Finansal başarı için yaşa göre 5 ipucu

betulsungurlu

Yeni yıl beraberinde umudu ve yepyeni başlangıçları çağrıştırırken, Ocak ayı çoğumuz için yeni kararlar alma zamanıdır. “Kilo vermek” gibi hedefler yerine bu yıl geleceğiniz için çok daha önemli konulara odaklanmaya ne dersiniz? Örneğin “her ay 500 TL tasarruf etmek” ya da belki “ yeni bir dil öğrenmek”…

Biz “parlak bir finansal gelecek” hayal edenler için yapılması gereken önemli konuları Ocak ayı bitmeden sizler için sıraladık. Yazımızı okuyan herkese hitap edebilmek için de her yaş grubu için ayrı ayrı tavsiyelerde bulunduk:

İçindekiler

20’li yaşlarda…

Acil durum fonu oluşturun

20’li yaşlarda tasarruf etme fikri kulağa çok hoş gelmeyebilir. Fakat işini kaybedip beş parasız kalmak da bir o kadar can sıkıcı olabilir. En az 6 ay geçinebilecek miktarda acil durumu fonu oluşturmanızı ve kolay erişebileceğiniz vadeli mevduat benzeri sabit getirili bir yatırım aracında değerlendirmenizi tavsiye ederiz.

Birikmiş kredi kart borçlarınızı ödeyin.

Kredi kart borçlarını ödemenin karta borçlanmak kadar kolay olmadığını biliyoruz. Ancak 30’lu yaşlara girerken birikmiş kart borcunuz olmamasına dikkat edin. Bu durum ileride konut kredisi gibi daha önemli kredilere ihtiyacınız olduğunda kötü kredi sicili olarak size dönebilir. Katlanarak artacak kredi kartı borcunun dayanılmaz ağırlığı da cabası! Siz en iyisi 30 yaşına girmeden kredi kart kullanma alışkanlığınıza çeki düzen verin.

Sevdiğiniz işe girin.

Medeni durumunuz hakkında fikrimiz olmasa da 20’li yaşlar hayallerin peşinden gitmek ve risk almak için hala oldukça elverişli yıllar. Özellikle de henüz tonlarca finansal zorunluluk içine girmemişken… Eğer acil durum fonunuz da hazırsa gerçekten seveceğiniz işi bulmak için deneysel bir sürece girmekten kaçınmayın ve 30 yaşına kadar hayallerinizin işini bulmaya çalışın.

Bireysel emeklilik hesabı açın.

Emekliliği düşünmek için henüz erken gibi görünse de sisteme erken giren karlı çıkar. Eğer şimdiden bir bireysel emeklilik hesabı açarsanız 56 yaşında daha çok birikimle girmiş olursunuz. Yüzde 25 devlet katkısı ile 2013, zaten bireysel emeklilikte bugünden avantajlı bir yatırım aracı!

Hayallerinizin seyahatini planlayın.

Kredi kartı ya da ailenizden alacağınız desteklerle seyahat etmek yerine hayallerinizin seyahat planı için tasarruf etmeye de şimdiden başlayabilirsiniz. Bunun için bir süre beklemeniz gerekse bile hayallerinizi kendi birikimleriniz ile gerçekleştirdiğinizde daha çok keyif alacağınıza eminiz.

 

30’lu yaşlarda…

Yatırım kararlarınızda kendinize güvenin

Uzmanına danışmak elbette önemli ama başkasının dediğini sorgulamadan yapmak yerine öğrenerek, karşılaştırarak kendi yatırım kararlarınızı kendiniz alın. Finansal planlamanızın sorumluğunu her daim kendiniz alın ve öğrenmeye açık olun.

Kirada oturuyorsanız ev alma hazırlıklarına başlayın.

20’li yaşlarda birikim yapabildiyseniz belki de konut kredisi için gereken yüzde 25 peşinatı şimdiden hazırlamışsınızdır. Eğer hiç paranız yoksa biriktirmeye vakit geçirmeden başlayın. Kira ödemek yerine konut kredisine faiz ödeyerek kendi evinizde oturabilirsiniz.

Hayat ve sağlık sigortası yaptırın

Sağlıklı olduğumuz gençlik yılları sigorta başlangıcı için en iyi zamanlardır. Özellikle de hayatınıza eş ve çocuklar girdiği zaman hayat sigortası ile onları daha düşük primlerle güvence altına alabilirsiniz. Sağlık sigortası ile ise ömür boyu yenileme garantisini elde edebilmek için gereken birkaç seneyi sağlıklı iken tamamlayabilir, ileride oluşabilecek rahatsızlıklarda ilave prim ödemekten kurtulabilirsiniz.

Öğrenim kredinizi ödeyin

Eğer 20’li yaşlarınız sona ermeden ödemediyseniz ilk fırsatta geçmişten kalan bu borcunuzu da ödemeyi unutmayın.

Bireysel emeklilik ödemelerinizi artırın.

Bireysel emeklilik sistemine 20’li yaşlarda dâhil olmadıysanız geç kalmış sayılmazsınız. Hemen bir bireysel emeklilik hesabı açtırın. Hali hazırda emeklilik hesabınız varsa aylık prim tutarlarınızı ödeyebileceğiniz en yüksek tutara çıkarın. Hayatınızın en elverişli döneminde gelecek için ne kadar çok birikim yaparsanız ileride o kadar rahat edersiniz. Üstelik sadece siz değil tüm aileniz!

40’lı yaşlarda...

Çocuklarınızın eğitim giderlerini planlayın.

Eğer çocuklarınız varsa onların eğitim masrafları için birikim yapmaya başlayabilirsiniz. Emeklilik planınıza benzer şekilde gelirinizin bir kısmı ile de eğitim fonu oluşturun.

Geniş kapsamlı check-up yaptırın

Sağlınızı ön plana almayı ve gerekli tüm kontrolleri yaptırmayı ihmal etmeyin. Sadece fiziksel sağlığınızı değil ruhsal sağlığınızı da düşünerek sizi stresten arındırabilecek ve hoşunuza gidecek aktiviteler planlayın.

Kariyer danışmanlığı yapın

Kariyerinizi oluşturduğunuz bu yıllarda sizden daha genç insanlara yol göstermeye başlayabilirsiniz. Ofisinizde yeni işe başlayan biri ya da stajyer bir öğrenci danışmanlığınıza ihtiyacı olan adayınız olabilir. Tecrübe aktarımı ve rehberlik ile en azından bir kişinin daha yetişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yatırım planlarınızı kontrol edin.

Hala eviniz için kredi ödüyor ya da tasarruflarınız için yatırım kararları oluyor olabilirsiniz. Her durumda nerelerden tasarruf edebileceğiniz veya nasıl daha iyi yatırım yapabileceğiniz konusunda öğrenmeye açık olun. Kontrolü elden bırakmayın.

Emeklilik fonlarınızı gözden geçirin.

Şu ana kadar ne kadar birikim yapabildiğinizi ve mevcut durumda emeklilik fonunuzun ileride ne kadar olabileceğini hesaplatın. Emeklilik yatırım araçlarınızı değerlendirin ve gerekirse şirketinizi değiştirin. Emeklilikte arzu ettiğiniz hayat standartlarına ulaşabilmek için gerçekçi hesaplamalar yapın ve hala vakit varken birikim planınızı gerekirse tekrar şekillendirin.

50’li yaşlarda...

Borçlarınızı kapatın

Konut kredisi gibi hala devam eden borçlarınız varsa tüm bu borçları kapatmaya yönelik planlarınızı öne alın.

Birikim değerlendirmesi yapın

Bugüne kadar oluşturabildiğiniz birikimlere göz atın. Bundan sonra neler yapabileceğinizi planlayın. Hala çalışıyorken ileride oluşabilecek potansiyel sağlık harcamalarınızı da hesaba katmayı ihmal etmeyin.

Daha az risk alın.

Daha emekliliğinize yıllar olduğunu düşünseniz bile genç yaşlarda risk almak ve olası zararları telafi etmek daha kolaydır. Bu yaşlarda yatırımlarınızı değerlendirirken daha az risk almanızda fayda var. Varlık yönetiminiz sırasında riskli yatırım araçlarının payını azaltmayı düşünebilirsiniz.

Evinize tadilat yaptırın.

Özellikle hayatınızı geçirmeye karar verdiğiniz evinizi ya da varsa değerini artırmak için diğer gayrimenkullerinizi elden geçirmeyi düşürebilirsiniz. Gerekli tamirat, yenileme gibi işleri planlayın ve uygulamaya alın.

Emeklilik gelirinizi değerlendirin.

Bireysel emeklilik için yaş sınırı 56 olduğu için mevcut birikimlerinizle elinize ne kadar aylık geçeceğini hesaplatın. Emeklilik şirketleri arasında karşılaştırma yapmayı ihmal etmeyin.

60’lı yaşlar ve sonrası

Emeklilik maaş alternatiflerini değerlendirin.

Hala çalışıyor olun ya da olmayın dilerseniz artık bireysel emekliliğe yatırdıklarınızın meyvesini toplama zamanı geldi. Üstelik birikime başladığınız emeklilik şirketinden emekli olmak zorunda da değilsiniz. Toplam birikim tutarınızla size en iyi maaş alternatifini sunan şirketi bulmak için karşılaştırmayı ihmal etmeyin.

Yeni bütçe planı yapın

Emekli olmayı düşünmüyor olsanız da artık daha belirgin hale gelen emeklilik gereksinimlerinize göre bütçe planınızı yeniden gözden geçirin. Hala tasarruf yapmaya devam edebilirsiniz. Yakın zamanda emeklilik planlıyorsanız da emeklilik sonrası gelir seviyenize göre yeni bütçenizi planlayın.

Sevdiklerinize zaman ayırın.

Aileniz, dostlarınız ya da hobilerinizle daha çok ilgilenebileceğiniz bir sürece girmiş ya da yaklaşmışken artık vaktinizi sevdiğiniz işlere ya da kişilere ayırabilmenin tadını çıkarmaya başlayın. Daha çok vakit kazanmak için finans ve vergi danışmanlık hizmetlerinden yararlanmayı ya da işlerinizi yavaş yavaş devretmeye başlamayı düşünebilirsiniz.

Hala görmediğiniz yerleri keşfedin

Afrika’da safari mi hayal ediyorsunuz ya da hala Türkiye’de görmediğiniz yerler mi var? Bütçenize uygun tatil ve seyahat seçeneklerini değerlendirin ve harekete geçin.

İyi hissettiren yatırımlar yapın

Size kendinizi daha iyi hissettirecek sebepler bulun. İhtiyacı olanlara maddi ya da manevi destek verin. Onlara ayıracağınız zaman sadece ihtiyacı olanlara değil de size de iyi gelir.

 


betulsungurlu
Betül Sungurlu
126 Yazı
ODTÜ Havacılık Mühendisliği ve Boğaziçi Üniversitesi Executive MBA mezunu. Ar-ge, banka, yatırım ve danışmanlık şirketlerinde 10 yıldan fazla çalıştı.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN