Kış turizminin en popüler noktalarından biri olan Zigana Turizm Merkezi, şehir merkezine yaklaşık olarak 40 km uzaklıkta. Bölge resmi olarak Gümüşhane sınırları içerisinde yer almasına rağmen Trabzon’a da oldukça yakın. Bakımlı yolu nedeniyle ulaşımı oldukça kolay olan Zigana Turizm Merkezi’nde kar kalınlığı ortalama 100-150 cm aralığında.
Yabancı ziyaretçilerin de yoğun ilgi gösterdiği Zigana Turizm Merkezi, toplamda 661 metrelik bir uzunluğa sahip. Tesisin toplam kapasitesi ise 845 kişi olarak açıklanıyor. Zigana Turizm Merkezi’nde toplamda 2 ayrı pist söz konusu. Bu pistlerin genişliği 100 metre ve 200 metre şeklinde. Limni Gölü’ne 9 km uzaklıkta olan tesis, Doğu Karadeniz’in ilk ve tek kayak merkezi durumunda.
Gümüşhane’nin en önemli yaylalarından biri olan Taşköprü Yaylası, ismini Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan Taşköprüden alıyor. Deniz seviyesinden 2140 metre yüksekte olan bu popüler yayla, renkli çiçekleri ve çayırları sayesinde keyifli bir manzara sunuyor. Zengin bir floraya sahip olan Taşköprü Yaylası, tam anlamıyla bir renk cümbüşüne sahip.
Bu arada yayla, hem piknik hem de kamp için oldukça ideal. Ziyaretçiler yaz dönemlerinde burada çim kayağı yapabiliyor. Ayrıca foto safari ve botanik turizmi gibi konularda da öne çıkan Taşköprü Yaylası’nda ladin, titrek kavak, sarıçam, kiraz, mahlep, kuşburnu ve yabani elma gibi türlerden söz etmek mümkündür. Her sene temmuz ayında burada “Taşköprü Yaylası Kültür Şenlikleri” organize ediliyor.
Anadolu coğrafyasındaki pek çok şehir gibi Gümüşhane’de de yörenin mimari özelliklerini yansıtan geleneksel konaklarla karşılaşmak mümkün. Gümüşhane konakları, şehrin hem mimari yapısına hem de geleneklerine ayna tutuyor.
Günümüzde en çok ziyaret edilen tarihi konaklar Hacım İmam Konağı, Balyemez Konağı, Abdi Bey Konağı ve Abdül Aziz Evi. Gümüşhane konaklarının en tipik özellikleri, bahçe alanının geniş olması, kapı ve tavanlarda geleneksel süslemelere yer verilmesi ve mahalli taşı/ahşap gibi malzemelerin kullanılması diyebiliriz. Bugün bu konakların bazıları restoran ya da konaklama olarak değerlendiriliyor. Bu evlerin önemli bir kısmı 1800’lü yıllardan bugüne miras kalmış durumda.
Gümüşhane’nin nadir tarihi camilerinden biri olarak dikkat çeken Kemaliye Camii, şehir merkezinde bulunuyor. Tam olarak Karaer Mahallesi’ndeki Hasan Bey Caddesi’nde yer alan dini mekan, 1922 senesinde inşa edilmiş.
Hem döşemeleri hem de tavan kısımları ahşap kagir şeklinde olan caminin minaresi 1927 senesinde eklenmiş. 1970’li senelerde çıkan büyük yangında önemli oranda zarar gören cami, uzun bir restorasyon sürecinden sonra aslına uygun şekilde yeniden inşa edilmiş. Bir tür vakıf camisi olan Kemaliye Camii, tarihsel yolculuğuna rağmen son derece bakımlı ve temiz durumda.