Ev alacakların tapuda dikkat etmesi gereken 5 şey

tugbahacibayramoglu

Yılların birikimini yaptınız, hatta kredi de çektiğiniz artık mutlu sona az kaldı. Ancak tapu işlemlerinizde her hangi bir sorun yaşamamak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var.

İçindekiler

1-Tapuda şerh ipotek vs var mı?

Ev satın alırken bakmanız gereken ilk noktalardan biridir evin durumu. Bunu evin tapu fotokopisiyle birlikte tapu dairesinde sorgulayabilirsiniz. Eğer evinizi konut kredisiyle alacaksanız ekspertiz bu sorguya yapar. Ancak krediye başvurmadan önce böyle bir sorgulama yaparsanız, boşuna beklememiş ve boşuna ekspertiz ücreti ödememiş olursunuz. En azında boşu boşuna ekspertiz ücreti ödemezsiniz. Eksper tapunun üzerinde ipotek, şerh vs var mı diye bakar? Varsa krediniz onaylanmaz ama siz ekspertiz ücreti ödemek zorunda kalırsınız bu yüzden satın almak istediğiniz evin tapu fotokopisini isteyip siz sorgulama yapabilirsiniz ya da bir emlak danışmanıyla çalışıyorsanız onlar sizin yerinize bu incelemeyi yapabilir. Bu arada krediyle alınmış ve üzerinde ipotek bulunan ev de satılabilir ancak bu tip satışlarda farklı işlemler yapılır. Konuyla ilgili ayrıntıları Kredi borcu olan ev nasıl satılır başlıklı yazımızdan bulabilirsiniz.

2-Belediye rayiç bedeline dikkat!

Öncelikle evin rayiç bedeli, sizin alım satım masraflarınızı belirler. Geçtiğimiz yıllarda bu rayiç bedelleri düşük gösterilerek alım satım masrafları azaltılıyordu, sonra tapu müdürlükleri çalışma yaptı ve rayiç bedelleri belirledi. Rayiç bedelini düşük gösterenlere de vergi borcu çıkarıldı. Hatta bir arkadaşımın 5 yıl önce sattığı evini düşük gösterdiği için hesaplarına bloke konuldu. Bu yüzden alım satım işlemlerinde en az rayiç bedel ve hatta onun biraz üzerinde satış göstermek en doğrusu olacaktır. Zaten konut kredisi kullanıyorsanız, kullandığınız konut kredisinin üzerinde rayiç bedel göstermeniz gerekir. Maliye bu konuda sorgulama yapıyor. Kesinlikle kullandığınız krediden daha az rayiç bedel göstermeyin. Hatta en garantisi kredinin biraz daha üzerinde rayiç bedel göstermektir. Bazen de örneğin 400.000 TL ‘lir bir ev için 200.000 TL konut kredisi kullanılır ve evin rayiç bedeli 200.000 diye gösterilir. Eğer bu fiyat tam sınırdaysa dikkatli olun, biraz daha yüksek gösteremeye çalışın. Gösterdiğiniz bedele göre tapu masrafları belirlenir.

 

3-Zorunlu Deprem Sigortası (DASK)

Zorunlu deprem sigortası yani DASK’ı bulunmayan evin alım satımı yapılamıyor. Bu yüzden tapu dairesinde sorun yaşamamak için satışa gitmeden önce mutlaka DASK’ınızı yaptırın. Hatta online internet üzerinden de DASK yapabilirsiniz. DASK poliçesini satış işlemi sırasında yanınıza almayı unutmayın.

4-Değer artışı

Gelir Vergisi kanununa göre 2007 yılından önce alınan evlerde 4 yıl, 2007 yılından sonra alınan evlerde ise 5 yıl geçmeden gayrimenkulün satılması halinde, değer artış kazancına bakılır ve vergi tahakkuk ettirilir. Bu yüzden böyle bir durumunuz varsa Gelir Vergisi beyannamesi vermeniz gerektiğini unutmayın. Ya da satış için yılınızın dolmasını bekleyin. Tabi bu durum evin fiyatının arttığı durumlarda geçerli.

5-Ortak tapu

Konut kredisi kullanacak kişi ile konut alacak kişi farklıysa ortak tapu düzenlenebilir. Bu kişiler akraba da olabilir akraba olmayabilir de. Örneğin bir miktar siz peşinat verdiniz ve bir miktar da eşiniz kredi kullandı, o zaman tapuyu ortak yapabilirsiniz. Kredi kullananın tapuya ortak olması şart.


tugbahacibayramoglu
Tuğba Hacıbayramoğlu
1299 Yazı
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik mezunu. Yine Marmara Üniversitesi’nde Radyo Televizyon Sinema bölümünde yüksek lisans yaptı.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN