Parasal endişelerimizden dem vururken, bu konuya bir girizgah yapmıştık. Sizlere faturalarınızla savaşmanın hemen hepimizin bildiği ancak uygulamada kararlı davranamadığı yollarını hatırlatmıştık. Sonrasında ise kışa girerken ev içindeki ev içindeki enerji ve ısı tasarrufu konusunda daha geniş çaplı ve uygulanabilir ipuçları vereceğimizi de belirtmiştik.

Size yıllık önemli bir averaj kazandıracak uygulama önerilerimiz şöyle;

1. Sıcak su için kullandığınız termostatınızı kışın 60 dereceye sabitleyerek kullanabilirsiniz.

2. Camlarınızı ve kapı altlarınızı ısı kaybı olmaması için, basit kaplama malzemeleri ile (hatta kapılar için dekoratif ekstra işlevli malzemeler de var:) kaplayın.

3. Gereksizse söndürün, tasarruflu ampullerden kullanın ve terk ettiğiniz odanın ışığını mutlaka kapayın.

4. Elektirikli aletleri gerekmedikçe, standby'da bırakmayın (laptop, telefonlar). Hatta tv, pc gibi elektirikli aletleri kullanamadığınız sürelerde fişten çekmek önemli bir alışkanlık hem faturanızda etkisini hissedeceksiniz hem sigorta, yangın vs. tehlikelerinde için de önemli bir önlem.

5. Çamaşır makinanızı tam kapasite ile çalıştırın. Tamamı dolmamış olan makinanızı çalıştırmayın. 30 dereceden daha sıcak programları gerekmedikçe tercih etmeyin. Bu konuda güvenilirliğini test etmediğimiz bir söylence de var; çamaşırları gece yıkamak.

6. Su kaynatıcısında yalnızca ihtiyacınız olan kadar su kaynatın.

7. Elektrikli süpürgenin torbası sık sık boşaltın. Bu işlem, süpürgenin emme gücünü yükselteceğinden daha verimli ve daha çabuk temizlemeyi sağlar. Ayrıca yılda en az bir kez motor bölümü açılıp, buradaki toz ve pamukçukların temizlenmek makinanızın ömrünü uzatacaktır.

8. Ütünüzü fişten işiniz bitmeden 10dk. önce çekerseniz, tam randımanlı bir kullanım elde edersiniz.

9. En önemlilerinden biri de bu; akıllı sayaçlar ile puant tarifesinden yararlanarak, elektrik tüketiminin indirimli ücret tarifesi uygulanan zaman dilimlerine kaydırılmasıyla, aynı miktarda tüketilen elektrik için daha az ücret ödeniyor.

10. Evinizdeki beyaz eşyaların enerji tüketim etiketlerini kontrol etmek de faydalı olacaktır. Ürünün ucuzluğunun elektirik faturanızdan çıkmasını istemiyorsanız, evinizdeki beyaz eşyalara dikkat!


mugekanbay
Müge Kanbay
104 Yazı
İçerik editörü. Marmara İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. 6 yıldır internet bazlı projelerde ürün geliştirme-içerik üzerine çalışıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN