İstanbul’da mutlaka görülmesi gereken 33 cami

busraguzeller

Dünyanın en güzel şehirlerinden İstanbul aynı zamanda çok önemli dini yapılara sahip olmasıyla da öne çıkmış bir kent. 3000’i aşan camiyi bünyesinde barındıran şehirde Osmanlı mimarisinin farklı dönemlerini yansıtan ve mutlaka görülmesi gereken çok sayıda yapı var. İstanbul’dayken mutlaka görmen gereken ihtişamlı camileri ve bu camiler hakkındaki bilgileri keşfetmeye ne dersin?

Keşfe başlamadan önce sıklıkla değineceğimiz bir kavram olduğu için selatin cami ne demek onu da açıklayayım. Osmanlı İmparatorluğu döneminde sultanların ya da ailelerinin istekleri üzerine yaptırılan camiler selatin cami olarak adlandırılıyor.

İçindekiler

1. Ayasofya Camisi

Ayasofya Camisi

Açılış tarihi: 537

Mimarı: İsidoros ve Anthemios

Hakkında önemli bilgiler:

-İstanbul’un simge yapılarından Ayasofya Camisi, aynı yerde 3 kere inşa edilmiş bir yapı.

-Doğu Roma İmparatorluğu tarafından yaptırılan en büyük kilise olan Ayasofya, tarihte kilise ve müze olarak da kullanılmış. İstanbul’un Fethi ile camiye dönüştürülen yapı Bakanlar Kurulu kararı ile 1935-2020 yılları arasında müze olarak hizmet vermiş. 2020 yılında ise tekrar camiye dönüştürülmüş.

-İstanbul’un Fethi sonrası Fatih Sultan Mehmet’in isteği üzerine camiye çevrildiği için selatin cami olduğu öne sürülmüş olsa da bu fikir kabul görmemiş. 

-İstanbul’un Fethi ile birlikte camiye dönüştürülmesi esnasında tuğladan yapılma bir minare eklenmiş ve duvarları Mimar Sinan tarafından sağlamlaştırılmış.

-Fethin ardından camiye dönüştürülen yapıya Sultan I. Mahmut devrinde bir şadırvan, sıbyan mektebi, aşhane-imaret ve kütüphane eklenerek yapı bir külliyenin parçası haline getirildi.

-İsmi Kutsal Bilgelik anlamına gelen Ayasofya, Osmanlı klasik mermer işçiliğinin de en güzel örneklerinden biri.

-Yapıda 40 büyük pencere, 107 sütun ve 361 adet kapı bulunuyor.

-Caminin içerisi renkli mermerlerle kaplı ve bu mermerler yurt dışından getirilmiş. Kullanılan beyaz mermerler ise Marmara Adası’ndan.

-Görkemli kapıları meşeden yapılmış cami Bizans İmparatorluğu’nun kültürüne dair izler sunmasıyla da önemli.

Nasıl gidilir: Ayasofya Camisi’ne hem tramvay ile hem de Marmaray ile kolayca ulaşabilmek mümkün.

Marmaray ile: Sirkeci durağında inilerek yaklaşık 10 dakika yürüyerek ulaşılabilir.

Tramvay ile: Bağcılar-Kabataş hattında Sultanahmet durağında inilerek 3 dakika yürüyerek ulaşılabilir.

Ayasofya Camii hakkında daha detaylı bir fikir edinmek için Ayasofya Camii yazımızı keşfedebilirsin.

Konum linki

2. Süleymaniye Camisi

Süleymaniye Camisi

Açılış tarihi: 1557

Mimarı: Mimar Sinan

Hakkında önemli bilgiler:

-Süleymaniye Külliyesi’nin bir parçası olan cami, Fatih ilçesinde.

-İstanbul’un 7 tepesinden 3.sünde yer alıyor. Manzarası Boğaziçi ve Haliç.

-Klasik Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan cami, Mimar Sinan’ın kalfalık eseri. İnşa ettiği zamanlarda Mimar Sinan bu yapının kıyamete kadar yıkılmayacağını söylemiş. Bugüne dek çok sayıda yangın ve deprem atlatan camide gerçekten de hiçbir çatlak dahi oluşmaması mimarının sözlerini tasdikler nitelikte. Yapımı uzayan cami, Kanuni Sultan Süleyman’ın kızmasıyla 2 ayda hızla bitirilmiş ve açılışını Mimar Sinan altın bir anahtarla yapmış.

-Kanuni Sultan Süleyman’ın isteği doğrultusunda yapıldığı için selatin camilerden.

-Caminin akustik özellikleri ses mühendisliği alanında öncü. Şöyle ki Mimar Sinan camiyi kurgularken yalnızca sesin duvarlardan yansıyarak kubbelerde toplanmasını ve buradan da camiye yayılmasını hedeflememiş. Yapı, insan sesini belli bir tonda cemaatin bulunduğu 3500 metrekarelik alana da yayan bir özellikte. Mimar Sinan’ın eşsiz kurgusu sayesinde camide ek bir teknolojiye ihtiyaç duyulmadan namaz kılınabilecek bir akustik oluşmuş.       

-Camide toplamda 138 adet pencere var. Bu sayede içerisi çok aydınlık.

- Kanuni Sultan Süleyman, Hürrem Sultan, Sadrazam M. Ali Paşa, Hattat Ali Fuat gibi önemli şahsiyetlerin kabirleri caminin de içerisinde olduğu Süleymaniye Külliyesi’nde bulunuyor.

Nasıl gidilir: Süleymaniye Camisi’ne hem tramvay ile hem de otobüsle varılabilir.

Tramvay ile: Kabataş-Bağcılar hattında Laleli durağında inilerek 14 dakika yürüyerek ulaşılabilir.

Otobüs ile: 48T hatlı otobüse binilerek Süleymaniye Cami durağında inilerek varılabilir.

Konum linki

3. Sultanahmet Camisi

Sultanahmet Camisi

Açılış tarihi: 1617

Mimarı: Sedefkar Mehmed Ağa

Hakkında önemli bilgiler:

-Padişah I. Ahmed’in isteği üzerine yaptırılan yapı, İstanbul’daki selatin camilerden biri.

-Eserin mimarı Sedefkar Mehmed Ağa, Mimar Sinan’ın öğrencilerinden.

-Aslında Sultanahmet Camisi’nin de içinde bulunduğu külliye geçmişte İstanbul’daki en büyük yapılardan biriydi. Külliyenin içerisindeki yapıların tamamı bugüne dek ulaşamadığı için bu bilgi şu an geçersiz.

-Camide yeşil, beyaz ve mavi renklerde İznik çinileri kullanılmış. Hem büyük kubbede hem de yarım kubbelerde de mavi renk sıklıkla tercih edilmiş. Bu nedenle cami Avrupalılar tarafından Blue Mosque olarak biliniyor.

-Yapı, Ayasofya’nın müzeye dönüştürüldüğü dönemde İstanbul’un ana camisi olarak kabul görmüş.

-Sultanahmet Camii 6 minareli tek selatin cami.  Yapıldığı dönemde Sultanahmet Cami dışında 6 minareli tek mabet Kâbe olduğu için yapı başlarda tepki çekmiş. Caminin 6 minareli olması Kabe’ye bir saygısızlık olarak yorumlanmış. Bunun üzerine Kabe’ye 7. minarenin yaptırılmasıyla olumsuz yorumlar engellenmiş.

-Ana kubbe ve yarım kubbelerde toplamda 260 adet pencere var. Bu durum caminin oldukça aydınlık olmasını sağlıyor.

-Cami tam kapasite dolu olduğunda dahi herkesin imamı duyabileceği şekilde tasarlanmış.

-Yapının avizelerinde örümcekleri uzak tuttuğu bilindiği için deve kuşu yumurtaları kullanılmış ve böylelikle avizelerin örümceklenmesi engellenmiş.

Nasıl gidilir: Sultanahmet Camisi’ne hem tramvay ile hem de Marmaray ile kolayca ulaşabilmek mümkün.

Marmaray ile: Sirkeci durağında inilerek yaklaşık 15 dakika yürüyerek ulaşılabilir.

Tramvay ile: Bağcılar-Kabataş hattında Sultanahmet durağında inilerek 3 dakika yürüyerek ulaşılabilir.

Konum linki

4. Fatih Cami ve Külliyesi

Fatih Camisi

Açılış tarihi: Bugünkü hali 1771 yılında açılmış.

Mimarı: Atik Sinan ve Mehmed Tahir Ağa

Hakkında önemli bilgiler:

-İstanbul’un Fethi’nden sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan cami selatin camilerden.

-Caminin de içinde bulunduğu külliyede toplam 16 adet medrese, hastane, konuk evi, aşevi, kütüphane ve hamam da var.

-1766 yılından sonraki depremle zarar gören cami 1771 yılında yeniden yapılırken Gölcük depreminin ardından zemin kayması yaşadığı için restore edilerek 2012 yılında tekrar ibadete açıldı.

-Cami, 30 Ocak 1932 tarihinde ilk Türkçe ezanın okunduğu yapı olma ayrıcalığına da sahip.

-Osmanlı tarihinden çok önemli kişilerin türbesi de Fatih Camisi’nin yanında bulunuyor. Fatih Sultan Mehmet, Gazi Osman Paşa ve Gülbahar Valide Sultan isimleri bu isimlerin en önemlilerinden.

-Külliye, İstanbul’un 7 tepesinden 4.sünde yer alıyor. Tepenin ismi de Fatih Tepesi.

-Caminin yapıldığı yerde eskiden önceleri Havariyyun Kilisesi olarak anılan fethin ardından da Patrikhane kilisesi olarak kullanılan bir yapı vardı. Fatih Sultan Mehmet’in buraya cami yapılmasını istemesiyle birlikte patrikhane taşınmış. Yani Fatih Camisi’nin kilise üzerine yapıldığı iddiaları gerçek değil.

Nasıl gidilir: Fatih Camisi’ne otobüsle ulaşım mümkün.

Fatih İtfaiye ya da İstanbul Büyükşehir Belediyesi duraklarından geçen otobüslerle varabilirsin. Fatih İtfaiye durağından 7 dakika, belediye durağındansa 10 dakika yürümen gerekiyor. Otobüs seçeneklerin arasında 38B, 28, 37E, 39A,86V gibi seçenekler var.

Konum linki

5. Büyük Mecidiye Camisi (Ortaköy Camisi)

Ortaköy camisi

Açılış tarihi: 1856

Mimarı: Garabet Balyan, Nihohos Balyan

Hakkında önemli bilgiler:

-İstanbul’un sembolik yapılarından Büyük Mecidiye Camisi’nin halk arasında kabul gören ismi Ortaköy Camisi.

-Ortaköy İskelesi’nde bulunan caminin manzarası eşsiz. Bu nedenledir ki turistlerin cami önünde fotoğraflarına sık sık denk geliyoruz.

-Neo Barok tarzdaki caminin yapılmasını Sultan Abdülmecid istemiş. Yani Ortaköy Camisi de selatin camilerden biri.

-Ortaköy Camisi’nin yerinde geçmişte Mahmut Ağa tarafından inşa ettirilen başka bir mescit varken o yapı Patrona Halil İsyanı esnasında yıkılmış. Böylelikle Ortaköy Camisi’ne alan açılmış.

-Cami bugüne dek çok kez restore edilmiş. 1894’teki depremde hasar almış caminin minaresi 1909’da tamir ettirilmiş, 1960’larda yapıdaki çatlaklar onarılmış ve kubbe yenilenmiş, 1984’te ise yanan cami tekrar tamir edilmiş. Son olarak Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce camide 3 yıl sürecek bir restorasyona başlanmış ve 2014 yılında yapı bugünkü halini almış.

-Camide yer verilen büyük pencereler içerisinin Boğaz’dan yansıyan ışıklarla aydınlanmasını sağlıyor.

-Kubbesi pembe renkli olan caminin merdivenle çıkılan tek şerefeli iki minaresi var ve mihrabıyla minberi ince bir işçiliğin ürünü.

Nasıl gidilir: Otobüsle ya da vapurla varılabilir.

Otobüs ile: Ortaköy ve Kabataş Erkek Lisesi duraklarından geçen otobüslere binilebilir. Ortaköy durağından yürüme mesafesi 1 dakika iken Kabataş Erkek Lisesi durağından ise 3 dakika. 42T, 25E, 22, 40T ve 22RE binebileceğin hatlar arasında.

Vapur ile: Anadolu Yakası’ndan gidecek olanlar Beşiktaş vapurlarına binerek Beşiktaş İskelesi’ne geçebilir. Sonrasında camiye ulaşmaları için 20 dakika yürümeleri lazım. Yürümek istemeyenlerse Ortaköy yönündeki otobüslere binebilir.

Konum linki

6. Beyazıt Camisi

Beyazıt Camisi

Açılış tarihi: 1506

Mimarı: Kesin bilgi yok. Mimar Hayrettin, Mimar Kemaleddin veya Yakupşah bin Sultanşah tarafından yapılmış olabileceğine dair görüşler var.

Hakkında önemli bilgiler:

-Osmanlı klasik dönem mimari eserlerinin en önemlilerinden biri olan Beyazıt Camisi, II. Bayezid’in isteği üzerine yaptırılmış bir selatin cami.

-1509 yılındaki depremde çok büyük zarar gören caminin restorasyonu Mimar Sinan tarafından yapılmış. Yapılan kemer caminin güçlenmesinde önem arz eden bir unsur.

-Beyazıt Camisi İstanbul’da orijinalliğini koruyan en eski selatin cami olarak kabul ediliyor.

-Cami, semte dağınık bir şekilde yayılmış durumdaki külliyenin en önemli yapısı.

-Haziresinde II. Bayezid’in mezarı bulunuyor.

-Evliya Çelebi’nin aktarımına göre caminin açıldığı gün ilk namaz padişah tarafından kıldırılmış.

-Camide 2012 yılında 8 yıl sürecek bir restorasyona başlandı. 150 kişilik bir ekip tarafından yürütülen ve 49 milyon TL tutan restorasyonun ardından cami, 2020 yılı mayıs ayından beri tam kapasite hizmet veriyor.

Nasıl gidilir: Camiye metro ve tramvay ile ulaşmak mümkün.

Tramvay ile: Bağcılar-Kabataş hattında Beyazıt durağında inilerek 3 dakika yürüyerek ulaşılabilir.

Metro ile: Yenikapı- Hacıosman metrosunda Vezneciler durağında inilerek 9 dakika yürüyüp camiye ulaşılabilir.

Konum linki

7. Eyüp Sultan Camisi

Eyüp Sultan Camisi

Açılış tarihi: İlk yapısı 1459’da, ikinci yapısı da 1800’de açıldı.

Mimarı: Mimar Sinan, Uzun Hüseyin Efendi

Hakkında önemli bilgiler:

-Cami, padişahların kılıç kuşandığı ve Eyüp Sultan’ın türbesinin olduğu şehrin en değerli konumlarından birine inşa edilmiş.

-Aslında 1459’da açılan cami, III. Selim devrine dek çok zarar görmüş. Bu nedenle padişahın isteği üzerine 1798’de restore edilmeye başlanmış ve restorasyon 1800 yılında sona ermiş.

-İstanbul’un ilk külliyesi Eyüp Sultan Camisi’nin olduğu alana inşa edilmiş.

-Eyüp Sultan’a duyulan saygı doğrultusunda Osmanlı Devleti devrinde padişahların kılıç kuşanma törenleri hep buradaki türbede yapılmış.

-Cami dikdörtgen şeklinde ve mihrabı çıkıntılı. 1 ana kubbesi ve 20 tane küçük kubbesi var.

-Bünyesinde bir adet şadırvan da bulunuyor.

-Camiye yakın bir konumda bir adet imaret var ve bu imarette Fatih Sultan Mehmet Dönemi’nde günde iki kere buğdaylı veya pirinçli yemek pişirilirken Ramazan ayında ise etli yemek pişirilirmiş.

Nasıl gidilir: Eyüp Sultan Camisi’ne otobüs, metro ve metrobüsle ulaşım mümkün.

Otobüs ile: Eyüp Sultan Bulvarı, Necip Fazıl Kısakürek ve Hz. Halit Bulvarı duraklarından geçen otobüslerle caminin yakınında inebilir, yaklaşık 10 dakika yürüyerek camiye ulaşabilirsin. Tercih edebileceğin hatlar arasında 86V, 55, 39Y, 48A gibi hatlar var.

Metro ile: Kirazlı-Yenikapı metrosunda Bayrampaşa durağında inebilir, 15 dakikalık bir yürüyüşün ardından camiye ulaşabilirsin.

Metrobüs ile: Metrobüste ise Ayvansaray durağında inip 20 dakika yürümek camiye ulaşmak için yeterli.

Konum linki

8. Arap Camisi

Arap Camisi

Açılış tarihi: 1325, cami olma zamanı 1475.

Mimarı: Bilinmiyor

Hakkında önemli bilgiler:

-Geçmişte San Paolo Kilisesi ismiyle hizmet veren yapı İstanbul’un Fethi’nin ardından camiye çevrilmiş yapılardan biri.

-Gotik tarzda bir yapı olan Arap Camisi’nde İstanbul’un Fethi’nin ardından ilk ezanın okunduğu rivayet ediliyor.

-Bir adet minaresi bulunan yapı, gotik tarzdaki bir cami olmasıyla diğer camilerden ayrılır.

-İçindeki ahşap süslemeler görülmeye değer detaylarından.

-Bazı kaynaklarda bu caminin 716-717 yıllarında inşa edildiği yazıyor olsa da bu bilginin doğruluğu kanıtlanmamış.

Nasıl gidilir: Cami, Karaköy İskele’ye çok yakın bir konumda olduğu için ulaşımı oldukça kolay. Vapur, otobüs ve tramvay ile ulaşım oldukça rahat.

Vapur ile: Anadolu Yakası’ndan gidecekler Karaköy’e giden vapurlara binebilir ve iskeleden yaklaşık 10 dakika yürüyerek camiye ulaşabilir.

Tramvay ile: Bağcılar- Kabataş hattında Karaköy durağında inmek yeterli. Sonrasında 8 dakika yürümen gerekiyor.

Otobüs ile: Perşembe Pazarı durağından geçen otobüsleri tercih edebilirsin. Binebileceğin hatlar arasında 32, 31E, 66, 74 ve EM1 gibi hatlar var. Cami durağa 4 dakika uzaklıkta.

Konum linki

9. Yeni Cami

Yeni Cami

Açılış tarihi: 1665

Mimarı: Mimar Davud Ağa, Mimar Dalgıç Ahmed Ağa ve Mimar Mustafa Ağa

Hakkında önemli bilgiler:

-Valide Sultan Camisi olarak da bilinen yapı Osmanlı ailesi tarafından İstanbul’da yapılan son cami olmasıyla öne çıkıyor.

-Yapımının 68 yıl sürmesi camiyle ilgili en dikkat çekici bilgilerden.

-Deniz kenarına yapılan caminin denizin doldurulmasıyla denizle mesafesi artmış durumda.

-Caminin yapılacağı alanın temelinde çok su çıktığı için inşaatın yapımı aksamış. Çakılan kazıkların üzerine Rodos’tan getirilen taşların yerleştirilmesiyle duvarlar yer seviyesinden yükseltilerek inşaata devam edilebilmiş.

-İstanbul siluetinde önemli bir yere sahip olması planlanan caminin yapımına Mimar Davud Ağa başlamış olsa da onun vebaya yakalanıp ölmesi üzerine görevi Mimar Dalgıç Ahmed Ağa almış. Bitirilmesiyse dönemin mimarbaşı Mimar Mustafa Ağa’ya kalmış.

-Aşırı masrafa neden olan bir yapı olması ve halktan ek vergiler alınmasına neden olan en sonunda da harabe kalan camiye İstanbullular “Zulmiye” adını vermiş. İnşaatın sona ermesiyleyse Zulmiye isminin yerini “Adliye” almış.

Nasıl gidilir: Yeni Cami’ye Marmaray, vapur ve tramvay ile gidilebilir.

Marmaray ile: Sirkeci durağından yürüyerek 8 dakika.

Vapur ile: Eminönü İskelesi’nden yürüyerek 4 dakika.

Tramvay ile: Eminönü durağından 4 dakikada ulaşılabilir.

Konum linki

10. Dolmabahçe Camisi

Dolmabahçe Camisi

Açılış tarihi: 1855

Mimarı: Garabet Balyan ve Nihohos Balyan

Hakkında önemli bilgiler:

-Yapımı Abdülmecit’in annesi Bezmialem Valide Sultan tarafından başlatılmış olsa da o vefat edince oğlu Abdülmecit tarafından tamamlanması sağlanmış bir yapı.

-Asıl ismi Bezmialem Valide Sultan Camisi olan yapı Dolmabahçe Sarayı’na çok yakın olduğu için Dolmabahçe Camisi olarak adlandırılıyor.

-Net bir kurguya ve geometriye sahip olması caminin ampir üslubun önemli bir temsili olmasını sağlamış.

-Cami ve hünkar bölümleri ayrı ayrı yapılıp sonradan birleştirilmiş gibi bir görünüme sahip.

-Mimarları Ortaköy Cami’yi de yapan kişiler olduğu için iki cami tarz olarak oldukça benzer.

-Cami 1947 yılında Bakanlar Kurulu’nun aldığı karar ile Deniz Müzesi’ne çevrildi. 1948’ten 1962 yılına müze olarak hizmet veren cami, 1966 yılında yeniden ibadete açıldı.

-Yapı, bugünkü halini 2007 yılında geçirdiği restorasyondan sonra aldı.

Nasıl gidilir: Otobüs ve vapur ile ulaşmak mümkün.

Otobüs ile: Kabataş durağından geçen herhangi bir otobüs tercih edilebilir. Seçeneklerin arasında 29D, 29C ve 41E var.

Vapur ile: Kabataş İskelesi’nden cami 2 dakikalık yürüme mesafesinde.

Konum linki

11. Rüstem Paşa Camisi

Rüstem Paşa Cami

Açılış tarihi: Tamamlanma tarihinin 1563 olduğu düşünülüyor.

Mimarı: Mimar Sinan

Hakkında önemli bilgiler:

-Kanuni Sultan Süleyman’ın aynı anda hem sadrazamı hem de damadı olan Rüstem Paşa adına yaptırılmış bir yapı.

-Kendisinden önceki mescit çukurda kaldığı için Mimar Sinan alta dükkanlar yerleştirerek bir subasman yaptı.

-Cami başta apartman cami olarak planlanmış. Bu tasarım Kanuni Süleyman’ın içine sinmeyince Mimar Sinan yapının içini dünyada eşi benzeri olmayan çinilerle donatmış. Yapının en çok öne çıkan yönü çinileri.

-Dikdörtgen plana sahip camiye iki yandan merdivenle çıkılabiliyor.

-Şadırvanı sol tarafta olan cami, daha önce Newsweek Dergisi’nde Avrupa’nın en güzel tarihi camisi seçilmiş.

Nasıl gidilir: Camiye Marmaray ve vapur ile gitmek mümkün.

Marmaray ile: Sirkeci durağından yürüyerek 13 dakikada camiye ulaşılabilir.

Vapur ile: Eminönü İskelesi’nden yürüyerek 7 dakikada camiye varmak mümkün.

Konum linki

12. Şemsi Paşa Camisi

Şemsi Paşa Camisi

Açılış tarihi: 1580

Mimarı: Mimar Sinan

Hakkında önemli bilgiler:

-Yapı, Şemsi Ahmed Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmış ve Üsküdar ilçesinde bulunuyor.

-Cami, Kuşkonmaz Camisi ismiyle de biliniyor. Çünkü caminin kubbesindeki kanallar rüzgarı üste üfler özellikte olduğu için kuşlar çıkan sesten ürkerek bu camiye konmuyorlar. Bu durumda caminin kuzey ve güney rüzgarlarının kesiştiği noktaya inşa etmesinin payı büyük.

-Yapı, Mimar Sinan’ın ustalık dönemine denk gelen eserlerden biri. Oldukça küçük bir yapı olmasına rağmen onun sanatının tüm inceliklerini yansıtır özellikte.

-Avlusunda iki kapı var. Biri denize açılırken diğeri park tarafına açılıyor.

Nasıl gidilir: Camiye otobüsle gidilebiliyor.

Şemsipaşa durağından geçen otobüsler tercih edilebilir. Seçeneklerin arasında 16F, 16A ve 16U gibi hatlar var.

Konum linki

13. Mihrimah Sultan Camisi (Üsküdar)

Mihtimah Sultan Cami

Açılış tarihi: 1548

Mimarı: Mimar Sinan

Hakkında önemli bilgiler:

-Mimar Sinan’ın Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah Sultan için yaptığı cami, sultan adına yapılan iki camiden biri.

-Mihrimah isminin anlamı güneş ve ay. Mimar Sinan’ın yaptığı camilerde bu isimden ilham alınmış. Şöyle ki iki camiyi gören bir açıdayken bu camilerden Üsküdar’dakinde güneş doğarken Edirnekapı’dakindeyse ay batıyor. Akşamlarıysa senaryonun tam tersi yaşanıyor.

-Önce Üsküdar’daki cami yapılıyor. Hatta içine hamam, türbe, medrese ve mekteplerin eklenmesiyle burası bir külliyeye dönüşüyor. Mihrimah Sultan Camisi ve Külliyesi İstanbul’a en yakışan yapılardan biri oluyor.

Nasıl gidilir: Camiye Marmaray ile ve otobüslerle ulaşım mümkün.

Marmaray ile: Üsküdar durağında inilerek 4 dakika yürünmesi yeterli.

Otobüs ile: Şemsipaşa durağından cami 7 dakikalık yürüme mesafesinde. Binebileceğin hatlar arasında 16A, 16F ve 16U var.

Konum linki

14. Mihrimah Sultan Camisi (Edirnekapı)

Mihrimah Sultan Camisi

Açılış tarihi: 1565

Mimarı: Mimar Sinan

Hakkında önemli bilgiler:

-Daha önceki maddede de bahsettiğim gibi Edirnekapı’da yapılmış bu cami, Üsküdar’dakinin ikincisi.

-Mimar Sinan’a cami yapması söylendiğinde konum verilmemiş. İstediği yere yapabileceği söylenmiş. O da Mihrimah Sultan’ın isminin hakkını vermek için ay batarken güneşin doğması senaryosunu sağlamak için ikinci camiyi Edirnekapı’ya yapmış.

-Cami, 1999 depreminde hasar gören yapılardan biri. Restorasyonu 11 yıl sürmüş.

Nasıl gidilir: Metro ve otobüs ile ulaşmak mümkün.

Metro ile: M1B metrosunda Ulubatlı durağında inerek 11 dakika yürüyerek varılabilir.

Otobüs ile: Edirnekapı Kaleboyu durağından geçen herhangi bir otobüse binilebilir. Duraktan yürüme mesafesi 4 dakika. Seçeneklerin arasında 41AT, 88A, 48A gibi hatlar var.

Konum linki

15. Nuruosmaniye Camisi

Nuruosmaniye Camisii

Açılış tarihi: 1755

Mimarı: Mustafa Ağa, Simon Kalfa

Hakkında önemli bilgiler:

-İstanbul’da inşa edilmiş ilk barok cami olmasıyla öne çıkar.

-Çemberlitaş semtinde ve Kapalıçarşı’nın girişinde yer alan cami, Batılılaşma döneminde yapıldığı için Osmanlı mimarisinin dönüm noktalarından biri sayılıyor.

-İstanbul’un 7 tepesinden Çemberlitaş Tepesi’nde konumlanan cami, adını padişah III. Osman’dan ve caminin içerisindeki ışıktan alıyor. Nuruosmaniye, Osmanlı’nın Nuru anlamına geliyor.

-Caminin etrafındaki dükkanlardan birkaçı ve medrese, imarethane, kütüphane, türbe, çeşme ve sebil birleşerek bir külliyeyi meydana getiriyor.

Nasıl gidilir: Marmaray, tramvay ve vapur ile camiye ulaşılabilir.

Marmaray ile: Sirkeci durağından 13 dakika yürüyerek varılabilir.

Tramvay ile: Kabataş-Bağcılar hattında Çemberlitaş durağında inilip 8 dakika yürüyerek varılabilir.

Vapur ile: Eminönü İskelesi’nden yürüyerek 17 dakikada ulaşılabilir.

Konum linki

16. Kalenderhane Camisi

Kalenderhane Camisi

Açılış tarihi: Binanın 9. veya 10. yüzyıldan kaldığı düşünülüyor. Camiye çevrilmesi ise 18. yüzyıl.

Mimarı: Bilinmiyor.

Hakkında önemli bilgiler:

-Bozdoğan Kemeri’nin ucunda yer alan cami, kiliseden çevrilmiş bir yapı.

-Vefa semtinde konumlanmış eser yapı olarak klasik Bizans kiliselerini andırır.

-Yangınlardan zarar gören yapı, restore edilerek yeniden hizmete sunulmuş.

-İsmini Kalender Tarikatı’ndan alan caminin olduğu alanda eskiden bir hamamın ve bir hastanenin olduğu düşünülüyor. Fakat günümüzde bunlardan yalnızca kalıntılar var.

Nasıl gidilir: Camiye metro ile ulaşım sağlanıyor.

M2 Metrosu’nda Vezneciler durağından 2 dakikalık uzaklıkta.

Konum linki

17. Kaptan-ı Derya Kılıç Ali Paşa Camisi

Kılıç Ali Paşa Cami

Açılış tarihi: 1580

Mimarı: Mimar Sinan

Hakkında önemli bilgiler:

-İçerdiği detaylar sayesinde Ayasofya’nın daha minik ebatlardaki bir yorumu olduğu söylenebilir.

-Türbe, hamam ve medreseden oluşan bir de külliyesi var.

-Caminin giriş avlusunda bir adet şadırvan da bulunuyor.

-Çinileriyle öne çıkan yapılardan biri. Özellikle mihrabında konumlanmış çinilerin İznik’in parlak döneminin ürünleri olduğu biliniyor.

-İçerisine kiremit rengi başta olmak üzere yeşil ve mavi renkler hakim.

Nasıl gidilir: Tramvay ve vapur ile ulaşmak mümkün.

Tramvay ile: Bağcılar Kabataş hattında Tophane durağında inilerek varılabilir. Yürüme mesafesi yalnızca 1 dakika.

Vapur ile: Karaköy İskelesi’nden yürüyerek 10 dakikalık mesafede.

Konum linki

18. Çamlıca Camisi

Çamlıca Camisi

Açılış tarihi: 2019

Mimarı: Hacı Mehmet Güner

Hakkında önemli bilgiler:

-Cumhuriyet tarihinin en büyük camisi olma unvanına sahip.

-63.000 kişi kapasiteli, 6 minareli ve 57 bin 500 metrekarelik alana sahip bir yapı.

-Kubbenin iç yüzeyine 16 Türk Devleti’ne ithafen Allah’ın 16 ismi yazılmış.

-Caminin ana kubbesinin çapı 34 metre. Bu uzunluk İstanbul’u simgelediği için seçilmiş.

-Caminin 6 minaresinden iki tanesi 90 metre. Diğer 4 tanesi ise 107,1 metre. Bu uzunluk Malazgirt Meydan Muharebesi’ni simgeliyor.

Nasıl gidilir: Camiye otobüsle ulaşım mümkün. Tercih edebileceğin hatlar arasında 320 ve 14F hatları var. Büyük Çamlıca Camisi durağında inmen gerekiyor.

Konum linki

19. Sokullu Mehmed Paşa Külliyesi

Sokullu Mehmet Paşa Camisi Kadorga

Açılış tarihi: 1541

Mimarı: Mimar Sinan

Hakkında önemli bilgiler:

-Üç padişaha sadrazamlık yapan Sokullu Mehmet Paşa adına eşi tarafından yaptırılmış bir eser.

-Külliyenin konumu oldukça farklı. Üç dik sokağın kesişiminde konumlanmış bir yapı. Avlusuna merdivenle çıkılıyor olması camiyi birçok dini yapıdan ayrıştırıyor.

-Camide İznik çinileri ve orijinal kalem işleri dikkat çekici unsurlardan.

-Mihrimah Sultan Camisi gibi 2 tane olması dikkat çeker. Biri Kadırga’dayken diğeri Azapkapı semtinde bulunur.

-Eğimli bir arazide bulunan cami tek kubbeli.

-At Meydanı’ndan Kadırga’ya inen Şehit Mehmet Paşa Yokuşu üzerinde konumlanmış bir yapı.

Nasıl gidilir: Marmaray ve tramvay ile ulaşım mümkün.

Marmaray ile: Sirkeci durağından yürüyerek 19 dakika mesafede.

Tramvay ile: Çemberlitaş durağından yürüyerek 8 dakika mesafede.

Konum linki

20. Sokullu Mehmet Paşa Camisi (Azapkapı)

Sokullu Mehmet Paşa Camisi

Açılış tarihi: 1578

Mimarı: Azapkapı

Hakkında önemli bilgiler:

-Denize yakın konumdaki camiler içinde sağlam konumlulardan bir tanesi olmasıyla öne çıkan yapının giriş kapısı köprü tarafında.

- I. Dünya Savaşı'ndan sonra uzun süre harabe kalan caminin restorasyonuna 1938 yılında başlanmış ve 1941’de kapıları yeniden açılmış.

-Camilerde alışılmışın dışında Sokullu Mehmet Paşa Camisi’nde tek minare solda bulunuyor. Bunun nedeni caminin denize fazla yakın olması. Hatta bu nedenden dolayı caminin avlusu da yok.

Nasıl gidilir: Metro, vapur ve otobüsle ulaşım mümkün.

Metro ile: M2 Metrosu’nun Haliç durağından yürüyerek 6 dakikada varılabilir.

Vapur ile: Karaköy İskelesi’nden yürüyerek 10 dakikalık mesafede.

Otobüs ile: Azapkapı- Haliç Metro durağından yürüyerek 2 dakikada ulaşılabilir.

Konum linki

21. Laleli Camisi

Laleli Camisi

Açılış tarihi: 1763

Mimarı: Mehmed Tahir Ağa

Hakkında önemli bilgiler:

-Osmanlı padişahı III. Mustafa tarafından inşa ettirilmiş selatin cami, bulunduğu semte ismini vermiş bir yapı.

-Eskiden hamamı da olan cami, bugüne dek yangınlarda ve yol yapım çalışmalarında zarar görmüş.

-Osmanlı mimari özelliklerine sahip yapı barok üslupta detaylara da sahip.

Nasıl gidilir: Marmaray ve metro ile camiye ulaşılabilir.

Marmaray ile: Cami, Yenikapı durağından 11 dakikalık yürüme mesafesinde.

Metro ile: M2 Metrosu’nun Vezneciler durağından 5 dakikalık yürüme mesafesinde.

Konum linki

22. Pertevniyal Valide Sultan Camii

Pertevniyal Valide Sultan Camii

Açılış tarihi: 1869-1871

Mimarı: Garabet Balyan

Hakkında önemli bilgiler:

-Pertevniyal Valide Sultan Camii, İstanbul’un Aksaray semtinde bulunan tarihi bir cami.

-Cami, Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde, 1869-1871 yılları arasında, Sultan Abdülmecid'in annesi Pertevniyal Valide Sultan için inşa edilmiş.

-Pertevniyal Valide Sultan Camii, Osmanlı mimarisinin etkileyici bir örneği olarak dikkat çekiyor.

-Dış cephesi Osmanlı süsleme sanatının karakteristik özelliklerini taşıyor.

-İç mekânı zengin süslemelerle dolu olan cami, Osmanlı dönemi mimarisinin estetik özelliklerini de taşıyor.

-Caminin ana giriş kapısı mermerden yapılmış bir revakla çevrili olup, üzerinde çeşitli motifler ve yazılar bulunuyor.

-Caminin minaresi ise yine klasik Osmanlı minare tasarımını yansıtıyor.

-Pertevniyal Valide Sultan Camii günümüzde hala aktif bir ibadet yeri olarak kullanılmaya devam ediyor.

Nasıl gidilir: Pertevniyal Valide Sultan Camii’ne toplu taşıma vasıtalarıyla ulaşmak mümkün. Yakınında bulunan tramvay veya otobüs hatlarını kullanarak caminin bulunduğu Şehremini veya Aksaray duraklarına kolayca ulaşılabilir.  

Tramvay ile: Tramvay ile Sultanahmet istasyonundan inip, Aksaray istikametine yürümen gerekiyor. Yaklaşık 10 dakika yürüdükten sonra Pertevniyal Valide Sultan Camii'ne ulaşabilirsin.

Otobüs ile

32A hatlı otobüs: Bu otobüs Yenikapı'dan Aksaray’a gidiyor. Aksaray'da inip Pertevniyal Valide Sultan Camii'ne yürümen gerekiyor.

92A hatlı otobüs: Eminönü'nden Aksaray güzergahını takip eden bu otobüse binip, Aksaray durağında inerek camiye yürüyebilirsin.

72T hatlı otobüs: Taksim'den Aksaray istikametine giden bu otobüs hattıyla Aksaray'da inip camiye yürüyebilirsin.

Bunlara ek olarak İstanbul araç kiralama seçeneğini de düşünebilirsin. Araç kiralayarak bahsettiğim her camiye kolayca ulaşabilirsin.

Konum linki

Araç Kiralama

23. Molla Zeyrek Camii

Molla Zeyrek Camii

Açılış tarihi: 12. yüzyıl

Mimarı: Nikeforos

Hakkında önemli bilgiler:

-Molla Zeyrek Camii, İstanbul'un Fatih ilçesinde, Zeyrek semtinde yer alan tarihi bir cami.

-Cami, 12. yüzyılda Bizans döneminde inşa edilen bir kilise olan Pantokrator Manastırı'nın dönüştürülmesiyle oluşur.

-Caminin bugünkü adının, Fatih Sultan Mehmed dönemi müderris ve şairlerinden Zeyrek Mehmed Efendi’den geldiği söyleniyor.

-Molla Zeyrek Camii, Orta Bizans dönemi mimarisinin önemli bir örneği olarak kabul edilir.

-İki büyük kubbe ve yan yana duran iki yapıdan oluşan cami, tuğla ve taş kullanılarak inşa edilmiş.

-Caminin iç mekânı, Bizans dönemi freskleri ve mozaikleriyle donatılmış olduğu için tarihi ve kültürel açıdan oldukça değerli. Ancak zamanla hasar görmüş ve bazı freskler kaybolmuş.

-Molla Zeyrek Camii, 2021 yılında restore edilerek yeniden ibadete açıldı. Restorasyon çalışmaları sırasında caminin tarihi ve mimari özelliklerini korundu.

Nasıl gidilir: Toplu taşıma araçlarını kullanarak camiye ulaşılabiliyor. Tramvay veya otobüs hatları ile caminin bulunduğu Zeyrek veya Balat semtine ulaşıp, sonrasında yürüyerek veya taksiyle camiye varılabiliyor.

Tramvay ile: T1 Kabataş-Bağcılar tramvay hattına binip, Sultanahmet istasyonunda tramvaydan inerek yaklaşık 10 dakikalık bir yürüyüş sonrası Molla Zeyrek Camii'ne ulaşılabiliyor.

Otobüs ile

47 hatlı otobüs: Eminönü veya Sirkeci'den kalkan bu otobüs ile Molla Zeyrek Camii'ne ulaşılabiliyor.

99A hatlı otobüs: Beyazıt veya Eminönü istikametinden kalkan bu otobüs hattı, Molla Zeyrek Camii'nin yakınından geçiyor.

Konum linki

24. Şehzade Camii

Şehzade Camii

Açılış tarihi: 1543-1548

Mimarı: Mimar Sinan

Hakkında önemli bilgiler:

-Şehzade Camii, İstanbul'un Fatih ilçesinde, Şehzadebaşı semtinde bulunan tarihi bir cami olarak dikkat çekiyor.

-Cami, Osmanlı İmparatoru Kanuni Sultan Süleyman'ın oğlu ve veliahttı Şehzade Mehmed için 1543-1548 yılları arasında inşa edilmiş.

-Mimar Sinan tarafından yapılan Şehzade Camii, Osmanlı mimarisinin en önemli eserlerinden biri.

-Cami, klasik Osmanlı mimarisinin karakteristik özelliklerini taşır. Dikdörtgen bir plana sahip olup, büyük bir avlu içerisinde yer alır. Ana ibadet alanı, kubbe ve yarı kubbelerle desteklenen bir yapıya sahip.

-Caminin dış cephesi, mavi, yeşil ve beyaz renklerdeki çinilerle süslenmiş. İç mekânda ise çeşitli süslemeler, hat yazıları ve freskler bulunuyor. Caminin minaresi de dikkat çekici bir tasarıma sahip.

-Şehzade Camii, hala aktif bir ibadet yeri olarak kullanılıyor. Aynı zamanda turistler tarafından ziyaret edilen önemli bir turistik ve tarihi mekân.

-Caminin içerisinde Şehzade Mehmed'in türbesi de bulunuyor.

Nasıl gidilir: Yakınlarda bulunan tramvay veya otobüs hatlarıyla Şehzadebaşı semtine veya Vezneciler durağına ulaşılabiliyor. Sonrasında yürümek gerekiyor.

Tramvay ile: T1 Kabataş-Bağcılar tramvay hattına binip, Vezneciler istasyonunda tramvaydan inmek gerekiyor. Vezneciler istasyonundan Şehzade Camii'ne yürüyerek yaklaşık 5 dakika içinde ulaşmak mümkün.

Otobüs ile

36A hatlı otobüs: Topkapı'dan başlayıp Şehzadebaşı'na kadar uzanan otobüs hattı. Şehzade Camii'nin yakınından geçiyor.

87 hatlı otobüs: Topkapı'dan kalkan bu otobüs hattı, Şehzadebaşı'na kadar gidiyor. Şehzade Camii'ne ulaşmak için bu hat kullanılabilir.

91O hatlı otobüs: Taksim'den kalkan bu otobüs, Şehzadebaşı'na kadar gidiyor.

Konum linki

25. Çinili Camii

Çinili Camii

Açılış tarihi: 1640

Mimarı: Koca Kasım Ağa

Hakkında önemli bilgiler:

-Çinili Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinde yer alıyor. Orta Valide Camii ya da Mahpeyker Kösem Valide Sultan Camii olarak da adlandırılıyor.

-I. Ahmet'in eşi olan Mahpeyker Kösem Valide Sultan tarafından yaptırılan caminin inşasına 1638 yılında başlanmış ve iki yıl sonra 1640 yılında ibadete açılmış.

-Klasik Osmanlı mimarisinin önemli örneklerinden biri olan Çinili Camii, 1938 ve 1965 yıllarında onarılarak tekrar sağlamlaştırılmış.

-Çinili Camii, hala aktif bir ibadet yeri olarak kullanılıyor. Ayrıca turistler tarafından da ziyaret edilen cami, tarihi ve mimari zenginliğiyle dikkat çekiyor.

Nasıl gidilir: Çinili Camii, merkezi bir ilçe olan Üsküdar’da bulunduğu için ulaşım seçenekleri oldukça çeşitli. Camiye, otobüs, metro, Marmaray, minibüs ve taksi gibi çeşitli vasıtalarla ulaşılabiliyor. Otobüsle gelmek isteyenler, İETT'nin çeşitli hatlarına binerek camiye ulaşabilirler.

Marmaray ile: Marmaray'la Üsküdar İstasyonu'na gelip buradan camiye yürüyerek ulaşılabilir.

Metro ile: Metro ile ulaşım için, M5 hattını kullanarak Üsküdar İstasyonu'na gelip, ardından yürümek gerekiyor.

Konum linki

26. Piyale Paşa Camii

Piyale Paşa Camii

Açılış tarihi: 16. yüzyıl

Mimarı: Davut Ağa

Hakkında önemli bilgiler:

-Piyale Paşa Camii, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde, Tophane semtinde yer alan tarihi bir cami.

-Cami, 16. yüzyılda Osmanlı paşalarından biri olan Piyale Paşa tarafından yaptırılmış. 

-Piyale Paşa Camii, klasik Osmanlı mimarisinin özelliklerini taşıyor. Kare planlı bir yapıya sahip olup, çevresi revaklarla çevrili. Caminin ana giriş cephesi, etkileyici bir taç kapı ile süslenmiş.

-Cami içerisinde büyük bir kubbe ve yanlarda yarı kubbeler bulunuyor. Mimar Sinan'ın öğrencisi olan Davut Ağa'nın inşa ettiği cami, Osmanlı dönemi mimarisinin en güzel örneklerinden biri.

-Piyale Paşa Camii, hala aktif olarak ibadet edilen bir cami olup, turistler tarafından da yoğun ilgi görüyor. Tarihi ve mimari değeriyle dikkat çeken bu cami, İstanbul'un kültürel mirasının bir parçası.

Nasıl gidilir: Piyale Paşa Camii’ne otobüs, tramvay ve taksi gibi vasıtalarla kolayca ulaşılabiliyor.

Tramvay ile: T1 Kabataş-Bağcılar tramvay hattını kullanarak camiye ulaşmak mümkün. Tophane istasyonunda inerek camiye yürümek gerekiyor.

Otobüs ile: Tophane’de bulunan Piyale Paşa Camii’ne 33, 55T, 66, 70FY, 70FYB, 70K, 73, 80E, 87, 87B, 87T, 92B, 93T, 94B, 97GE, 97GK, 97KT, 97Ö, 97Ü, 97ÜS, 99, 99A, DT1, HT1, HT2, MR40, MR60 gibi hatları kullanarak ulaşmak mümkün.

Konum linki

27. Güzelce Kasımpaşa Camii

Güzelce Kasımpaşa Camii

Açılış tarihi: 17. yüzyıl

Mimarı: Bilinmiyor

Hakkında önemli bilgiler:

-Güzelce Kasımpaşa Camii, İstanbul'un Kasımpaşa semtinde yer alıyor.

-Osmanlı dönemi mimarisinin özelliklerini taşıyan cami, bölgedeki önemli dini merkezlerden biri.

-Güzelce Kasımpaşa Camii'nin yapım tarihi net olarak bilinmemekle birlikte, 17. yüzyılda inşa edildiği tahmin ediliyor.

-Kare planlı bir yapıya sahip olan cami, tek kubbe ile örtülü. Dış cephesi sade bir görünüm sergilerken, iç mekânında Osmanlı süsleme sanatının örneklerini yansıtıyor. Caminin minaresi ise kare bir kaide üzerine oturtulmuş.

-Güzelce Kasımpaşa Camii, hala aktif olarak ibadet edilen bir cami ve yerli halk tarafından sıkça ziyaret ediliyor.

Nasıl gidilir: İstanbul'un tarihi ve kültürel zenginliklerinden biri olan bu camiyi keşfetmek isteyen ziyaretçiler için çeşitli ulaşım seçenekleri bulunuyor. Camiye otobüs ve tramvay gibi toplu taşıma araçlarıyla ulaşmak mümkün.

Tramvay ile: Güzelce Kasımpaşa Camii'ne tramvayla ulaşmak için T1 Kabataş-Bağcılar tramvay hattı kullanılmalı. Ancak, caminin tramvay hattına yakınlığı sınırlı. Dolayısıyla, otobüs kullanmak daha mantıklı olabilir.

Otobüs ile: 47, 47E, 54, 54B, 54C, 55T, 66, 70FY, 70FYB, 73, 74, 75, 79D, 79KT, 80, 80T, 82, 92B, 92C, 92T, 97GE, 97GK, 97KT, 97M, 99, 99A, 99C, DT1, DT2, HT1, HT2 gibi hatlarla camiye ve camiye yakın duraklara ulaşılabilir.

Konum linki

28. Kalenderhane Camii

Kalenderhane Camii

Açılış tarihi: 16. yüzyıl

Mimarı: Bilinmiyor

Hakkında önemli bilgiler:

-Kalenderhane Camii, İstanbul’un Fatih ilçesinde, Topkapı Sarayı'nın yakınında bulunuyor.

-Kalenderhane Camii, Bizans dönemine ait bir kilisenin dönüştürülerek camiye çevrilmesiyle oluşmuş. İlk olarak 11. yüzyılda inşa edilen kilise, 16. yüzyılda camiye dönüştürülmüş.

-Caminin mimari tarzı, Bizans dönemine ait olduğu için tipik Bizans mimarisini yansıtıyor.

-Kare planlı bir yapıya sahip olan cami, kubbe ile örtülü. İç mekânında sütunlar, mozaikler ve freskler gibi Bizans süsleme unsurları yer alıyor.

-Kalenderhane Camii, tarihi ve kültürel öneme sahip bir yapı olduğu için turistler ve ziyaretçiler tarafından sıkça ziyaret ediliyor. Sessiz ve huzurlu bir atmosfer sunuyor.

Nasıl gidilir: Kalenderhane Camii’ne tramvay, metro ve otobüs gibi toplu taşıma araçlarıyla ulaşılabiliyor. Buna ek olarak ulaşım için taksi de tercih edilebilir.

Tramvay ile: Camiye tramvayla ulaşmak için T1 Kabataş-Bağcılar tramvay hattı kullanılmalı. Beyazıt-Kapalıçarşı veya Sultanahmet istasyonlarından camiye yürüyerek ulaşmak mümkün.

Otobüs ile: Kalenderhane Camii'ne otobüsle ulaşmak için en yakın duraktan 79K, 336, 54HT, 79T, 80A, 80T, 91O, 92T, 97A, 97M, 97Ö, 146D, 522, 555, 69KB, 69KÇ, 76D, 76Y, 89T gibi otobüs hatlarından birine binmek gerekiyor. Yakın bir durakta inip, yürüyerek camiye ulaşılabiliyor.

Metro ile: Camiye metroyla ulaşmak için M2 metro hattı kullanılmalı. Vezneciler veya Aksaray istasyonlarından inip, ardından yürümek gerekiyor.

Konum linki

29. Valide-i Cedid Camii

Valide-i Cedit Camii

Açılış tarihi: 18. yüzyıl

Mimarı: Mehmet Tahir Ağa

Hakkında önemli bilgiler:

-Valide-i Cedid Camii, Üsküdar ilçesindeki Kısıklı Mahallesi'nde bulunuyor.

-Cami, 18. yüzyılda Sultan III. Ahmed'in annesi Mihrişah Valide Sultan tarafından Mimar Mehmet Tahir Ağa’ya yaptırılmış.

-Valide-i Cedid Camii, Osmanlı dönemi mimarisinin özelliklerini taşıyor. Kare planlı bir yapıya sahip olan cami, diğer pek çok cami gibi kubbe ile örtülü. Caminin minaresi de oldukça dikkat çekici.

-İç mekânında oldukça güzel süslemeler ve detaylar bulunan cami, aynı zamanda yerli halk ve turistler tarafından ziyaret edilen bir ibadet merkezi.

Nasıl gidilir: Valide-i Cedid Camii’ne ulaşım için tercih edilebilecek en kolay yöntem otobüs veya taksiye binmek olacaktır. 

Otobüs ile: Camiye 10, 10A, 11, 11A, 11D, 11K, 11R, 13A, 13B, 13C, 13E, 14, 14A, 14M, 18Y, 19, 19B, 19D, 19E, 19G, 19I, 19K gibi otobüs hatlarıyla ulaşmak mümkün. Bu otobüslerin bir kısmı Üsküdar Meydanı’ndan ve Kadıköy’den hareket ediyor.

Konum linki

30. Hırka-i Şerif Camii

Hırka-i Şerif Camii

Açılış tarihi: 16. yüzyıl

Mimarı: Bilinmiyor

Hakkında önemli bilgiler:

-Hırka-i Şerif Camii, İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan tarihi bir cami.

-Cami, İslam peygamberi Hz. Muhammed'e ait olduğuna inanılan ‘Hırka-i Şerif’ adı verilen örtünün muhafaza edildiği yer olarak fazlasıyla önemli. Bu örtü, Hz. Muhammed'in yaşadığı dönemde giydiği bir hırkanın parçası olduğuna inanılan kumaştan yapılmış ve İslam dünyası için büyük bir dini değere sahip.

-Hırka-i Şerif Camii'nin tarihi, 16. yüzyıla kadar uzanıyor. İlk olarak Osmanlı padişahı II. Bayezid tarafından yaptırılan cami, daha sonra çeşitli dönemlerde onarımlar ve eklemelerle genişletilmiş.

-Caminin bugünkü yapısı, 19. yüzyılın sonlarında gerçekleştirilen yenileme çalışmalarıyla şekillenmiş.

-Hırka-i Şerif Camii, bugün hala ibadete açık.

Nasıl gidilir: Hırka-i Şerif Camii’nin bulunduğu Fatih ilçesinde, ulaşım seçenekleri oldukça çeşitli. Dolayısıyla İETT’nin çeşitli hatlarına binerek camiye kolayca ulaşılabilir.

Marmaray ile: Marmaray'ı kullanarak Yenikapı İstasyonu'nda inip, buradan Hırka-i Şerif Camii'ne yürüyerek ulaşılabiliyor.

Tramvay ile: Tramvayla T1 hattını kullanarak Fatih-Emniyet durağında inip ve ardından yürüyerek camiye ulaşılıyor.

Metro ile: Metroyla ulaşım için M1 hattını kullanılmalı ve Aksaray durağında inilmeli. İndikten sonra bir süre yürümek gerekiyor.

Konum linki

31. Valide-i Atik Camii

Valide-i Atik Camii

Açılış tarihi: 1583-1584

Mimarı: Bilinmiyor

Hakkında önemli bilgiler:

-Valide-i Atik Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinde bulunan tarihi bir cami.

-Cami, Osmanlı padişahı II. Mehmed'in annesi Valide Sultan Atik İsmet Hatun tarafından 1583-1584 yıllarında yaptırılmış.

-Valide-i Atik Camii, mimari açıdan klasik Osmanlı cami mimarisini yansıtıyor.

-Caminin dış cephesi sade ve gösterişsiz bir tarza sahip. Caminin iç mekânı, geniş bir avluya açılır ve avlunun etrafında revaklar yer alır. Mihrap ve minberi oldukça zarif bir şekilde süslenen caminin iç duvarları çini, hat ve çeşitli süslemelerle bezenmiş.

-Valide-i Atik Cami günümüzde hala ibadethane olarak kullanılmaya devam ediyor.

Nasıl gidilir: Valide-i Atik Camisi, Üsküdar ilçesinde yer aldığı için ulaşım seçenekleri oldukça çeşitli. Otobüsle gelmek isteyenler, İETT'nin çeşitli hatlarına binerek camiye ulaşabilirler.

Marmaray ile: Marmaray'ı kullanarak Üsküdar İstasyonu'na gelip buradan camiye yürüyerek ulaşılabilir.

Metro ile: Metro ile ulaşım için, M5 hattını kullanarak Üsküdar İstasyonu'na gelip, ardından yürüyerek camiye ulaşabilirsin.

Konum linki

32. Beylerbeyi Camii

Beylerbeyi Camii

Açılış tarihi: 1823-1826

Mimarı: Mimar Krikor Balyan

Hakkında önemli bilgiler:

-Beylerbeyi Camii, diğer adıyla Hamid-i Evvel Camii İstanbul'un Üsküdar ilçesinde, Beylerbeyi semtinde bulunan tarihi bir cami.

-Cami, II. Mahmud döneminde 1823-1826 yılları arasında inşa edilmiş. Mimar Krikor Balyan tarafından yapılan cami, Osmanlı döneminin neoklasik tarzda yapılmış önemli eserlerinden biri.

-Beylerbeyi Camii'nin dış cephesi kesme taşlarla inşa edilmiş olup, oldukça zarif bir görünüme sahip.

-Caminin ana giriş kapısı üzerinde yer alan kabartma süslemeler, dönemin estetik anlayışını yansıtır. İç mekân ise geniş bir avluya açılan revaklarla çevrilmiş. Caminin mihrap ve minberi de göz alıcı bir şekilde süslenmiş.

Nasıl gidilir: Beylerbeyi Camii'ne farklı vasıtaları kullanarak ulaşmak mümkün. Ancak öncesinde güncel ulaşım bilgilerini kontrol etmekte fayda var.

Marmaray ile: Marmaray'ı kullanarak Üsküdar İstasyonu'na gelip buradan Beylerbeyi otobüs veya minibüslerine binilebilir.

Metro ile: M5 hattını kullanarak Üsküdar İstasyonu'na gelebilir ve buradan yine Beylerbeyi otobüslerine veya minibüslerine binerek Beylerbeyi Camii’ne ulaşabilirsin.

Otobüs ile: Otobüsle gelmek isteyenler, 15K, 15R, 15, 15F, 15C gibi Beylerbeyi İETT hatlarına binebilir, camiye yakın bir noktada inebilirler. Bu otobüsler genellikle Kadıköy ve Üsküdar Meydanı’ndan hareket ediyor.

Konum linki

33. Taksim Camii

Taksim Camii

Açılış tarihi: 2020

Mimarı: Hakan Kıran

Hakkında önemli bilgiler:

-Taksim Camii, İstanbul'un en merkezi noktası olan Taksim Meydanı'nda yer alıyor.

-Türkiye'nin en büyük camilerinden biri olarak planlanan Taksim Camii’nin inşaatına 2017 yılında başlandı. Yaklaşık 3 yıl sonra, 2020’de inşası tamamlandı.

-Modern bir tasarıma sahip olan cami Mimar Hakan Kıran tarafından, çağdaş ve minimalist bir tarzda inşa edildi.

-Taksim Camii'nin dış cephesi beyaz mermer kaplamalı olup, geniş cam yüzeylere sahip. Caminin ana giriş kapısı ve minaresi modern çizgilerle tasarlanmış. İç mekânı ferah ve aydınlık olan cami, modern bir tarzda dekore edilmiş. Caminin ana kubbesi, cami içerisindeki aydınlatma sistemiyle dikkat çekerken, mihrap ve minberi sade ve zarif bir şekilde süslenmiş.

Nasıl gidilir: Taksim Camii, oldukça merkezi bir noktada, Taksim Meydanı’nda yer alıyor. Dolayısıyla ulaşım kolay ve rahat. Camiye otobüs, tramvay ve dolmuş gibi toplu taşıma vasıtalarıyla rahatlıkla ulaşılabiliyor.

Marmaray ile: Marmaray’la, Yenikapı İstasyonu'na gelip buradan M2 hattına aktarma yapıp, Taksim Meydanı'na geçilebilir. Ayrıca İstanbul'un farklı bölgelerinden vapur, deniz otobüsü veya feribotlarla Kabataş veya Beşiktaş İskelesi'ne gelerek ardından taksiyle veya dolmuşlarla Taksim Meydanı'na ulaşılabilir.

Tramvay ile: Tramvayla gelmek isteyenler, T1 hattını kullanarak Taksim durağında inebilir ve camiye kolayca ulaşabilirler.

Metro ile: Metroyla M2 hattı ile Taksim Meydanı'na ve ardından camiye ulaşılabiliyor.

Konum linki


busraguzeller
Büşra Güzeller
177 Yazı
İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nden mezun oldu. Kariyeri boyunca farklı ajanslarda metin yazarı olarak çalıştı. Darcy adlı köpeğiyle vakit geçirmeyi, yeni yerler keşfetmeyi ve gurme rotaların izini sürmeyi seven yazar Enuygun'un sevilen seyahat içeriklerini üretiyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN