• Anasayfa
  • Blog
  • Kışın getireceği risklere karşı önlem alıyor musunuz?

Kışın getireceği risklere karşı önlem alıyor musunuz?

betulsungurlu

Sigortanın önemine vurgu yaptığım yazılarım oldu. Ancak her şey sigorta yaptırayım ve gerisini boşvereyim diyerek yolunda gitmeyecektir. Sigorta; Kişilerin ileride meydana gelmesi muhtemel bazı şartlar altında karşılaşacakları, zarara ve gelir kaybına yol açan olayların ekonomik sonuçlarından kendilerini korumak için belli bir prim karşılığında risklerini devrettiği anlaşmadır. 

Tanımda dikkat edeceğimiz gibi, ileride meydana gelmesi muhtemel – yani risk altında olduğumuzu belirten – durumlara karşı kendimizi koruma altına almamız sigorta ile mümkün olacaktır. Ancak bireyler olarak kendimizi korumayı da öğrenmemiz gerekiyor. Sigortalı olduğum için güvenliği elden bırakmak gibi bir durum söz konusu olmamalı. Bu nedenle herkes bilinçli şekilde üzerine düşeni yapmalı ve kendini – malını korumayı bilmeli.

Çetin kış şartları altında olduğumuz şu günlerde bir kaç hatırlatma ve uyarı yapmayı uygun gördüm. Risk yönetimi hayatımızın her alanında ve kış da kapımızı çalmış durumda. İlk olarak akla buzlu yollarda kayıp düşmek gelip, yaşlılar, hamileler ve çocuklar için dışarıya çıkmak korkutucu bir hale gelse de, bir çok konuda dikkatli olmamız gerekiyor. Bu nedenle hem kişisel olarak sağlık sigortası hem ev ve araç sigortasına sahip olmanız ya da yaptırmanız aşağıda sayacağım risk yönetimi planınızda olmalı.

İçindekiler

Kar yağışı altında, nasıl önlemler almalıyız?

- Araç camlarındaki buzların temizlenmesi ve sağlıklı görüşün sağlanması güvenli sürüş adına alınacak önlemlerin başında gelir. Aynı zamanda tavanda bulunan karların ani bir fren anında  ön cama gelmemesi için bu alanların da kar ve buzlanmaya karşı kontrol edilmesi tavsiye ediliyor.

- Normal araç lastiklerinin genellikle 7 derece altındaki sıcaklık değerlerinde sürüş emniyeti açısından daha sağlıklı olan ve özel bir desene sahip kış lastikleri ile değiştirilmesi tavsiye öneriliyor.

- Uzun yolculuklara çıkmadan önce aracın genel kontrollerinin yapılması, yolculuk sırasında ihtiyaç duyulabilecek su, yiyecek gibi temel ihtiyaçların araçta bulundurulması önem taşıyor.

- Özellikle viyadükler, köprü geçişleri gibi alanlarda mavi buzlanma olarak adlandırılan ve fark edilmesi çok zor olan ancak araç hakimiyetini imkansız hale getiren noktalara azami ölçüde dikkat edilmesi gerekiyor. Bu tip bölgelere yaklaşmadan önce hızın düşürülerek olası bir kayma sonucundaki çarpmanın şiddetinin azalması sağlanmalıdır.

. Çatılarda biriken karların düzenli aralıklarla temizlenmemesi halinde oluşabilecek aşırı yük çatının çökmesine sebep olabilmektedir. Bu yüzden belirli bir program dahilinde özellikle sundurma alanlarının üzerinde yoğunlaşabilecek karların temizlenmesi gerekli.

- Geniş ve bölünemeyen çatı yüzeylerine sahip tesislerde kar yağışının çatılarda birikmesini engellemek adına sandviç panellerin özel rezistans sistemleri ile ısıtılarak olası kar ağırlığı risklerinin önüne geçilmesi tavsiye ediliyor.

- Birçok tesiste açık alanlarda bulunan soğutma gruplarının içerisinde su dolaşmaktadır. Sıcaklığın 0 derece altında olması halinde suyun donarak hacminin artması sonucu bağlantı borularının çatlayarak hasara sebebiyet vermesi sözkonusu olabilir. Bu riskin önüne geçilmesi adına bu noktalarda donmaya karşı gerekli önlemlerin alınmasına dikkat edin.

- Özellikle apartmanların giriş bölümlerinde oluşan sarkıt biçimdeki buzların düzenli olarak temizlenerek olası kazaların önüne geçilmesini sağlayabilirsiniz.

- Tesis açık sahalarında kurulu olan hidrantlara ait ring hatları, bazı durumlarda yer üstünden geçmektedir. Bu tip durumlarda galvaniz boruların soğuğa karşı yüksek hassasiyeti sebebiyle hat içerisinde bulunan suların donarak sistemin çalışmasının önüne geçmesi ve boru hattına zarar vermesi söz konusu olabilir. Bu riskin önüne geçilmesi adına hidrant hattının standartlara uygun kimyasallar ile donmaya karşı koruma altına alınması çok önemli.


betulsungurlu
Betül Sungurlu
25 Yazı
ODTÜ Havacılık Mühendisliği ve Boğaziçi Üniversitesi Executive MBA mezunu. Ar-ge, banka, yatırım ve danışmanlık şirketlerinde 10 yıldan fazla çalıştı.
Popüler Yazılar
Kaskolu araç pert olursa ne olur?
Çiğdem Özdoğan
Çiğdem Özdoğan
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E991602
Otomatik BES için maaşınızdan ne kadar kesinti yapılacak?
Tuğba Hacıbayramoğlu
Tuğba Hacıbayramoğlu
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E991560
Kasko hasarsızlık indiriminin bozulmadığı haller nelerdir
Tuğba Hacıbayramoğlu
Tuğba Hacıbayramoğlu
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E991220
Özel diş tedavisi de SGK kapsamına giriyor
Tuğba Hacıbayramoğlu
Tuğba Hacıbayramoğlu
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E991112
Popüler Sigorta Yazıları
Uzman Yazarlar