“Kademeli Normalleşme” süreci nasıl olacak?

setenaygokdag

17 Mayıs Pazartesi sabahı 05.00’ten itibaren “Kademeli Normalleşme” sürecine başlıyoruz. 1 Haziran’a kadar devam etmesi planlanan süreçle ilgili merak ettiklerini bu yazıda cevaplıyoruz. Hangi iş yerleri açık olacak? Seyahatlerimiz nasıl etkilenecek? Kimler, hangi saatlerde sokağa çıkabilecek? Gel, birlikte öğrenelim!

Sokağa çıkma kısıtlaması saatleri

“Kademeli Normalleşme” boyunca sokağa çıkma kısıtlamaları devam edecek. Hafta içi 21.00-05.00, hafta sonları ise cuma 21.00'den pazartesi 05.00'e kadar sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak. Bu gün ve saatlerde çalışması gereken kişilerin Çalışma Muafiyet İzin Belgesi göstermeleri gerekiyor.

65 yaş ve üzeri ile 18 yaş ve altı vatandaşlar içinse sevindirici haber geldi. 18 yaş ve altı kişilere önceden olduğu gibi ekstra sokağa çıkma kısıtlaması olmayacak. Onlar da diğer yaş gruplarındaki vatandaşlarla aynı saatlerde dışarı çıkabilecekler.

2 doz COVID-19 aşısını da yaptırmış 65 yaş ve üzeri vatandaşlar artık sokağa çıkma kısıtlamasına dahil olmayacak. Aşı hakkı bulunmasına rağmen aşı olmayan 65 yaş ve üzeri kişiler sadece hafta içi 10.00-14.00 saatleri arasında sokağa çıkabilecekler. Ancak hem 65 yaş ve üzeri vatandaşların hem de 18 yaş altındakilerin şehir içi toplu taşıma araçlarını kullanmalarına müsaade verilmiyor.

Uçak Bileti

Şehirler arası seyahat yeniden serbest!

29 Nisan – 17 Mayıs arasındaki tam kapanma tedbirleri sebebiyle şehirler arası seyahate kısıtlama getirilmişti. Kademeli Normalleşme tedbirleri kapsamında şehirler arası seyahat yeniden serbestliğe kavuştu. Bu duruma göre sokağa çıkma kısıtlaması olan saat ve günler dışında özel aracınla Seyahat İzin Belgesi almadan yolculuk edebiliyorsun.

Uçak, otobüs, tren gibi şehirler arası toplu taşıma araçlarına binmek içinse izin belgesi alman gerekmiyor. Sokağa çıkma kısıtlaması saatlerinde yolculuk edeceksen polis kontrol noktalarında biletini veya rezervasyon kodunu göstermen yeterli olacak.

Uçak hariç şehirler arası toplu ulaşım araçlarında yüzde 50 yolcu kapasitesi şartı yeniden gündeme geldi. Bir koltuk dolu bir koltuk boş şeklinde bilet satışı ve yolcu taşıması gerçekleştirilebilecek. Şehir içi toplu taşımada da aynı yüzde 50 kapasite kuralı geçerli olacak.

Konaklama tesisleri için yeni kural

Henüz birkaç ay önceki tedbirlere göre konaklama tesisi rezervasyonu yaptırdıysak Seyahat İzin Belgesi olmadan da özel aracımızla yolculuk edebiliyor, kontrol noktasında rezervasyonumuzu gösterebiliyorduk. Sonradan yasaklanan bu madde ile ilgili yeni bir gelişme var. 17 Mayıs’tan itibaren bir konaklama tesisinde rezervasyonu bulunan kişiler, konaklama bedelinin tamamı ödendiyse şehirler arası seyahat kısıtlamasından muaf tutulacak.

Ayrıca konaklama tesislerindeki yeme içme alanları sadece konaklayan misafirlere açık olacak. Bu alanlarda bir masada en fazla iki kişiye servis açılacak. Tesislerin eğlence merkezleri de kapalı tutulacak. Açık alanlarda da toplu eğlencelere izin verilmeyecek.

Market, cafe, restoran ve diğer iş yerlerinin durumları

1 Haziran’a kadar yeme içme yerleri (restoran, cafe, lokanta, vs.) yalnızca gel-al ve paket servis ile hizmet verebilecek. Mekanlar hafta sonları 07:00 – 24:00 arasında sadece paket servis; hafta içleri 07:00 – 20:00 arasında paket servis ve gel-al, 20:00 – 24:00 arasındaysa yalnızca paket servis hizmeti verebilecek. Çay ocakları masa-sandalye gibi oturulacak alanlarını kaldırmaları koşulu ile hizmete açılabilecekler.

Alışveriş merkezleri hafta içi 10:00 – 20:00 arasında faaliyet gösterebilecek. Pazar alanları da yine hafta içi 07:00 – 19:00 saatleri arasında belirlenen yerlerine kurulabilecek. Online market ve eve sipariş yemek sistemleri haftanın tüm günleri sabah 07:00 ila gece 24:00 arasında çalışabilecek.

Sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu Cumartesi ve Pazar günleri marketlerde zorunlu temel ihtiyaç dışındaki ürünlerin satışı yasaklanacak. Giyim, züccaciye, hırdavat, vb. iş yerleri ile büro ve ofisler hafta içleri saat 07:00 – 20:00 arasında faaliyet gösterebilirler.

Sinema salonları, hamam, sauna ve masaj salonları, lunapark ve tematik parklar, çay bahçeleri, nargile salonları, halı sahalar, yüzme havuzları ve spor salonları da 1 Haziran’a kadar kapalı tutulmaya devam edilecek.

Uzaktan eğitime devam ediliyor

Anaokulları ve kreşler dışında kalan eğitim-öğretim kurumlarında uzaktan eğitim ile ders verme sistemi devam edilmesi bekleniyor. Eğitimle ilgili gelişmelerin son kararı ise Millî Eğitim Bakanlığı’nda.

Kamu kurum ve kuruluşlarında dönüşümlü ve uzaktan çalışma sistemlerinin de devamlılığına karar verildi. Buna göre kamu çalışanları hafta içi 10:00 – 16:00 arasında mesai yapabilecek.

Evlendirme işlemlerine devam edilmesine karar verildi ancak toplu nikah, düğün gibi etkinlikler için 1 Haziran’dan sonrasını beklememiz gerekecek.


setenaygokdag
Setenay Gökdağ
44 Yazı
Antalya doğumlu yazar, Marmara Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nden mezun oldu. Lise yıllarından itibaren medyanın çeşitli alanlarında metin yazarı ve editör olarak çalıştı. Okuma, yazma ve seyahat etme tutkularını tek amaç altında birleştirmek adına, Enuygun’da seyahat yazıları yazmaya başladı. Şu anda da Turist Rehberliği bölümünde eğitim alarak seyahat yazılarına farklı bir gözle bakmayı hedefliyor. Boş bulduğu her an yollara çıkmayı, otostop çekerek seyahat etmeyi ve kamp yapmayı çok seviyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN