazı prosedürlere dikkat etmelisiniz. Bu prosedürleri belirleyen faktör ise kat irtifakı ve kat mülkiyeti yükümlülükleridir. Peki kat mülkiyeti ve kat irtifakı nedir? Kat mülkiyeti ücreti ne kadar? İşte konu hakkında merak ettiğiniz her şey.
Kat irtifakı, bir arsa üzerinde başlanacak olan inşaatın mülkiyet hakkının alınması anlamına geliyor. Kat irtifakı tapusu, inşaat yapılacak olan arsa üzerinde almayı düşündüğünüz dairenin hissesine düşen arsaya ait tapu için kullanılan bir terim. Bu tapu niteliği, inşaatı devam eden yapılardaki bağımsız bölümlerin satışını mümkün kılmak için kuruluyor. Daha iyi açıklamak için örneklememiz gerekirse, siz 5.000 m2 bir arsa üzerinde 100 eşit daireden oluşan bir sitede 1 daire aldığınızda sitenin 1/100'ü 50 m2 arsa sizin oluyor. Kat irtifakı tapusu ise aldığınız daireye ait 50 m2 arsanın tapusu olarak belirtiliyor.
Eğer inşaat halinde bir daireyi konut kredisi kullanarak almak istiyorsanız, konut kredisi kullanırken kat irtifakı tapusunu almak zorundasınız çünkü bankalar kat irtifakı olmayan eve kredi vermezler. Kat irtifakı tapusu, tapu dairesinden alınıyor. Henüz inşaat tamamlanmadığı için ortada belirli bir daire olmamasına rağmen, yapılacak tüm dairelerin adres ve kapı numaraları belediye tarafından belirleniyor. Tarafların bu tapuyla birbirleri hakkında yükümlülükleri doğuyor. Bu belgeyle binayı yapan inşaat firması; binanın özellikleri, metrekaresi, modeli gibi konular hakkında taahhüt verirken, evi satın alan da ödemeler konusunda söz vermiş olur.
Kat mülkiyeti, inşaatı tamamlanan bina bölümlerinin hangi amaçla kullanılacağına dair bağımsız mülkiyet ve kullanım hakkı veren belgedir. Buna göre binanın bağımsız bölümleri konut, ofis, iş yeri, depo ve mağaza gibi amaçlarla kullanılabilir.
Kanunen ev satın aldığınızda 1 ya da 2 yıl içerisinde kat mülkiyetine geçmeniz gerekir. Eğer geçmezseniz ceza ödersiniz.
Kat mülkiyeti çıkarmanın mali yükümlülükleri vardır. 2022 yılında kat mülkiyet ücreti de Büyükşehir İlçe Barosu tarafından belirlenir. Burada fiyatları belirleyici bazı unsurlar bulunur. Evin durumu, semti, bağlı olduğu belediye, inşaat firmasına ait borç fiyat belirleyici unsurlardan bazılarıdır. Mülkiyet ücretinin ev satın alırken dikkat edilmesi gereken bir başka masraf kapısı olduğu unutulmamalıdır.