GPS yani Küresel Yer Belirleme Sistemi, Dünya üzerindeki kesin konumu belirleme imkanı sunan bir uydu sistemidir. Özellikle teknolojinin gelişmesi ile birlikte hayatımızda daha çok yer edinen GPS sistemi hakkında merak ettiğin tüm detayları senin için bir araya getirdik.

İçindekiler

GPS nedir?

gps 1

GPS, uydularla arasındaki mesafeyi ölçerek dünya üzerindeki kesin konumu belirlemeyi mümkün kılan bir uydu sistemidir. Bunu tüm dünyanın çevresini saran uydu ağını kullanıp, uydular arasındaki mesafelerden yola çıkarak yapar. Dünya çevresinde dolaşan GPS uydusu 24 adettir ve bahsi geçen bu uyduların 18’i çalışır durumdadır. Açılımı Global Positioning System olan GPS, günümüzde akıllı telefon, saat hatta araçlara kadar pek çok cihazda bulunur. Bu sayede ise bir noktadan başka bir noktaya ulaşmak artık çok daha kolay hale gelmiştir.

Önceleri tamamen askeri amaçlar için kurulmuş olan bu sistem, Amerika Birleşik Devletleri tarafından geliştirilmiştir. Haritadaki anlık konumu gösteren GPS cep telefonları, akıllı saatler ve navigasyon cihazlarında kullanılır. Özellikle GPS’i cep telefonunuzda kullanabilmek için harita bilgisini yüklemeniz gerekmektedir.

GPS nasıl çalışır?

gps 2

GPS, konum, yükseklik ve hız hesaplamak için kullanılan trilaterasyon tekniği ismi verilen bir teknikle çalışır. Bu teknik konum bilgilerine ulaşabilmek için uydulardan gelen sinyalleri toplar.

Dünya üzerinde çalıştırılan herhangi bir GPS cihazının bulunması için dünyanın yörüngesinde bulunan GPS uydularının sinyaller göndermesi gerekmektedir. GPS alıcısı uydulardan gelen sinyaller sonrası çalıştırılır ve bu bilgiler ile dünya üzerindeki konum hesaplanabilmektedir. GPS cihazının konumu hesaplayabilmesi için en az 4 GPS uydusu sinyaline ihtiyacı vardır.

GPS hangi alanlarda kullanılır?

gps 3

Askeri amaçlarda kullanılmak üzere kurulmuş olan GPS sistemi, günümüzde pek çok alanda karşımıza çıkıyor. Navigasyon yani adres tarifi, arama – kurtarma, harita yapımı, askeri kuruluşlar, konum tespiti gibi alanlarda kullanılabiliyor. Bizler günlük yaşantımızda GPS’i daha çok adres tarifi yani harita üzerinde yer alan belirli bir konuma ulaşmak amacıyla kullanıyoruz.

GPS sayesinde navigasyon (seyir) hizmeti alarak, yolculuklarınızda yön bulmayı çok kolaylaştırmanız mümkündür. Navigasyon cihazları GPS uydu sistemine bağlanarak yerinizi tespit eder ve dolayısıyla seyahatiniz boyunca size en uygun yolu belirler ve görüntüler. Yeni nesil pek çok cep telefonu modelinde GPS navigasyon sistemi bulunmaktadır. Cep telefonlarındaki bu sistemi kullanmak operatöre bağlı bir konu değildir ve operatörün kapsama alanında değilken bile GPS navigasyon erişilebilir durumda olabilir. Cep telefonu üzerinden GPS kullanımı ücretsiz servislerin yanı sıra ücretli servisleri de kapsayabilir. Bu durum, lokasyona bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bazen operatör firmalar yine bu sistem üzerinden SMS olarak bilgilendirici hizmetler de verebilmektedir.


bengisarihan
Bengi Sarihan
52 Yazı
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü’nden mezun oldu. Mezun olduktan sonra 3 yıl bir E-ticaret sitesinde Pazarlama ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. Yeni yerler keşfetmeye ve yazı yazmaya büyük bir tutkuyla bağlı olması nedeniyle kariyerine 5 yıl boyunca bir seyahat sitesinde İçerik Uzmanı pozisyonunda devam etti. Bu deneyiminin ardından daha büyük maceralara atılmak için Enuygun ekibine katıldı. Bengi kitaplara, yemek yapmaya, seyahat etmeye, pilatese ve sinemaya bayılıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Popüler Seyahat Yazıları
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN