Kira kontratı yaparken nelere dikkat edilmeli?

cemdisbudak

Ev ya da kiracı arama sürecinin sonlandığının resmileştiği kira sözleşmeleri, ev sahibi kiracı ilişkilerindeki en önemli adım. Her iki taraf da dikkat etmeden bir sözleşme imzaladıklarında, bir sonraki aşamada çıkabilecek sorunlardan olumsuz etkilenebilir.

İçindekiler

Sözleşme nasıl olur?

Kira ilişkisinin başlaması için resmi evrak düzenlenmesine gerek yok aslında iki taraf anlaşıp el sıkıştığında bu sözlü anlaşma da yeterli oluyor. Fakat kırtasiyelerde hazır olarak satılan kira sözleşmelerinden alıp karşılıklı, imzalamak hukuksal anlamda daha geçerli bir uygulama. Noter huzurunda da imzalayabilirsiniz, imzaların gerçekliği için açılabilecek davaları engellemek adına size fayda sağlar.

Nelere dikkat etmeli?

Öncelikli olarak kira sözleşmesi yaptığınız kişinin evin gerçek sahibi olup olmadığını anlamak için tapuyu görmek isteyin. Eğer vekaleten imza atıyorsa bunu bildiren bir vekaletname isteyin.

Kira sözleşmesinde kiralananın nerede olduğu, ne için kullanılacağı

Kiralananın içindeki demirbaşlar ve yerin durumu

Kiranın ne kadar olduğunu hem yazı hem de rakam ile yazmak gerekiyor. Kiranın aylık ve yıllık bedelini de bu sözleşmeye dahil etmelisiniz.

Kira bedelinin ne kadar artacağını da bu sözleşmeye yazmalısınız. Son yapılan düzenlemelere göre kiralananın yıllık artışı ÜFE oranlarını geçmemek kaydıyla geçerli.

Kiraladığınız evin sözleşme anındaki fotoğrafını çekerek her iki kira kontratına da ekleyebilirsiniz. Fotoğrafların üzerine imza almak da ileride çıkabilecek sorunlara karşı bir önlem olabilir.

Kira bedellerinin hangi günlerde ve nasıl ödeneceğini de sözleşmede bildirmek gerekli. Eğer bir banka hesabı varsa bunu da sözleşmede bildirmelisiniz.

Depozito bedelini, neden depozito alındığını ve hangi şartlarda depozitonun geri verileceğinin de sözleşmede yazması gerekli.

Kiracının kira sözleşmesini yenilemeyeceğini bildireceği tarihin de sözleşmede bildirilmesi gerekiyor.

Apartman giderleri ve aidatlarla ilgili de bir madde olmalı. Kiracının apartman huzurunu bozacak davranışlardan ve gürültüden de uzak durması gerektiği de sözleşmede yer almalı.

Eğer kiralanan yer bir işyeri ise damga vergisini yatırmalısınız.

Anlaşmazlık durumlarında hangi mahkemelerin ve icra müdürlüklerin yetkili olacağı da sözleşmede yer almalı.


cemdisbudak
Cem Dişbudak
62 Yazı
İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunu. Çok sayıda internet sitesi ve dergide konular editörü olarak çalıştı. İçerik ve sosyal medya trendleriyle ilgili birçok konferansa konuşmacı olarak katıldı.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN