Eskiler ayva çok olunca kış sert olurmuş dermiş, sebze meyveye hatta balık türlerine göre kış mevsimi tahminleri yapılırmış. Ancak o tahminleri yapmak artık çok zor. Mevsimler, iklimler çok karıştı. Ancak eskiye nazaran da meteoroloji yetkilileri çok güzel tahminler de bulunuluyor. Meteoroloji mühendislerine göre bu kış biraz soğuk geçecek ve yine ani sıcaklık değişiklikleri olacak? Yine uzmanlara göre kışlar bundan 15 yıl önceki gibi geçecek. Bundan 15-20 yıl önce benim çocukluğumda hummalı kış hazırlıkları yapılırdı. Şimdilerde bırakın konserveli, turşulu tarhanalı kış hazırlıklarını, kapı pencere kombi bakımlarını bile yapmıyoruz. Kış gelmeden yapmanız gereken hazırlıklara göz atmaya ne dersiniz?

İçindekiler

1-Kombi bakımı:

Kombi bakımı deyip geçmeyin hem can güvenliğiniz için hem de ısı tasarrufu yapmak için önemli bir detay. Can ve mal güvenliğiniz için kış öncesi kombinizin bakımını yaptırmayı unutmayın. Bozuk bir kombi hem size daha fazla doğalgaz faturası ödetir hem de daha az ısınmanıza sebep olur. 

2-Cam pencere kenarlarına bant:

Cam pencere bantlarını yapı marketleri hatta büyük marketler bile satıyor. 3-5 TL gibi ucuz rakamlara satılan bu bantları pencere ve balkon kapılarına yapıştırarak ısı tasarrufu yapabilirsiniz. Geçtiğimiz kıştan kalan bantları değiştirirseniz iyi olur.

 

3-Isı tasarrufu:

Isı tasarrufu sağlamak için güneşli havalarda perdeleri açmaktan tutun radyatör önlerini boşaltmak, pencere boşluklarına slikon çekmek gibi çok pek çok şey yapabiliriz. Daha fazla ayrıntı için evlerde ısı tasarrufu için dikkat edilmesi gerekenler başlıklı galerimize bakabilirsiniz.

4-Konserve, turşu (Kışlık yemek hazırlıkları):

Eskiden konserve, tarhana, turşu yapımı için kış öncesi hummalı bir çalışma yapılırmış. Bugünlerde bu adetleri unuttuk. Ancak her biri ayrı bir faydası olan bu vitaminli yiyecekleri yapmak, sizin kışın yemek konusunda bazı sıkıntılarınızı ortadan kaldıracaktır. Örneğin tarhana çorbası yapmak, ya da buzluğa atılmış doğranmış hazır halde bir bamya ya da barbunya yemeği yapmak kolay. Bunları hazırlarken zorlanabiliyorsunuz ancak kışın işiniz kolaylaşıyor. İşten geldiğinizde ya da vaktiniz az olduğunda apar topar bu yemekleri yapabilirsiniz.

5-Kış lastiği:

Belki binek otomobillere henüz zorunluluk gelmedi ama zaten önümüzdeki yıldan itibaren tüm araçlar için kış lastiği zorunlu olacak. Kar yağdığı zaman denetimlerde oluyor. Üstelik kışın kış lastiği bulmakta zorlanabilirsiniz. Fiyatları daha çok yükseliyor hem de taktırmak için sıra bekliyorsunuz. Bu yüzden henüz kar kış yağmadan kış lastiğinizi hazır edin. Bu da sizin kışın daha güvenli otomobil kullanmanızı sağlar.


tugbahacibayramoglu
Tuğba Hacıbayramoğlu
1299 Yazı
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik mezunu. Yine Marmara Üniversitesi’nde Radyo Televizyon Sinema bölümünde yüksek lisans yaptı.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN