Ege Bölgesi’nde İzmir Körfezi’nde yer alan ve 4,5 milyona yaklaşan nüfusuyla Türkiye’nin en büyük 3. şehri olan İzmir, hem tarihi hem de doğal güzellikleriyle her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turisti misafir ediyor. Ülkemizin en önemli ticaret, fuar ve öğrenci şehirlerinden biri olan İzmir’de her köşe başında etkileyici bir tarihi hazine ve çarpıcı bir anıtla karşılaşmanız mümkün.

Konak Meydanı ve Gündoğan Meydanı gibi günün her saati hareketli meydanlara ev sahipliği yapan İzmir; sahil boyunca uzanan yürüyüş yolları, klasik Ege evleriyle süslü tarihi sokakları, birbirinden zengin müzeleri ve gezi alanlarıyla pek çok farklı güzelliğe sahip. İzmir’de mutlaka görmeniz gereken 100 yeri belirlerken Instagram etiketlerinden faydalandık. En çok etiketlenen yer en üstte olacak şekilde hazırladığımız listeyi inceleyerek İzmir’in tarihi ve doğal güzelliklerini keşfetmeye başlayabilirsiniz. Üstelik her yerin konum linklerini de kolayca bulmanız için yazımıza ekledik. 

1- İzmir Saat Kulesi

İzmir saat kulesi

İzmir'in en ünlü simgesel yapısı olan İzmir Saat Kulesi, 1901 yılında Osmanlı padişahı II. Abdülhamit'in tahta çıkışının 25. yılını kutlamak amacıyla inşa edilmiş bir şaheser. Kemeraltı Çarşısı’nın girişinde ve Konak Yalı Cami'nin yanı başında yer alan 25 metre yükseklikte 4 katlı etkileyici saat kulesi, özgün mimarisi ile diğer Osmanlı saat kulelerinden ayrılıyor.

Ünlü bir Fransız mimar tarafından tasarlanan İzmir Saat Kulesi, kesme taşlarla inşa edilmiş ve etkileyici taş kabartmalar ile süslü. Saat kulesinin çevresindeki dört çeşme ve Kuzey Afrika’yı simgeleyen kolonlar da görülmeye değer güzellikte. Sultan II. Abdülhamid'in tuğrasının da kabartma olarak işlendiği, 81 m2 taban genişliğine sahip İzmir Saat Kulesi’nde fotoğraf çekmeden şehirden ayrılmayın.

Konum Linki

Yazar Notu: Kulenin yakınlarında bisiklet kiralama otomatları bulunuyor. İsterseniz bisikletle harika bir akşamüstü İzmir Konak'ı turlar, çarşıyı ve Saat Kulesi'ni gezebilirsiniz

2- İzmir Tarihi Asansör

izmir asansör

İzmir'in simgesel yapılarından biri haline gelen ve 1907 yılında bir iş adamı tarafından yaptırılan İzmir Tarihi Asansör, 58 metre yüksekliği ile hemen dikkatinizi çekecek. Mithatpaşa Caddesi ile Şehit Nihatbey Caddesi arasında yer alan ve sunduğu panoramik İzmir manzaraları ile ünlü İzmir Tarihi Asansör, 155 basamaktan oluşuyor. Asansörün en üst katında ise bir kafeterya ve seyir terası var. Etkileyici klasik taş mimarisiyle görülmeye değer güzellikteki Tarihi Asansör’ün terasında İzmir’in panoramik manzaraları eşliğinde çayınızı yudumlayabilir ve harika fotoğraflar çekebilirsiniz.

Konum Linki

3- Konak Meydanı

Konak Meydanı

Resmi adı Atatürk Meydanı olan ve İzmir'in en hareketli meydanlarından biri olan Konak Meydanı; İlk Kurşun Anıtı, İzmir Saat Kulesi ve Konak Yalı Camii gibi pek çok simgesel yapıya ev sahipliği yapıyor. Günün her saati hareketli olan ve İzmir’in önemli buluşma noktalarından Konak Meydanı; Ege Deniz manzaralı parklar, yürüyüş yolları, onlarca mağaza, kafe ve kaliteli restoranlarıyla İzmir’i keşfetmeye başlamak için en ideal nokta. Akşamları sokak müzisyenlerini dinleyebileceğiniz Konak Meydanı, aynı zamanda Kıbrıs Şehitler Caddesi ve Alsancak Sevgi Yolu gibi popüler yerlere de oldukça yakın.

Konum Linki

İpucu: En iyi otel fiyatlarını tek bir yerde görmek, seçeceğin otel hakkında bilgi almak ve saniyeler içinde rezervasyon yapmak için ENUYGUN'da İzmir otelleri araştırmasına başlayabilirsin.

4- Efes Antik Kenti

Efes Antik Kenti

Türkiye'nin en çok ziyaret edilen tarihi hazinelerinden biri olan Efes Antik Kenti, her biri UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren Çukuriçi Höyük, Ayasuluk Tepesi, Efes Antik Kenti ve Meryem Ana Evi gibi farklı bölümlerden oluşuyor. Antik dönemin en büyük ve güçlü kentlerinden biri olan Efes Antik Kenti, uzun tarihinde Herakletos ve Hermodor pek çok filozof ve bilim insanı da yetiştirmiş.

Rehberli turlarla keşfe çıkabileceğiniz bu büyüleyici antik kentte 24.000 kişi kapasitesiyle antik dönemin en büyük açık hava tiyatrosu olan Efes Antik Tiyatrosu, Celsius Kütüphanesi, Hadrian Tapınağı, Curates Caddesi ve etkileyici teras evleri arasında tarihte bir yolculuğa çıkacaksınız. Antik tiyatrosunda her yıl pek çok uluslararası önemli etkinlik de düzenlenen Efes Antik Tiyatrosu, İzmir gezilerinde kesinlikle ziyaret edilmesi gereken tarihi yerler arasında.

Konum Linki

5- Agora Ören Yeri

izmir agora

İzmir merkezinde yer aldığı için kolayca gezebileceğiniz bir tarihi hazine olan Agora Ören Yeri, Konak ilçesi Basmane semtinde yer alıyor ve İzmir Agorası olarak da biliniyor. M.S. 2. yüzyılda Roma döneminde inşa edilen ve kentin pazar yeri olan agora, 3 katlı olarak inşa edilmiş ve bölgedeki en iyi korunmuş agoralardan biri. Yapılan kazlarda pek çok önemli tarihi eserin bulunduğu ve UNESCO tarafından 2020 yılında Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilen Agora Ören Yeri, sizi şehrin ortasında tarihte bir yolculuğa çıkabileceğiniz etkileyici bir yer.

Konum Linki

Yazar Notu: Roma'nın kalıntılarını görebileceğiniz bu açık hava müzesine müze kartla giriş yapabilirsiniz. Tarihi ve mimari yerleri keşfetmeyi seviyorsanız birkaç saatinizi Agora Ören Yeri'ne ayırmalısınız.

6- Kadifekale

kadifekale

İzmir merkezindeki etkileyici tarihi yapılardan bir diğeri de 186 metre rakımlı bir tepesinde yer alan ve binlerce yıllık bir tarihi olan Kadifekale. M.Ö. 3000 yılları başında Büyük İskender'in ölümünden sonra inşa edildiği düşünülen Kadifekale, uzun tarihi boyunca onlarca medeniyet tarafından kullanılmış.

15. yüzyıl Osmanlı döneminde değişikliklere uğrayan ve genişletilen taş ve tuğla mimarili etkileyici kale; 20 ile 35 metre yükseklikteki surları, 750 m2 büyüklükteki devasa sarnıçları, kilisesi ve manastırı ile tarih ve kültür meraklılarının İzmir’de kesinlikle ziyaret etmesi gereken yerlerden biri. Bölgeye hakim yüksek bir tepe üzerinde yer aldığı için İzmir’in harika fotoğraflarını çekmek için de Kadifekale'ye uğrayabilirsiniz.

Konum Linki

7- Dario Moreno Sokağı

Dario moreno

İzmir Tarihi Asansör'ün hemen yanında küçük bir sokak olan Dario Moreno Sokağı; tarihi evleri, sanat atölyeleri ve Arnavut kaldırımlı dar sokaklarını süsleyen birbirinden güzel heykelleri ile İzmir'in en güzel sokaklarından biri. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği, İzmir'in simgelerinden biri haline gelen Dario Moreno Sokağı, ismini İzmir aşığı ünlü müzisyen Dario Moreno’dan alıyor. Akşamları müzik etkinliklerinin düzenlendiği sokakta sanat galerilerini gezebilir ve çarpıcı dekorasyonlu yol üstü kafelerinde mola vererek güzel manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.

Konum Linki

Yazar Notu: Dario Moreno Sokağı'nın sıcak ve samimi bir ortamı bulunuyor. Sokakta Dario Moreno'nun şarkıları çalarken keyifli bir yürüyüş yapabilir sıra sıra dizilmiş kafelerden birini tercih ederek bol köpüklü bir Türk kahvesi içebilirsiniz. Kahvenin ardından Dario Moreno'nun o dönem yaşadığı eve uğramanızı da tavsiye ediyoruz. Hafta sonu oldukça kalabalık olan sokağı tadını çıkarmanız için hafta içi ve akşamüstü gezmenizi öneriyoruz.

8- Kemeraltı Çarşısı

Kemeraltı

Dünyanın en eski çarşılarından biri olması ile ünlü Kemeraltı Çarşısı, günümüzde de İzmir'in en büyük açık hava pazarı konumunda. Çarşı, Mezarlıkbaşı semtinden Konak Meydanı'na kadar geniş bir alana yayılıyor. 15.000’den fazla dükkan ve mağazanın bulunduğu tam bir alışveriş cenneti olan çarşı, 1650 ile 1670 yıllarında denizin doldurulması ile oluşturulmuş.

Yüzlerce yıl boyunca İzmir'de ticaretin kalbinin attığı yer olan ve içerisindeki bedestenler, hanlar, baharatçılar, antikacılar ve sahafları ile çok zengin bir alışveriş seçeneği sunan Kemeraltı Çarşısı'nda geleneksel Türk el sanatının en güzel örneklerini inceleme şansı bulacaksınız. 2020 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne de eklenen Kemeraltı Çarşısı’na keyifli bir akşam yürüyüşü yapmak ve alışveriş yapmak için kesinlikle uğramalısınız.

Konum Linki

Yazar Notu: Konumu itibariyle oldukça kolay olan Kemeraltı Çarşısı'nı keşfettiğinizde yalnızca alışveriş yapmak için değil o mistik havasını almak için dolaşmak isteyeceğinizi fark edeceksiniz. Çarşıda bulunan Ali Galip'ten Şam Baba Tatlısı tatmadan, Tarihi Yudumla Şerbeti'nden karadut şerbeti içmeden ve Köfteci Salih Arslan'dan bir porsiyon köfte yemeden dönmemenizi de özellikle tavsiye ediyoruz.

9- İzmir Kültürpark

İzmir kültür park

Atatürk'ün isteği ile 1936 yılında kurulan Kültürpark 20.000 m2 gibi büyük bir alan içerisinde Atatürk Açık Hava Tiyatrosu, 16 sergi salonu, 4 konferans salonu, İsmail İnönü Sanat Merkezi, İzmir Sanat, Paraşüt Kulesi, Gençlik Tiyatrosu, Celal Atik Spor Salonu, İzmir Tarih ve Sanat Müzesi gibi pek çok tesise ev sahipliği yapıyor.

Yılın her dönemi kültürel ve sanatsal etkinliklerle oldukça hareketli olan İzmir Kültürpark; koşu yolları, yürüyüş parkurları, spor sahaları ve yüzme havuzu ile İzmir’in en sevilen rekreasyon alanlarından biri. 8000’den fazla ağaç ve 200'den fazla bitki çeşidiyle harika bir manzara sunan Kültürpark, İzmir Enternasyonel Fuarı gibi pek çok uluslararası fuarıyla da binlerce insanı ağırlıyor.

Konum Linki

Yazar Notu: Oldukça geniş bir alana kurulmuş Kültürpark sanat fuarlarına, eğlencelere, konserlere ev sahipliği yapıyor. Düzenlenen bu etkinliklere ailecek katılabilir keyifli hatıralar yaşayabilirsiniz. Bununla birlikte Kültürpark'a günün erken saatlerinde spor sahaları için uğrayabilir, düzenli spor aktivitelerinizi yanınıza su şişelerinizi alarak bu alanda gerçekleştirebilirsiniz.

10- İzmir Arkeoloji Müzesi

İzmir arkeoloji müzesi

Tarihi hazineler bakımından çok zengin olan İzmir ve çevresinde yapılan kazılarda elde edilen paha biçilmez eserlerin sergilendiği İzmir Arkeoloji Müzesi, İzmir'in Konak ilçesinde Rıfat Paşa Caddesi üzerinde ziyaret edilebilir.

1927 yılında açılan ve 1984 yılında Bahribaba Parkı içindeki binasına taşınan müzede Efes Antik Kenti, Bergama Antik Kenti, Milet ve Teos Antik Kenti gibi pek çok yerde bulunan eserler, hem müze içi koleksiyonlarda hem de müzenin bahçesinde açık alanlarda sergileniyor. İlk çağlardan Osmanlı dönemine kadar uzanan tarihi eserleri yakından görebilirsin.

Konum Linki

Giriş ücreti
  • Müzekart geçerli
 Açık olduğu saatler
Haftanın her günü 08.30-19.00

Yazar Notu: Arkeolojinin derin felsefesi sizi bekliyor. Bina 3 kattan oluşuyor. Ailecek gezen gezginlerden iseniz bebek arabanız ile binanın içinde bulunan asansörü kullanabilirsiniz. Müzenin kendisine ait bir otoparkı da bulunuyor. Konak ilçesinde yer alan müzeye metro, otobüs, taksi ile de kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. En üst katta yer alan hazine odasını gezmeden turunuzu tamamlamayın deriz. Geziniz bittiğinde müzenin bahçesinde yer alan banklarda oturabilir, günün kritiğini çıkarabilirsiniz. Arkeoloji Müzesi'nin gezisini tamamladıktan sonra bir üst sokakta yer alan Oyuncak Müzesi'ne de gitmeniz önerilerimiz arasında.

11- İzmir Atatürk Evi Müzesi

İzmir atatürk evi

Alsancak Atatürk Caddesi üzerinde yer alan Atatürk Evi Müzesi, 1880 yılında inşa edilmiş tarihi bir Osmanlı konağında hizmet veriyor. Kurtuluş Savaşı’nda İzmir'i düşmandan temizleyen Türk ordularına karargâhlık yapmasının yanı sıra 1923 yılında düzenlenen İzmir İktisat Kongresi'nin de toplandığı bina, 1926 yılında İzmir Belediyesi tarafından satın alınarak Atatürk'e armağan edildi. Atatürk'ün İzmir'e geldiği zamanlar kaldığı konak, Atatürk'ün vefatından sonra müzeye çevrilerek 1941 yılında halka açıldı.

İçerisinde Atatürk'ün kişisel eşyaları ve önemli belgeleri görebileceğiniz sergi alanları, dönem mobilyaları ile süslü salonları ve kütüphane gibi bölümleri ziyaret edebileceğiniz İzmir Atatürk Evi Müzesi, hem tarihi önemi hem de koleksiyonlarıyla İzmir'in görülmeye değer yerleri arasında.

Konum Linki

Yazar Notu:İzmir'in nadide semtlerinden biri Kordon'da yer alan Atatürk Evi Müzesi yerli ve yabancı turistlerin muhakkak görmesi gereken yerlerden. Ücretsiz bir şekilde giriş yapabaileceğiniz bu müzeye arabayla geldiğinizde otopark bulunmadığından sorun yaşayabilirsiniz. Bu yüzden hafta içi erken saatlerde gitmenizi öneriyoruz

12- Arkas Sanat Merkezi

arkas

İzmir Konak ilçesinde yer alan ve 2011 yılında ziyarete açılan Arkas Sanat Merkezi, 900'den fazla eserin sergilendiği kalıcı sergilerinin yanı sıra Pablo Picasso gibi ünlü ressamların çalışmalarının sergilendiği geçici sergileriyle de İzmir'de yerli ve yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği sanat merkezlerinden biri.

9 tane sergi salonuna sahip olan ve 1906 yılında inşa edilen tarihi bir binada hizmet veren Arkas Sanat Merkezi, çocukların el becerilerini geliştirmesi amacıyla düzenlenen kurslar ve atölyeleriyle de ilgi görüyor. Çocuklu ailelerin mutlaka gidilmesi gereken yerler listesine ekleyebileceği sanat merkezinde yıl boyunca çocuklara yönelik pek çok ücretsiz etkinlik düzenliyor.

Konum Linki

Yazar Notu: Kültürel bir gezi turu yapmak istiyorsanız Arkas Sanat Merkezi farklı kategorilere ev sahipliği yapmasıyla sizi davet ediyor. Ücretsiz bir giriş imkanı sunan sanat merkezine bulunduğu konum itibarıyla da ulaşım oldukça kolay. Sanat merkezine metro, otobüs ve dilerseniz Kordon boyu yürüyerek de uğrayabilirsiniz. Ayrıca ünlü çalışmaları kulaklıkla Türkçe ve İngilizce dinleyebiliyorsunuz.

13- İnciraltı Kent Ormanı

inciraltı

Balçova ilçesinde şehir merkezinde bir vahayı andıran ve 620.000 metrekarelik geniş alanıyla İzmir'in ilk kent ormanı olan İnciraltı Kent Ormanı; sahil kenarında uzanan bisiklet yolları, yürüyüş parkurları, balıkçı barınaklarının yanı sıra 20.000’den fazla ağaç ve 16.000’den fazla bitki çeşidi ile doğa severlerin İzmir’de görmesi gereken yerlerden. Etkileyici heykelleri ve kuş barınakları ile çevrili İnciraltı Kent Ormanı, aynı zamanda İnciraltı Engelliler Eğitim ve Kültür Merkezi'ne de ev sahipliği yapıyor.

Konum Linki

Yazar Notu: Doğa ve denizin iç içe geçmesinin keyfini çıkaracağınız bir adres. Konumda bulunan kafelerde çay içebilir, çeşit çeşit kuşların fotoğrafını çekebilirsiniz. Kafeden kalktıktan sonra ufak bir yürüyüş ardından flamingo görme imkanınız bile mevcut. Dilerseniz geniş otoparkına karavanınızı çekip bambaşka bir tatil deneyimi yaşayabilirsiniz. Fikri bizden, yaşaması sizden olsun

14- Kıbrıs Şehitleri Caddesi

kıbrıs şehitleri caddesi

İzmir'in Konak ilçesinde yer alan ve şehrin en ünlü caddelerinden biri olan Kıbrıs Şehitler Caddesi, trafiğe kapalı yürüyüş yoluyla İstanbul'un İstiklal Caddesi'ni andırıyor. Onlarca restoran, kafe, kitapçı ve eğlence mekanı ile günün her saati hareketli olan Kıbrıs Şehitleri Caddesi, Talatpaşa Bulvarı'ndan Kordon'a doğru uzanıyor.

Gazi Kadınlar Sokağı, Muzaffer İzgü Sokağı, Dantel Sokağı ve Bornova Sokağı gibi ünlü sokakları da gezme şansı bulabileceğiniz, eski adı Mesudiye Caddesi olan Kıbrıs Şehitler Caddesi'nde keyifli bir akşam yürüyüşü ve alışveriş yapabilir veya yol üstü kafelerden birinde oturup manzarayı izleyerek yorgunluk atabilirsiniz.

Konum Linki

Yazar Notu: İzmir'e geldiyseniz en az bir tur atmanız gereken cadde Kıbrıs Şehitleri Caddesi'dir. Gündüz vakti bol bol alışveriş yapmanızı tavsiye ediyoruz. Ancak asıl yapılması gereken Cuma ve Cumartesi gecesi bu caddenin yoğun kalabalıklığına ve eğlenceli mekanlarına kendinizi bırakmak olacaktır. Şimdiden söyleyelim caddenin çoğu mekanının sunumları, müşteri ilgisi ve tatları damağınızda kalacak

15- Efes Müzesi

Efes müzesi

İzmir'in Selçuk ilçesinde bulunan dünyaca ünlü Efes Antik Kenti’nde yapılan kazılarda elde edilen paha biçilmez tarihi eserlerin sergilendiği Efes Müzesi, Türkiye'nin en önemli arkeoloji müzelerinden biri. Efes Artemis heykeli, başı mermer Artemis heykeli, Mısırlı rahip heykeli, İsis heykeli ve Sokrates başı gibi pek çok ünlü esere ev sahipliği yapan müzenin koleksiyonlarında tanrı heykellerinden antik sikkelere kadar antik çağlardan Osmanlı dönemine uzanan binlerce paha biçilmez eseri inceleyebilirsiniz.

Konum Linki

Giriş ücreti
  • Müzekart geçerli
 Açık olduğu saatler
  • Yaz dönemlerinde 08:00 ile 19:00,
  • Kış döneminde ise 09:00 ile 17.30

Yazar Notu: Efes Müzesi'nde oldukça büyük lahitler, etkileyici büstler, heykeller yer alıyor. Aracınızla da ulaşım sağlayabileceğiniz müzenin girişinde belediyeye ait ücretli otopark bulunuyor. Yürüyüş yapmayı dilerseniz 100-200 metre ileride, cadde üzerinde aracınızı park edebileceğiniz ücretsiz alanlar bulunuyor. Geziniz sizi acıktırırsa müze ile arasında 50 metre bulunan ve Selçuk'ta meşhur olan Selçuk Pidecisi'ne uğramanızı da tavsiye ediyoruz

16- Balçova Teleferik

Balçova teleferik

İzmir'in Balçova ilçesinde yer alan ve İzmir Teleferik olarak da bilinen Balçova Teleferik, 1974 yılında inşa edilen Türkiye'nin en eski teleferik hatlarından biri. AB standartlarına uygun hale getirilerek 2015 yılında yeniden hizmete başlayan ve 1200 yolcu taşıma kapasitesine sahip olan Balçova Teleferik hattının toplam uzunluğu 810 metre, yüksekliği ise 316 metre. 8'er kişilik 20 kabini bulunan ve İzmir'i muhteşem kuş bakışı manzaralarını izleyerek keyifli bir yolculuk yapabileceğiniz Balçova Teleferik istasyonunda kır kahvesi ve bir restoran da hizmet veriyor. 

Açık olduğu saatler
  • Pazartesi günleri kapalı
  • Diğer günler 11:00 ile 19:00

Yazar Notu: İzmir'in seyir terası gibi bir alanı olan Balçova Teleferik sizi bekliyor. Şimdiden uyaralım, teleferiğin önünde uzun bir kuyruk oluyor. Ancak vazgeçmeyin. Kuşbakışı İzmir manzarası izleyebilir hemen ardından çevresinde yer alan kafelerde keyifli bir öğlen yemeği yiyebilirsiniz. Hediyelik eşya satan ufak mağazalara da sevdiklerinize bir şeyler almak için şöyle bir göz atmanızı tavsiye ediyoruz.

17- Alsancak Sevgi Yolu

alsancak sevgi yolu

İzmir'de keyifli bir yürüyüş yapabileceğiniz başka bir sevilen yer de Alsancak Sevgi Yolu. Palmiyeler ve meyve ağaçları ile süslü bahçeler arasında uzanan trafiğe kapalı yol boyunca sıralanan sahaflar, kitapçıları ve hediyelik eşya tezgahları arasında hem keyifli bir yürüyüş yapabilir hem de kitap satın alabilirsiniz. Alsancak'ta merkezi bir konumda yer aldığı için Alsancak Sevgi Yolu’na metro veya toplu taşıma araçları ile kolayca gidebilirsiniz.

Konum Linki

Yazar Notu: Yolda yürürken Arnavut kaldırımları ve nostaljik görüntüsüyle sizi eski filmlere götürebilecek Sevgi Yolu uğradığınızda kitaplarından muhakkak aldırıyor. Kültürel atmosferin yoğun olduğu ortamda ikinci el okuma ve test kitaplarını inceleyebilir, hoş sohbet esnaflarıyla karşılıklı çay içebilirsiniz.

18- İzmir Doğal Yaşam Parkı

İzmir doğal yaşam

Sasalı Doğal Yaşam Parkı olarak da bilinen İzmir Doğal Yaşam Parkı, Çiğli ilçesi Ahmet Piriştina Caddesi üzerinde 425.000 m2 alan üzerinde yer alıyor. Çocuklu ailelerin İzmir'de ilk uğraması gereken yerlerden biri olan İzmir Doğal Yaşam Parkı'nın içerisinde sevimli lemurlardan ceylanlara ve zebralara kadar 125'ten farklı türde 1500'e yakın hayvanı yakından görebilirsiniz.

Hayvanat bahçesi, çiçek bahçeleri, kuğular ve ördeklerin yüzdüğü yapay göletini çevreleyen yürüyüş parkurları ve bisiklet yolları ile güzel zaman geçirebileceğiniz yaşam parkında çocuk hayvanat bahçesinde ise cüce keçiler, pony atlar ve Kamerun koyunları gibi sevimli hayvanlar arasında çocuklarınızla birlikte eğlenceli bir zaman geçirebilirsiniz. Tropik merkez, büyük gölet, Afrika savana, Asya filleri, papağan parkı, yırtıcı kuş barınağı, vahşi hayvan barınağı ve maymun adası gibi pek çok farklı bölümü bulunan İzmir Doğal Yaşam Parkı'nı haftanın her günü saat 09:00 ile 1800 arasında ziyaret edebilirsiniz.

Konum Linki

Yazar Notu: Çocukların eğleneceği çok keyifli bir yer olan İzmir Doğal Yaşam Parkı'na ulaşım da oldukça kolay. Şehre yakın olan yer geniş otopark imkanı da sunuyor. Büyük ve açık alanda kurulmuş bir park olduğundan kondisyonunuza dikkat etmeniz gerektiğini şimdiden belirtelim. Spor veya outdoor ayakkabı da tercih etmeniz gerektiğini önerelim.

19- Key Müzesi

Key müzesi

Torbalı ilçesinde Özgörkey Caddesi üzerinde yer alan Key Müzesi, otomobil severlerin ve çocukların İzmir’de kesinlikle uğraması gereken yerler arasında. 2015 yılında 7000 m2 alanda ziyarete açılan müzede 76 klasik otomobil ve 40 motosiklet sergileniyor.

Geniş koleksiyonları ile Türkiye'nin en kapsamlı otomobil müzesi olan Key Müzesi’nde 1880 yılından başlayarak 2011 yılına kadar uzanan pek çok antika otomobil ve motosikleti yakından görme şansı bulacaksınız. Hediyelik eşya dükkanında da birbirinden güzel araba oyuncakları alabilirsin.

Konum Linki

Açık olduğu saatler
  • Pazartesi ve salı günleri kapalı
  • Diğer günler 10:00 ile 17:00

20- Meryem Ana Evi

Meryem Ana Evi

Efes Antik Kenti’nin bir parçası olan ve tarih boyunca Hristiyan dünyasının önemli bir hac yeri olarak kabul edilen Meryem Ana Evi, Selçuk ilçesine sadece 7 kilometre uzaklıktaki Bülbüldağı eteklerinde yer alıyor. Bir Katolik rahibenin rüyalarıyla keşfedilen ve etkileyici taş mimarisiyle dikkat çeken Meryem Ana Evi, her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor. Haç planlı ve kubbeli olarak inşa edilen ev, aslına uygun olarak restore edilmiş durumda. Papa VI. Paul’un da 1967 yılında ziyaret ettiği Meryem Ana Evi’nde her yıl ağustos ayında etkileyici dini ayinler düzenleniyor.

Hz. İsa'nın annesi Meryem'in yaşadığına ve öldüğüne inanılan ev, bu özelliğinden dolayı kutsal kabul ediliyor, ayrıca evin çevresindeki şifalı suların da birçok rahatsızlığı iyileştirdiğine inanılıyor. Sade iç mekanlarını ve dilek duvarını da inceleyebileceğiniz Meryem Ana Evi’nin şifalı sularını tatmayı da unutmayın.

Konum Linki

Yazar Notu: İzmir'in Selçuk semtinde yer alan Meryem Ana Evi'ne dilerseniz Efes Antik Kenti'ni gezdikten sonra yönelebilirsiniz. Müze kartın geçmediği yapıya özel bir araçla gitmeniz gerekiyor. Virajlı yollardan geçeceğiniz bir yolculuğun ardından aracınızı park edeceğiniz ücretli bir otopark bulunuyor. Otoparka 25 TL verdikten sonra Meryem Ana Evi'ni ziyaret edebilmek için belli bir ücret ödeyerek yapıya giriş yapabilir tarihe yolculuk yapabilirsiniz.

21- Aziz Vukolos Kilisesi

vukolos kilisesi

Etkileyici mimarisi ile tarihi ve kültür meraklılarının yanı sıra mimari severleri de kendine çeken Aziz Vukolos Kilisesi, adını İzmir’in ilk piskoposun olan Vukolos’tan alıyor. Rum Ortodoks inançlı Ermeniler tarafından 1886 yılında inşa edilen ve 1922 İzmir yangınında hasar görmeyen tek Ermeni yapısı olmasıyla da üne kavuşan Aziz Vukolos Kilisesi, günümüze kadar korunmuş etkileyici taş mimarisiyle görülmeye değer yapılar arasında.

Belirli dönemlerde ayinlerin düzenlediği kilise, günümüzde bir kültür merkezi olarak hizmet veriyor. Çarpıcı dış mimarisinin yanı sıra sade iç dekorasyonlarıyla da dikkat çeken kilise ve kültür merkezini pazar günleri 24 saat boyunca ziyaret edebilirsiniz.

Konum Linki

Yazar Notu: Cumhuriyet döneminde Atatürk'ün önem verdiği müzecilik faaliyetleri kapsamında 1924 yılında Arkeoloji Müzesi'ne dönüştürülen yapı, günümüzde önemli kültür ve sanat etkinliklerine ev sahipliği yapıyor. Buraya gelmişken İzmir Basın Müzesi'ni de ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Dilerseniz ulaşım için Gaziler Caddesi güzergahını kullanan otobüsler ile Yenişehir taksi dolmuşlarını tercih edebilirsiniz.

22- Şirince Köyü

sirince

Türkiye’nin en ünlü köylerinden biri olan, otantik Ege atmosferini korumayı başarmış Şirince Köyü, hem yerli hem de yabancı turistler arasında oldukça popüler. Yemyeşil doğal güzellikler arasında dağ yamaçlarında sıralanan tarihi evleriyle Türkiye'nin en güzel köylerinden biri olarak gösterilen Şirince, 2012 yılı Maya kehanetlerinde dünyada kurtulan iki yerden biri olarak geçtiği için kısa sürede dünya çapında bir üne kavuştu.

Yüzlerce yıldır yapılan şarapları ile ünlü köyün çevresi kaliteli üzüm bağları ve organik ürün bahçeleri ile çevrili. Nesin Matematik Köyü ve Tiyatro Medresesi ile kültürel bir merkez olarak da ziyaret edilen Şirince Köyü’nün huzurlu atmosferinde cumbalı Osmanlı evlerinde konaklayabilir; yöresel Ege lezzetleri ve ünlü Şirince şaraplarını tadabilirsiniz.

Konum Linki

Yazar Notu: Günümüzde hala özgün mimarisiyle yaşayan ve dikkat çeken Şirince Köyü, görülmeye değer kültürel dokusuyla birkaç saatinizi sizden rica ediyor. Tavsiyemiz hafta içi daha sakin zamanlarda ziyaret etmeniz. Yerli ve yabancı turistlerin yoğun talebi olacağından anın büyüsünü bizce akşam saatlerinde, gün batarken çıkarmalısınız. Taşlı yollarına ehemmiyet vermenizi ve yaşlı veya çocuk arabalı bir şekilde geziyorsanız dikkat etmenizi tavsiye ediyoruz. Farklı evlerin fotoğrafını çekmenizi, çeşit çeşit şarapları tatmanızı, Şirince'den kendinize ve sevdiklerinize hediyelik eşyalar almanızı da öneriyoruz.

23- Salepçioğlu Camii

Salepçioğlu Camii

İzmir'in Konak ilçesinde yer alan ve 1897 ile 1905 yılları arasında Salepçizade Hacı Ahmed Ağa tarafından yaptırılan Salepçioğlu Camii, İzmir'in en görkemli ve etkileyici camilerinden biri olarak ziyaret edilmeye değer. Dr. Faik Muhittin Adam Caddesi üzerinde yer alan cami, Osmanlı ve Gotik mimarinin bir birleşimini sunduğu için mimari meraklıları tarafından da sıkça ziyaret ediliyor.

Etkileyici kemerlerinin yanı sıra kırmızı, yeşil ve kahverengi süslemeleri, beyaz ve gri mermerleri, geometrik desenler ve bitki motifleriyle süslü minberi ile de etkileyici bir manzara sunan cami, merkezi bir konumda yer aldığı için kolayca ziyaret edebilirsiniz.

Konum Linki

24- Ilıca Plajı

Ilıca Plajı

Türkiye'nin de en güzel plajlarından biri olarak gösterilen ve Çeşme merkezine sadece 5 kilometre uzaklıkta yer alan Ilıca Plajı, şifalı kaynak sularının karıştığı ılık denizinden ismini alıyor. İlkbahar ve sonbahar aylarında bile ılık kalan tertemiz suları ile keyifli bir yüzme deneyimi sunan Ilıca Plajı, şifalı sularından dolayı antik çağlardan beri ziyaret ediliyor.

Romatizmal rahatsızlıklardan cilt sorunlarına kadar onlarca hastalığa iyi geldiği bilinen sularla karışan tertemiz denizinin yanı sıra ince kumlu sahili, butik otelleri, restoranları ve kafeleri ile de çok popüler olan Ilıca Plajı, her mevsim denizin tadını çıkarmak için gidebileceğiniz bir yer. İzmir'e sadece 85 kilometre uzaklıkta yer alan Ilıca Plajı’nın çevresinde her bütçeye uygun otel bulabilir ve İzmir'den Çeşme minibüsleriyle plaja kolayca geçebilirsiniz.

Konum Linki

Yazar Notu: İzmir'in gözdelerinden olan Ilıca Plajı'na bizce Alaçatı'da bir öğle yemeği yemeden önce uğramalı deniz keyfini tatmalısınız. Halka açık plajları veya özel plajları isteğinize göre tercih edebilirsiniz. Hafta sonu daha yoğun olan plajda aracınız için park edeceğiniz otopark bulunuyor ancak rahat bir deniz kum anı için hafta içi gelebilirsiniz. Daha sakin bir plajla karşılacaksınız. Her zaman temiz, düzenli olan Ilıca Plajı'nda şezlong ve şemsiye kiralayabileceğiniz yerler bulunuyor. Denizin acıktırma özelliğini bilirsiniz. Hemen ardından Ilıca'nın kafe ve barlarına uğrayabilir deniz mahsullerine veya dilediğiniz akşam yemeğine kavuşabilirsiniz.

Otel

25- Alaçatı

Alaçatı

Çeşme ilçesinin turistik bir beldesi olan ve Çeşme’ye 8 kilometre, İzmir merkezine ise 75 kilometre uzaklıkta yer alan Alaçatı, Türkiye'nin rüzgâr sörfü ve su sporları merkezi olması ile ünlü. Klasik Ege evleri ile süslü Arnavut kaldırımlı sokakları, kaliteli butik otelleri, şık kafeleri, restoranları ve huzurlu atmosferiyle çok sevilen bir tatil beldesi olan Alaçatı’da Alaçatı Plajı ve Ilıca Plajı çevresindeki rüzgâr sörfü okulları ve su sporları merkezleri, tüm dünyadan tatilcileri kendine çekiyor.

Yılın 360 günü rüzgâr almasından dolayı Türkiye'de su sporları yapmak için en elverişli yerlerden biri olan Alaçatı’da tarihi taş evlerinden dönüştürmüş butik otellerde konaklayabilir, begonvillerle süslü şirin sokaklarda yürüyebilir ve balık restoranlarında taze deniz ürünlerinin tadını çıkarabilirsiniz.

Konum Linki

Yazar Notu: Yolunuz Alaçatı'ya düştüğünde yapmanız gerekenleri listelemeniz gerekiyor. Bizce ilk olarak 150 yıllık geçmişe sahip Alaçatı Yel Değirmenleri ile rotanızı oluşturabilirsiniz. Devamında Alaçatı'nın harika sokaklarında gezebilir, çeşitli restoranlarında akşam yemeklerini tadabilirsiniz. Meşhur mezeleriyle ünlü Karina Alaçatı'ya gitmenizi tavsiye ediyoruz. Bir iki günüzü Alaçatı'ya ayırıyorsanız Pazaryeri Camii ve Dutlu Kahve'ye uğrayabilir devamında da sörf yapanları izleyebilirsiniz.

26- Yalı Camii

Yalı cami

Konak Meydanı'nda yer alan ve İzmir'in en zarif camilerinden biri olan Yalı Camii, 1755 yılında inşa edilmiş görülmeye değer bir mimari eser. Dış bölümü Kütahya çinileriyle süslü cami, sekizgen planlı olan inşa edilmiş. 1964 yılında aslına uygun olarak restore edilen Yalı Camii, klasik Osmanlı mimari tarzı ile kubbeli ve tek minareli olarak kesme taşlarla tasarlanmış. Çini süslemeleriyle ünlü camiyi Konak Meydanı'nda kolayca bulabilir ve ziyaret edebilirsiniz.

Konum Linki

Yazar Notu: Konak'ta ufak bir tur attıktan sonra bu şirin camiyle karşılaştığınızda ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz. Bizce İzmir Saat Kulesi'ni gezip minyatür bir eser gibi duran Yalı Camii'ye uğramalısınız. Gezinizin ardından caminin etrafında güvercinler görecek ve onları beslemek isteyeceksiniz.

27- Basmane

Basmane

İzmir'in tarihi semtlerinden biri olan ve 1866 yılında açılan Basmane Tren Garı ile ünlü Basmane, Konak ilçesinde yer alıyor. Tren garının yanı sıra Çorakkapı Camii, Aziz Vukolos Kilisesi ve İzmir Enternasyonal Fuarı'nın düzenlendiği bazı alanlara da ev sahipliği yapan Basmane, yüzlerce yıllık Osmanlı ve Yahudi evleri ile de güzel bir gezi alanı. Tarihi evlerin bazıları günümüzde sanat galerisi ve otel olarak hizmet veriyor. Kaliteli oteller, kafeler, restoranlar ve mağazaların sıralandığı yürüyüş caddeleri ile süslü Basmane Meydanı ise İzmir'in en hareketli noktalarından biri olarak günün her saati oldukça hareketli.

Konum Linki

Yazar Notu: Basmane'nin altında bulunan metro istasyonu sayesinde gara ve gardan gideceğiniz şehrin farklı ilçelerine ulaşımınız oldukça kolay. Eski bir filmin sahnesindeymiş gibi hissetme ihtimaliniz mevut. Şimdiden söyleyelim. Yolculuğunuzun ardından tren garında bulunan kafelerde kendinize bir keyif kahvesi söyleyerek bir yerlere yetişmeye çalışan insanları izleyebilirsiniz. Ayrıca Basmane'nin kültür sanat günleri için sergilerine katılma imkanınız da mümkün.

28- Dünya Barış Anıtı

Dünya Barış Anıtı

İzmir Bayraklı’da yer alan ve 1993 yılında yaşanan Sivas katliamında hayatını kaybeden 33 aydının anısına tasarlanan Dünya Barış Anıtı, kısa zamanda İzmir'in simgesel yapılarından biri haline geldi. İçerisindeki etkileyici seyir terasından muhteşem İzmir manzaraları izleyebileceğiniz; kafeterya, restoran ve çevresinde piknik alanlarının da bulunduğu Dünya Barış Anıtı’nı ziyaret ederek hem kaybettiğimiz 33 aynını anabilir hem de İzmir'in panoramik manzarasını izleyebilirsiniz.

Konum Linki

Yazar Notu: Özel bir araçla gitmenizi tavsiye ettiğimiz Dünya Barış Anıtı için girişte belli bir ücret ödemeniz gerekiyor. Hem önemli bir anıtı ziyaret edeceğiniz hem de İzmir'in güzel manzarasını izleyeceğiniz bu mekan için otopark bulunuyor. Anıt yüksek bir yerde olduğu için havanın serin gelmesi muhtemel. Bu yüzden yanınıza bir sweatshirt almanızı tavsiye ediyoruz. Gezinizin ardından dilerseniz akşam saatlerine kadar restoranda bir yemek yiyebilirsiniz

29- Foça

Foça

Antik çağlarda bölgede yaşayan sevimli foklardan ismini alan Foça, İzmir'e 70 kilometre uzaklıkta. Çandarlı ve İzmir Körfezi arasındaki bir yarımada üzerinde yer alan Foça, doğal bir liman olduğu için tarih boyunca stratejik açıdan önemli bir yer olmuş. Günümüzde ise Foça; sakin atmosferi, klasik evleri, sahil boyunca uzanan yürüyüş yolları, rengarenk balıkçı tekneleri ve şirin kafeleri ile İzmir’in en sevilen tatil noktalarından biri.

M.Ö. 500 yıllarda inşa edilmiş Athena Tapınağı, Anadolu'nun en eski antik tiyatrosu, ünlü Herodot Duvarı, Cenevizliler tarafından 11. yüzyılda inşa edilen Beş Kapılar Kalesi, Şeytan Hamamı, Değirmenli Tepe üzerinde yer alan güzel yel değirmenleri ile İzmir tarih ve kültür gezilerinin değişmez adreslerinden biri olan Foça, Eski Foça ve Foça olarak iki bölüme ayrılıyor. Nesli tükenmekte olan Akdeniz foklarına da ev sahipliği yapan bu güzel ilçe; Arnavut kaldırımlı sokaklarını süsleyen taş evler ve salaş balık restoranlarıyla İzmir’in mutlaka görülmesi gereken yerleri arasında.

Konum Linki

Yazar Notu: Foça'ya adım attığınızda burada bir iki gün konaklama ihtiyacı içinizden gelecek, biz söylemiş olalım. Farklı profildeki konseptlere göre otel hizmeti sunan Foça'da lüks otellerle birlikte butik otelleri de bulabilirsiniz. Foça'nın sahilinde attığınız bir turun ardından gün batımını muhakkak burada seyretmenizi öneriyoruz. Bu keyfin ardından Foça'nın restoranlarında muhakak lezzetli bir balık yemeli, sokak aralarındaki eğlencelere katılmalısınız. Tarihi gezilere meraklıysanız Foça'da bulunan Pers Mezar Anıtı'na da uğramanız önerilerimiz arasında.

30- İzmir Atatürk Anıtı

atatürk anıtı izmir

İzmir Cumhuriyet Meydanı'nda yer alan Milli Mücadele’yi anmak için 1932 yılında inşa edilen İzmit Atatürk Anıtı, şehrin mutlaka görülmesi gereken simgelerinden biri. Ünlü İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica tarafından yapılan anıt, Mustafa Kemal Atatürk'ün at üstünde "Ordular, İlk Hedefiniz Akdeniz’dir. İleri!" emrini verdiği anı ölümsüzleştiriyor. İzmir’in popüler buluşma noktalarından biri olan İzmir Atatürk Anıtı, Afyon mermerleri ve bronz ile hazırlanan mareşal üniformalı Mustafa Kemal Atatürk'ün en güzel heykellerinden birini görmek için İzmir'de mutlaka uğramanız gereken yerlerin başında geliyor.

Konum Linki

Yazar Notu: İzmir'in sembollerinden biri olan Atatürk Anıtı fotoğraflamak, gün batımını seyretmek ve tarihin o anlarını düşünüp duygulanmak için en harika yerlerden. İzmir'de tüm bayram törenleri bu anıtın bulunduğu Cumhuriyet Meydanı'nda yapılır. Belediye tarafından yeşillendirilmiş alanı ve anıtı ailecek görmenizi tavsiye ediyoruz. Bu gezinizin ardından Kordon boyundaki güzel kafelerden kendinize bir kahve alabilirsiniz.

31- Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi

2008 yılında İzmir'in Konak ilçesinde hizmete açılan Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi, İzmirli ünlü besteci araştırmacı ve müzisyen Ahmet Adnan Saygun’dan ismini alıyor. Yıl boyunca piyano resitalleri, klasik müzik konserleri, sinema gösterimleri, şiir ve beste yarışmalarıyla oldukça hareketli bir etkinlik takvimi olan sanat merkezi, 229.500 m2 gibi büyük alanı kapsıyor. 1130 kişilik büyük salonu, 244 kişilik küçük salon, 5 tane sergi salonu ve açık etkinlik alanlarıyla İzmir’in önemli sanat merkezlerinden biri olan Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’nin etkinlik takvimini incelemenizi öneririz.

Konum Linki

Yazar Notu: Şehir merkezinde yer aldığından sanat merkezine toplu taşıma ile ulaşım oldukça kolay. Kendisine ait bir otopark da bulunuyor. Kültürel sanat etkinliği, konserleri, sergileri sık sık düzenleyen sanat merkezine düzenli yayımladığı takvimini takip ederseniz katılabilirsiniz. Sertap Erener gibi birçok önemli müzisyenin konser verdiği sanat merkezinin mekan akustiği de oldukça verimli. Gösterinin ardından içeride bulunan kafeteryadan da bir şeyler içme imkanınız mümkün.

32- Radyo ve Demokrasi Müzesi

İzmir'de ülke tarihine ışık tutan başka bir önemli müze de dünyada sadece 350 tane bulunan radyo müzelerinden biri olan Radyo ve Demokrasi Müzesi. Türkiye'nin tek radyo müzesinde 100'den fazla antika radyonun yanı sıra iletişim tarihi boyunca kullanılan antika televizyonlar ve iletişim araçlarına kadar pek çok obje sergileniyor. Çarpıcı sergilerinin yanında tarih binasıyla da mimari meraklılarının ilgisini çeken müzenin kütüphanesinden faydalanabilir veya film gösterimleri, ünlü radyocularla söyleşiler ve radyoculuk atölyelerine katılabilirsiniz. 

Konum Linki

Açık olduğu saatler
  • Pazar ve Pazartesi günleri kapalı
  • Diğer günler 09:00 ile 17:00

Yazar Notu: Çocuklarınıza geçmişinizi ve kültürünüzü göstermek istiyorsanız gitmeniz gereken ilk müzelerden biri Radyo ve Demokrasi Müzesi olmalı. İçerisi biraz ufak ve merdivenli bir yapı olduğundan çocuk arabasıyla gezmek sizi zorlayabilir, şimdiden söyleyelim. Kısa bir zamanda gezeceğiniz bu müzenin ardından buraya çok yakın İzmir Kadın Müzesi'ne de bir uğrayın

33- Şadırvanaltı Camii

İzmir'in bir başka önemli ve etkileyici camisi olan Şadırvanaltı Camii, tarihi Kemeraltı Çarşısı'nın manzarasını süslüyor. 1636 yılında inşa ettirilen ve İzmir yangınından sonra aslına uygun olarak yenilenen camiye 1834 yılında bir de kütüphane eklendi. Ticaret bölgesinde yer aldığı için avlusuz olarak tasarlanan ve kesme taşlarla tek minareli olarak inşa edilen Şadırvanaltı Camii, ismini de yanında ve altında bulunan çarpıcı şadırvanlardan alıyor. Tarihi dokusunu korumayı başarmış camiyi Kemeraltı Çarşısı'nı gezerken kolayca ziyaret edebilirsiniz.

Konum Linki

34- Aşık Veysel Rekreasyon Alanı

Ünlü halk ozanı Aşık Veysel'in adına 231.000 m2 alan üzerine kurulan ve 2010 yılında ziyarete açılan Aşık Veysel Rekreasyon Alanı, İzmir'in Bornova ilçesinde yer alıyor. 5000 kişilik amfi tiyatrosunda pek çok kültürel ve sanatsal etkinliğin düzenlendiği rekreasyon alanında tenis kortları, mini futbol sahaları, yürüyüş yolları ve çocuk oyun alanlarının yanı sıra 12.000 metrekarelik bir buz sporları salonu da hizmet veriyor. Yıl boyunca uluslararası önemli etkinliklere ev sahipliği yapan Aşık Veysel Rekreasyon Alanı, hem etkinliklere katılmak hem de çocuklarınızla buz pateni yapmak için gidebileceğiniz en güzel yerlerden biri.

Konum Linki

Yazar Notu: Aşık Veysel Rekreasyon Alanı'na İzmir'in her yerinden ulaşım sağlayabilirsiniz. Otobüs, metro ve minibüs kolaylığı sunan ulaşım ağı sayesinde aktarma yaparak da gelebilmeniz mümkün. Özel günlerde ve festivallerde ünlü sanatçılara ev sahipliği yapan alanın büyük amfi tiyatrosundan İzmir Belediyesi'nin düzenlediği ücretsiz halk konserlerini de izleyebilirsiniz. Ayrıca rekreasyon alanının içinde bulunan yarı olimpik yüzme havuzundan da İzmirliler faydalanabiliyor.

35- Kestanepazarı Camii

İzmir'in Konak ilçesinde yer alan ve 1667 ile 1668 yıllar arasında inşa edilen Kestanepazarı Camii, şehrin etkileyici tarihi yapılarından biri. Kemeraltı Çarşısı'nda bulunan ve muhteşem bir manzara sunan etkileyici cami, Evliya Çelebi’nin eserlerinde de kendine yer buluyor. Kesme ve moloz taşlarla iki katlı olarak inşa edilen ve günümüzde de aktif olarak kullanılan Kestanepazarı Camii, 1994 yılında aslına uygun olarak restore edildi. Geniş avlusu, çarpıcı dış mimarisi ve sade iç dekorasyonlarıyla dikkat çeken caminin renkli camları da İstanbul'dan getirilmiş.

Konum Linki

36- Çeşme

çeşme

Sadece İzmir'in değil Türkiye'nin de en popüler tatil beldelerinden biri olan Çeşme, İzmir merkezine sadece 86 kilometre uzaklıkta. Her zaman güneşli havası, şifalı suları, mavi bayraklı muhteşem plajları ve gelişmiş turizm olanaklarıyla 46.000 nüfuslu Çeşme, her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti misafir ediyor.

Çevresindeki kaynak sularından ismi alan ve antik çağlara kadar uzanan zengin bir tarihi bulunan Çeşme, hem kaliteli içme suyu hem de hareketi limanından dolayı tarih boyunca önemli bir yerleşim yer oldu. Çeşme Kalesi, Çeşme Müzesi, Osmanlı döneminden kalan kervansaraylar ve şifalı ılıcaları ile keyifli bir tatil sunan Çeşme’de Altınkum Plajı, Pırlanta Plajı, Ilıca Plajı ve Aya Yorgi Plajı gibi Ege’nin en güzel plajlarında yüzme şansı bulacaksınız. Şık butik otellerde konaklayabileceğiniz ilçe, hareketli eğlence hayatıyla da İzmir’in en sevilen tatil cenneti konumunda.

Konum Linki

Yazar Notu: Çeşme'ye vardığınızda bir iki gününüzü burada konaklayarak geçirmeniz tavsiyelerimiz arasında. Çeşme'nin meşhur taş evlerinde kalabilir, dilerseniz otelleri için rezervasyon yaptırabilirsiniz. Kaleleri ve müzelerine rahat ulaşım için İzmir Havalimanı'ndan araç kiralama seçeneğini de tercih edebilirsiniz. Bu seçenek taksiden daha uyguna gelecektir. Ulaşımınızı ayarladıktan sonra Çeşme Marina'dan başlayarak ünlü kumrucularını, lokantalarını dolaşmak ve Çeşme'nin güleryüzlü insanlarıyla sohbet ederek keyifli yemekler yemek size kalıyor.

37- Kordon

Kordon

İzmir'in en bilinen caddelerinden biri olan ve Alsancak'ta sahil boyunca uzanan Kordon, İzmir’in değişmez gezi adresleri arasında. İzmir Cumhuriyet Meydanı ile İzmir Limanı arasındaki kıyı şeridini kapsayan Kordon, denizin 150 metre doldurulmasıyla halka açıldı.

1999 yılında sit alanı ilan edilerek dolgu çalışmalarının durdurulduğu Kordon’u nostaljik tramvayla da keyifle gezebilirsiniz. Güzel Ege manzaralı sunan yürüyüş yolları, çim dinlenme alanları, kafeleri ve bisiklet yolları ile günün her saati hareketli olan Kordon, İzmir'in en hareketli ve sevilen yerlerinden biri. Kordon'da yürüyüş yapmadan İzmir gezileri tamamlanmış sayılmaz.

Konum Linki

Yazar Notu: Şehrin ilk akla gelen ve görülmesi gereken yerlerinden biridir. İzmir'in güzel havasında Kordon boyunca deniz havası alarak yürüyebilirsiniz. Bizim tavsiyemiz hemen ardından vapura atlayıp karşıya geçmeniz olacaktır. İzmirlilerin tavsiyesi ise gün batımını Kordon'da izlemek. Dilerseniz güneşin doğuşunu da bu güzel yerden izleyebilirsiniz. Bu seyirlerin ardından cadde boyunca sıralanan kafelerde bir çay içebilirsiniz

38- Homeros Vadisi

Homeros Vadisi

İzmir'in Bornova ilçesinde 2008 yılında hizmete açılan bir rekreasyon alanı olan ve tam 7 kilometre boyunca uzanan Homeros Vadisi, antik çağlarda içerisinde ünlü yazar Homeros'un da yaşadığı düşünülen mağarayı da kapsıyor. Bornova merkezinden Kayadibi mevkiine kadar uzanan Homeros Vadisi, Bornova kenarındaki eşsiz doğa manzaraları ile şehir kabağından uzaklaşabileceğiniz çok sevilen bir yeşil alan.

İyi düzenlenmiş yürüyüş yolları, bisiklet parkurları ve mesire alanları bulabileceğiniz vadi, aynı zamanda 100’den fazla kuş türüne de ev sahipliği yapıyor. 70.000 bitki ile süslü Homeros Vadisi, sadece doğal güzellikleri ile değil antik hazineleri ile de İzmir gezilerinin değişmez adreslerinden.

Konum Linki

Yazar Notu: Şehre arabayla 15 dakika mesafe uzaklıkta bulunan vadinin kendine özgü güzellikleri görülmeye değer. Sessiz ve sakin bir hafta sonu arıyorsanız gitmenizi tavsiye ediyoruz. Antik hazineleri ziyaret ettikten sonra dilerseniz bu sessizlikte kitap okuyabilir dinlenebilirsiniz. Ayrıca ailecek gidilebilecek mekanlar arasında da yer alıyor. Mesire alanlarıyla gezinizin ardından piknik yapma imkanınız da var

İpucu: Bu rota için araç kiralamak iyi bir fikir! Ekonomik, lüks, aile boyu araçları günlük, haftalık, aylık veya uzun dönem kiralayabilirsin. ENUYGUN’un avantajlı araç kiralama seçenekleri için tıkla!

39- İlk Kurşun Anıtı

İlk kurşun anıtı

15 Mayıs 1919 yılında İzmir'in işgali sırasında öldürülen Hasan Tahsin anısına 1974 yılında Konak Meydanı'nda inşa edilen İlk Kurşun Anıtı, Yunan işgaline karşı Türk halkının direnişinin sembolü olarak görülmeye değer. İlk kurşunu sıkarak Türk direnişini başlatan yazar ve gazeteci Hasan Tahsin’in bir elinde silah diğer elinde Türk bayrağı ile tasvir edildiği heykelinin bulunduğu İlk Kurşun Anıtı, İzmir'in sembollerinden biri olarak ilgi görüyor.

Konum Linki

40- İzmir Resim ve Heykel Müzesi

1952 yılında hizmete açılan İzmir Resim ve Heykel Müzesi, klasik eserlerden plastik sanatlara kadar uzanan yüzlerce etkileyici koleksiyonuyla İzmir'de mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler arasında. Resim, heykel, seramik ve baskı resim alalarında 550'ye yakını eserin sergilendiği müzede Şeker Ahmet Paşa, Hoca Ali Rıza ve İbrahim Çallı gibi büyük Türk ustalarının eserlerini de yakından görme şansı bulacaksınız. Yıl boyu söyleşiler ve sanat atölyeleri ile oldukça hareketli olan müzede 05-12 yaş grubu çocuklar için sanat ve resim kursları da veriyor.

Konum Linki

Yazar Notu: Müzenin alt katında sergilenen eserleri görebileceğiniz üst katta müze eserlerini inceleyebileceğiniz İzmir Resim ve Heykel Müzesi tam bir kültür aforizması. Kış aylarında ücretsiz, yaz aylarında kentkartla giriş yapabileceğiniz müzeye gitmenizi tavsiye ediyoruz

41- Sığacık

Sığacık6

İzmir'in Seferihisar ilçesine bağlı, Ege Denizi kıyısındaki turistik belde Sığacık, uzun yıllar bir balıkçı köyü olarak yaşamını sürdürdü ve son yıllarda Ege’nin sevilen tatil cennetlerinden bir haline geldi. Küçük limanında rengarenk teknelerin sıralandığı Sığacık, sessiz ve huzurlu bir ortamda tatil yapmak için İzmir’de gidilebilecek en özel yerler arasında. Sığacık; organik ürünler satılan pazarları, yöresel lezzetler tadabileceğiniz güzel restoranları ve sahil kenarında sıralanan salaş balıkçı restoranları ile İzmir'den günlük bir kaçamak yapmak için de ilk tercih edilen yerler arasında.

Arnavut kaldırımlı çiçeklerle süslü sokaklarında tarihi evler arasında güzel bir gezi yapabileceğiniz Sığacık; yılın her dönemi ulusal ve uluslararası etkinliklerin düzenlendiği görkemli Sığacık Kalesi, Akkum Plajı gibi mavi bayraklı plajları ve Ege'nin en ünlü pazarlarından biri olan Sığacık Pazarı ile sizi kendine hayran bırakacak, zamanın çok yavaş aktığı bir tatil beldesi.

Konum Linki

Yazar Notu: Bağlı olduğu Seferihisar ilçesine 5 km uzaklıkta olan Sığacık'ın simgesinin salyangoz olduğunu biliyor muydunuz? Bizce, sakin bir tatil için yönünüz bilmediklerinizi keşfedeceğiniz bu belde olmalı. Konuksever halkıyla ilk günden tanışacağınızdan eminiz. İlk denemeniz gereken sokak tadı ise meşhur gözlemeleri. Sokak aralarında cumbalı ve ahşap detaylı evlerinin önünde fotoğraf çektirmelisiniz. Bir pazar gününüzü Kaleiçi Pazarı'na özellikle ayırmalı organik tatlardan kendinize almalısınız. Epey kalabalık oluyor, ancak pişman olmayacağınız sözünü verelim. Ulaşım için eğer İzmir dışından geliyorsanız arabayla Seferihisar'a geldikten sonra tabelalarla Sığacık ve Teos yazılarını takip edebilirsiniz

42- Bostanlı Sahili

Hem akşam yürüyüşlerine çıkmak hem de muhteşem Ege Denizi ve İzmir manzaraları eşliğinde keyifli bir gün geçirmek için yerli ve yabancı turistlerin en sık uğradığı yerlerden biri olan Bostanlı sahili, kıyı şeridinde özenle tasarlanmış çok popüler bir gezi alanı.

Sahil kenarında uzanan yürüyüş parkurları, bisiklet yolları, kaykay parkı, kır bahçeleri ve ahşap gün batımı izleme terasları ile çevrili Bostanlı sahili, İzmir gençlerinin de en sevdiği buluşma noktalarından biri. Deniz kokusu eşliğinde muhteşem manzaralı arasında keyifli bir yürüyüş yapmak için Bostanlı sahilde mutlaka uğramanızı öneririz.

Konum Linki

43- Alsancak

alsancak

İzmir'in Konak ilçesine bağlı bir semt olan Alsancak, hem tarihi mekanları hem de hareketli meydanları ve caddeleri ile İzmir'de sosyal hayatın kalbinin attığı yerlerden biri. Muhteşem deniz manzaraları sunan Kordon'da akşam yürüyüşleri yapmak, tarihi evleri gezmek, her zaman hareketli Kıbrıs Şehitler Caddesi’nde alışveriş yapmak ve Gündoğdu Meydanı'nda kalabalığa karışmak için İzmir gezinizde Alsancak’a mutlaka uğramalısınız. Pek çok kaliteli otel, kafe, bar ve restoranın bulunduğu Alsancak, konaklama için de İzmir'de en çok tercih edilen yerler arasında.

Konum Linki

Yazar Notu: Alsancak, İzmir'de hemen her konuma eşit mesafede sayıldığı için buluşma noktası olarak seçilen yerlerden biri. Bahar aylarındaki güzelliği ve gençlerin kalabalıklığı ortamı canlı tutuyor. Uzun yürüyüşler yapabileceğiniz, bu yürüyüşlerin ardından kafelerde, barlarda bir şeyler içebileceğiniz alanlara sahip olan Alsancak'ta bisiklet yolu ve kiralama alanı da bulunuyor

44- İzmir Mask Müzesi

İzmir'de ziyaret edebileceğini başka bir ilginç müze de Alsancak semtinde 2011 yılında Türkiye'nin ilk maske müzesi olarak ziyarete açılan ve butik müze konseptiyle hizmet veren İzmir Mask Müzesi. 2 katlı klasik mimarili bir binada, tarihin pek çok döneminden ve Anadolu kültürlerinden yüzlerce maskenin sergilendiği müzenin koleksiyonlarında Mustafa Kemal Atatürk, Aziz Nesin, İsmet İnönü, Mehmet Akif Ersoy, Nazım Hikmet ve Aşık Veysel gibi pek çok ünlü kişinin de maskelerini görme şansı bulacaksınız.

Tören maskeleri, tiyatro maskeleri, Anadolu maskeleri, ölüm maskeleri gibi farklı bölümleri bulunan ve 300'den fazla maskenin sergilendiği İzmir Mask Müzesi’nde bazı dönemlerde eğitimler, atölyeler ve söyleşiler de düzenleniyor. Alsancak'ta Cumbalı Sokak üzerinde yer alan müzeye toplu taşıma araçlarıyla rahatça ulaşabilir ve birbirinden ilginç maskeler arasında ilginç bir gün geçirebilirsiniz.

Konum Linki

Giriş ücreti
  • Ücretsiz
Açık olduğu saatler
  • Pazar ve Pazartesi günleri kapalı
  • Diğer günler 09:00 ile 17:00

Yazar Notu: zmir'in merkezi bir konumunda yer alan müzeye tavsiyemiz toplu taşıma araçlarıyla gitmeniz yönünde. Çünkü otopark yönünde sorun yaşayabilirsiniz

45- Bergama

Bergama

Uzun yıllar Pergamon Krallığı’nın merkezi olan ve efsanevi Bergama Antik Kenti ile tüm dünyadan arkeoloji ve tarih meraklarını kendine çeken Bergama, İzmir merkezine 110 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Birbirinden güzel tarihi hazineleri ile ön plana çıkan sessiz ilçe, tam bir açık hava müzesi konumunda.

Türkiye’nin en önemli arkeoloji müzelerinden biri olan Bergama Müzesi'ne ev sahipliği yapan ilçe; UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Bergama Antik Kenti, muhteşem taş mimarisiyle dikkat çeken ve Ege bölgesinin en büyük camilerinden biri olarak Bergama Ulu Camii, büyüleyici Bergama Zeus Sunağı, MS. 2. yüzyılda Roma döneminde inşa edilmiş Kızıl Avlu (Sarepeion Tapınağı), 14.000 kitabın bulunduğu Bergama İlçe Halk Kütüphanesi ve fıstık çamlarıyla ünlü Kozak Yaylası ile İzmir tatillerinde keşfedilmesi gereken önemli yerlerden biri.

Konum Linki

Giriş ücreti
  • Müzekart geçerli
  • 100 TL
Açık olduğu saatler
  • Her gün 08.30:00- 17.00

Yazar Notu: Bergama, tarihi antik kent olarak geçen alanlardan biri. Müze kartın geçerli olduğu Bergama'ya birkaç saatinizi ayırmanız gerektiğini belirtelim. Teleferik kullanarak da Bergama'ya gidebilirsiniz.Burayı gezmeyi planlıyorsanız şapka takmayı ve spor ayakkabı giymeyi tercih etmelisiniz

46- İzmir Kuş Cenneti

İzmir kuş cenneti

Çamaltı Tuzlası’nda 8000 hektarlık geniş bir sulak alanı kapsayan İzmir Kuş Cenneti, 200'den fazla su kuşunun yaşadığı bir tabiat cenneti. Kuş cenneti; tepeli pelikanlar, pembe kanatlı flamingolar, gri ve siyah leylekleri gibi onlarca az görülen kuşun yanı sıra göç dönemlerinde 50.000’den fazla göçmen kuşa da ev sahipliği yapıyor.

Hem doğa severler hem de fotoğrafçılar tarafından İzmir'de en çok ziyaret edilen yerler arasında bulunan İzmir Kuş Cenneti içerisinde kuş gözlem kuleleri, dürbünler, yürüyüş parkurları ve bisiklet yolları bulabilirsiniz. İzmir'e 56 kilometre uzaklıkta yer alan kuş cennetini her mevsim ziyaret edebilir ve özellikle göç dönemlerinde yüzlerce farklı kuş türünü yakından görebilirsiniz.

Konum Linki

47- Ahmet Piriştina Kent Arşivi Müzesi

1930 yılında inşa edilen etkileyici bir binada hizmet veren ve görev başındayken hayatını kaybeden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı Ahmet Piriştina’ya adanan Ahmet Piriştina Kent Arşivi Müzesi, pek çok ödül almış etkileyici bir koleksiyona sahip. İzmir'in tarihi ve kültürünü anlamak için ziyaret edebileceğiniz müzede İzmir'de kullanılan tarihi otobüslerden eski şehir fotoğrafları, günlük yaşamdan eşyalar ve kitaplara kadar binlerce eseri incelemeniz mümkün. Pazar günleri hariç haftanın her günü 08:30 ile 17.30 saatleri arasında ziyaret edebileceğiniz müze, Konak ilçesinde Şair Eşref Bulvarı üzerinde yer alıyor.

Konum Linki

48- Karagöl Tabiat Parkı

karagöl tabiat parkı

İzmir'de başka bir doğa cenneti olan ve doğa gezileri, kamp veya fotoğraf safarileri için ziyaret edilen Karagöl Tabiat Parkı, 18 hektarlık büyük bir yeşil alanı kapsıyor. Heyelan set gölü olan Karagöl’ün çevresini saran tabiat parkı, her mevsim sunduğu büyüleyici doğa manzaralarıyla Türkiye'nin en sevilen tabiat parkları arasında yer alıyor.

Karagöl manzaralı yürüyüş yolları, kır bahçeleri, mesire ve piknik alanları bulabileceğiniz Karagöl Tabiat Parkı’nda endemik bitki türleri ve vahşi yaşam zenginliğinin yanında kızılçam ve karaçam ağaçları arasında kamp yaparak da dinlendirici bir gün geçirebilirsiniz. Balık çeşitliliği bakımından çok zengin olan Karagöl’de olta balıkçılığı yapabilir veya göl üzerinde kano ile yapılan gezilere katılarak harika fotoğraflar çekebilirsiniz.

Konum Linki

Yazar Notu: Doğal güzelliği harika olan Karagöl Tabiat Parkı'na ailecek bir hafta sonu uğrayabilirsiniz. Piknik yapmak için ideal bir alan olan parka aracınızla geldiğinizde bir giriş ücreti vermeniz gerekiyor. Dilerseniz kamp yapmak için de gelebileceğiniz Karagöl Tabiat Parkı'nda kafetarya da bulunuyor

49- Seferihisar

Seferihisar

Türkiye'nin ilk ve tek sakin şehri olarak kabul edilen Seferihisar; tarihi hazineleri, organik ürünler satılan pazarları, butik otelleri ve kaliteli restoranlarıyla Ege'de huzurlu ve sessiz bir tatil yapmak isteyenlerin ilk tercih ettiği yerlerden. Tarihi M.Ö. 1000 yılı Akalar dönemine kadar uzanan ve Giritliler tarafından kurulan Seferihisar, Urla Yarımadası üzerinde yer alıyor.

Kendine özgü bitki çeşitliliği ile dikkat çeken Seferihisar; zeytin, enginar ve narenciye bahçeleri ile de ünlü. Mavi bayraklı plajlarının tadını çıkardıktan sonra yemyeşil doğal güzelliklerini ve antik çağlardan Osmanlı dönemine kadar uzanan tarihi hazinelerini keşfe çıkabileceğiniz ilçe, organik ürünler almak için de İzmir’de ilk uğramanız gereken yer.

Konum Linki

Yazar Notu: Rotanızı Seferihisar'a çevirdiyseniz uğramanız gereken epey nokta bulunuyor. Bizce buraya geldiyseniz Bademler Köyü'ne de bir selam vermelisiniz. Seferihisar'ın meşhur şaraplarını tatmalı, sokak arasında bulunan restoranlarında güzel bir akşam yemeği yemelisiniz. Ayrıca Sığacık Marina'dan kalkan Seferihisar koylarını keşfedebileceğiniz tekne turlarına da çıkabilirsiniz. Müzelere yönelmek istediğinizde ise Seferihisar'ın meşhur Anı Evi'ni de 09:00-18:00 saatleri arasında ziyaret etmeniz mümkün.

50- Bornova Büyükpark

Bornova park

Bornova ilçe sınırlarında yer alan Büyükpark, 1134 yılından beri hizmet veren Türkiye'nin en eski şehir parklarından biri. Birçok açık hava yaz etkinliğinin gerçekleştirildiği açık hava tiyatrosu ile ünlü Büyükpark’ın içerisinde kafeler, gençlik merkezi, spor sahaları, süs havuzları, yürüyüş yolları ve her yaş grubu çocuklar için geniş oyun alanları bulunuyor. Uğur Mumcu Kültür Merkezi ve Bornova Nikah Salonu’nun da yer aldığı Büyükpark, Fevzi Çakmak Caddesi üzerinde bulunuyor ve Bornova minibüsleri veya metro ile kolayca parka ulaşarak çocuklarınızla eğlenceli zaman geçirebilirsiniz.

Konum Linki

51- Hasanağa Bahçesi

Hasanağa

İzmir'in Buca ilçesinde yer alan ve 96 dönümlük bir yeşil alanı kapsayan Hasanağa Bahçesi, İzmir’in en popüler rekreasyon alanlarından biri. İçerisinde 4 farklı piknik alanı, çocuk oyun alanları, 100 metrelik kondisyon sahası, 1,5 km koşu yolu, 1 km bisiklet yolu, basket sahaları ve squash alanları bulunan park, 1926 yılında açılan Türkiye'nin en eski şehir parkı olmasıyla da ünlü. İçerisinde 2000’den fazla ağaçla yemyeşil bir manzaraya sahip Hasanağa Bahçesi, şehrin kalabalığından uzakta sakin bir gün geçirmek ve spor yapmak için gidebileceğiniz en güzel yerler arasında.

Konum Linki

52- Gazi Kadınlar Sokağı

İzmir'in eğlence hayatının merkezi noktalarından biri olan ve Alsancak'ın en güzel sokaklarından biri olarak gösterilen Gazi Kadınlar Sokağı, tarihi İzmir konaklarında yer alan yol üstü kafeleri, barları ve eğlence mekanları ile şehrini eğlence hayatının kalbini attığı yerlerden biri. Birbirinden güzel eğlence mekanlarının yanı sıra el sanatı atölyeleri ve yöresel İzmir lezzetleri tadabileceğiniz kaliteli restoranlar da bulabileceğiniz Gazi Kadınlar Sokağı, geceleri rengarenk ışıklandırmalarıyla hem güzel bir yürüyüş yapmak hem de eğlenmek için uğramanız gereken yerler arasında.

Konum Linki

53- İnciraltı

inciraltı

İzmir'in Balçova ilçesine bağlı turistik bir belde olan İnciraltı, onlarca yıldır İzmir'in hafta sonu gezilerinin değişmez adresleri arasında. Çiçek seraları, mandalina bahçeleri ve taze deniz ürünleri servis edilen balık restoranları ile ünlü İnciraltı, sahil boyunca sıralanan rengarenk balıkçı tekneleri ile harika fotoğraflar sunuyor.

Sahil boyunca ilerleyen yürüyüş yolları, yöresel ürünler bulabileceğiniz çarşıları, sessiz ve huzurlu kır bahçeleri ile güzel bir gezi sunan beldede İnciraltı Deniz Müzesi ziyaret edebilir, İnciraltı Kent Ormanı’nda çam ağaçları arasında yürüyüş yapabilir, İnciraltı sahiline uğrayarak yorgunluk atabilir veya geceleri düzenlenen ünlü mehtap turlarına katılarak romantik bir gece geçirebilirsiniz.

Konum Linki

54- Teos Antik Kenti

Sığacık Teos Antik Kenti

Seferihisar’ın turistik beldesi Sığacık’a kısa bir yürüyüş mesafesinde yer alan Teos Antik Kenti, Seferihisar'da tatil yapan yerli ve yabancı turistlerin mutlaka ziyaret ettiği bir tarihi hazine. 3000 yıl önce Kuzey İyon'un başkenti ve en büyük şehirlerinden biri olan Teos Antik Kenti, antik dönemin en önemli ticaret merkezlerinden biriydi.

Uzun tarihi boyunca ticaretin yanı sıra bir kültür kenti de olarak pek çok önemli filozof ve sanatçıya ev sahipliği yapan Teos Antik Kenti’nin içerisinde mutlaka görmeniz gereken yer ise Helenistik dönemin ünlü mimarı Hermogenes tarafından Teos kentinin koruyucu tanrısı Dionysos için yapılan büyüleyici Dionysos Tapınağı. Antik liman, Helenistik ve Roma döneminden kalan surlar, agoralar ve 2200 yıllık yazıtları da inceleyebileceğiniz Teos Antik Kenti, İzmir merkezine sadece 60 kilometre uzaklıkta.

Konum Linki

Yazar Notu: Çok güzel bir Ege kasabası olan Sığacık'tan etkilendikten sonra Teos Antik Kenti'ne uğramadan dönmemelisiniz. Tavsiyemiz akşamüstü gün batmadan  gitmeniz yönünde. Çünkü İzmir'in sıcağı tarihi gezinize engel olabilir. Ayrıca muhakkak şapka takmalı, bol güneş kremi sürmeli ve yanınıza 2-3 şişe su almalısınız. Amfi tiyatronun akustiğinin muazzam olduğunu şimdiden söyleyelim

55- Delikli Koy

Deliklikoy

Çeşme’nin simgelerinden biri haline gelen Delikli Koy, binlerce yılda rüzgâr ve sert dalgalarla şekillenmiş muhteşem kaya manzaralarıyla görülmeye değer. Alaçatı'ya oldukça yakın olan ve devasa bir kaya kütlesinin ortasında doğal yollarla oluşmuş delikten ismini alan büyüleyici koy; balıkları bile görebileceğiniz kadar berrak denizi, bakir doğal güzelliği ve birbirinden ilginç kaya oluşumlarıyla hem fotoğraf çekmek hem yüzmek için İzmir’de ilk uğramanız gereken yerlerden.

Turizm dergilerinin kapaklarını süsleyen çarpıcı manzaraya sahip Delikli Koyu tekne gezileri, dalış turları ve doğa yürüyüşleri ile de keşfedilebilir veya koy çevresindeki kamp alanlarında çadırınızı kurarak dinlendirici günler geçirebilirsiniz.

Konum Linki

56- Mordoğan  

Mordoğan Koy

Karaburun Yarımadası'nda Uzun Ada'nın hemen karşısında yer alan Mordoğan, 70'ten farklı türe sahip mor çiçekleri ile ünlü ve ismini de buradan alıyor. Doğal güzellikleri, güzel plajları ve gelişmiş turizm olanaklarıyla doğa tatilleri için tercih edilen yerlerden biri olan Mordağan, tekne gezilerinin değişmez adreslerinden olan Ayıbalığı Koyu ile de ayrı bir öneme sahip.

Dinlendirici bir Ege tatili yapabileceğiniz Mordoğan’da Ayıbalığı Koyu’nun yanı sıra Ardıç Plajı, Kocakum Plajı ve Manal Koyu’nda da denizin tadını çıkarabilirsiniz. Mordoğan'dan başlayan doğa yürüyüşleri ve tekne turlarıyla Karaburun Yarımadası’nın tarihi ve doğal güzelliklerini de keşfe çıkabilirsiniz.

Konum Linki

57- Ödemiş

ödemis

İzmir merkezine 113 kilometre uzaklıkta bulunan ve deniz seviyesinden 1050 metre yükseklikte bir yayla olan Ödemiş, M.Ö. 11. yüzyıla kadar uzanan zengin tarihi ve bakir doğal güzellikleri ile dikkat çekiyor. Tunç Çağı’ndan Frigya, Hitit, Yunan, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine uzanan tarihi hazinelere sahip Ödemiş, kestane ve çam ağaçları ile de tam bir doğa cenneti konumunda.

İzmir'in doğa sporları merkezi olan Bozdağ, yaz aylarında bile serin kalan havasıyla Gölcük Yaylası ve bir antik kent üzerinde kurulmuş Güllüce Köyü gibi birçok güzelliğini gezebileceğiniz Ödemiş’in tarihi sokaklarında Osmanlı döneminden kalan büyüleyici konaklar ve camiler arasında keyifli bir gezi yaparak harika fotoğraflar da çekebilirsiniz.

Konum Linki

58- Karaburun Yarımadası

Karaburun

İzmir’de doğa gezileri ve tatillerinin bir numaralı adresi olan Karaburun Yarımadası, el değmemiş doğasının yanı sıra Akvaryum Plajı, Bodrum Plajı, Kuyucak Plajı, Mimoza Plajı gibi mavi bayraklı büyüleyici plajları ve solunum yolu rahatsızlıklarına iyi gelen tertemiz havasıyla mutlaka keşfe çıkmanız gereken yerler arasında.

Masmavi deniz ve çam ormanları ile çevrili yarımada, antik dönemlerden beri insanlara şifa dağıtan pek çok bitki çeşidine de ev sahipliği yapıyor. Türkiye’nin doğası özenle korunmuş ender yerlerinden biri olan Karaburun Yarımadası; Peynirini Mağarası, Sarpıncık Deniz Feneri, etkileyici doğa manzaralarına şahit olacağınız Sazak Köyü ve Manal Koyu gibi pek çok güzel gezi alanına sahip. Kilometrelerce uzanan yürüyüş yollarında rehberlerle yarımadayı keşfe çıkabilir, donanımlı kamp alanlarında çadırınızı kurabilir veya yarımadanın sahilinde sıralanan butik otellerde kalabalıklardan uzak bir tatil yapabilirsiniz.

Konum Linki

59- Urla

Urla

İzmir merkezine sadece 38 kilometre uzaklıkta yer alan Urla, antik çağlardan beri yerleşim olan çok popüler bir turistik ilçe. Güzelbahçe, Seferihisar, Çeşme ve Karaburun arasında yer alan Urla, M.Ö. 4000 yıllarına kadar uzanan tarihinden pek çok antik kente ve hazineye ev sahipliği yapıyor. Antik çağların zeytinyağı üretim merkezi olan Urla'da günümüze de zeytincilik önemli bir yer tutuyor.

Doğal atmosferini korumasına rağmen turizm olanaklarının da geliştiği ilçe; Urla yat limanı ve eğlence mekanlarının yanı sıra 12 Adalar ve İzmir Körfezi’nin muhteşem manzaralarını sunan yürüyüş yolları ve mavi bayraklı plajları ile hem tatil yapmak hem de tarih ve kültür gezilerine çıkmak için ideal yerlerden. Urla Sanat Sokağı’nda antikacıları ve el sanat atölyelerini gezebilir, ünlü Malgaca Pazarı’nda ise çevre köylerden getirilen organik ürünler ve yöresel lezzetleri satın alabilirsiniz. Melengeç Plajı, Altınköy Plajı, Demircili Plajı, Bodrum Koyu ve Çeşmealtı Plajı gibi mavi bayraklı güzel plajlara da sahip Urla'da yaz aylarında masmavi sularda doyasıya yüzebilirsiniz.

Konum Linki

Yazar Notu: Bir tatil akşamınızı geçirmeniz gereken yerlerden, Urla. Çok tatlı hediyelik eşya satan dükkanlara bakmak ilk hedefeniz olabilir. Lezzetli tatlıları, nefis balık restoranlarıyla ailenizle anılarınıza keyifli bir hatıra bırakacağınızı söyleyelim. Birçok köye ev sahipliği yapan Urla'da Balıklıova Köyü en çok tercih edilenler arasında. Buraya giderseniz Sezer'in Yeri'ne uğramanızı tavsiye ediyoruz

60- Aya Yorgi Koyu

Aya yorgi koyu

Türkiye’nin en güzel koylarından biri olarak gösterilen Aya Yorgi Koyu, Çeşme bölgesinde ender rüzgâr almayan koylardan biri. Berrak ve dalgasız deniziyle adeta bir havuzu andıran Aya Yorgi Koyu; birbirinden güzel plaj kulüpleri, eğlence mekanları ve otelleri ile özellikle yaz aylarında çok hareketli. Sahil partileri ve DJ performansları eşliğinde dans edebileceğiniz etkinlikleriyle gençler arasında da çok sevilen Aya Yorgi Koyu’na Çeşme ve Alaçatı minibüsleri ile kolayca ulaşabilir, gün boyu masmavi denizin tadını çıkardıktan sonra gece de partilerle eğlenebilirsiniz.

Konum Linki

61- Altınkum Plajı

altınkum çeşme

Sadece Çeşme’nin değil Ege'nin de en güzel plajlarından biri olarak gösterilen ve Çeşme merkezine sadece 10 dakika uzaklıkta yer alan Altınkum Plajı, aslında 150 metreye uzunluğa ve 15 metre genişliğe sahip oldukça küçük bir plaj. Altın renkli ince kumlarından ismini alan ve masmavi denizi ile üne kavuşan Altınkum Plajı, sığ denizi ile çocuklu aileler için de güvenli bir yüzme deneyimi sunuyor.

Altın renkli kumsalı kadar soğuk suları ile de ünlü olan Altınkum Plajı, İzmir ve çevresindeki en soğuk suya sahip plajlardan biri. Sıcak yaz aylarında serinlemek için ideal olan plajın çevresinde işletmeler, butik oteller ve su sporları olanakları bulabilirsiniz. İzmir’in en sevilen ve ünlü plajlarından olan Altınkum Plajı, hem tertemiz soğuk suları hem de güzelliğiyle sizi etkileyecek yerler arasında.

Konum Linki

Yazar Notu: Altınkum Plajı'nda deniz keyfinizden sonra yemek yiyebileceğiniz birçok işletme bulunuyor. Ayrıca plajın çevresinde pek çok restoran, kafe ve barlar da yer alıyor. Yerli ve yabancı turistler için oldukça popüler bir nokta olduğundan fiyatlar bir tık pahalı gelebilir. Bununla birlikte sabah erkenden gitmediğinizde aracınızı park etmek konusunda sorun yaşayabilir, plajdan daha uzak mesafeye park etmek zorunda kalabilirsiniz

62- Pırlanta Plajı

Pırlanta plajı

Çeşme merkezine 10 kilometre uzaklıktaki Çiftlikköy mevkiinde yer alan Pırlanta Plajı, İzmir'in en ünlü plajlarından biri. İnce kumlu sahili ile ünlü olan ve ismini pırlanta benzeri kumlarından alan plaj, 200 metre boyunca sığ ilerleyen denizi ile çocuklu ailelerin de en sevdiği yerler arasında. Sit alanı olarak korunduğu için doğal güzellikleri korunmayı başarmış Ege plajlarından biri olan Pırlanta Plajı’nın 500 metre uzunluğa sahip küçük sahilinde doyasıya güneşlenebilirsiniz. Rüzgâr almayan ve dalgasız bir denize sahip olan plaj, bu nedenle çocuklu ailelerin ilk tercihleri arasında.

Konum Linki

63- İzmir Kadın Müzesi

Konak ilçesi Basmane semtinde 2014 yılında ziyarete açılan ve İzmir'in en ilginç müzelerinden biri olan İzmir Kadın Müzesi, aynı zamanda Türkiye'nin ilk kadın müzesi olmasıyla da ünlü. Anadolu kadınının geçmişini ve yaratıcılığını ortaya koyan etkileyici bir koleksiyona sahip müzede ülke tarihe yön vermiş ünlü kadınların heykelleri, giysileri, kişisel eşyaları, şiirleri, özel eşyaları ve bilinmeyen fotoğraflarını inceleyebilirsiniz.

Osmanlı dönemi kadın dergilerinden antik dönemdeki Anadolu kadınının günlük yaşamına kadar pek çok güzel sergiyi gezebilirsin.

Konum Linki

Açık olduğu saatler
  • Pazartesi günleri kapalı
  • Diğer günler 09.00-17.00

Yazar Notu: Açılış saati 09:00 olan müze ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor. Anadolu kadının unutulan geçmişini tüm dünyaya hatırlatan ve yaratıcılığı ortaya çıkarmayı hedefleyen müzenin Enuygun seyahat uzmanları olarak özellikle Öncü Kadınlar Odası'nı incelemenizi öneriyoruz

64- Elhamra Sineması

Konak İlçesinde Milli Kütüphane Caddesi üzerinde bulunan ve İzmir Milli Sineması olarak da bilinen Elhamra Sineması, etkileyici mimarisi ile hemen dikkatinizi çekecek. Neo Klasik bir mimari tarzla inşa edilen ve 1926 yılında açılan hizmete açılarak Türkiye'nin en eski sinema salonlarından biri olan Elhamra Sineması, aynı zamanda İzmir’de ilk sesli filmin gösterildiği salon olmasıyla ünlü. 1980 yılında restore edilerek İzmir Devlet Opera ve Balesi performansları için kullanılmaya başlanan tarihi sinemada hem etkileyici performanslar izleyebilir hem de tarihi mimariyi ve iç dekorasyonları inceleyebilirsiniz.

Konum Linki

Yazar Notu: Birçok sahne performansını izleyebileceğiniz Elhamra Sineması'nda otopark hizmetinden faydalanabilirsiniz. Yerli ve yabancı epey gösterinin yer aldığı sahnenin bulunduğu bina pek büyük değil. Bu küçük ve samimi binada keşfedilmemiş birçok kült eser sizi bekliyor

65- İzmir Milli Kütüphane

Milli kütüphane izmir

Türkiye'nin ilk milli kütüphanesi olan İzmir Milli Kütüphane, Konak ilçesinde etkileyici bir Neo Klasik binada hizmet veriyor. II. Meşrutiyet döneminde özel girişimlerle kurulan kütüphane kısa sürede şehrin en önemli kültürel merkezlerinden biri haline geldi. 670.000 kitap, 4800 dergi ve 7400 gazete ile etkileyici bir arşive sahip olan kütüphanede pek çok ünlü kitabın ilk baskısını ve 72 adet Kur'an-ı Kerim koleksiyonunu da inceleyebilirsiniz. Kütüphane, ismini verdiği Milli Kütüphane Caddesi üzerinde yer alıyor ve pazar günleri hariç her gün 08:30 ile 17.30 saatleri arasında açık.

Konum Linki

66- İzmir Sanat

İzmir‘in sanat ve kültür dünyasının önemli merkezlerinden biri olan İzmir Sanat, Kültürpark içerisinde 26 Ağustos Kapısı’nın hemen yanında hizmet veriyor. 300 kişilik tiyatro, konser ve sinema salonları, 80 kişilik oditoryum, sergi salonları ve dans prova salonları ile yılın her dönemi pek çok etkinliğe ev sahipliği yapan sanat merkezinde workshoplar ve atölyelere katılabilir; sema gösterilerinden resim sergileri ve tiyatro gösterilerine kadar pek çok kültürel etkinlikle keyifli zaman geçirebilirsiniz.

Konum Linki

67- İsmet İnönü Sanat Merkezi

Kültürpark Lozan Kapısı yanında yer alan İsmet İnönü Sanat Merkezi, yılın her dönemi tiyatro gösterileri, konferanslar, konserler, seminerler gibi pek çok ulusal ve uluslararası etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Merkezi konumuyla kolayca ulaşabileceğiniz, etkileyici iç dekorasyonlarıyla dikkat çeken sanat merkezinin etkinlik takvimini inceleyerek ilginizi çeken kültürel ve sanatsal etkinliklere katılabilirsiniz.

Konum Linki

İpucu: ENUYGUN’da erken alınan biletler için özel fiyatlar bulunuyor. Bir sonraki sene için tatilini ocak ayı sonuna kadar planlarsan uçak biletini çok daha uygun alabileceğini unutma! Seyahatinin ilk adımı olan İzmir uçak bileti almak için tıkla.

Uçak Bileti

68- Gündoğdu Meydanı

Gündoğdu

İzmir’in en ünlü meydanlarından biri olan ve kutlamalar, mitingler, etkinliklerle her zaman hareketli olan Gündoğdu Meydanı, İzmir'in mutlaka görmeniz gereken meydanlarından biri. 1999 yılında denizin doldurulmasıyla açılan Gündoğmuş Meydanı, ünlü heykeltıraş Ferit Özşen tarafından yapılan Cumhuriyet Ağacı Heykeli ile de ünlü. Meydanı boydan boya saran yürüyüş yollarında muhteşem gün batımı manzaraları eşliğinde keyifli akşam yürüyüşleri yapabilir veya meydanı çevreleyen kafelerde mola vererek yorgunluk atabilirsiniz.

Konum Linki

Yazar Notu: Şehrin en hareketli meydanlarından biri. Düzenlenen eğlenceler, verilen konserler, mitingler ile yılın her dönemi hem şehirde yaşayanlar hem de turistler tarafından ilgi görüp sıklıkla ziyaret ediliyor. Bizim tavsiyemiz güzel bir deniz havasından sonra Gündoğdu'nun yeşil alanlarına oturup arkadaşlarınızla çiğdem çitlemeniz. Bu güzel anı canlandırmak için Alsancak'ın herhangi bir konumunda olmanız yeterli. Sonrasında meydana yürüyerek ulaşabilirsiniz.

69- Selçuk

Selçuk

Türkiye'nin dünyada en bilinen tarihi hazinelerinden Efes Antik Kenti Müzesi ve Meryem Ana Evi’ni gezme şansı bulabileceğiniz Selçuk, İzmir merkezine sadece 50 dakika uzaklıkta. Dünyanın en büyük açık hava müzelerinden biri olarak kabul edilen Selçuk, antik çağlardan Osmanlı dönemine uzanan ve onlarca medeniyete ev sahipliği yapan etkileyici bir yer.

Her yıl 2 milyondan fazla insan tarafından ziyaret edilen Efes Antik Kenti’nin yanı sıra bölgede yapılan kazılardan çıkarılan arkeolojik eserlerin sergilendiği Selçuk Efes Müzesi’ni de ziyaret edebileceğiniz ilçede 1375 yılında inşa edilen ve ülkemizin en güzel camilerinden biri olan İsabey Camii, kutsal bir Hac bölgesi olarak Hristiyanlar tarafından ziyaret edilen Meryem Ana Evi Kilisesi, günümüze kadar sağlam kalmayı başarmış görkemli Selçuk Kalesi, Roma dönemi mimari eserlerinden Hadrianus Tapınağı, kutsal kitaplarda geçen Yedi Uyuyanlar Mağarası ve M.Ö. 6. yüzyılda inşa edilen görkemli Artemis Tapınağı gibi onlara paha biçilmez tarihi hazineyi yakından görebilirsiniz. Selçuk, tarih ve kültür turizmi açısından sadece İzmir’in değil, Türkiye’nin de en önemli yerleri arasında.

Konum Linki

70- Yeni Foça

Yeni foça

İzmir merkezine 80 kilometre, Foça ilçe merkezine ise 20 kilometre uzaklıkta yer alan Yeni Foça, İzmir’in popüler tatil beldeleri arasında. Sahil kenarında sıralanan oteller, kafeler ve restoranları ile özellikle yaz aylarında çok hareketli olan Yeni Foça, tarihi Rum ve Osmanlı konaklarının sıralandığı dar sokaklarıyla ise akşam gezilerine çıkmak için ideal. Küçük sahil kasabası atmosferini hala koruyan Yeni Foça’nın limanı çevresinde sıralanan balıkçı restoranları da hem İzmir halkı hem de turistler tarafından çok seviliyor.

Pek çok kaliteli plaj kulübüne ev sahipliği yapan belde, şirin yel değirmenleri ve tarihi Fatih Sultan Mehmet Valide Camii ile de güzel bir gezi deneyimi sunuyor. Bazıları sanat merkezleri ve butik otellere çevrilmiş yüzlerce yıllık Osmanlı konaklarını gezebileceğini Yeni Foça’da sahil kenarındaki balık restoranlarında muhteşem gün batımı manzaraları eşliğinde mevsimlik balıklar ve Ege mezeleri tatmayı unutmayın.

Konum Linki

71- Sazlıca Plajı

Foça'nın en sevilen plajlarından biri olan Sazlıca Plajı, özellikle yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerle doluyor. Soğuk su severler için ideal olan plajın denizi yaz aylarında bile oldukça serin. Eski Foça ile Yeni Foça arasında yer alan ve minibüslerle kolayca ulaşabileceğiniz Sazlık Plajı, aslında 3 tane küçük plajın birleşiminden oluşuyor. Çevresinde turistik tesislerin de hizmet verdiği plaj, soğuk deniz severlerin İzmir'de ilk uğraması gereken yerlerden biri. Zengin su altı çeşitliliğine sahip olduğu için dalış turlarının da düzenlendiği plajda tüplü ve tüpsüz dalışlar da yapabilirsiniz.

Konum Linki

72- Siren Kayalıkları

Siren kayalıkları

Pek çok antik efsaneye konu olan Siren Kayalıkları, İzmir'in Foça ilçesinde yer alıyor ve Kapadokya’yı andıran etkileyici manzarasıyla insanları kendine çekiyor. İlginç şeklinin yanı sıra rüzgârda çıkardığı ürkütücü seslerle ünlü Siren Kayalıkları, Yunan mitolojisinde de kendine yer bulmuş ve efsanelerde burada deniz yaratıklarının yaşadığı yazılmış. Homeros'un ünlü Odysseia destanında geçen kadın başlı kuş vücutlu yaratıkların da yaşadığına inanılan Siren Kayalıkları’nda doğal yollarla oluşan bu ilginç sesleri dinleyebilir ve çok etkileyici fotoğraflar çekebilirsiniz.

73- Mimoza Koyu

Mimoza koyu

Karaburun ilçesinde yer alan ve İzmir merkezine 104 kilometre uzaklıkta bulunan büyüleyici Mimoza Koyu, bölgenin en sakin ve sessiz koylarından biri olmasıyla biliniyor. Tertemiz denizi ve çakıl taşlı plajıyla sakin bir ortamda denizin tadını çıkarmak için uğrayabileceğiniz Mimoza Koyu’nu tekne turları ve doğa yürüyüşleri ile de keşfe çıkabilirsiniz. Yaz aylarında bile az sayıda insanın bulunduğu Mimoza Koyu’nda güneş şemsiyesi, şezlong ve atıştırmalıklar bulabileceğiniz bir tesis de hizmet veriyor.

Konum Linki

74- Bodrum Koyu

Karaburun Yarımadası’nın en güzel koylarından biri olarak gösterilen Bodrum Koyu; ince çakıl taşlı uzun sahili, masmavi denizi ve yarımada manzarasıyla görülmeye değer güzellikte. Balık çeşitliliği bakımından çok zengin olan Bodrum Koyu’nda tekne balıkçılığının yanı sıra şnorkelle balık avına da çıkabilirsiniz. Tertemiz sularında balık sürüleriyle birlikte yüzebileceğiniz Bodrum Koyu’nda şezlong ve şemsiye kiralayabileceğiniz turistik tesisler de hizmet veriyor. Karaburun ilçesinde sadece 2 kilometre uzaklıkta yer alan Bodrum Koyu’na minibüslerle rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Konum Linki

75- Erythrai Antik Kenti

Erythrai

Karaburun Adası'nda İzmir'e yaklaşık 60 kilometre uzaklıkta yer alan Erythrai Antik Kenti, Ege bölgesinin en bilinen antik kentlerinden biri. 12 büyük İyon devletinden biri olan Erythrai uygarlığının merkezini oluşturan antik kentin tarihi M.Ö. 3000 yıllarına kadar uzanıyor. Ege bölgesindeki en büyük yerleşim alanlarından biri olan Erythrai Antik Kenti’nde yapılan kazılarda Arkaik, Klasik, Helenistik ve Roma dönemlerine ait pek çok tarihi hazine bulundu. Deniz kıyısında kurulmuş antik kenti rehberde turlarla keşfe çıkabilir, güzel Ege Denizi manzaraları eşliğinde günümüze kadar korunmuş tarihi yapıları gezebilirsiniz.

Konum Linki

Yazar Notu: Erythrai Antik Kenti bir açıkhava müzesidir. Birçok kısmı ziyarete açıktır. Antik kente girişler ücretsizdir. 09:00-18:00 saatleri arasında kenti ziyaret edebilirsiniz. Bizim tavsiyemiz akşam kızıllığının nefis manzarasını bu noktadan seyretmek için gün batmadan antik kente uğramanız ve güneşi buradan uğurlamanız olacaktır. Böylece Çeşme Adalarını bu harika ambiyansın etkisiyle izleyebilirsiniz.

76- Yassıca Ada

İzmir Körfezi'nde yer alan ve Alman Adası olarak da bilinen Yassıca Ada, İzmir'in kendine özgü turistik noktalarından biri. Urla sahilinin karşısında yer alan adaya feribotlar ve teknelerle kolayca ulaşabilirsiniz. Plaj kulüpleri, su parkları, 400 metre uzunluğundaki kumsalı, temiz denizi ve yemyeşil doğal güzelliği ile keyifli bir günlük kaçamak yaparak çocuklarınızla doyasıya eğlenebileceğiniz Yassıca Ada’ya saat 08:30’dan itibaren Urla’nın yanı sıra Karşıyaka ve Üçkuyular iskelelerinden de 45 dakikalık bir feribot yolculuğuyla ulaşabilirsiniz.

Konum Linki

77- Karantina Adası

Karantina adası

Urla ilçesine bağlı olan Karantina Adası, ismini Osmanlı döneminde 1865 yılında adada yapılan karantina tesislerinden alıyor. Uzun yıllar boyunca tedavi amaçlı kullanılan küçük ada, günümüzde sevilen bir turistik merkez haline geldi. 323 dönümlük Karantina Adası, Büyük İskender döneminde yapılan antik bir yürüyüş yolu ile karaya bağlanıyor. Kara bağlantıları 1955 yılında yenilenen adaya kısa bir yürüyüşle ulaşabilir ve hem el değmemiş doğal güzellikleriyle ünlü adada yürüyüş yapabilir hem de Klazomenai Antik Kenti’nin kalıntılarını inceleyebilirsiniz.

Konum Linki

78- İzmir Macera Parkı

İzmir'in Bornova ilçesinde, 2018 yılında 30 dönümlük bir arazi üzerinde hizmete açılan İzmir Macera Parkı, hem adrenalin severlerin hem de çocuklu ailelerin eğlenceli bir gün geçirebileceği bir park. İçerisinde Türkiye'nin ilk ve tek Zipline Coaster’ı bulunan parkta tırmanma duvarları, çeşitli zipline bölümleri, halatlar, macera parkurları ve çocuk oyun alanları da çok ilgi görüyor.

İzmir Macera Parkı’nın seyir terası ve seyir kulesinden muhteşem manzaraların fotoğrafını çekebilir, gölet ve süs havuzları çevresinde yürüyüş yapabilir ve binlerce ağaçla süslü parkta hem macera parkurlarında hem de doğanın içinde güzel bir gün yaşayabilirsiniz. Macera parkına İzmir merkezinden toplu taşıma araçlarıyla kolayca ulaşılabiliyor.

Konum Linki

79- Arkas Deniz Tarihi Merkezi

İzmir'in tarihi bir binasında 2012 yılında ziyarete açılan Arkas Deniz Tarihi Merkezi, Bornova'da merkezi konumuyla deniz meraklıları ve çocuklu ailelerin keyifle ziyaret edebileceği bir merkez. 3 katlı binaya yayılan koleksiyonlarında M.Ö. 1000 yılından 20. yüzyıla uzanan denizcilik ve gemi tarihi koleksiyonlarını sergileyen merkezde 100’den fazla gemi maketinin yanı sıra 150'ye yakın gemi antikası ve paha biçilmez deniz resimleri de sergileniyor.

Maket gemilerden dümen takımları ve tarihi pusulalara kadar denizcilikle ilgili her ojeye yer verilen koleksiyonlarda ünlü ressamların resimlerini de inceleyebilirsiniz. Arkas Deniz Tarihi Merkezi’ni pazartesi, cuma ve pazar günleri hariç haftanın her günü saat 17:00 ile 18:00 arasında ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

Konum Linki

80- Ooze Venue

İzmir'in en popüler etkinlik mekanlarından biri olan ve 2006 yılında açılan Ooze Venue, Bornova ilçesi Kazım Karabekir Caddesi üzerinde hizmet veriyor. Yıl boyu dünyaca ünlü müzisyenler ve grupların konserlerinden özel partilere ve dans gösterilerine kadar pek çok eğlenceli etkinliğe ev sahipliği yapan Ooze Venue, hemen her hafta sonu önemli konserlere sahne oluyor. İzmir’in gece ve eğlence hayatının en popüler yerlerinden biri olan ve gelişmiş ses-ışık sistemleri ile harika performanslar izleyebileceğiniz mekanın etkinlik takvimini İzmir gezinizden önce incelemenizi öneririz.

Konum Linki

81- Killik Koyu

İzmir'in Dikili ilçesi sınırları içerisinde yer alan Killik Koyu, tropik adalara benzeyen bembeyaz kumları ve kristal berraklığındaki deniziyle İzmir'in gizli cennetlerinden. İsmini bembeyaz kayaç yapısından alan Killik Koyu, sığ denizi ile acemi yüzücüler ve çocuklu aileler için de ideal.

Berrak sularında yüzerken rengarenk balıkları bile görebileceğiniz Killik Koyu’nun çevresi de oldukça sakin. Henüz yeni keşfedildiği için yaz aylarında bile huzurla denize girebileceğiniz ender yerlerden olan Killik Koyu’na İzmir merkezinden Dikili minibüsleri ile kolayca ulaşabilirsiniz. Benzersiz denizi ve su altı zenginliklerinden dolayı koy, tüplü ve tüpsüz dalış turlarının da rotası arasında.

Konum Linki

İpucu: ENUYGUN’da erken alınan biletler için özel fiyatlar bulunuyor. Bir sonraki sene için tatilini ocak ayı sonuna kadar planlarsan uçak biletini çok daha uygun alabileceğini unutma! Seyahatinin ilk adımı olan İzmir uçak bileti almak için tıkla.

82- Nebiler Şelalesi

Nebiler şelalesi

İzmir merkezine 128 kilometre uzaklıkta yer alan ve Aşıklar Şelalesi olarak da bilinen Nebiler Şelalesi, Dikili ilçesine bağlı Nebiler Köyü sınırlarında bulunuyor. Tropikal ormanlara benzeyen doğal güzellikler içinden akan bembeyaz sularının yanı sıra çevresindeki pek çok ilginç mağarayla da ilgi gören şelale, İzmir’in popüler doğaya kaçış noktalarından biri.

Nebiler Şelalesi’nin çevresini iyi düzenlenmiş yürüyüş yollarıyla kolayca gezilebilir ve seyir teraslarında fotoğraf çekebilirsiniz. Yaz aylarında şelalenin 1 metrelik göletlerinin buz gibi sularında da serinleyebilirsiniz. Nebiler Şelalesi’ni gezdikten sonra bölgeye çok yakın olan Ağlayan Mağara’yı da incelemenizi öneririz.

Konum Linki

83- Kalem Adası

Kalem Adası

Ege'nin incisi ve gizli cennetlerinden biri olan Kalem Adası, Türkiye'nin Maldivler’i olarak biliniyor. 1973 yılında satın alınan ve üzerinde Türkiye'nin tek ada otelinin bulunduğu Kalem Adası; bembeyaz kumlu sahili, tertemiz denizi ve zengin bitki çeşitliliği ile görülmeye değer yerlerden. Tekne gezileri ile keşfe çıkabileceğiniz volkanik bir ada olan Kalem Adası’nın sularının şifalı olduğuna da inanılıyor. Ada sahili boyunca sıralanan botanik bahçelerinde gezebilir ve adaya yayılan tarihi eserlerin fotoğraflarını çekebilirsiniz. Kalem Adası, aynı zamanda su altı zenginliyle İzmir'in en sevilen dalış noktalarından biri.

Konum Linki

84- Balçova Terapi Ormanı

Balçova orman

İzmir içerisinde bir cennet bahçesi olan Balçova Terapi Ormanı, İzmir'in Karabağlar ilçesi sınırlarında yer alıyor. Onlarca çeşit ağaçta süslü terapi ormanı; 6 kilometre uzunluğundaki yürüyüş parkuru, şelaleleri, küçük dereleri ve piknik alanlarıyla keyifli bir doğa gezisi sunuyor. Balçova Terapi Ormanı seyir teraslarında her mevsim güzel doğa fotoğrafları çekebilir ve ormanı her gün saat 09:00'dan akşam 17:00’a kadar gezebilirsiniz.

Konum Linki

Yazar Notu: Şehrin merkezinde böyle bir yer var mıymış diyeceğiniz mekanlardan biri. Yukarılara çıktıkça güzel manzaralar sizi bekliyor. Enuygun seyahat uzmanları olarak Terapi Ormanı'na giderken yanınıza kahvaltılık almanızı ve bu harika ortamda yapmanızı öneriyoruz. Kahvaltınızın hemen ardından rotanız güzel uzun bir yürüyüş olmalı. Birkaç tane akan çeşmeye rastlasanız da yanınıza 2-3 şişe su almayı unutmayın. Mangal yapabileceğiniz, çadır kurabaileceğiniz alanlar var. Uzun yürüyüşünüzün ardından dinlenebileceğiniz banklar da bulunuyor. Temiz hava ve doğa sizi bekliyor.

85- Tay Park

Tay park

İzmir'in Karşıyaka ilçesinde Aziz Nesin Bulvarı üzerinde yer alan Tay Park, çocuklu ailelerin İzmir'de kesinlikle gitmesi gereken yerler arasında. 02 ile 12 yaş arası çocuklar için ücretsiz binicilik eğitimlerinin verildiği, taylar ve midillilerle çocuklarınızın geziler yapabileceği Tay Park içerisindeki çiçek bahçeleri ve eğlenceli çocuk oyun alanları ile çok ilgi görüyor. Yılda 300.000’den fazla insanın ziyaret ettiği Tay Park’ta sevimli midilli atları ve taylarla birlikte çocuklarınızla unutulmaz bir deneyim yaşayabilirsiniz.

Konum Linki

Yazar Notu: Çocuklarınızla keyifli anlar yaşayacağınız Tay Park'a tramvay ve otobüsle kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz. Ayrıca otopark da bulunan parka dilerseniz özel aracınızla da gelme imkanınız mevcut. Bahçesinin ve lokasyonunun oldukça rağbet görmesi sebebiyle Pazar günleri epey kalabalık olduğunu belirtelim. Çocuklarınızla ve atlarla güzel vakitler geçirdikten sonra lezzetli bir yemek yiyebileceğiniz kafesi de bulunuyor

86- Karşıyaka Evrensel Çocuk Merkezi    

Türkiye'nin ilk ve tek etkileşimli çocuk merkezi olan Karşıyaka Evrensel Çocuk Merkezi, 7200 m2 etkinlik alanlarında her yaş grubu için pek çok eğitim veriyor. İnteraktif eğitim ilkesi ile kurslar ve atölyeler düzenlenen merkezde vahşi yaşam, yardımseverlik, biyoloji, sosyoloji, trafik, hoşgörü, çevre ve saygı gibi birçok konunun yanı sıra fosil bilimi, böcek bilimi, dinazorlar dönemi gibi konular da çocuklar ve gençlere eğlenceli bir şekilde anlatılıyor.   

Konum Linki

Açık olduğu saatler
  • Hafta sonu 09.00-19.00
  • Hafta içi 08.00-18.00

87- Kalemlik

Kalemlik

Menderes ilçesine bağlı Özdere mevkiinde bulunan Kalemlik, arkası çam ormanları önü ise masmavi Ege Denizi ile çevrili bir doğa cenneti. Orman kamplarıyla ünlü olan Kalemlik’in 22 hektar alana yayılan kamp alanlarında kızılçam ve meşe ağaçları arasında çadır kurabilirsin. 

Ege tekne gezileri ve dalış turlarının da önemli duraklarından biri olan Kalemlik Koyu’nun yanı sıra mavi ve yeşilin buluştuğu sakin plajının da tadını çıkarabileceğiniz Kalemlik, geniş sahili ve turkuaz denizi ile kalabalıklardan uzakta Ege'nin tadını çıkarabileceğiniz çok özel bir yer. İzmir'den Kalemlik’e her saat hareket eden minibüsle kolaylıkla ulaşmanız mümkün.

Konum Linki

Yazar Notu: İzmir Adnan Menderes Havalimanı ile arasında 50 km mesafe bulunan Kalemlik yılda pek çok misafiri ağırlıyor. Dilerseniz çadırınızı alarak kamp yapabileceğiniz Kalemlik'te ayrıca bungalov evleri de tercih edebilirsiniz. Alanda bulunan marketten ihtiyaçlarınızı karşılayarak eğlenceli bir doğa tatili yapmaya başlayın. Ayrıca Kelemlik'in meşhur Başkan Restoran'ına da giderek ailecek güzel bir yemek yeme fırsatını da yaşayabilirsiniz.

88- Özdere

Özdere

Menderes ilçesine bağlı ve İzmir merkezine 70 kilometre uzaklıkta yer alan Özdere, 40 kilometre uzunluğundaki büyüleyici sahil şeridiyle ünlü. Belde merkezini ve sahil şeridini saran oteller ve turistik tesislerle yaz aylarında 10.000 olan nüfusu 100.000’e kadar çıkan Özdere; ince kumlu sahiliyle ünlü Kalemlik Plajı, yüzlerce yöresel ürün bulabileceğiniz Özdere Gece Pazarı, Ege Bölgesi’ndeki 12 büyük İyon şehrinden biri olan Kolophon Antik Kenti ile de tanınıyor.

Klaros Antik Kenti’nde Apollon Tapınağı ve Artemis Tapınağı’nı da gezebileceğiniz Özdere’yi hem denizin tadını çıkarmak hem de tarihi hazineleri için ziyaret edebilirsiniz. Çukuraltı Plajı, Maydanoz Koyu, Zindancık Koyu, Kuyubükü ve Göktürk plajları çevresindeki otellerde konaklayabileceğiniz Özdere, Kalemlik Orman Kampı ile de tüm dünyadan kampçıları misafir ediyor.

Konum Linki

89- Kargacık Koyu

Menderes ilçesi sınırlarında yer alan küçük Kargacık Koyu, denizinin güzelliğiyle ünlü kavuştu. Mavinin her tonunu görebileceğiniz koy, çevresini saran zeytin ve çam ağaçlarıyla ile harika bir manzaraya sahip. İnce uzun sahilinde güneş şemsiyeleri ve şezlonglar bulabileceğiniz işletmelerin de hizmet verdiği Kargacık Koyu’nda balık restoranları ve butik oteller bulabilir; yeşil ve mavinin buluştuğu noktada keyifli bir tatil yapabilirsiniz.

Konum Linki

90- Klaros Koyu ve Antik Kenti

Klaros

İzmir'e 70 kilometre, Menderes ilçesinde ise 40 kilometre uzaklıkta yer alan Klaros Antik Kenti, Apollon’a adanmış Anadolu’daki en önemli iki kehanet merkezinden biri. M.Ö. 13 yüzyılda yerleşim başlayan ve onlarca medeniyete ev sahipliği yapan Klaros Antik Kenti içerisindeki çarpıcı Apollon Tapınağı ve tarihi hazineler, tüm dünyadan arkeoloji meraklılarının ilgisini çekiyor. Bölgede yapılan kazlarda paha biçilmez eserler bulundu ve bu eserler İzmir Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.

Antik kenti gezdikten Ege’nin en güzel koylarından biri olan Klaros Koyu’nun el değmemiş doğal güzellikleri ve masmavi denizinin de tadını çıkarabilir, koy kenarındaki antik yapıları inceleyebilir; doğa yürüyüşleri ve kamp yaparak mistik bölgeyi keşfe çıkabilirsiniz.

Konum Linki

Yazar Notu: Bir açık hava kenti olan Klaros Antik Kenti'ne özel aracınızla gitmenizi tavsiye ediyoruz. Girişleri ücretsiz olan Klaros'u 1-2 saatte gezdikten sonra Menderes'in havasını da tatmak için yürüyüş yapmak isteyebilirsiniz. Bu yüzden spor ayakkabı giymeli, İzmir'in sıcağına karşı yanınızda şapka bulundurmalısınız.

91- Gümüldür

Gümüldür

İzmir'in Menderes ilçesine bağlı başka bir turistik belde olan Gümüldür, Adnan Menderes Havalimanı'na 35 kilometre, İzmir merkezine ise sadece 50 kilometre uzaklıkta. Mavi ve yeşilin her tonunu görebileceğiniz sahili ile ünlü Gümüldür, aynı zamanda dünyaca ünlü satsuma mandalinalarının yetiştirildiği tek yer.

Kızıl gün batımı manzaraları eşliğinde tertemiz denizde yüzebileceğiniz mavi bayraklı Gümüldür Plajı’nın yanı sıra 8 hektar yeşil alanı kapsayan Gümüldür Orman Kampı, 80 hektar yeşil alanı kapsayan Deniz Pınarı bölgesi, Klaros Antik Kenti, Kolophon Antik Kenti ve Notion Antik Kenti’nin etkileyici tapınakları da Gümüldür gezinizde mutlaka ziyaret etmeniz gereken güzellikler arasında.

Konum Linki

92- Değirmendere Şelalesi

Değirmendere

Malta Şelalesi olarak da bilinen ve İzmir'in Menderes ilçesi Değirmendere Köyü sınırları içerisinde yer alan Değirmendere Şelalesi, İzmir'in en çok ziyaret edilen tabiat harikalarından biri. İzmir’in Cenneti olarak adlandırılan Değirmendere Şelalesi; 5 metre yükseklikten dökülen bembeyaz suları, çarpıcı kaya göletleri ve şelaleyi çevreleyen yürüyüş yolları ile özellikle yaz aylarında serinlemek için en ideal yer.

Oldukça küçük bir şelale olmasına rağmen el değmemiş doğal güzelliği ve büyüleyici manzarasıyla ünlenen Değirmendere Şelalesi’nin buz gibi sularında serinleyebilir, hiçbir tesisin bulunmadığı bölgede doğa ile baş başa piknik veya kamp yaparak güzel zaman geçirebilirsiniz.

Konum Linki

Yazar Notu: Tamamen doğa ile baş başa kalmak isteyenlerin görmesi gereken yer Değirmendere Şelalesi. Girişlerin ücretsiz olduğu bu yerde herhangi bir tesis bulunmuyor. Bu yüzden tedarikli gelmeniz gerektiğini şimdiden söyleyelim. Yazın şelalenin oluşturduğu havuzda yüzme keyfini yaşayabilirsiniz. Şelalenin hafta sonları daha kalabalık olduğunu, eğer daha rahat gezmek istiyorsanız hafta içi gitmenizi tavsiye ettiğimizi belirtelim.

93- Türkan Saylan Kültür ve Sanat Merkezi

Türkan saylan

Alsancak'ta Kıbrıs Şehitleri Caddesi üzerinde yer alan Türkan Saylan Kültür Merkezi, İzmir’in kültür ve sanat dünyasının kalbinin attığı yerlerden biri olarak ziyaret edilmeye değer. Yıl boyu resim sergileri, film gösterimleri, paneller, workshoplar ve atölyeler düzenlenen kültür merkezi; çocuklar, gençler ve yetişkinler için de düzenli olarak eğitimler veriyor.

7 kata yayılan bölümleriyle İzmir’in aktif sanat merkezlerinden biri konumunda olan Türkan Saylan Kültür ve Sanat Merkezi’nin etkinlik takvimini inceleyebilirsin.

Konum Linki

Açık olduğu saatler
  • Cumartesi ve Pazar günleri kapalı
  • Diğer günler 09.00-19.00

94- İzmir Arena

Bayraklı ilçesinde yer alan ve İzmir'in en büyük etkinlik alanı olan İzmir Arena, 2010 yılında hizmet vermeye başladı. İzmir Körfezi manzaralı 16.000 m2 açık, 2200 m2 kapalı etkinlik alanları ile yıl boyu pek çok önemli kültür ve sanat etkinliği, kurumsal etkinlikler, düğünler ve özel kutlamalar gibi pek çok organizasyonun gerçekleştirildiği İzmir Arena, 2011 yılında Türkiye'nin en iyi eğlence mekanı ödülünü de kazandı. Muhteşem deniz manzaraları eşliğinde konserlerle eğlenmek veya kültür sanat faaliyetleri ile keyifli bir zaman geçirmek için İzmir Arena etkinlik takvimini inceleyebilirsiniz.

Konum Linki

95- Spil Dağı Milli Parkı

Spil dağı

İzmir ile Manisa sınırları içerisinde yer alan ve bölgenin oksijen kaynaklarından biri olan Spil Dağı Milli Parkı, antik dönemlerden beri pek çok efsaneye konu olmuş büyüleyici Spil Dağı'nın eteklerinde 1968 yılında ziyarete açıldı. İzmir'e 38 kilometre uzaklıktaki milli park, ismini Anadolu'nun en eski tanrıçası olan Kybele ve Frigya Kralı Menos’un kızı Sibel’den alıyor.

Spil Dağı'na muhteşem manzaraları eşliğinde kızılçam, karaçam, meşe ve ardıç gibi onlarca çeşit ağaç arasında doğa yürüyüşleri yapabileceğiniz Spil Dağı Milli Parkı’nda 70'ten fazla şifalı bitki çeşidini ve bölgeye özgü yılkı atları, karaca, tilki, akbaba, kartal gibi onlarca çeşit vahşi canlıyı da yakından görme şansı bulabilirsiniz. Rehberli doğa yürüyüşleri keşfe çıkabileceğiniz, 1800 hektar gibi büyük bir alanı kapsayan Spil Dağı Milli Parkı, dünyada çok az yerde görebileceğiniz yılkı atlarının fotoğraflarını çekmek isteyen fotoğrafçıların da ilk uğradığı yer.

Konum Linki

96- Ödemiş Gölcük Yaylası

Gölcük yaylası

İzmir ile Manisa arasındaki sıradağlar üzerinde yer alan ve sunduğu büyüleyici manzarasıyla ünlü Gölcük Yaylası, deniz seviyesinden 900 metre yükseklikte yer alıyor ve yaz aylarında tertemiz havada serinlemek için ziyaret ediliyor. 1450 rakamlı Gölcük Gölü’nü saran yaylada ve gölün çevresindeki iyi düzenlenmiş yürüyüş yollarında spor yapabilir, mesire alanlarında serin havanın tadını çıkarabilirsiniz. İzmir doğa yürüyüşlerinin de önemli adreslerinden olan Gölcük Yaylası, ilkbahar ve sonbahar aylarında etkileyici doğa fotoğrafları çekmek, kış aylarında ise muhteşem kar manzaraları izlemek için en ideal yer.

Konum Linki

Yazar Notu: Ödemiş'in sıcağından bunaldıysanız rotanızı Gölcük Yaylası'na çevirebilirsiniz. Ödemiş ile yayla arası 7 km mesafe bulunuyor. Özel bir araçla gidebileceğiniz bu alanda ailecek piknik yapabilirsiniz. Kamp yapmak için de harika bir atmosferi var. Gölün etrafında yer alan kafeleri de tercih etme imkanınız mevcut. Bizce yaz aylarının birinde buraya uğramalı ve ormanın içine doğru ufak bir yürüyüş yapmalısınız

97- Kurudere Kanyonu

Doğa sporlarını ve gezilerini seviyorsanız, Kemalpaşa ilçesi Nazarköy mevkiinde yer alan etkileyici Kurudere Kanyonu’na mutlaka uğramalısınız. Kızılçam, sakız ve sandal ağaçlarıyla çevrili kanyona giden yol da küçük dereleri ile muhteşem manzaralar sunuyor. Her zorluk derecesine göre düzenlenmiş yürüyüş parkurlarında rehberler eşliğinde hafta sonu doğa yürüyüşlerinin düzenlendiği Kurudere Kanyonu’nun seyir teraslarında ise el değmemiş doğal güzellikleri izleyebilir ve özellikle sonbahar aylarında sapsarı ağaçların fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Konum Linki

98- Nif Dağı

İzmir Körfezi'nin doğusunda yer alan Nif Dağı, deniz seviyesi 1510 metre yüksekliği ile doğa sporları yapmak için ilk tercih edilen yerlerden. Antik çağlarda Olimpos Dağı olarak adlandırılan dağlardan biri olan, zengin bitki ve vahşi yaşam zenginliği ile dikkat çeken Nif Dağı, aynı zamanda Hitit döneminde yapılan kayalara oyulmuş kabartmaları ile ünlü Karabel Geçidi, Helenistik ve Bizans dönemlerinden kalan kale kalıntılarıyla da tarih gezileri için ideal. Her zorluk derecesine göre düzenlenmiş yürüyüş parkurları ve kaya tırmanma alanları bulunan Nif Dağı’nda dağcılık veya kampçılık gibi pek çok aktivite yapabilir; kiraz ve çiçek bahçeleri arasına gezebilirsiniz.

Konum Linki

99- Yedi Uyurlar Mağarası

Yedi Uyurlar Mağarası

Hem Hristiyanlar hem de Müslümanlar için kutsal kabul edilen Yedi Uyurlar Mağarası, Efes Antik Kenti yakınlarında Panayır Dağı eteklerinde ziyaret edilebilir. Kutsal kitaplarda geçen yedi uyuyanlar hikayesinde adı geçen kutsal mağaranın Müslümanlar tarafından Tarsus'ta Hristiyanlar tarafından ise Panayır Dağı’nda olduğa inanılıyor.

M.Ö. 250 yılında Roma İmparatorluğu döneminde baskılardan kaçarak mağaraya sığınan ve 7 yıl boyunca uyuyan gençlerin efsanevi öyküsüne konu olan mağarada yapılan kazılarda tarihi bir kilise ve mezar kalıntıları bulundu. Efsanenin yazıldığı tabletleri de görme şansı bulabileceğiniz Yedi Uyurlar Mağarası, yüzlerce yıldır özenle korumaya devam ediyor.

Konum Linki

Yazar Notu: Yedi Uyurlar Mağarası konumu itibarı ile Efes Antik Kent ile 4-5 dakikalık bir mesafede yer alıyor. Mağaraya girerken dikkatli olmalısınız. Bu yüzden yaz aylarında ziyaret etmenizi ve mağaranın yapısından dolayı spor ayakkabı tercih etmeniz gerektiğini de belirtelim

100- Bozdağ Kayak Merkezi

Bozdağ

Büyüleyici güzelliği ile antik efsanelere konu olmuş Bozdağ, yeryüzü cenneti olarak adlandırılıyor. Hem doğa sporları hem de kış turizmi bakımından oldukça gelişmiş olan Bozdağ, 1998 yılında ziyarete açılan 15.000 kişi kapasiteli Bozdağ Kayak Merkezi ile İzmir'de kış aylarında en çok ziyaret edilen yerler arasında. 

Sonbahar, ilkbahar ve yaz aylarında yaylalar veya dağ gölleri arasında doğa yürüyüşlerine katılabileceğiniz Bozdağ’da dağcılık, kaya tırmanma, trekking, jeep safarileri ve muhteşem kuş bakışı manzaralara şahit olacağınız yamaç paraşütü gibi onlarca etkinliğe de katılabilirsiniz.

Konum Linki

Yazar Notu: Sadece çocukların değil ebeveynlerin de bayılacağı Bozdağ Kayak Merkezi'ne özel aracınızla gitmek yerine turlarla gitmenizin rakım açısından daha güvenilir olduğunu tavsiye ediyoruz. Kayak merkezinin hafta sonu epey kalabalık olduğunu şimdiden belirtelim. Çift olarak gitmek isteyenler de bizce yanlarına kamp sandalyelerini alsınlar. Harika manzaraya karşı güzel anlar biriktireceksiniz

Sana bir sonraki rota önerimiz İzmir’in en güzel ilçesi olan Çeşme. Çeşme’de gezilecek yerleri öğrenmek ve rotanı oluşturmak için Çeşme’de gezilecek yerler yazısına göz atmanı öneriyoruz.


ipekincir
İpek İncir
345 Yazı
Marmara Üniversitesi Reklam bölümünde yüksek lisans yaptı. Eğitimini tamamlamak için bir süre Londra’ya gitti. Otomotiv, sağlık, turizm sektörü gibi birçok farklı alanda içerik üretti. Şimdi ise Enuygun ekibinin bir parçası olarak seyahat yazıları yazıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN