• Anasayfa
  • Bilgi
  • İztuzu Plajı nerede, nasıl gidilir? İztuzu Plajı ile ilgili tüm merak edilenler

İztuzu Plajı nerede, nasıl gidilir? İztuzu Plajı ile ilgili tüm merak edilenler

busraseymenoglu

Avrupa’nın en temiz plajları arasında gösterilecek kadar temiz ve güzel İztuzu Plajı, ülkemizin en meşhur plajlarından biri. Altın sarısı kumların ev sahipliği yaptığı caretta carettalar, kristal berraklığında bir deniz ve huzur dolu bir manzarayla baş başa olabilme fırsatı İztuzu Plajı’nı tüm dünyanın radarına sokmuş durumda. Nesli tükenmekte olan caretta carettaların üremek için tercih etmeleriyle dünyanın en nadir, tatlı su ve tuzlu suyun bir arada bulunmasıyla da Türkiye’nin en nadir plajlarından olan İztuzu Plajı ile ilgili merak ettiğin tüm soruların cevaplarını bu yazıda bulabilirsin.

İçindekiler

İztuzu Plajı nerede?

İztuzu plajı harita

İztuzu Plajı, Türkiye’nin en turistik beldelerine ev sahipliği yapan Muğla’nın Ortaca ilçesindeki Dalyan beldesinde konumlanıyor. Dalyan merkezine yaklaşık 12 kilometre uzaklıkta yer alan İztuzu Plajı’na beldeden 20 dakikalık bir araç yolculuğu ile ulaşabilirsin. Dalyan, Marmaris ve Fethiye’nin arasında kaldığı için İztuzu Plajı, Fethiye’den 66 kilometre; Marmaris’ten ise 100 kilometre uzaklıkta. Eğer aracınla seyahat ediyorsan Marmaris ya da Fethiye tatillerinde İztuzu Plajı’na gidebilirsin.

trde tek

Uçak Bileti

İztuzu Plajı’na nasıl gidilir?

İztuzu plajı tekne

Önce “Dalyan’a nasıl gidilir?” sorusunu cevaplamakla başlayalım. Dalyan’ın en güzel yanlarından biri, Dalaman Havalimanı’na sadece 30 kilometre uzaklıkta oluşu. Havalimanına yakın olduğu için Dalaman uçak bileti almak, Dalyan’a gitmenin en kolay yolu. Havalimanından taksiyle ya da transfer hizmetlerini kullanarak beldeye kısa sürede ulaşabilirsin.

Dalyan’a otobüs yolculuğu ile de gelebilirsin. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi şehirlerden Ortaca otobüs bileti alarak Ortaca Otogarı’nda inebilirsin. Ortaca’dan dolmuşlarla 15 dakika gibi kısa bir yolculukla Dalyan’a varabilirsin. Eğer Marmaris tatilinde Ortaca’ya da gitmek istersen Köyceğiz dolmuşlarına binebilirsin. Köyceğiz’den Dalyan’a giden dolmuşlar var. Ayrıca yazın Marmaris’ten Dalyan’a tekne turları da düzenleniyor.

Dalyan’a ulaşımı netleştirdikten sonra İztuzu Plajı’na gelelim. Dalyan’dan plaja gitmek için minibüsleri kullanabilirsin. Dalyan’da bulunan PTT’nin yanından kalkan minibüsler yaklaşık 20 dakikalık bir yolculuk sonrasında İztuzu Plajı’na ulaşıyor. Minibüse binmek için 15 TL ücret ödemelisin. Ancak bu ücretlerin değişiklik gösterdiğini söylemekte fayda var. Sulungur Gölü’nün çevresinden dolaşan minibüslerle yapılan yolculuk da ayrı bir keyifli oluyor. Minibüs seferleri yaz aylarında genelde sabah 08:00’den akşam 20:00’ye kadar sürüyor.

İztuzu Plajı’na ulaşmanın bir diğer yolu ise dolmuş tekneleri kullanmak. Dalyan merkezden kalkan dolmuş teknelerinin seferleri 09:30’da başlıyor. Seferlerin belirli bir saati yok çünkü tekne doldukça hareket ediyorlar. Yolculuk yaklaşık 40 dakika sürüyor. Dönüş seferleri ise 13:00’ten 18:00’e kadar devam ediyor. Bu teknelere binmek için 20 TL gibi bir ücret ödemek gerekiyor ve bu ücret gidiş-dönüş biletleri için ödeniyor. Yani tekneye binmek için aldığın bileti dönüşte de kullanacaksın. Bu nedenle biletini sakın kaybetme çünkü kaybedersen yeniden ücret ödemen gerekir.

Özel aracınla Ortaca ilçesinden yolculuk yapacaksan ve İztuzu Plajı yol tarifi bilgisine ihtiyaç duyarsan tabelaları izleyerek Dalyan’a ulaşmalısın. Dalyan merkezden İztuzu Plajı’nı anlatan tabelalar da oldukça yardımcı oluyor. Google Maps üzerinden yol tarifi yardımı alabilirsin.

İztuzu Plajı giriş ücreti (2023) nedir?

İztuzu plajı2

İztuzu Plajı giriş ücreti çok merak edilen bir konu. Bu meşhur ve güzel plajın bir giriş ücretli olmalı diye düşünüyoruz ister istemez ancak İztuzu Plajı’na giriş ücretsiz. Plaja girmek için ücret ödemen gerekmiyor. Sadece otopark kullanmak istersen 15 TL’lik otopark ücretini ve şezlong ve şemsiye istersen 2 şezlong ve 1 şemsiye için 25 TL ödüyorsun. Tabii bu fiyatlarda değişiklik yapılabiliyor. Ancak çok büyük fiyat artışları olmuyor. Plajda duş, soyunma kabini ve tuvalet olduğunu da belirtelim.

İztuzu Plajı giriş saatleri nedir?

iztuzu plajı3

İztuzu Plajı’nın caretta carettalar ile ünlü olduğundan yazımın girişinde bahsetmiştim. Hatta caretta carettalar ile o kadar bütünleşmiş ki yerli turistler arasında Kaplumbağa Plajı, yabancı turistler arasında Turtle Beach olarak da biliniyor.

İztuzu, caretta carettaların yumurtalarını bıraktığı nadir plajlardan olduğu için plaj kullanım saatleri de buna göre belirlenmiş tabii. Caretta carettaların rahatsız olmaması için saat 20:00 ile 08:00 arasında plaj kullanıma kapalı. Kaplumbağaların yumurta bırakma döneminde evcil hayvanlar plajı kullanamıyor.

İztuzu Plajı aynı zamanda caretta carettaların tedavilerinin yapıldığı bir hastaneye de ev sahipliği yapıyor. Nesli tükenmekte olan bu hayvanlar konusunda oldukça hassas oldukları için akşam saatlerinde plajın çevresinde ışık yakmak ya da gürültü yapmak da yasak. Ayrıca plajda kaplumbağaların yumurtalarını bıraktığı yerler işaretleniyor ve bu işaretli alanları geçmemek gerekiyor. Bu nedenle İztuzu Plajı’nda geçirdiğin süre boyunca senin de çok dikkatli olman büyük önem taşıyor.

insta takip2

İztuzu Plajı’nda deniz nasıl?

iztuzu plajı4

Köyceğiz Gölü’nün Akdeniz’e bağlandığı noktada konumlanan İztuzu Plajı’nda tuzlu deniz suyu ve tatlı göl suyu bir arada bulunuyor. Bu özelliğiyle Türkiye’nin en nadir plajlarından biri olan İztuzu Plajı, 4,5 kilometre uzunluğunda. İncecik ve altın rengi kumlarıyla büyüleyen plajın denizi çok berrak ve sığ. Sığ olduğu için çocuklarıyla seyahat eden ailelerin gönül rahatlığıyla gidebileceği bir deniz. Plaj ve deniz çok temiz. Hatta İztuzu Plajı, temizliğiyle İngiliz The Guardian gazetesi’nin hazırladığı Avrupa’nın en temiz 30 plajı listesine de girmiş.

İztuzu Plajı’nda restoran ya da kafe var mı?

iztuzu plajı5

İztuzu Plajı’na tekneyle ve minibüsle ulaşabileceğini anlatmıştım. Tekneyle ulaşabileceğin batı tarafındaki plaj Dalyanağzı Plajı, minibüsle ya da özel aracınla ulaşabileceğin taraftaki plaj ise İztuzu Plajı olarak biliniyor. İztuzu Plajı, 1988 yılında koruma altına alındığı için plajın işletmesi belediyeye ait ve plajda özel işletmelere ait restoran ve kafe bulunmuyor. Plajda sadece belediyenin işlettiği bir büfe var. Bu büfeden yiyecek ve içecek temin edebilirsin.

İztuzu Plajı nasıl oluşmuş?

Kaunos

Antik çağlarda bu bölgede İztuzu da dahil herhangi bir plaj yokmuş. Şu an plajın bulunduğu yerden 4 kilometre kadar içeride konumlanan Kaunos Antik Kenti, o dönemlerde bir liman kenti görevi yapıyormuş. Antik çağlarda Dalaman Çayı, Ortaca ve Dalyan’dan geçerken taşınan malzemelerin İztuzu’nun bulunduğu yerde birikmesi bu kumsalın oluşmasına yol açmış. Bu da Kaunos’taki limanın önünün kapanmasına neden olmuş. Milattan önce 200’lü yıllarda meydana gelen bir deprem, Dalaman Çayı’nın yatağını değiştirince İztuzu Plajı ortaya çıkmış. Buradaki altın sarısı kumlar birikmeye başlamış ve caretta carettaların evi olmuş.

Nerede kalınır?

Dalyan otel

İztuzu Plajı’nın koruma altında olduğundan ve burada restoran ve kafe bulunmadığından bahsetmiştim. Bu duruma konaklama tesisleri de dahil. Plaj çevresinde konaklama tesisi yok ama plaj, Dalyan’a sadece 12 kilometre uzaklıkta. Bu nedenle Dalyan otelleri, İztuzu Plajı’na yakın konaklama için akla ilk gelen seçenekler. Dalyan Boğazı kenarında konumlanan oda kahvaltı, yarım pansiyon ya da tam pansiyon gibi konseptlerde hizmet veren butik ve apart oteller, harika bir manzaranın yanında kendini evinde gibi hissedebileceğin bir atmosfer de sunuyor.

Dalyan’da konaklamak istemezsen Ortaca otelleri arasından seçim yapabilirsin. İztuzu Plajı’na yaklaşık 24 kilometre uzaklıkta bulunan Ortaca’da her bütçeye ve tatil anlayışına hitap eden oteller var. Apart ve butik otellerin yanında her şey dahil konseptli hizmet veren tesisler de mevcut. Özellikle ailece tatil yapmak isteyenler için çocuk dostu otelleri tercih edilebilir.


busraseymenoglu
Büşra Seymenoğlu
27 Yazı
Kocaeli Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. Aynı alanda yüksek lisansını tamamlayıp, içerik editörü olarak çalışmaya başladı. Birçok yerde seyahat yazıları yazan yazar, gezmeyi ve keşfetmeyi çok seviyor. 2019’dan beri seyahat ve daha pek çok alanda yazmaya, araştırmaya ve keşfetmeye devam ediyor. Büşra, tiyatroya, kitaplara, müziğe ve doğaya bayılıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN