İnternet yaygınlaşınca kitap, ansiklopedi, konu komşuya sorma devre kapandı. Artık hayatımıza neredeyse internet üzerinden yön veriyor, sorularımızı hep arama motorlarına soruyoruz. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Yetişkin Eğitimi araştırması sonuçlarını yayınladı. Buna göre bilgi için eşe dosta sorma yerine, internete sorma oranı yüzde 54.7’e yükseldi.

Araştırmaya göre 2007’de sorularını internete soranların oranı yüzde 38.1 iken, 2012’de bu oran yüzde 54.7’e yükseldi. Yine aynı araştırmada 2007 yılında yüzde 41.8 sorularını en çok aile, komşu, okul ve iş arkadaşlarına sorarken, 2012’de bu oran yüzde 26,8’e geriledi.

İçindekiler

Sor bakalım Google Amca’ya

Zaten artık bir sorun olduğunda ya da kafamıza bir şey takıldığında “Sor bakalım Google Amca’ya” tabirini çok sık kullanır oluyoruz. Hatta internet kullanan nesil bu anlamda anne, baba ya da anane ve dedelerine deyim yerindeyse hava atıyor. Sağlık testinin sonucundan, ilacın sakıncalarına, hastalık tedavilerine kadar pek çok konuda bir çırpıda nenelerimizin dedelerimizin imdadına yetişiyoruz.

Sağlık sorularında dikkatli olun

Onlar soruyor biz de aynı soruyu bir tıkla internete soruyoruz. Bilgiye ulaşmanın bu kadar kolay olduğu bir çağda zaman zaman hatalı bilgiler de karşımıza çıkmıyor değil. Bu konuda en çok dert yanan mesleklerin başında doktorlar geliyor. Doktorların, tam da size bir şey anlatmaya çalışırken “İnternette baktım şöyleymiş” türünden verdiğiniz yanıtlara sinirlendiklerini belirtelim. Doktorun “Bize boşa mı bunca yıl okuduk, hasta baktım bir dakikada internetten mi ulaşacaksın” şeklinde bir bakışına maruz kalabilirsiniz. Sağlık sorunlarında yorumları dikkatlice okumanızı ve sadece internet bilgileriyle kafanıza göre ilaç kullanmamanızı tavsiye ederim.

İnternete başvurma oranı arttı

TÜİK’in bu araştırmasına göre internete başvurma oranı, söz konusu dönemde bir okul bitirmeyenlerde yüzde 2.2’den 13.3’e, ilkokul mezunlarında yüzde 11.9’dan 20.2’ye çıktı. İlköğretim ve ortaokul mezunlarında yüzde 23.3’ten 41.2’ye, genel lise mezunlarında yüzde 42.9’dan 56.4’e, üniversite mezunlarında da yüzde 61.4’ten 71’e yükseldi.


tugbahacibayramoglu
Tuğba Hacıbayramoğlu
1299 Yazı
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik mezunu. Yine Marmara Üniversitesi’nde Radyo Televizyon Sinema bölümünde yüksek lisans yaptı.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN