Geçmişten günümüze ramazan gelenekleri

ipekincir

Nerede o eski ramazanlar”, “Ah ah nerede o eski iftar sofraları” cümleleri her ramazan ayında aile büyüklerinin ağzında. Tabii yeni jenerasyon bu çok özlenen “eski ramazanlar”ı göremedi, yaşayamadı. Böyle olunca da büyüklerimizin neye özlem duyduklarını anlamak zor olabiliyor. 

Biz de unutulmaya yüz tutmuş olsa da hala yerine getirilmeye devam edilen bu gelenekleri listeledik. Belki bazıları hoşuna gider ve sen de yerine getirmek istersin.

1. 11 ayın sultanı ramazana hazırlık 

Ramazan'a hazırlık

Evler ayların en güzeli kabul edilen Ramazan ayı için özenle köşe bucak temizlenirdi. İlk sahura kalkacak ev halkı için sahurluk ve iftariyelikler için çarşıya çıkılıp hummalı bir Ramazan mutfak alışverişi yapılırdı. Hurma ve zeytin ne sahur ne iftar sofralarından eksik edilirdi.

2. Hünerli ustaların donattığı mahyalar

Ramazan'a hazırlık

Bugün Ramazan boyunca tüm camilerin minareleri arasına gerilen ve güzel mesajlar ileten mahyalar Osmanlı döneminden bugüne ulaşan geleneklerden. O zamanlar hatlara dizilen yağ kandillerinden oluşan mahyalar büyük bir ustalık gerektiren bir zanaat dalıydı. Üstelik mahyalar her gün yenilenirdi.

3. Sahur vakti sokaklarda şenlik

Toplu iftar etkinliklerine aşinayız fakat her gece sahur vaktinde de birlikte oruca niyetlenen insanların bir araya geldiklerini söylesem? Osmanlı’da özellikle İstanbul’da yaşayanlar için Feshane ve Sultanahmet civarında toplu sahur masaları kurulur, birlik ve beraberlik sahura da taşınırdı. Çocuklar sokaklarda oyunlar oynarken yetişkinler de önce ibadetlerini eder ardından da manilerle ve fasıllarla coşkulu bir ramazan sevinci yaşarlardı.

İpucu: En iyi otel fiyatlarını tek bir yerde görmek, seçeceğin otel hakkında bilgi almak ve saniyeler içinde rezervasyon yapmak için ENUYGUN'da otel araştırmasına başlayabilirsin.

Otel

4. Davulumun ipi kaytan

Davulcu

Teknolojinin ve alarm uyandırma sisteminin olmadığı bir çağ düşünün. Osmanlı dönemindeki oruç tutmaya niyet edenlerin sahur saatlerinde uyanabilmeleri için ramazan davulcuları sokak sokak dolaşır, maniler okurlardı. Ve bu gelenek hala devam ediyor.

5. İftar habercisi ramazan topları

Ramazan topu

Sahur vaktinin habercisi davulcularken iftar vaktinin duyurulması nasıl sağlanıyordu dersen bugün halen geleneksel olarak atılmaya devam edilen Ramazan topları sayesinde. İlk olarak Sultan II. Mahmut tarafından önce Anadolu sonra da Rumeli Hisarı’nda atılan Ramazan topları tam 202 yıldan beri süregeliyor.

6. Dumanı tüten ramazan pideleri

Ramazan pidesi

Osmanlı fırınlarında 1400’lü 1500’lü senelerde yayılmaya başlayan Ramazan pidesi geleneği 500 aşkın senedir hayatta kalmış. Fırından yeni çıkmış, sıcacık pidenin tadını ve kokusunu düşününce şaşırmamak lazım. Ramazan pidesi zamanla o kadar büyük önem kazanmış ki Osmanlı fırınları 11 ayın sultanına 1 ay kala fırınlarını kapatıp Ramazan sofralarına ve hatta bayrama pide yetiştirebilmek için tedarik yaparlarmış.

İpucu: ENUYGUN’da erken alınan biletler için özel fiyatlar bulunuyor. Bir sonraki sene için tatilini ocak ayı sonuna kadar planlarsan uçak biletini çok daha uygun alabileceğini unutma! Seyahatinin ilk adımı olan uçak bileti almak için tıkla.

Uçak Bileti

7. Herkesi bir araya toplayan iftar sofraları

İftar sofrası

Günümüzde de her ne kadar herkes akrabaları, arkadaşları ve yakın çevresiyle iftar sofralarında buluşup davetler verse de aslında bu geleneğin özünde maddi durumu olan ve olmayan tüm halkın aynı iftar sofrasında buluşması yatıyor. Bugünün iftar çadırı uygulamalarına daha yakın bir gelenek diyebiliriz.

8. Ramazan pişisi ve şerbeti 

Ramazan şerbeti

Özellikle kahvaltılarda severek yediğimiz pişiler ramazan ayında iftarda dağıtılır ve yanına da bin bir meyve, çiçek ve ottan yapılan şerbetler ikram edilirdi. 600 yıllık bir lezzet geleneği olan şerbetler bugün de büyük ilgi görüyor.

9. İftar sonrası güllaç ikramı

Güllaç

Osmanlı Saray mutfağının vazgeçilmezi Güllaç özgün bir lezzet. Güllaç yaprakları, buğday nişastası ve yumurta akı ve sudan yapılan Güllacın tarihi 15.yüzyıla dayanıyor. Bu eşsiz lezzeti özellikle iftar sonrası Türk kahvesi eşliğinde komşular birbirlerine ikram ederek paylaşım ve birlik ayı olan Ramazan’ı tatlandırırlardı. Güllaç geleneği günümüzde de devam ediyor.

10. Diş kirası

Ramazan birlik beraberlik ve paylaşım ayı deyip de diş kirasından bahsetmemek olmaz. Hali vakti yerinde aileler görece yoksul ve yardıma muhtaç aileleri evlerine iftara davet eder ve diş kirası adı verilen hediyeler sunarlardı. Görgü ve adap gereği keselere güzelce yerleştirdikleri hediyeleri gösterişsizce ikram etmek önemliydi.

11. Tekne orucu

Küçük çocukların ramazan geleneğine ve İslam dininin en önemli şartlarından oruç ibadetine alışabilmeleri için tekne orucu tutmalarına müsaade edilirdi. Öğle vaktine kadar yarım günlük bir oruçla iradelerini sınayan minikler teşvik olsunlar diye küçük hediyeler vermek de adettendi.

12. İftar sonrası eğlenceleri

İftar eğlencesi

İftardan sonra herkes ramazan şenliklerinin düzenlendiği panayırlarda buluşurdu. Özellikle de çocukların akın ettiği ve tadını çıkardığı şenliklerde minikler için Hacivat-Karaöz gibi gölge ve orta oyunları oynanırdı.

13. Teravih namazı

İftardan sonra yeme içme faslı ve eğlence bitince herkes sahura kadar olan süreyi ibadetle değerlendirir ve genç, yaşlı, büyük, küçük demeden herkes camilere teravih namazına koşar. 

14. Ramazan macunu

Ramazan macunu

Listeyi ramazan panayırlarının en renkli ve tatlı detayıyla sonlandıralım. Özellikle çocuklar Hacivat-Karagöz oyununu izledikten sonra meydanlardaki macunlardan rengarenk macunlarını alır ve sahura kadar sokaklarda oyunlar oynarlardı.

Sen de İstanbul'da nostaljik bir Ramazan yaşayıp birlik ve beraberlik sembolü iftar sofralarında buluşmak istersen planını yapmadan önce İstanbul'un en güzel iftar mekanları yazımıza bakmadan geçme derim.


ipekincir
İpek İncir
319 Yazı
Marmara Üniversitesi Reklam bölümünde yüksek lisans yaptı. Eğitimini tamamlamak için bir süre Londra’ya gitti. Otomotiv, sağlık, turizm sektörü gibi birçok farklı alanda içerik üretti. Şimdi ise Enuygun ekibinin bir parçası olarak seyahat yazıları yazıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN