Son zamanlarda kampçılığa olan ilgi arttı; ücretli - ücretsiz kamp alanlarında konaklayanlar çoğaldı. Çoğu insan arabayla gitmeyi tercih etse de uçakla, motorla, otobüsle veya otostopla gitmek de mümkün. Bu yazı da aslında daha çok ikinci grup için geçerli. Sırtımızda tüm evimizi taşımamamız için neleri almak, neleri bırakmak gerekiyor? Kamp çantası nasıl daha verimli kullanılır? Hadi başlayalım…

İçindekiler

Çantayı nasıl seçeceğiz?

Sağlam, esnek ve hafif bir sırt çantası aldığına emin ol. Genelde bir haftalık kamplar için elli litrelik çantalar yeterli oluyor, çantanın kendisinin boş ağırlık yapmasını istemeyiz.

Sırt çantanı iyi tanı, onu kendine yoldaş belle. Çantaların her bir kısmı, bir amaca yatkın tasarlandığı için ağırlık dağıtma işini kendi kendilerine hallediyorlar diyebiliriz. Ve tabii ki almadan önce muhakkak tak, bel-boyun-sırt ayarını yap. Bu senin yol boyunca herhangi bir ağrı çekmemeni sağlayacak.

Çantayı aldıktan sonra yapman gereken minik ama çok önemli bir şey var; kendine bir götürülecekler listesi yapman. Bu sayede ne eksiğin ne de fazlan olmaz. Listeler mevsime, gidiş yoluna, mesafe ve zevke göre değişebilir. Ancak burada ortalama bir liste yaparak eksiğinin kalmamasını sağlayabilirim.

kamp1

Uçak Bileti

Neleri götürmek şart? 

1. Çadır

2. Mat / Şişme Mat

3. Uyku Tulumu

4. İç Çamaşırları – Çoraplar

5. Yürüyüşe Uygun Ayakkabı / Spor Ayakkkabısı - Terlik

6. Günlük Kıyafetler

7. Kamp Ocağı

8. Tuvalet Kağıdı – Islak Mendil

9. Bikini / Mayo (Deniz-Dere-Göl yoksa alınmayabilir)

10. İlaçlar ve İlk Yardım Kiti

11. Güneş Kremi

12. Güneş Gözlüğü

13. El Feneri x2 – Yedek Pil

14. Matara

15. Kamp Tenceresi / Tavası

16. Çakı

17. Powerbank

18. Mika / Teneke Kupa

19. Havlu

20. Polar Ceket

Eğer yemek yapmak için ateş yakmak istemezsen kamp ocağı alabilirsin. “Ateş yakarım ben” diyen cengâverlere de ormanda yakacak odunların onları öylece beklemediğini hatırlatır, bir nacak almalarını tavsiye ederim. Ne ateşle ne kamp ocağıyla uğraşmak istemeyenler konserve tercih edebilir veya kamp yaptıkları noktaları merkezlere daha yakın seçerek yemek işini orada halledebilirler.

kamp2

Peki bu eşyalar nasıl yerleşecek?

Gelelim biz bu kadar eşyayı nasıl yerleştireceğiz sorununa. Ağır eşyaları alt kısma yerleştirip hafifleri üste koymamız gerekiyor. Genellikle uyku tulumu en alt kısma konularak mat ve çadır da arkaya ve üste bağlanabilir. Daha sonrasında çantadaki en ağır eşyalardan olan ayakkabı ve terlikleri yerleştirebilirsin.

Elinim altında olması gereken eşyalar (fener, harita, fotoğraf makinesi gibi) en üst göze koyulmalıdır. Örneğin feneri çanta içine yerleştirdiğinde, karanlık bir yerde tüm çantayı boşaltmak zorunda kalabilirsin.

kıyafet

“Kıyafetlerim asla sığmıyor!" 

Kıyafetlerle ilgili en önemli kural; her şeyi rulo yap! Birbiriyle ilişkili giysileri, mesela aynı boydaki şortları veya tişörtleri üst üste koyduktan sonra rulo şeklinde sıkıştırarak sar. Ne kadar alan açıldığına inanamayacaksın!

Ayrıca çorap ve iç çamaşırlarını bir torbaya koyarak muhafaza etmek çantanın içinde dağılmasını engelleyecek. Kirli kıyafetler için bir boş poşet alırsan gezi boyunca rahatça kirlilerini saklayabilirsin. Yoksa çanta içindeki temiz giysileri de kirletebilir.

ilkyardım

Ve geri kalan her şey... 

Yağmurlu bir dönemde yola çıkıyorsan çantanın yağmurluğu olması çok önemli. Bir yağmurluk satın alabilir ya da kendin dikebilirsin. Çantanın zedelenme ihtimaline karşılık yanında bant, ip ve dikiş seti taşımansa senin yararına olacak.

İlkyardım setleri zaten çok küçük boy olarak satılıyor. Evden tamamlamak istersen onları da tek bir kutu içine yerleştirebilirsin. Düzenli kullandığın ilaçlar varsa onları ve ağrı kesici, kas gevşetici, antihistaminik gibi ilaçları gün sayısına göre sayarak minik bir kutuda muhafaza edebilirsin. Yeter ki almayı unutma!

Artık çantamız tamam, yola çıkmaya hazırsın. İstediğin rotaya uçak bileti bakabilir, tek tıkla tatilini başlatabilirsin!

İyi tatiller!


setenaygokdag
Setenay Gökdağ
44 Yazı
Antalya doğumlu yazar, Marmara Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nden mezun oldu. Lise yıllarından itibaren medyanın çeşitli alanlarında metin yazarı ve editör olarak çalıştı. Okuma, yazma ve seyahat etme tutkularını tek amaç altında birleştirmek adına, Enuygun’da seyahat yazıları yazmaya başladı. Şu anda da Turist Rehberliği bölümünde eğitim alarak seyahat yazılarına farklı bir gözle bakmayı hedefliyor. Boş bulduğu her an yollara çıkmayı, otostop çekerek seyahat etmeyi ve kamp yapmayı çok seviyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN