Yeni yıl yeni umutları da beraberinde getirir. Pek çoğumuz yeni yılı daha verimli daha ekonomik geçirmeyi de arzularız. Ancak bunun için bazı tedbirler almak şart. Siz de 2018 için ekononomik tedbirler almayı ve yeni yılı daha verimli geçirmeyi arzuluyorsanız bu önerilerimize göz atın.
Aylık gelir gider dengesini sağlamak için neleri bilmeliyiz?
Kazanılan gelirin hesaplı kullanılmamasından dolayı gelir düzeyi yüksek olan aileler bile belli ekonomik sıkıntılar yaşayabiliyorlar. Bu noktada gelir gider dengesinin sağlanamaması, ailelerin yaptıkları harcamalar ile kazançlar arasındaki farkların aleyhlerine büyümesine neden oluyor. Aslında çok rahat geçinebilecekken ekonomik sorunlar yaşanıyor. Bu dengeyi sağlamak için bilmeniz gereken ipuçları:
Aile bütçesi düzenlemek geliriniz az ya da çok olsun mutlaka bir plan ve düzen ister. Öncelikle şunu belirtelim ki plansız ve programsız yapılan her harcama gelir gider dengenizi mutlaka şaşırtır. İstediğiniz kadar yüksek maaş alın ya da çok para kazanın, eğer hesaplı hareket etmezseniz bütçe çarkınız şaşar. Bunun için aşağıda 2.000 TL hane halkı geliri olan bir ailenin nasıl bir bütçe yapacağını örnekleyeceğim. Sizin geliriniz 4.000 TL ise tüm harcamaları iki ile çarpabilirsiniz.
Yaşamımızı sürdürebilecek harcamalardan sonra tasarruf edebileceğimiz ufak tefek birikimler yapmamız çok önemli. Her zaman işimiz olmayabilir, zaman zaman hesapta olmayan masraflar çıkabilir, bu yüzden ufak tefekte olsa birikim yapmak çok önemli. Her aile ya da her birey, kendi yaşamı için minik bir muhasebe hesabı yapmalı. Harcamalarını not tutarken birikim yapmak için de kenara mutlaka para koymalı. Peki tasarruf hedeflerimiz ne olmalı?