Ev kirası bütçemizin ne kadarını kapsamalı?

tugbahacibayramoglu

Barınma ihtiyacı ister kira, ister konut kredisi taksiti olsun harcamalarımızın en büyük kalemini oluşturur. Çünkü başınızı sokacağınız bir ev olmadan günlük hayatınızı sürdürmeniz mümkün olmaz. Gezip eğlenme, eğitim, seyahat, tatil gibi harcamalarınızdan kısabilirsiniz ancak barınma ihtiyacı için mutlaka bir gider oluşturmak gerekir. Bu yüzden ayrı bir eve çıkmadan önce mutlaka iyi bir bütçe planlaması yapmalısınız. Bu planlamada eğer kiraya çıkacaksanız ev kirası bütçenizin ne kadarlık bir bölümü kapsamalı? Bu sorunun yanıtını kiranız bütçenizin ya da gelirinizin yüzde 40'ını geçmemeli olarak cevaplayabiliriz. Ancak yüzde 30 en ideal olanıdır.

İçindekiler

2.000 TL gelir olanın kirası 800 TL’yi geçmemeli

Basit bir örnekle açıklarsak örneğin 2.000 TL hane halkı geliri olan bir aile, 600 ya da 800 TL’sini kiraya ayırabilir. Çünkü yaklaşık 150 TL fatura, 200-300 TL mutfak, 150 TL ısınma, 200 TL ulaşım, 150 TL giyim kuşam, 150 TL sosyal faaliyetler vs gibi pek çok kalemde daha harcamanız olacaktır. Bu yüzden 2.000 TL aylık geliri olan bir ailenin kira harcaması olarak 800 TL’yi geçmesini pek önermeyiz çünkü diğer harcamaların da pek çoğu zorunludur, bu yüzden bütçeniz açık verir.

Evin konumu, yol parası, ısı yalıtımı da önemli

Bu yüzden ev kirası bütçemin ne kadarını kapsamalı sorusunun yanıtı yüzde 30-40 aralığında olmalı diye yanıtlayabiliriz. Ancak kiralık olarak tutacağınız ev ulaşım masrafını azaltıyorsa, ısı yalıtımı iyi yapılmış yakıt konusunda sizi zorlamayacak bir evse bu gider kalemlerini düşünerek kira ücretinde bir miktar daha bütçenizi zorlayabilirsiniz. Örneğin yine 2.000 TL geliriniz var ve 600 TL daha uzakta ve daha büyük bir ev ile kirası 800 TL olan işinize yakın ve daha küçük, ısınma sorunu olmayan bir ev arasında gidip geliyorsanız kira giderinizi 800 TL’ye çıkarabilirsiniz. Çünkü yol paranız ve yakıt gideriniz azalacaktır. Ayrıca trafik stresiyle boğuşmayacağınız için de eviniz size daha da keyifli görünecektir.

Taşınma masraflarına dikkat!

Tabi bir de kiralık ev tutarken evin aidat giderini, eski ise çıkabilecek olumsuzlukları da hesaba katmalısınız. Yine yeni kiralanacak bir ev için depozito, emlak komisyonu, taşınma bedeli gibi zorunlu harcamalarınız da olacaktır. Bütçenizi planlarken bunlara da dikkat etmelisiniz. Yine mevcut eşyalarınızın eve uyumlu olup olmamasına da dikkat edin. Aksi taktirde boş yere yeniden masa, koltuk, dolap vs. almak zorunda kalabilirsiniz.


tugbahacibayramoglu
Tuğba Hacıbayramoğlu
1299 Yazı
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik mezunu. Yine Marmara Üniversitesi’nde Radyo Televizyon Sinema bölümünde yüksek lisans yaptı.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN