Hamilelikte ve çocuklarla uçak yolculuğu

mervekilic

Hamile ya da çocuklu anneler için uçak yolculuklarında uyulması gereken bazı kurallar var. Kuralları bilirseniz ve rahat yolculuk yapmak için verdiğimiz tüyoları uygularsanız, uçak yolculuğunuz daha sorunsuz ve keyifli geçecektir. İşte hamile ya da çocuklu annelerin bilmesi gerekenler.

İçindekiler

Hamilelere doktor raporu

Öncelikle hamile kadınların 36. haftaya kadar uçak yolculuğu yapılmasına izin veriliyor. Ancak bu yolculuk öncesi belli bir haftadan sonra mutlaka doktor raporu almanız şart. Havayollarına göre uygulama değişiklik gösterebilir, örneğin THY için 28 haftayı bitirmiş hamile yolcuların kendi doktorundan aldığı “Uçakla seyahatinde sakınca yoktur” yazılı bir raporunuz olması gerekiyor. Üstelik bu raporun tarihi de 7 günden eski olamaz. 28 haftadan önceki hamilelerin seyahatinde ise yolcu beyanına bakılır. Ancak hamileliğinizde belirgin bir göbeğiniz varsa daha önceki haftalar da olsa yine de doktor raporu alın. Havalimanında sıkıntı yaşayabilirsiniz. Kanama, şeker hastalığı, yüksek tansiyon gibi erken doğumu tetiklemeyecek durumlarda doktorunuz size bu raporu verebilir.

hamile

2 yaşından küçük bebeklere indirimli bilet

2-7 gün arası yeni doğmuş bebeklerin de seyahat etmesi için doktor raporu gerekir. Bebekler ve çocuklar, evebeynleri ya da onlara refakat edecek yakınlarıyla uçabilir. Unutmayın her bir bebek için bir refakatçi gerekir. Örneğin ikiz bebekleriniz varsa yanınızda bir yetişkinin daha olması gerekir. Havayolları 2 yaşına kadar bebeklerden düşük ücret alır. Havayolu ve uçuşlara göre değişiklik gösterse de genelde 20 TL gibi ücret alınır. 2 yaşından küçük bebekler uçak yolculuğu sırasında annesinin kucağında uçar.

Uçuşta nelere dikkat etmelisiniz

Uçuş öncesi hostes anneye çocuğunu bağlayabilmesi için ayrı bir kemer verir. Önce anne kemerini takar, ardından da çocuğunu ayrı bir kemerle kendisine bağlar. Dilerseniz uçağa binene kadar da bebek arabasını kullanabilirsiniz. Check-in yaparken bebek arabasını uçağa almak istediğinizi söylüyorsunuz körükten binecekseniz uçak kapısına kadar bebek arabasını kullanmanıza izin veriliyor sonra katlayıp görevliler alıyor. İnince de bavulunuzu alırken bebek arabasını size teslim ediyorlar. Böylece uçağı bekleyene kadar sürede bebeğinizi taşımanız kolaylaşır.

bebek uçakta

İniş kalkışlarda sakız, şeker ya da süt benzeri şeyler

Bebeğiniz daha konforlu uçması için özellikle iniş kalkışlarda süt ya da benzeri şeyler içmesini sağlayın. Sakız çiğnemek gibi emme işlemi de bebeğin kulaklarını rahatlatacaktır. Anne sütü içiyorsa emzirme önlükleriyle bu işlemi yapabilirsiniz. Ya da mama ve benzeri içecekleri biberonuna hazırlayın. Biberonu Tam uçak kalkarken ve inerken verin. Bebekler genelde kulakları rahatsız olduğu için uçaklarda ağlar. Daha büyük çocuklar için de sakız, şeker gibi yiyecekleri önerebiliriz. Ayrıca oyalanacakları oyuncak vs. gibi şeyleri yanınızda bulundurun. Cep telefonu ya da iPadinizi uçak moduna alarak çocuğunuzun kullanmasını sağlayabilirsiniz.

uçak bebek


mervekilic
Merve Kılıç
34 Yazı
Turizm sektöründeki 10 yıllık kariyeri boyunca seyahat destek hizmetlerinin her alanında kazandığı uzmanlıkla, 2012 yılından beri Enuygun Kurumsal Seyahat Uzmanı olarak çalışıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN