Özellikle İstanbul'dan ev almak isteyenlerin en büyük sıkıntısı hızlı fiyat artışı. Ev almaya karar verenler, arayıp bulana kadar artan ev fiyatlarıyla karşılaşabiliyor. İstanbul bu fiyat artışıyla da dünyanın 150 şehri arasında ilk 3 sıraya yerleşti. Global Şehir Endeksi 2016 verilerine göre İstanbul yıllık %20 fiyat artışıyla dünyada Çin'in Şenzhen ve Şanghay şehirlerinden sonra en hızlı fiyatı artan kent unvanına sahip oldu.

İçindekiler

Fiyatlar düşer mi?

Birkaç senedir ev fiyatlarının düşeceği yönünde genel bir beklenti vardı. Üzülerek söyleyeyim bu beklenti artık gerçekleşmesi güç bir hayale dönüştü. Türkiye genelinde ev fiyatları artıyor ancak İstanbul'da bu artış daha yüksek. Bunun için bir kaç önemli sebebi var. İnşaat maliyetleri artıyor, arsa yok Öncelikle inşaat maliyetlerinde de yıllık %20'leri bulan bazen geçen artışlar oluyor. Bu da ister istemez yeni ev fiyatlarını yükseltiyor. Yeni ev fiyatları yükselince de hemen yanındaki eski evlerin de fiyatı artmış oluyor. Çünkü arsa değeri devreye giriyor. Eski de olsa arsa payından dolayı ücreti düşmüyor. Zaten bir kaç sene içinde o evler de bir bir yıkılıp yerine yenileri yapılmaya başlanıyor. İstanbul artık doğuda Kocaeli ile birleşti. Batıda ise Silivri'ye kadar uzadı. Yani arsa bulmak artık neredeyse imkansız.

 

Finans ve ticaret merkezi

İkinci sebep ise İstanbul'un Türkiye'nin finans, ekonomi ve ticaret merkezi olması. İstanbul'da iş bulmak diğer şehirlere göre daha kolay. Nitelikli çalışanın da eve temizliğe giden bir kadının da kısacası okumuş ya da okumamış herkesin iş bulabileceği bir şehir. Pek çok uluslararası kuruluş da İstanbul'u yönetim merkezi olarak seçiyor. Böyle önemli bir ekonomik gücü elinde bulunduran şehirde ister istemez barınma ihtiyacı da artıyor. Ve bu da kira fiyatlarını da ev fiyatlarını da arttırıyor. Yani arz talep dengesinde bir azalma olmuyor.

Yabancı ilgisi var

Yabancıların İstanbul'a ilgisi de giderek artıyor. Özellikle Arap yatırımcılar için İstanbul'da ev almak artık olmazsa olmazlar arasına girdi. Sadece yabancı yatırımcı değil, Kayseri'nin, Konya'nın, Gaziantep'in, Adana'nın zenginleri de İstanbul'da ev alıyor. Üniversite okumaya gelen gençlerin büyük bölümü yeniden memleketlerine dönmüyor, İstanbul'da kalmayı tercih ediyor. Türkiye'nin hemen bütün şehirlerinde yaşayan gençlerin İstanbul'a gelme gibi bir özlemleri bulunuyor. Tüm bu sebepleri birleştirince İstanbul dinamik bir şehir yapısını sürdürüyor. Bu da ister istemez İstanbul'daki konut fiyatlarındaki artışa sebep oluyor.


tugbahacibayramoglu
Tuğba Hacıbayramoğlu
1299 Yazı
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik mezunu. Yine Marmara Üniversitesi’nde Radyo Televizyon Sinema bölümünde yüksek lisans yaptı.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN