Büyük bir birikim yaparak ve ciddi paralar ödeyerek ev satın almaya karar verdiniz. Ancak ileride sorun yaşamamak için ya da satın alma işlemleri sırasında sıkıntı çekmemek için dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalar var. Pek çok kişi para ödeyip evini satın alamıyor ya da eksik, planda gözükmeyen durumlarla karşılaşıyor. Bu tip sıkıntılara düşmemek için nelere dikkat etmelisiniz.

İçindekiler

Semt seçimi

Öncelikle evi nereden ve hangi semtten alacağınıza karar verin. O bölgenin gelişme potansiyeli, yakında oraya yapılacak metro, hastane, okul gibi etkenleri iyi değerlendirin. Hele ki evi oturmak için değil de yatırım için alıyorsanız, o zaman biraz daha beklemeyi göze alın. Oturmak için alıyorsanız da orada oturup oturamayacağınızı, semtin kolaylıklarını ve zorluklarını, çevredekilere danışın. Hiç çekinmeyin, apartmandan bir kaç kişinin ziline basın. Mahalle muhtarından, bakkalından esnafından da destek alabilirsiniz. Hem semti hem de o binanın durumunu sorabilirsiniz.

Binanın durum kontrolü

Binanın inşaatından sorumlu yetkili firmayı araştırın. Firmanın varsa diğer projelerinin durumunu ve sağlamlığını da göz önünden bulundurun. Binanın yaşını, deprem geçmişi olup olmadığını kontrol edin. Yapımında kullanılan teknik ve malzemeleri inceleyein. Tadilat gerektirip gerektirmediğini hesaba katarak planlamanızı yapın.

Evin planlamasını değerlendirin

Almayı planladığınız evin ihtiyaç ve beklentilerinizi karşılayıp karşılamadığını etraflıca değerlendirin. Işık alıp almadığına, hangi cephelere baktığına ve odaların genişliğinin yanı sıra balkon ya da teras gibi imkanların bulunup bulunmadığına bakın. Otopark, oyun alanı, bahçe vs. gibi bir takım artılar da önemli. Özellikle şehir içi yerlerde otopark ciddi bir etken. Evin ve inşaatın durumu önemli. Aslında içindeki mutfak banyosundan çok, inşaatın yapım malzemesine takılmanız daha iyi. Çünkü evin içinde tadilat yapabilirsiniz ancak binanın bütünü için böyle bir lüksünüzün olmadığını hatırlatalım.Yine evin bulunduğu kat ve sizin ihtiyaçlarınız dahilinde asansör bulunup bulunmadığına dikkat edin.

Tapu kontrolü

Satın alacağınız dairenin tapudaki daire ile aynı olup olmadığını mutlaka araştırın. Tapu Dairesi'ne mutlaka gidin. Bazen müteahhitler topraktan inşaat vaadiyle aynı evi pek çok kişiye satabiliyor. Bu gibi sıkıntılara düşmemek için satın alacağınız evin durumunu tapu ve belediyeden kontrol edin. Mümkünse iskanı çıkmış bir ev alın. Çünkü kat irtifaklı ev alırken, ileride iskan için ödeme yapmanız gerekecektir. Eğer kooperatif gibi bir yerden ev alacaksanız da kooperatif yükümlülüklerinizin, kooperatif fesh oluncaya kadar devam edeceğini hatırlatalım. Kat mülkiyeti var ise o zaman iskanı da alınmış demektir. Evin üzerinde haciz ipotek gibi şerh varsa ya bu sorunları çözün ya da o evi almaktan vazgeçin. Çözülebilecek gibiyse de vakit kaybetmeden karşı tarafı harekete geçirin.

İnşaat halinde ev satın alacaksanız

İnşaat halinde ev satın alacaksanız biraz daha riskli bir işe giriyorsunuz demektir. Bu yüzden daha çok dikkat etmeniz gereken noktalar var. Öncelikle sadece kat irtifak tapusuyla yetinmeyin. Daireyi satan firmayla mutlaka ayrı bir sözleşme yapın. Sözleşmede dairenin ne zaman teslim edileceğini, kullanılacak malzemeyi belirleyin, dairenin tesliminin gecikmesi halinde cezai şartları da belirleyin. Bu sözleşme için biraz para ödeyebilirsiniz ancak emin olun evi sorunsuz almak için değer.

Vergi Borcu

Evin geçmiş yıllara ait vergi borcu olup olmadığını araştırın. Çünkü geçmiş yıllara ait borçlardan yeni daire sahibi de sorumludur. Aidat borçları olup olmadığına bakın. Yine apartmanın ya da oturduğunuz site dairenin aidatını mutlaka öğrenin kulaktan dolma söylemlere bakmayın direkt yönetici ya da yönetimle konuşun. Yeni ev sahibi sıfatıyla da yeni elektrik, su, doğalgaz gibi yerlere başvurunuzu yapın.

Fiyat ve piyasa araştırması

Öncelikle semte karar verdiniz o zaman internet ya da emlak ofislerinden o bölgedeki evlerin ederlerine mutlaka göz atın. Bir ortalama alın ona göre hem pazarlık şansınızı yükseltirsiniz hem de fazla para ödemenin önüne geçmiş olursunuz. Fiyatı düşükse de neden düşük olduğunu sorgulayın. Evi krediyle alacaksanız mutlaka kredi faiz oranlarına bankaların kampanyalarına göz atın. Bu konuda konut kredisi sayfamızdan yardım alabilirsiniz. Orada bütün bankaların faiz oranları her gün güncelleniyor yine isteyenlere de başvuru kolaylığı sunuyoruz.

Kiracısı olan daire

Satın aldığınız dairenin içinde kiracı var mutlaka kira sözleşmesine bakın. Eğer burada oturacaksanız yeni ev sahibi sıfatıyla 1 ay içinde ihtarname çekip 6 ay süre tanıyarak tahliye davası açabilirsiniz. Bu arada artık kiralar sizin hesabınıza ödenecektir. Kiracıyla anlaşıp ortak bir karara da varabilirsiniz. Bu işlemler biraz vakit alabilir güvendiğiniz işin ehli bir emlak ofisiyle çalışacaksanız da onlar bu tip araştırmaları sizin adınıza yapabiliyor.

 


tugbahacibayramoglu
Tuğba Hacıbayramoğlu
1299 Yazı
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik mezunu. Yine Marmara Üniversitesi’nde Radyo Televizyon Sinema bölümünde yüksek lisans yaptı.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN