Kırklareli, doğa ve tarih severlerin keyifle gezebileceği bir yer. Koruma altına alınmış longoz ormanları, el değmemiş plajları ve doğal güzelliklerinin yanı sıra Osmanlı döneminden kalan tarihi yapılarıyla da dikkat çekiyor. Sultanlar Yolu'nda gezinti yaparak Cedid Ali Paşa Camii, Sokullu Mehmet Paşa Camii ve Demirköy Dökümhanesi gibi tarihi yapıları ziyaret edebilirsiniz.

Ayrıca Dupnisa Mağarası ve Cehennem Şelaleleri de görülmeye değer doğal güzelliklerden bazıları. Kırklareli'nde gezip görebileceğiniz 80 yeri Instagram etiketlerinden yararlanarak bir liste haline getirdik. Kırklareli, Trakya Bölgesi'nin en güzel şehirlerinden biri ve hemen keşfe çıkmaya değer. Kırklareli otelleri arasından bütçenize uygun bir tanesini seçerek keyifli bir tatil geçirebilirsiniz. 

Kırklareli hangi ile bağlı?
Kırklareli Marmara bölgesinde yer alan, Tekirdağ ve Edirne ile komşu olan bir il. İstanbul'a oldukça yakın bir konumda yer almakta.
 
Kırklareli neyi ile meşhur?
Kırklareli badem ezmesi, tahin helvası, peynir, hardaliye, pancar pekmezi, oğlak eti ve ahşap süs eşyaları ile ünlü.
 
Kırklareli'nden ne alınır?
Kırklareli'nden peynir, helva, el işi dokuma, kilim gibi ürünleri kendiniz ve sevdikleriniz için hediye alabilirsiniz. 
 

1- Lüleburgaz

lüleburgaz

Lüleburgaz, tarihi hazineleri ile keyifli bir günübirlik gezi sunuyor. Osmanlı'nın ünlü ustası Mimar Sinan tarafından inşa edilen Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü ve Hamamı gibi anıtsal yapılarıyla tarih meraklılarının ilgisini çekiyor. Zindan Baba Türbesi ve Zafer Çeşmesi gibi kubbeli mimari yapıları da dikkat çekici. Evrensekiz Göleti çevresinde doğa yürüyüşleri yapabilir veya sevilen restoranlarında Trakya ve Balkan yöresel lezzetleri tadabilirsiniz.

Konum Linki

2- Babaeski

babaeski

Kırklareli'nin tarihi ilçelerinden Babaeski, Şeytan Deresi üzerindeki tarihi Babaeski Köprüsü, Dört Yüzlü Çeşme, Cedid Ali Paşa Camii ve Eski Camii gibi görülmeye değer tarihi yapıları ile dikkat çekiyor. İlçenin sessiz ve huzurlu atmosferinde keyifli yürüyüşler yapabilir, çarşısında yöresel lezzetler ve el sanatı ürünleri alabilirsiniz. Babaeski, Kırklareli merkezine yaklaşık 1 saat uzaklıkta yer alıyor ve günübirlik geziler için ideal bir seçenek sunuyor.

Konum Linki

3- İğneada

igneada

İğneada Karadeniz kıyısında bulunan bir turistik ilçedir. El değmemiş doğa koruma alanlarıyla çevrili ve 22 km uzunluğundaki geniş sahili ile tanınır. Yaz aylarında sıcak havada serinlemek isteyen turistleri çeker. İğneada'da, doğa yürüyüşleri yapabilir, Longoz Ormanları'nın büyüleyici atmosferini keşfedebilir, Hamam Gölü'nde sandal gezileri yapabilir ve Bulanık Dere kenarındaki alabalık çiftliklerinde yerel mezeler ve taze balıklar tadabilirsiniz. İğneada'da çok başarılı bungalov oteller var, eklemek isteriz. 

Konum Linki

4- Pınarhisar

pınarhisar

1368 yılında Osmanlı topraklarına katılan Pınarhisar ilçesi, tarihi hazineleriyle ünlü bir yer. Kırklareli merkezine yakın konumuyla dikkat çeken ilçe, antik dönemlerden beri ilgi gören sıcak ve soğuk pınarlarıyla şifa arayanlar tarafından ziyaret ediliyor. İlçede Hundi Hatun Camii, Çukur Camii ve Pınarhisar Kalesi gibi tarihi yapıları ziyaret edebilirsiniz. Sultanlar Yolu'nda rehberli yürüyüşlere de katılabilirsiniz.

Konum Linki

5- Kıyıköy

kıyıköy

Kırklareli'nin turistik beldelerinden Kıyıköy, keşfedilmeye değer bir yer. Kıyıköy Plajı, Selvez Koyu ve Kastro Koyu gibi güzel koylara yakın olan Kıyıköy'de, Kıyıköy Mağarası, Aya Nikola Manastırı, Kıyıköy Kalesi ve Kıyıköy Liman Hamamı gibi tarihi yapıları ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca, Çilingöz Tabiat Parkı, Cehennem Şelaleleri ve Çamlıköy Tabiat Parkı gibi doğal güzellikler de gezilebilir. Konaklama seçenekleri de geniş olan Kıyıköy'e İstanbul gibi yakın konumdaki şehirlerden gidecekseniz araç kiralama seçeneklerini değerlendirebilirsiniz. 

Konum Linki

6- Demirköy

demirköy

Doğa severler için harika bir gezi rotası olan Demirköy, Trak kabilelerine kadar uzanan tarihiyle ziyaretçilerine birçok keşif fırsatı sunuyor. Yemyeşil ormanlarla kaplı Yıldız Dağları'nın eteklerinde yer alan ilçe, 3 kilometre uzunluğundaki Dupnisa Mağarası, sit alanı korumalı longoz ormanları, gölleri ve dereleri ile doğa gezileri için ideal bir konuma sahip. Aynı zamanda yılın her mevsimi düzenlenen rehberli trekking turlarının merkezlerinden biri olarak biliniyor.

Demirköy'ü gezerken tarihi yerlerin tadını çıkarabilirsiniz. İlçede Fatih Sultan Mehmet tarafından kurulan Demirköy Dökümhanesi, 1861 yılında inşa edilen Fransız Feneri, Cenevizliler tarafından tasarlanan Adriya Kalesi, Arap Kalesi, İkiz Tepeler Kalesi, Şeytan Kalesi ve Sislioba Kalesi'ni ziyaret edebilirsiniz. Dere kenarlarındaki kır bahçeleri ve alabalık çiftlikleri ile de doğanın tadını çıkarabilirsiniz.

Konum Linki

7- Kırklareli Aşıklar Tepesi

kirklareli-asiklar-tepesi

Aşıklar Tepesi Kırklareli'nde ziyaret edilmesi gereken yerlerden. Karadeniz'in en özel manzaralarını sunan tepe, gün doğumu ve batımı için idealdir ve yürüyerek ya da toplu taşıma araçlarıyla rahatlıkla ulaşılabilir. Tepeden Kıyıköy limanından İğneada Longoz Ormanları'na kadar benzersiz manzaralar izleyebilir, Karadeniz'in panoramik fotoğraflarını çekebilir ve kır bahçelerinde çayınızı yudumlayarak keyifli bir mola verebilirsiniz.

Konum Linki

8- Pehlivanköy

pehlivankoy

Pehlivanköy, Kırklareli merkezine yaklaşık 1 saat uzaklıkta yer alıyor. Bizans ve Osmanlı dönemlerinden kalan tarihi hazineleri ile tarih, kültür ve inanç turlarının sıkça ziyaret ettiği Pehlivanköy, Ergene Nehri üzerinde bulunan yedi gözlü Akarca Köprüsü'nün büyüleyici manzarası ve Yaprak Dökümü dizisinde yer alan 100 yıllık meşe ağacı gibi ilginç yerlere sahiptir. İlçede bulunan tarihi tren garı ve Pehlivanköy Camii'ni de ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca, Trakya ve Balkanların en güzel yemeklerini tadabileceğiniz küçük restoranlar da mevcut.

Konum Linki

9- Kofçaz

kofçaz

Kırklareli'nin doğal güzellikleri içinde yer alan Kofçaz, Balkan köylerini anımsatan atmosferiyle günübirlik geziler yapmak için ideal bir yer. Kofçaz'a her saat bulabileceğiniz minibüslerle yaklaşık 1 saatte ulaşabilirsiniz. Doğa yürüyüşleri, kampçılık, fotoğraf safarileri ve kültür gezileri için uygun olan Kofçaz, tarihi köyleri, tümülüsler ve Topçu Baba Türbesi gibi kutsal mekanları ile dikkat çekiyor. Ayrıca, Yıldız Dağları eteklerindeki yaylaları ve yöresel lezzetleri de tatmanız mümkün. Kofçaz, her yıl düzenlenen Kofçaz Ceviz ve Bal Festivali ile de binlerce insanı cezbediyor.

Konum Linki

10- Dupnisa Mağarası

dupnisa mağarası

Dupnisa Mağarası, Kırklareli'nin turistik yerlerinden biridir. Türkiye'nin en uzun 2. mağarası olan Dupnisa Mağarası, Trakya Bölgesi'nin ilk turizme açılan mağarası. İyi düzenlenmiş ve ışıklandırılmış yürüyüş yolları sayesinde binlerce doğa ve mağara tutkunu mağarayı ziyaret ediyor. Mağara içindeki devasa sarkıtlar, dikitler, yer altı gölleri ve nehirleri arasında unutulmaz bir gezi yapabilirsiniz. Mağara iki farklı bölümden oluşur: Kuru Mağara ve Sulu Mağara. Dupnisa Mağarası'nda harika fotoğraflar çekebileceğiniz büyüleyici damlataş havuzları da bulunuyor.

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 08.30-17.30

Giriş ücreti

  • 25 TL 

Konum Linki

Yazar Notu: Mağaraya giden yol bozuk olduğu için dikkatli bir şekilde araç kullanmanızı öneriyoruz. Yaz aylarında bile mağaranın içerisi soğuk olduğu için yanınıza hırka almalısınız.

11- Mert Gölü

mert gölü

İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı'ndaki 266 hektarlık Mert Gölü, doğa ve fotoğraf meraklılarını kendine çeken bir yer. Parkta bulunan yedi gölden en büyüğü ve en güzeli olan Mert Gölü, yılın her mevsimi ziyaret ediliyor. Gölün çevresinde yer alan mesire alanlarında doğal güzellikler arasında piknik yapabilirsiniz. Yaz aylarında kano ve sandal gezilerine katılarak, gölün güzelliğini keşfedebilirsiniz. Mert Gölü, doğa yürüyüşleri ve kamp yapmak için de harika bir seçenek. Burada sessiz atmosferde onlarca su kuşunu izleyerek, yılın yorgunluğunu atabilirsiniz.

Kano ücreti

  • 300 TL 

Konum Linki

Yazar Notu: Kamp yapmayı düşünüyorsanız yanınıza sinek ilacı almanızı öneriyoruz.

12- İğneada Limanköy

limanköy

Istranca Dağları olarak bilinen Yıldız Dağları, Kuzey Trakya'da Karadeniz'e paralel olarak uzanır ve Kırklareli'nin en popüler doğa sporu merkezlerinden. Dağlar, şehir merkezine yakın bir konumda bulunur ve yılın her dönemi dağcılık, kaya tırmanma, trekking, fotoğraf safarileri ve kampçılık gibi etkinliklere ev sahipliği yapar. Yıldız Dağları'nda 1000 metreyi aşan zirvelere tırmanabilir, doğa manzaralarını keşfedebilir, Cehennem Şelaleleri gibi tabiat harikalarını ziyaret edebilir ve Dupnisa Mağarası gibi devasa mağaraları gezebilirsiniz. Yıldız Dağları'ndaki temiz havada oksijen alarak unutulmaz bir yaz gezisi yapabilirsiniz.

Konum Linki

13- Beğendik Köyü

begendik-koyu

Kırklareli'nde tarihi ve otantik köyler arasında yer alan Beğendik Köyü, günübirlik gezilerin popüler rotalarından biri. Köy, Türkiye'nin en batı ucunda, Bulgaristan sınırında yer alır ve yaz aylarında tertemiz plajı ile ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Köyde, Akdeniz sahillerini aratmayan plajda güneşlenip Karadeniz'in sularında serinleyebilirsiniz. Köydeki küçük restoranlarda ve kır bahçelerinde Trakya lezzetlerini tadabilirsiniz ve kalabalıklardan uzakta huzurlu bir gün geçirebilirsiniz.

Konum Linki

14- Aşağı Pınar Höyüğü

Aşağı Pınar Höyüğü

1980’de gün yüzüne çıkan kalıntılar başta Salhana adıyla anılmış. 3000 metrekarelik bir alana yayılan höyük Kırklareli’nde bulunan arkeolojik alanlar içinde en geniş alana sahip olandır. Şehrin geçmişi hakkında da büyük ipuçları barındıran bu höyüğü mutlaka ziyaret edin.

Konum Linki

15- Cehennem Şelaleleri

cehennem şelaleleri

Fotoğrafçılıktan ve doğa gezilerinden hoşlanıyorsanız, Kırklareli'nin önemli doğa harikalarından biri olan Cehennem Şelaleleri’ni ziyaret etmelisiniz. Vize ilçesine bağlı Kızılağaç Köyü sınırlarında yer alan şelale, sarp kayalar arasından dökülen beyaz suları ve devasa kaya göletleriyle öne çıkıyor. Rehberli trekking turları ve fotoğraf safarileri için ideal olan Cehennem Şelaleleri, çevresindeki ağaçlarla birlikte muhteşem bir doğal manzara sunuyor. Mesire alanlarında piknik yapabilir, yürüyüş yollarında ve seyir teraslarında fotoğraf çekebilirsiniz. Ayrıca, ormanlarındaki kamp alanlarıyla da ünlü.

Konum Linki

Yazar Notu: Şelaleye giderken navigasyon yerine tabelaları takip etmenizi öneriyoruz.

16- Vize

vize

Türkiye'de Cittaslow unvanına sahip 10 yerden biri olan Vize ilçesi, sakin ve huzurlu atmosferiyle popüler bir gezi noktası. Kırklareli merkezine 40 km uzaklıkta bulunan Vize'ye her saat minibüslerle günübirlik gezi yapabilirsiniz. Roma dönemine dayanan devasa Vize Kalesi, 6. yüzyıldan kalma Aya Nikola Manastırı, Kıyıköy Plajı ve Aşıklar Tepesi görülmeye değer yerler arasında. Endemik bitki türleri ve çeşitli doğal yaşam formlarıyla ünlü Pabuçdere'ye uğramanızı öneririz. Selvez, Poliçe ve Panayır iskelesi koyları, sakin bir deniz tatili için harika bir seçim.

Konum Linki

17- Vize Küçük Ayasofya

Küçük Ayasofya Vize

Vize’nin fethiyle beraber Küçük Ayasofya Kilisesi İslam etkisiyle Gazi Süleyman Paşa Camii’ne çevrilmiş. 6. yüzyılda inşa edilen cami 800 sene boyunca kilise olarak kullanılmış. Kubbesi bulunmadığı için bugün halen ilk bakışta bir kilise çehresine sahip. Ülkemizde bulunan 9 tane Ayasofya Camii’nden biri olan bu yapıyı ziyaret etmeden geçmeyin.

Konum Linki

18- Poyralı Köyü

poyrali-koyu

Poyralı Köyü, Kırklareli'de yer alan tarihi bir Rumeli köyüdür. Yakın konumu ve lezzetli pancar pekmezleriyle ünlüdür. Yöresel lezzetleri tadabileceğiniz küçük restoranları, mesire alanları ve kır bahçeleriyle ziyaretçilerine huzurlu bir gün geçirme imkanı sunar. Ayrıca, gastronomi meraklıları tarafından da sıkça ziyaret ediliyor.

Konum Linki

19- Sokullu Mehmet Paşa Camii

sokullu-mehmet-pasa-camii

1569-1570 yıllarında yapılan Lüleburgaz Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi’nin en etkileyici yapısı olan Sokullu Mehmet Paşa Camii, Kırklareli'nin tarih ve inanç turlarının vazgeçilmez adreslerinden biri. İbadet, ticaret ve eğitim amacıyla tasarlanan külliyenin içerisinde yer alan camii, Osmanlı döneminin ünlü sadrazamı Sokullu Mehmet Paşa tarafından inşa edildi. Dokuz sivri kemer üzerine oturan sekiz kubbesi, taş mimarisi ve iç mekan dekorasyonlarıyla görülmeye değer.

Konum Linki

20Kastros Plajı

Kastros Plajı

Katros Plajı Kıyıköy’e yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta. Plajın uzunluğu 500, genişliği 200 metre. Sahili ince kumlu plaj karaçamlardan oluşan ormanlık alanın ortasında kalıyor. Denizin sıcaklığı yazın 20 dereceden 26 derecelere varabiliyor. Ayrıca etrafında tesisler bulunan plajın yakınlarında kamp atabilirsiniz. Ormanlık alanda ve kamp yerlerinde karacalarla karşılaşabilirsiniz. Deniziyse soyları tükenme riski altında olan Akdeniz Fokları için yaşamaya elverişli.

Konum Linki

21- Aya Nikola Manastırı

kıyıköy ayanikola

Kırklareli'de ziyaret edilen tarihi yerler arasında en ünlüsü olan Aya Nikola Manastırı, dünyanın en eski taş oyma manastırlarından biri olarak biliniyor. Vize ilçesine bağlı Kıyıköy beldesinde yer alan manastır, M.S. 6. yüzyılda inşa edilmiş ve zaman içerisinde farklı eklemeler yapılmış. Dev kayaların içinde yer alan kilise, dinlenme alanları ve keşiş hücreleri, tarih ve kültür meraklılarının ilgisini çekiyor. Aya Nikola Manastırı, özellikle tarih, inanç ve kültür turları ile ziyaret edilebiliyor.

Konum Linki

22- Zafer Çeşmesi

zafer-cesmesi

Zafer Çeşmesi, Lüleburgaz'ın İstanbul Caddesi üzerinde yer alan bir anıtsal yapıdır. 1917 yılında inşa edilen çeşme, I. Dünya Savaşı sırasında Yunan işgalinden zarar gördü ve son yıllarda aslına uygun olarak restore edildi. Kare planlı kubbesi ve etkileyici taş işçiliği ile dikkat çeken Zafer Çeşmesi, Lüleburgaz'ın tarihi anıtlarından.

Konum Linki

23- Alpullu Köprüsü (Mimar Sinan Köprüsü)

mimar sinan köprüsü

Alpullu Köprüsü, Osmanlı döneminden kalma tarihi bir köprüdür ve Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. Sokullu Mehmet Paşa'nın emriyle inşa edilen köprü, Tekirdağ ile Edirne arasındaki ticaret yolunda bulunur. Sivri kemerleri, taş oymaları ve sağlam mimarisi ile bilinir. Hala kullanılmaktadır ve mimari ve tarih meraklıları tarafından ziyaret edilmektedir. Köprü, Babaeski ilçesinde bulunuyor.

Konum Linki

24- İğneada Feneri

iğneada deniz feneri

İğneada'ya sadece 4 kilometre uzaklıktaki Limanköy'de yer alan İğneada Feneri, büyüleyici Karadeniz ve gün batımı fotoğrafları çekmek isteyenlerin uğraması gereken yerlerden biri. Karadeniz'in en batısındaki deniz feneri olarak bilinen fener, 1866 yılında Sultan Abdülmecit tarafından Fransız mühendislere yaptırılmış ve bembeyaz tasarımıyla dikkat çekiyor. 60 metre yükseklikteki tepe üzerinde inşa edilen fener, konumundan dolayı panoramik Karadeniz manzaraları sunuyor ve doğa yürüyüşlerinin popüler mola noktalarından.

Konum Linki

25- Kazandere

kazandere

Kırklareli'nin doğal güzellikleri arasında popüler bir yer olan Kazandere, Pabuçdere'ye komşu bir bölge olup sakin bir gün geçirmek için ideal. 1. derece doğal sit alanı olarak korunan Kazandere, endemik bitki türleri ve su kuşlarına ev sahipliği yapmaktadır. Alabalık, sazan ve kefal yakalayabileceğiniz Kazandere'de balık restoranları da bulunmaktadır. Yürüyüş yolları ve kamp alanları da mevcut olan Kazandere'de yaz aylarında çocuklarınızla eğlenceli bir gün geçirebilirsiniz.

Konum Linki

26- Vize Kalesi

vize kalesi

Kırklareli'nin tarihi hazinelerinden Vize Kalesi, ilçenin en yüksek tepesinde muhteşem bir manzara sunuyor. Roma imparatoru 1. Jüstinyen döneminde inşa edildiği tahmin edilen kale, Osmanlı döneminde de onarılmış ve eklemeler yapılmıştır. Sağlam yapısıyla dikkat çeken kale, dört metrelik surlarıyla harika fotoğraflar çekmek isteyenlerin uğrak noktası. Vize ilçesi gezilerinde mutlaka görülmesi gereken yerler arasında yer alıyor.

Konum Linki

27- Panayır İskelesi Koyu

panayir-iskelesi-koyu

Kırklareli'nin güzel plajlarından biri olan Panayır İskelesi Koyu, İğneada ve Kıyıköy arasında yer alıyor. Koy, uzun kumsalı ve temiz deniziyle turistlerin ilgisini çekiyor. Yerli ve yabancı turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilen koyda, gün batımı manzaraları eşliğinde balık avı ve şnorkelli dalışlar yapabilirsiniz. Ayrıca, kamp yapmak için de uygun alanlar mevcut.

Konum Linki

28- Kırklareli Kültür ve Sanat Evi

kirklareli-kultur-ve-sanat-evi

Kırklareli Kültür ve Sanat Evi, Kırklareli'nin zengin kültürünü ve el sanatı eserlerini görebileceğiniz bir müzedir. Kırklareli konağı olarak restore edilen müze, Trakya'nın geleneksel yaşamını canlandıran balmumu heykeller, Trakya düğünleri, mutfak kültürleri ve yüzlerce yıllık objelerin yanı sıra Mustafa Kemal Atatürk'ün heykelini de barındırır. Binlerce insanın ziyaret ettiği müzede, Kırklareli'nin tarihi ve kültürel zenginliklerini keşfedebilirsiniz.

Konum Linki

29- Kırklareli Atatürk Evi

kirklareli-ataturk-evi

Yayla Mahallesi'nde bulunan ve tarihi konaklarıyla kentsel sit alanı olarak koruma altına alınan Kırklareli Atatürk Evi, ziyaret edilmesi gereken yerler arasında. Mustafa Kemal Atatürk'ün Selanik'te dünyaya geldiği evin birebir kopyası olan müze, her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. Dönem mobilyaları, antikalar ve zengin koleksiyonlarıyla dikkat çeken Kırklareli Atatürk Evi, Atatürk'ün kişisel eşyalarından belgelere, üniformalardan madalyalara kadar birçok objeyi içeriyor. 

Açık olduğu saatler

  • Pazartesi günleri kapalı
  • Diğer günler 09.30-17.30

Giriş ücreti

  • 20 TL 

Konum Linki

30- Kavaklımeşe Korusu Tabiat Parkı

kavaklimese-korusu-tabiat-parki

Kırklareli merkeze yarım saat uzaklıkta bulunan Kavaklımeşe Korusu, 2011 yılında tabiat parkı ilan edilerek doğal güzellikleri koruma altına alındı. Korusu 35 hektardan daha büyük bir yeşil alanı kapsıyor ve onlarca ağaç, bitki ve vahşi hayvan türüne ev sahipliği yapıyor. Kavaklımeşe Korusu’nda doğa yürüyüşleri yapabilir, her mevsimde farklı güzellikleri keşfedebilirsiniz. Korusu'nda kır bahçeleri, mesire alanları ve kamp alanları da bulunuyor.

Konum Linki

31- Saka Gölü

igneada-saka-golu

Kırklareli'nde doğal güzelliklerle dolu Saka Gölü, İğneada Longoz Ormanları’nın güney ucunda yer alıyor. Doğanın dokusunu koruyan göl, balık ve kuş türlerine ev sahipliği yapıyor. Göl kenarında olta balıkçılığı, yürüyüşler ve fotoğraf çekimi yapabilirsiniz. İğneada'ya yakın bir konumda yer alan Saka Gölü'nün seyir teraslarından manzara izleyerek unutulmaz anlar yaşayabilirsiniz.

Konum Linki

32- Demirköy Dökümhanesi

demirköy dökümhanesi

Demirköy Dökümhanesi, Kırklareli'nin önemli tarihi yerlerinden biridir. İstanbul'un fethi sırasında Fatih Sultan Mehmet tarafından döktürülen devasa topların yapıldığı yer olarak bilinen dökümhane, Osmanlı döneminin ilk savaş endüstrisi merkezlerinden biri olarak da öne çıkar. 10.000 metrekarelik bir alana yayılan dökümhanede, özenle korunmuş demir atölyeleri ve tarihi yapılar arasında gezerek harika fotoğraflar çekebilirsiniz.

Konum Linki

33- Aşıklar Plajı

asiklar-plaji

Kırklareli'nin İğneada ilçesinde bulunan Aşıklar Plajı, gün batımlarında romantik manzarasıyla dikkat çeken bir deniz kıyısı. Plajın berrak denizi, ilginç kayalarla çevrili atmosferi ve sakinliği, Karadeniz'in tadını çıkarmak isteyenler için ideal bir yer. İğneada merkezinden kısa bir yürüyüş mesafesinde bulunan plajda yüzmenin yanı sıra, akşam yürüyüşleri için de harika bir destinasyon.

Konum Linki

Yazar Notu: Plajın denizi hemen derinleştiği için çocuklu aileler ve yüzme bilmeyenler için çok uygun olmayabilir.

34- Gazi Süleyman Paşa Camii

gazi süleyman paşa cami

Gazi Süleyman Paşa Camii, M.S. 6. yüzyılda Bizans İmparatoru I. Justinianus döneminde kilise olarak inşa edildi ve sonrasında 15. yüzyılda çeşitli eklemeler yapılarak cami haline getirildi. Kilise ve klasik Osmanlı cami mimari özelliklerini bir arada sergileyen Gazi Süleyman Paşa Camii, tarih, kültür ve mimarlık meraklıları için görülmeye değer bir yapı. Mozaikleri, kesme taş mimarisi ve dini motiflerle süslenen iç bölümleriyle öne çıkan cami, Kırklareli'nde düzenlenen inanç turlarının değişmez duraklarından biri. 2007 yılında gerçekleştirilen aslına uygun restore işlemleriyle eski ihtişamına kavuşan cami, hem tarihi hem de mimari açıdan önemli bir yapı.

Konum Linki

35- Hamdibey Köyü

hamdibey köyü

Hamdibey Köyü, Kırklareli'nin tarihi ilçesi Demirköy'e bağlı bir köy olup, longoz ormanları arasında yer alır. Yöresel köy yemekleri, tarihi evleri ve doğal güzellikleri ile dikkat çeken köy, modern hayattan uzakta huzurlu bir gün geçirmeniz için idealdir. Doğa yürüyüşlerinin popüler molalarından biri olan Hamdibey Köyü, fotoğraf çekmekten ve yöresel lezzetler keşfetmekten hoşlananlar için de önerilen yerlerden. Kırklareli merkezine 40 kilometre mesafede yer alan köye turların yanı sıra her saat minibüslerle ulaşabilirsiniz.

Konum Linki

36- Babaeski Köprüsü

babaeski köprüsü

Babaeski Köprüsü, 4. Murat döneminden kalma bir tarihi köprüdür ve Anadolu’dan Balkanlar'a giden askerler ve tüccarlar için inşa edilmiştir. 1633 yılında yapılan köprü, Şeytan Deresi üzerinde yer almaktadır ve kesme taşlarla kemerli olarak tasarlanmıştır. Köprü, sağlam yapısıyla günümüzde de kullanılmaktadır. Üzerindeki gözetleme kuleleri ve etkileyici dantel taş süslemeleriyle dikkat çekiyor. Tarih ve mimari meraklıları için güzel bir gezi noktası.

Konum Linki

37- Kapan Camii

kapan-camii-

Kırklareli merkezindeki tarihi Kapan Camii, Osmanlı döneminden günümüze kalan camilerden biridir. 1640 yılında 900 metrekare arsa üzerine düz kesme taşlarla inşa edilmiştir. 300 kişilik olarak tasarlanan cami, etkileyici mimarisiyle dikkat çeker. 2007 yılında aslına uygun olarak restore edilmiştir. Kapan Camii'nin sade iç mekanlarını da gezerek Osmanlı dönemi klasik camilerinden birini yakından inceleyebilirsiniz.

Konum Linki

38- Beğendik Plajı

beğendik plajı

Kırklareli'nde bulunan Beğendik Plajı, sakin ve huzurlu bir atmosferiyle ünlü. Bulgaristan sınırına yakın olan plaj, doğal güzelliklerle çevrili ve berrak deniziyle kalabalıklardan uzak yüzmek isteyenler için ideal bir yer. Sahil boyunca uzanan yürüyüş yolları, yemyeşil ormanlarda hizmet veren kamp alanları ve Beğendik Köyü'ndeki aile pansiyonları da tatilciler için uygun konaklama seçenekleri sunuyor.

Konum Linki

39- Kıyıköy Plajı

kıyıköy plajı

Kırklareli'nde deniz keyfi için en güzel noktalardan biri olan Kıyıköy Plajı, Vize'nin sevilen Kıyıköy beldesinde yer alıyor. Doğal güzelliklerle çevrili plaj, ince kumlu uzun sahiliyle Karadeniz'in en güzel plajlarından biri olarak biliniyor. Suya olan uygunluğu sayesinde çeşitli su sporlarını yapabileceğiniz plajın turistik tesislerinde tatil yapabilirsiniz.

Giriş ücreti

  • 40 TL 

Konum Linki

40- Sokullu Mehmet Paşa Hamamı

sokullu-hamami

Kırklareli'nde Mimar Sinan tarafından yapılan Lüleburgaz Sokullu Hamamı, 1570 yılında inşa edilmiş ve günümüze kadar sağlam kalmış bir tarihi yapı. Osmanlı hamamı örneklerinden en güzellerinden biri olarak gösterilen hamam, restore edilerek kent müzesine dönüştürülmüş ve çevresinde tarihi dükkanlar yer alıyor. Hamama kısa bir yürüyüşle kolayca ulaşabilir, dükkanlarda yöresel ürünler arasında güzel bir tatil alışverişi yapabilirsiniz.

Konum Linki

Yazar Notu: Hamam geçici olarak kapalı.

41- Ali Rıza Efendi Kültür Evi

ali-riza-efendi-kultur-evi

Kırklareli merkezindeki Laleli Sokak'ta yer alan Ali Rıza Efendi Kültür Evi, Balkan ve Trakya kültürünü anlamak için önemli bir durak. Mustafa Kemal Atatürk'ün babası Ali Rıza Efendi'nin adını taşıyan kültür evi, Bulgaristan, Yunanistan ve Karadağ'dan getirilen eserleri barındırıyor. Balmumu heykeller, yöresel giysiler, antikalar ve el sanatı ürünleri gibi pek çok objeyi içeren müze, Balkan ve Trakya yemek kültüründen günlük yaşama kadar pek çok konuda bilgi edinme imkanı sunuyor.

Açık olduğu saatler

  • Pazartesi günleri kapalı
  • Diğer günler 09.30-17.30 

Konum Linki

42- İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı

iğneada longoz ormanları

Kırklareli'nin özel bir yer olan İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı, doğa severlerin keşfetmesi gereken özel yerlerden biri. Büyüleyici gölleri ve el değmemiş doğal güzellikleriyle ünlü milli park, yürüyüş yolları, bisiklet gezileri ve fotoğraf safarileri için ideal. Göllerin çevresinde nilüferler ve endemik bitkiler bulunuyor ve yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yapıyor.

Konum Linki

43- Kadı Camii

kadı camii

Kırklareli merkezinde yer alan Kadı Camii, 1577 yılında inşa edilmiş küçük bir camidir. Kare planlı ve kesme taşlardan yapılan cami, 200 kişilik kapasitesiyle 457 metrekarelik bir alanı kapsar. Restorasyon geçirmiş olan Kadı Camii, etkileyici taş işçilikleri ve alaturka kiremitleriyle dikkat çekiyor.

Konum Linki

44- Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü

sokullu-mehmet-pasa-koprusu

Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü, Kırklareli'nde Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi ile birlikte Mimar Sinan tarafından 1569-1570 yılları arasında inşa edilmiş bir Osmanlı dönemi köprüsüdür. Lüleburgaz Deresi üzerinde yer alan köprü, sağlam yapısı ile günümüze kadar ayakta kalmış ve tarih, doğa ve fotoğraf tutkunlarının ilgi odağı haline gelmiştir. Mimar Sinan hayranları için de önemli bir eser.

Konum Linki

45- Kırklareli Müzesi

kirklareli-muzesi

Kırklareli Müzesi, 1894 yılında belediye binası olarak inşa edilmiş ve restore edilerek hizmete açılmış bir müzedir. Müze, Mustafa Kemal Bulvarı üzerinde bulunur. Müzede tabiat salonu, etnografya salonu ve arkeoloji bölümü gibi pek çok bölüm yer alır. Yüzlerce canlı türü örneği, yöresel giysiler, takılar ve günlük eşyalar gibi birçok obje sergilenir. Kırklareli Müzesi haftanın her günü ziyaret edilebilir.

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 08.30-17.30 

Konum Linki

46- İğneada Plajı

iğneada plajı

Kırklareli'de gezilecek yerler arasında yer alan İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı'nın yanında bulunan İğneada Plajı, büyüleyici sahilinin yanı sıra onlarca su sporu yapabileceğiniz bir plaj. Yaklaşık 1 saatlik mesafede yer alan plajda çakıl ve kum karışımı bir sahil bulunuyor. Doğal sit alanı olarak koruma altında olan İğneada Plajı, yaz aylarında doğa yürüyüşleri, kuş gözlem turları, fotoğraf safarileri ve bisiklet gezileri için de popülerdir. Ayrıca, birçok kuş türüne ev sahipliği yapmasıyla bilinir. İğneada Plajı, turistik tesisler, butik oteller ve pansiyonlar ile çevrilidir ve kristal berraklığındaki Karadeniz sularıyla doğanın tadını çıkarabileceğiniz bir yer.

Konum Linki

47- Cedid Ali Paşa Camii

cedidi ali paşa camii

Kırklareli'nde ziyaret edebileceğiniz Osmanlı döneminden kalma tarihi yapılar arasında yer alan Cedid Ali Paşa Camii, Babaeski ilçesinde bulunuyor. Mimar Sinan tarafından 1555 yılında inşa edilen cami, sade iç dekorasyonları ve büyük kubbesiyle dikkat çekiyor. Mimar Sinan'ın Kırklareli'ndeki en büyük ve güzel yapılarından biri olan Cedid Ali Paşa Camii, inanç ve kültür turları için sıkça ziyaret ediliyor.

Konum Linki

48- Pehlivanköy Akarca Köprüsü (Ergene Köprüsü)

ergene-koprusu

Kırklareli'nde yer alan ve Anadolu'dan Balkanlar'a geçişi sağlamak için Osmanlı döneminde inşa edilen Pehlivanköy Akarca Köprüsü, halk arasında Ergene Köprüsü olarak da bilinir. 16. yüzyılda yapılan ve sağlam kesme taşlardan oluşan köprü, 7 gözlü tasarlanmıştır ve günümüzde de kullanılmaktadır. Ergene Nehri'nin üzerinde yer alan köprü, harika manzaralar sunmakta olup tarih ve mimari meraklıları için de ilgi çekici bir anıtsal yapı.

Konum Linki

49- Pınarhisar Kalesi

pınarhisar kale

Kırklareli'nde tarihi yapılarıyla da ünlü olan yerlerden biri de 5. yüzyılda Bizans döneminde yapıldığı düşünülen Pınarhisar Kalesi. Kale, Bizans döneminde karakol olarak yapılmış ve Osmanlı döneminde çeşitli eklemelerle kullanılmıştır. İki burcuyla dikkat çeken kale, kesme ve moloz taşlarla inşa edilmiştir. İç bölümlerinde gezebileceğiniz kale, muhteşem mimarisiyle de görülmeye değer.

Konum Linki

50- Yenesu Mağarası (Yanasu Mağarası)

Yenesu Mağarası, Trakya'da bulunan ve doğal güzellikleriyle tanınan bir mağaradır. Vize ilçesinde yer alan mağara, devasa sarkıtları, dikitleri, damlataş havuzları ve göletleriyle dikkat çekiyor. Mağaracılık turları ve trekking turlarının da rotası arasında olan Yenesu Mağarası, sessiz atmosferiyle dinlendirici bir gün geçirmek için ideal bir yer. Aynı zamanda fotoğrafçılık gezilerinin de uğrak noktalarından.

Konum Linki

51- Karanlık Köyü

Karanlık Köyü, Yıldız Dağları eteklerinde doğal güzellikleri ve yüzlerce yıllık ahşap ve taş mimarili evleriyle öne çıkan Balkan köylerinden biridir. Günümüzde çok az hanenin yaşadığı köyde asırlık çınar ağaçları altında dinlenebilir, tarihi evlerin fotoğraflarını çekebilir ve yöresel Balkan lezzetlerini tadabilirsiniz.

Konum Linki

52- Sultanlar Yolu

Kırklareli'nde popüler olan Sultanlar Yolu, her yıl binlerce insanı kendine çeken tarih gezileri ve doğa yürüyüşleri rotasıdır. Avusturya, Slovakya, Macaristan, Hırvatistan, Sırbistan, Yunanistan boyunca uzanan yol, Kanuni Sultan Süleyman'ın 1. ve 2. Viyana Seferleri sırasında kullandığı yolun tamamını kapsamaktadır. Tarihi köprüler ve Osmanlı dönemi yapılarıyla süslü Sultanlar Yolu, her mevsim düzenlenen rehberli yürüyüşlerle keşfedilebilir ve muhteşem doğa manzaraları sunuyor.

Konum Linki

53- Çamlı Köyü Plajı (Kastro Plajı)

Çamlı Köyü Plajı, Kıyıköy ile Çilingöz arasındaki Karadeniz kıyısında bulunan, 2,5 kilometrelik ince kumlu geniş bir sahile sahip olan plajdır. Çok ziyaret edilen plaj, büyüleyici gün batımı manzaraları ve küçük dereleriyle dikkat çeker. Plajda turistik tesislerde şezlong ve güneş şemsiyesi kiralayabilir, mesire alanları, balık restoranları ve kafeler gibi olanaklar bulabilirsiniz. Ayrıca, ücretsiz kamp alanları da mevcut.

Giriş ücreti

  • Kişi başı 150 TL
  • Araba 450 TL 

Konum Linki

54- Kırklareli İstasyon Caddesi

Vilayet Meydanı ile birlikte Kırklareli'ni keşfetmek için ideal bir nokta olan İstasyon Caddesi, şehrin en hareketli yerlerinden biri. Mağazalar, hediyelik eşya dükkanları, restoranlar ve kafelerle çevrili olan cadde, alışveriş yapmak ve yemek yemek için ideal bir yer. Kırklareli'nin turistik noktalarına yakın olan caddede çam ağaçlarıyla süslü çay bahçeleri de bulunuyor. Akşam yürüyüşleri yapabileceğiniz ve yöresel hediyelik eşyalar alabileceğiniz güzel bir nokta.

Konum Linki

55- Karapınar Şelalesi

Kırklareli'nin doğal güzelliklerinden biri olan Karapınar Şelalesi, şehir merkezine 38 km uzaklıkta yer alıyor ve bahar ve yaz aylarında trekking turlarının popüler rotalarından biri. Yemyeşil doğa manzaraları ve buz gibi sularla dolu geniş kaya göletleriyle ünlü olan şelale, her mevsim sakin atmosferini koruyor ve yüzme, fotoğraf çekme ve piknik yapma gibi aktiviteler için ideal bir yer.

Konum Linki

56- Selvez Plajı

Kırklareli'nin güzel koylarından biri olan Selvez Plajı Kıyıköy'e yakın ve çocuklu aileler için ideal bir deniz alanıdır. İnce kumlu sahil ve temiz deniziyle yaz aylarında ziyaretçi akınına uğrayan plaj, çevresindeki ilginç kayalar ve longoz ormanlarıyla da dikkat çeker. Şnorkelli dalışlar, piknikler, tekne gezileri ve harika fotoğraf fırsatları sunan Selvez Plajı'nı ziyaret ederken gün batımı manzaralarını izlemek de keyifli olacaktır.

Konum Linki

57- Poliçe Koyu

Kırklareli'nde Karadeniz kıyısında yer alan Poliçe Koyu, falez kayalar ve yemyeşil ormanlarla çevrili ve mesire alanları, kamp ve karavan alanları ile donatılmış özel bir noktadır. Kıyıköy'den kolayca ulaşılabilen koyda ince kumlu sahilde yüzmenin yanı sıra tekne turları, tüplü ve tüpsüz dalışlar da yapabilirsiniz. Koyun güzel doğası ve gün batımı manzaraları büyüleyici.

Konum Linki

58- Hızırbey Hamamı (Çifte Hamam)

Kırklareli'de görülebilecek önemli tarihi yapılarından biri olan Hızırbey Hamamı, Cumhuriyet Meydanı'nda yer almaktadır. 1383 yılında inşa edilen ve klasik Osmanlı hamam mimarisinin güzel bir örneği olan hamam, otantik süslemeleri ve çarpıcı taş oymaları ile dikkat çekiyor. Sıcaklık, soğukluk ve soyunmalık gibi bölümleriyle hala hizmet veren hamam, Kırklareli turunuzda ziyaret edebileceğiniz yerlerden.

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 08.00-23.00 

Konum Linki

59- İğneada Liman Ardı Plajı

Kırklareli'nin sakin plajlarından Liman Ardı Plajı, İğneada ilçesinden kısa bir yürüyüşle ulaşabileceğiniz doğal bir plajdır. Sarp kayalarla çevrili küçük plajda hiçbir tesis bulunmaz. Turist kalabalığından uzakta denizin tadını çıkarmak, piknik yapmak veya kamp yapmak için elverişli.

Konum Linki

60- Karahıdır Göleti

Kırklareli merkeze yakın ve doğayla iç içe vakit geçirmek isteyenler için ideal bir yer olan Karahıdır Göleti, zengin balık popülasyonuyla öne çıkıyor. Sıcak yaz aylarında ve hafta sonlarında gidilebilen göletin etrafındaki ormanlık alanlarda piknik yapabilir, olta balıkçılığı yaparak keyifli vakit geçirebilirsiniz. Kırklareli'nde ulaşım araçlarıyla kolayca ulaşabileceğiniz gölete bisiklet kiralayarak veya doğa yürüyüşü yaparak da gidebilirsiniz.

Konum Linki

61- Zindan Baba Türbesi

Zindan Baba Türbesi, Lüleburgaz'da İstanbul Caddesi üzerinde yer alan tarihi bir yapıdır. Prizma şeklinde tasarlanmış kulesi ve 3 katlı yapısıyla dikkat çeken türbe, Bursa tipi türbelerden biridir. Tuğla ve küfeki taşlarıyla inşa edilen türbe, dini bayramlar ve kutsal günlerde yüzlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Zindan Baba Türbesi, Trakya bölgesindeki etkileyici zindanlardan biri olarak bilinir ve uzun tarihinde pek çok efsaneye konu olmuştur. Lüleburgaz ilçesini gezerken görülebilecek yerlerden.

Konum Linki

62- Evrensekiz Göleti

Kırklareli'nde piknik yapmak ve doğayla iç içe vakit geçirmek için gidilebilecek yerlerden biri, şehir merkezine yaklaşık 1 saat uzaklıktaki Evrensekiz Göleti. 75 dekarlık alanıyla göletin çevresi, Kırklareli'nin en popüler rekreasyon alanlarından biri haline getirildi. Kır bahçeleri, mesire alanları, yürüyüş yolları ve çocuk oyun alanlarıyla dolu olan gölet, yaz aylarında hafta sonları, Kırklareli ve çevre şehirlerden gelen insanların uğrak yeri. Göletin çevresinde mangal yapabilir, seyir teraslarında güzel fotoğraflar çekebilir veya olta balıkçılığı yaparak huzurlu bir atmosferde yenilenebilirsiniz.

Konum Linki

63- Hızırbey Camii

Kırklareli'nin en eski tarihi yapılarından biri olan Hızırbey Camii, 1383 yılından beri faaliyet gösteriyor. Düz kesme taşlardan inşa edilmiş, Osmanlı dönemi klasik mimari özelliklerini yansıtan cami, 2007 yılında aslına uygun olarak restore edilmiş. İç mekanlarını süsleyen kalem işi süslemeleriyle dikkat çeken Hızırbey Camii, Karakaş Mahallesi'nde yer alıyor ve Kırklareli ziyaretiniz sırasında ziyaret edebilirsiniz.

Konum Linki

64- Demirköy Kartal Kayalar

Kırklareli'nin Demirköy ilçesinde yer alan Kartal Kayalar, Yıldız Dağları eteklerinde doğa yürüyüşleri ve kaya tırmanışı gibi aktivitelerin yapılabileceği harika bir gezi alanı. Burada yapılan rehberli turlar ve etkinlikler sayesinde çarpıcı manzaralar eşliğinde doğa ile iç içe keyifli bir gün geçirebilirsiniz. Kartal Kayalar'ın oksijen seviyesi yüksek dağ havası, sıcak yaz aylarında bile serin bir kaçış noktası sunuyor. Ayrıca, burada çekilen fotoğraflar da oldukça etkileyici oluyor.

Konum Linki

65- Bulanık Dere Longozu

Kırklareli'nin doğal güzelliklerle çevrili İğneada ilçesinde bulunan Bulanık Dere Longozu, koruma altındaki en büyük derelerden biridir. El değmemiş doğası ve geniş sulak alanlarıyla bilinen Bulanık Dere, doğa severler ve fotoğrafçıların favori yerlerinden biridir. İlkbahar ve sonbahar aylarında en büyüleyici halini gösteren Bulanık Dere Longozu, mesire alanları ve yürüyüş yollarıyla ziyaretçilerine doğanın keyfini çıkarma imkanı sunuyor. Yaz aylarında da serin havası, balık bolluğu ve vahşi yaşamıyla Kırklareli'de ziyaret edilebilecek en güzel yerlerden.

Konum Linki

66- Sislioba Kalesi

Kırklareli'deki tarihi yapılar arasında, gür ormanlar arasında gizlenen ve Roma döneminde garnizon olarak kullanılan Sislioba Kalesi öne çıkıyor. Kalenin sağlam mimarisi, düz yontma taş ve kireç harcı kullanımıyla Bizans dönemine kadar ayakta kalmasını sağlamış. Doğa yürüyüşleri ve tarih gezileri için ideal olan Sislioba Kalesi'nin yakınındaki Demirköy'e uğrayarak Osmanlı döneminden kalma tarihi yerleri keşfedebilirsiniz.

Konum Linki

67- Kıyıköy Kalesi

Kıyıköy, Akdeniz ve Ege kıyılarını aratmayan güzel plajıyla meşhur bir beldedir. Aynı zamanda, yüzlerce yıllık tarihi hazineleri de barındırmaktadır. 6. yüzyıldan kalma Bizans dönemine ait Kıyıköy Kalesi, Karadeniz ile Pabuçdere arasındaki yüksek bir tepede yer almaktadır. Kesme ve moloz taşlardan yapılmış olan kalenin 2,5 metre kalınlığındaki duvarları hala sağlamdır. 180 basamaklı merdivenlerle inilen iç kale bölümlerini keşfedebilir ve Kıyıköy Kalesi'nin bulunduğu alandan panoramik manzaraların fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Konum Linki

68- Kırklareli Vilayet Meydanı

Kırklareli'nin canlı merkezlerinden biri olan Vilayet Meydanı, şehri keşfetmek için ideal bir nokta. Tarihi Vali Konağı, Atatürk heykeli ve Atatürk Evi gibi simgesel yapılarıyla dikkat çeken meydan, kaliteli mağazalar, kafeler ve restoranlarla çevrili. Vilayet Meydanı'nda keyifli yürüyüşler yapabilir, alışveriş yapabilir ve çay bahçelerinde mola vererek hareketli meydanın atmosferinin tadını çıkarabilirsiniz.

Konum Linki

69- Mahya Tepesi

Mahya Tepesi, Yıldız Dağları'nın en yüksek zirvesi ve Trakya'nın en yüksek noktasıdır. Burada fotoğraf çekmekten ve doğa yürüyüşlerinden hoşlanıyorsanız bahar aylarında sarıdan yeşile, kış aylarında ise bembeyaz kar manzaralarına şahit olabilirsiniz. Aynı zamanda dağcılık ve kaya tırmanışı gibi aktiviteler için de idealdir. Rehberli trekking turlarıyla keşfe çıkabilir ve temiz dağ havasında yenilenebilirsiniz.

Konum Linki

70- Pabuçdere

Yıldız Dağları'nın zirvesi Mahya Tepesi’nden başlayarak Karadeniz'e dökülen Pabuçdere, Kırklareli'nin popüler doğa alanlarından biridir. Kır bahçeleri, mesire alanları ve alabalık çiftlikleriyle çevrili Pabuçdere, yaz aylarında ziyaretçileri ağırlar. Suyunda yüzebilir ve balık tutabilirsiniz. Pabuçdere'deki ormanlık alanlarda doğa yürüyüşleri yapabilir veya çadır/karavan gibi konaklama seçenekleriyle kalabilirsiniz. Ayrıca, küçük teknelerle doğal güzelliklerini keşfetmek de mümkün.

Konum Linki

Yazar Notu: Kendi çadırınızla gidebileceğiniz gibi campinglerden de çadır temin edebilirsiniz.

71- Balkaya Şelalesi (Saklı Şelale)

Balkaya Köyü'ne kısa bir yürüyüş mesafesinde yer alan Balkaya Şelalesi, doğal güzelliği ve kamp alanlarıyla yaz aylarında ziyaretçilerin ilgisini çeken bir yer. Bembeyaz suları, buz gibi kaya göletleri, dereleri ve mağaralarıyla dikkat çeken şelaleden sonra, alabalık çiftlikleri ile ünlü Balkaya Köyü’nde taze alabalıklar ve yöresel mezeler tadabilirsiniz.

Konum Linki

72- Hızırbey Bedesteni (Hızırbey Arastası)

Hızırbey Bedesteni, Kırklareli merkezinde Cumhuriyet Mahallesi'nde yer alan tarihi bir yapıdır. 1383 yılından beri ayakta kalan bedesten, altın ve gümüş gibi değerli eşyaların satıldığı ticaret merkezi olarak kullanılmıştır. Kubbeli ve kesme taşlarla tasarlanan bedesten, halk arasında Hızırbey Arastası olarak da bilinir. 2007 yılında aslına uygun olarak restore edilen Hızırbey Bedesteni, turizme kazandırılmıştır.

Konum Linki

73- Kırk Şehitleri Anıtı

Kırklareli'de görülmeye değer tarihi yapıları arasında Kırk Şehitleri Anıtı da yer alıyor. Kırklar Tepesi olarak bilinen yüksek bir noktada yer alan anıt, 40 akıncının anısına inşa edildi. 1952 yılında yapılan ve modern tarzda tasarlanan anıtın 40 mermer sütunu ve etkileyici bir kitabesi bulunuyor. Ayrıca, bulunduğu konumdan sunduğu panoramik manzaralarla da ilgi çekiyor.

Konum Linki

74- Balkaya Köyü

Balkaya Köyü, Yanasu Mağarası'na ev sahipliği yapıyor ve dere kenarındaki alabalık çiftlikleri ve doğal güzellikleriyle popüler bir doğa kaçış noktası. Balkaya Şelaleleri ve çevresindeki mesire ve kamp alanlarıyla da ilgi görüyor. İstanbul gibi büyük şehirlerden gelen ziyaretçiler yaz aylarında tercih ediyor. Kıyıköy Plajı'na da kısa bir mesafede bulunuyor.

Kamp alanına giriş ücreti

  • Araç 75 TL 

Konum Linki

Yazar Notu: Kamp alanı hafta sonları çok kalabalık olabiliyor. Bu yüzden yer bulmakta zorluk yaşayabilirsiniz.

75- Hamam Gölü ve Longozu

Kırklareli'nin popüler doğal güzelliklerinden biri, İğneada Longozu Milli Parkı'nın yedi gölünden biri olan Hamam Gölü ve çevresindeki yemyeşil longoz ormanları. Yaklaşık 19 hektarlık alana sahip göl, yaz aylarında suyunu çekiyor ve levrek ve kerevit gibi balıklara ev sahipliği yapıyor. Bembeyaz kuğuların ve yaban ördeklerinin yanı sıra birçok kuş türüne ev sahipliği yapan Hamam Gölü'nde, seyir teraslarından kuşları izleyebilir veya sessiz atmosferde olta balıkçılığı yaparak dinlenebilirsiniz. Bahar aylarında, nilüferlerin süslediği manzarasıyla fotoğrafçıların ilgisini çeken Hamam Gölü, doğa severler için özel bir yer.

Konum Linki

76- Yıldız Dağları (Istranca Dağları)

Istranca Dağları olarak bilinen Yıldız Dağları, Kuzey Trakya'da Karadeniz'e paralel olarak uzanır ve Kırklareli'nin en popüler doğa sporu merkezlerinden. Dağlar, şehir merkezine yakın bir konumda bulunur ve yılın her dönemi dağcılık, kaya tırmanma, trekking, fotoğraf safarileri ve kampçılık gibi etkinliklere ev sahipliği yapar. Yıldız Dağları'nda 1000 metreyi aşan zirvelere tırmanabilir, doğa manzaralarını keşfedebilir, Cehennem Şelaleleri gibi tabiat harikalarını ziyaret edebilir ve Dupnisa Mağarası gibi devasa mağaraları gezebilirsiniz. Yıldız Dağları'ndaki temiz havada oksijen alarak unutulmaz bir yaz gezisi yapabilirsiniz.

Konum Linki

77- Yayla Mahallesi

19. yüzyıldan günümüze uzanan tarihi ve otantik Kırklareli evlerini görmek isterseniz Yayla Mahallesi uğramanız gereken duraklardan. Neo-klasik Rum mimarisinin özelliklerini taşıyan evler ahşap, kerpiç ve taştan inşa edilmiş. Evler bugün yıkılıp kentsel dönüşüme sokulmak isteniyor, sizler de bir an önce bu evleri ziyaret etmeli ve kültürel miras olarak korunmasına destek olabilirsiniz.

Konum Linki

Kırklareli'nde gezilecek yerler içeriğimiz sona erdi. Dilerseniz Edirne'de gezilecek yerler içeriğimizi de okuyabilirsiniz. 

{flight_search_form_banner


ipekincir
İpek İncir
334 Yazı
Marmara Üniversitesi Reklam bölümünde yüksek lisans yaptı. Eğitimini tamamlamak için bir süre Londra’ya gitti. Otomotiv, sağlık, turizm sektörü gibi birçok farklı alanda içerik üretti. Şimdi ise Enuygun ekibinin bir parçası olarak seyahat yazıları yazıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN