Kararlı bir tüketici olmak zorundasınız

dincerkeskinpala

Tüketici olmak zor zanaattır. Karar verme yetkisi elinizdedir ve insanoğlunun doyumsuzluk içgüdüsü ile başa çıkmak zorundasınız. İnsan her şeyi isteyebilir. Her gördüğünü, beğendiğini alabilir. Hele ki niyeti almaya yönelik olsun, onu vazgeçirecek şey çok azdır. Kendi kendine savaş verir ancak ufak bir gaz verilme durumunda hemen kendine ve içgüdüsüne yenilir. Çünkü insanoğlunun yapısı böyledir.

Bu nedenle tüketiciler için en önemli meziyet ‘ kararlı ‘ olmaktır. Tüketici eğer kararlı değil ve çabuk değiştirilebilir bir yapıya sahipse mutlaka bütçesine zarar verecektir. Çünkü pazarlama ve satış uzmanlarının eğitimleri, müşterileri içgüdülerine yenilmelerini sağlamak üzerine verirler. En kolay kandırılabilen yapı, doyumsuz insanoğlunun satın alma yapısıdır. Satış elemanları da bunu kullanmaya özen gösterirler. İşini doğru yapan uzmanlar, tüketicilerin kanlarına girerek, o an ihtiyacı olmayan ürünleri almalarına neden olabilirler. Bu da tüketicilerin bütçelerinde hesapsız bir gider olacaktır.

Eğer ki kararlı müşteri olursanız, satış elemanlarının sizi kandırmalarına izin vermezsiniz. Bu sayede bütçenizi de koruma altına alırsınız. Yanlış anlaşılma olmasın; baktığınız ürün çok teknolojik, ihtiyaç duyabileceğiniz ve hayatınızı kolaylaştıracak bir ürün olabilir. Ancak esas sorun, sizin o ürüne bakmak için mi o mağazaya girdiğiniz yoksa farklı bir gereksiniminiz olduğu için mi o mağazaya girdiğinizdir. Bu farkı çok iyi bilerek, kararlı yapınızı korumanız şart.

İçindekiler

Ne istediğinizi bilin ve sadece yapmak istediğinize odaklanın!

Bu duruma en güzel örnek GSM operatörlerinin satış mağazalarında yaşananlar olabilir. Ufak bir fatura ödeme ya da hat işlemi için satış ofislerine gittiğiniz zaman, satış elemanları size mutlaka yeni bir tarife veya hizmet önerirler. Faturanıza bakarak, aylık kaç TL’lik görüşme ve mesajlaşma yaptığınızı sorgulayarak, size başta avantajlı gibi görünen tarife sunmaya çalışırlar.

Örnek olarak; aylık 12 TL’lik bir standart paketiniz var ve siz 15 TL’lik görüşme yapmışsınız. Satış elemanı size hemen yeni bir paket sunmaya çalışır ve aylık 7 TL’lik bu ekstra görüşme paketi ile 19 TL ödeyeceksiniz der. Bu rakam sizin ödediğiniz rakamdan 4 TL daha fazla olduğu için kabul etmeyi düşünebilirsiniz. Oysa ki siz o parayı ödediğinizde sahip olacağınızı dakikaları kullanacak görüşme yapmıyorsunuzdur. Ve fazladan bir ödeme yükü ile karşı karşıya kalmış olursunuz.

Bu örnekteki rakamlar çok cüzzi görünse de, işin mentalitesini anlatmak için güzel bir örnek. Kararlı ve kendinizden emin olarak alışveriş yapın. Ne yaptığınızı bilin. Teklifleri dinleyin, analiz edin ancak son kararı siz verin!

Kararlarınızı mutluyken mi alıyor musunuz?

Bir diğer nokta da, kararlarınızı alırken ki ruh haliniz. Mutsuz olduğunuzda sadece elinizde ne olduğunu, mutlu olduğunuzda ise gelecekle ilgili fırsatları görürsünüzChicago Üniversitesi Psikiyatristi Aparna A. Labroo ve Georgia Üniversitesi Psikiyatristi Vanessa M. Patricky, yaptıkları bir araştırmada insanların içinde bulundukları durumun onların kararlarını nasıl etkilediğini belirledi.

Araştırma sonucunda insanların mutlu ya da mutsuz olmalarına göre olaylara olumlu ya da olumsuz yaklaştığı, mutsuz olanların o ana göre değerlendirme yaptıkları, mutlu olanların geleceği düşünerek değerlendirme yaptıkları görüldü.
Psikiyatrist Labroo ve Patrick, “insanlar içinde bulundukları durumu daha iyi değerlendirmek için anın dışına çıkıp resmin bütününü görerek olaylara pozitif bakmalılar. Negatif ruh hali ise gelecekle ilgili fırsatları görmeyi engelliyor, olumsuz kararlar alınmasına neden olabiliyor. Gelecekle ilgili kararlar alırken mutlu olduğunuz zamanları tercih edin” diye belirtti.


Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN