• Anasayfa
  • Bilgi
  • Fiyat artışlarına göre bütçeyi nasıl düzenleyeceğiz?

Fiyat artışlarına göre bütçeyi nasıl düzenleyeceğiz?

dincerkeskinpala

Enflasyonun artması demek hayatın pahalalışması demek. Harcamalarımızda artış olup, gelirimizde aynı oranda bir artış meydana gelmiyorsa bütçe dengesini sağlamak da zorlaşır. Bu nedenle enflasyon oranlardaki artışları takip ederek, bütçenizde revizyona gitmenizde ve temel ihtiyaç malzemeleri dışında, zevki diye nitelendirdiğim giyim-aksesuar tarzı alışveriş listenizde daralmaya gitmenizde fayda olduğundan bahsetmiştim.

Bugün İstanbul Ticaret Odası tarafından İstanbul için hazırlanan fiyat artışları verilerini inceledim. İTO’nun verilerine göre şubat ayında perakende fiyatlar yüzde 0,84 oranında artış gösterdi. 2012 yılı şubat ayının bir önceki yılın aynı ayı ile karşılaştırmasında ise perakende fiyatlarda artış yüzde 10,15 olarak gerçekleşti.

İçindekiler

Son yılların en yüksek enflasyon artışına ulaşıldı

Ocak ayında TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamlarındaki yükseliş ve yıllık enflasyonun yeninde çift haneye çıktığını izlemiştik. Bugün İTO’nun İstanbul için yaptığı bu araştırma sonucuna göre perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan ve 2012 Ocak ayında yüzde 0,22 oranında azalış gösteren endeks, 2012 Şubat ayında yüzde 0,84 oranında arttı. Söz konusu oran, şubat ayları itibariyle son altı yılın en yüksek enflasyon oranı oldu.

Ocak ayı enflasyonun incelediğimizde; TÜFE'de en yüksek artışın 18.53 ile gıda ve alkollü içeceklerde tarafında yaşandıüını, tüketici fiyatlarında ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artışın ise yüzde 2.06 ile ulaştırma grubunda meydana geldiğini görmüştük. İTO analizine göre ise Şubat ayında İstanbul araştırmasında, Şubat ayında Eğlence, Ulaştırma ve Ev Eşyası

Harcamaları gruplarında yer alan bazı ürünlerdeki maliyet kaynaklı fiyat artışlarının yanı sıra akaryakıt ürünlerine yapılan fiyat ayarlamaları, Gıda Harcamaları grubunda mevsimsel özelliklere bağlı yaşanan arz eksikliği ve maliyet kaynaklı fiyat artışları genel enflasyon üzerinde etkili olduğu sonucuna ulaşıldı.

Kültür Eğitim ve Eğlencede yüzde 4,95, Ulaştırma ve Haberleşmede yüzde 3,56, Gıda Harcamalarında yüzde 0,78, Ev Eşyasında yüzde 0,72, Konutta yüzde 0,43, Sağlık ve Kişisel Bakımda yüzde 0,38, Diğer Harcamalarda yüzde 0,02 oranında artış, Giyimde ise yüzde 1,86 oranında azalış kaydedildi.

2011 yılı Şubat ayında yüzde 5,06 olan yıllık perakende fiyat artış oranı, 2012 yılının aynı ayında bir önceki yıla göre yüzde 10,15 oldu. Yıllık ortalama artış oranı ise 2011 Kasım ayından itibaren girdiği artış eğilimini devam ettirerek 2012 Şubat ayında yüzde 7,01 olarak gerçekleşti.

Enflasyona dikkat, bütçede ayarlama zorunlu hale geliyor

Yukarıdaki grafikte görüldüğü üzere 2011 yılının Eylül ayından bu yana enflasyon oranlarında artışın önü kesilmiyor. Ocak ayı ile karşılaştırıldığında 2012 yılının Şubat ayındaki yüzde 1’in üzerindeki değişimi, döviz kurundaki ve emtia fiyatlarındaki yükselişe paralel gelen zamların etkileri olarak değerlendirebiliriz. Çünkü ulaşım kalemi incelendiğinde yaşanan yükseliş bizim bu sonucu çıkarmamıza olanak sağlıyor. Mevsim koşullarının etkisi ile gıda fiyatlarında yaşanan yükselişin enflasyona etki ettiğini düşünebiliriz. Ancak enflasyon rakamlarında 2011 Eylül ayından itibaren yaşanan yükselişi ihmal etmemek lazım.

Yukarıdaki tabloda harcama kalemlerine göre fiyat artış değişimlerini görüyoruz. Eğitim – eğlence, ulaşım kalemlerindeki fiyat artışlarının nasıl yüksek seyrettiğini gözlemliyoruz. Buna göre siz bütçenizde bu iki kalemin ağırlığını azaltmaya çalışabilirsiniz. Çünkü bu kalemlerin bütçenizdeki ağırlığı ne kadar yüksek olursa, fiyat artışlarından o derece fazla etkilenirsiniz.


Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN