Geçtiğimiz hafta Zeytinburnu’nda çöken evden sonra konutların yapı sorunlarıyla ilgili tartışmalar yine alevlendi. Çürük raporu olduğu için yıkım kararı çıkartılmış bir ev, deprem bile olmadan 1 dakika içinde çökebiliyor. Eskiden ev satın alırken dolabına kapısına vs. bakılırdı. Evin içinde kullanılan malzemeler bakardık oysa ki binanın nasıl inşa edildiğini, nasıl bir beton kullanıldığını, demirinin kalınlığını bilemezdik. Artık ev satın alırken en çok önem verdiğimiz özellikler ise evin inşaatıyla ilgili kısımlar oluyor. Çünkü içiyle ilgili değişiklik yapabilirsiniz ancak ev sonradan sağlamlaşmaz. Yapılan araştırmalar da ülkemizde çok sayıda çürük bina olduğunu söylüyor. Yeni getirilen bir düzenlemeyle evlerin artık birer karnesi olacak. Yani evin beton kalitesinden, kullanılan demirin cinsine, kalınlığına kadar, evin yapısıyla ilgili tüm bilgilerin olduğu bir karnesi olacak. Buna inşaatın yapım süresindeki fotoğrafları da eklenecek.

İçindekiler

Pilot uygulama başladı

Daha önce Afyon, Karaman ve Düzce’de başlanan pilot uygulamaya bu yılın ilk çeyreğinde ülke genelinde genelinde yaygınlaşacak. Artık her inşaatın demiri, betonu, içinde kullanılan malzemelerin cinsi markasının olacağı bir karnesi olacak. Bu özgeçmiş karnesine bir de inşaatın yapımı sırasındaki resimleri de eklenecek. Ev satın alanların hakları Bu arada yeni inşaatlardan ev alanların da haklarını hatırlatalım. Konut satın alan vatandaşın 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanuna göre yasal hakları var. Buna göre vatandaş aldığı konutta her hangi bir kusur görmesi durumunda, (Kapı pencerelerde hata, su girmesi, dolapların düşmesi, parkenin kabarması vs. gibi durumları kapsayabilir) kusurun müteahhit firma tarafından giderilmesini talep edebilir. İnşaat firmasına bu işin yapılması için 60 gün süre tanınıyor. Aksi halde tüketici yasal haklara başvurabilir.

 

Firmanın en az 5 yıl sorumluluğu var

Kanunlarda ya da sözleşmede daha uzun da belirtilebilir ancak daha uzun şekilde belirtilmediği taktirde müteahhit firmaların yükümlülüğü 5 yıl boyunca bitmiyor. Konutta ayıplı maldan sorumluluk ayıp yani kusur kişi evde oturmaya başladıktan sonra bile çıkmış olsa mülkün tüketiciye teslim tarihinden beş yıl boyuncu sorumludur. İkinci el satışlarda ise müteahhit firmanın sorumluluğu 3 yıldan az olmayacak.

temel


tugbahacibayramoglu
Tuğba Hacıbayramoğlu
1299 Yazı
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik mezunu. Yine Marmara Üniversitesi’nde Radyo Televizyon Sinema bölümünde yüksek lisans yaptı.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN