Öyle yemekler var ki bazen sadece onları tatmak için bile sokağa çıkmak istiyoruz. Ya da sahile, parka gittiğimizde dayanamayıp alıyoruz. Ülkemizde yüzlerce yıldır sokaklarda satılan, insanların çok sevdiği sayısız lezzet var. Hadi gelin, Türkiye’nin en güzel ve en sevilen sokak lezzetlerine birlikte göz atalım.

Kokoreçkokorec

Bazıları için en sevilen sokak lezzetlerinin başında gelir. Koyunun ince bağırsağından yapılır ve şişe sarılıp ateşte pişirilir. Genelde el arabasının arkasına bir pişirme aparatı takılarak döndürülerek pişirilir ve ekmek arası servis edilir. İsim yapmış, yıllardır aynı sokak köşesinde aynı yerlerde satan satıcılar bile var. Bazı büfelerde yapılsa da genelde sokakta tekerlekli arabalarda yapılıp satılır. Türkiye’nin yanı sıra Yunanistan ve Balkanlarda da sevilen bir lezzettir.

Simitsimit

Sokak lezzetlerinin başında gelir. Çıtır olması, susamı ve yapılışı simidi ekmekten ayırır. Sokaklarda, caddelerde, parklarda bahçelerde her yerde bulmak mümkün. Fırınlarda da satılır ama sokakta küçük el arabalarının içinde satılan simidin lezzeti bir başka oluyor. Simit her şehirde satılsa da lezzetli farklılık gösterebilir. Bazı illerde daha kıtır, daha sert, bazı şehirlerde daha yumuşak olur. Yanında peynir, zeytin ve çayla karın doyurmak isteyenler için en ucuz yemek. Fırından yeni çıkış çıtır çıkır bir İstanbul simidi benim en vazgeçilmez sokak lezzetim. İstanbul boğazına karşı yudumlayacağın çay ve simit keyfi yapmak için İstanbul uçak biletin burada.

Uçak Bileti

Dondurmadondurma

Yaz aylarının en favori yiyeceği. Bol sütle yapıldığı için tatlılar içerisinde en masum olanlardan biri. Hele çocuklar öyle çok seviyor ki… Sıcak yaz günlerinde bir de lezzetli bir dondurmacıysa müşterisi de çok bol oluyor. Türkiye’de çok lezzetli dondurma yapan yerler var. Sokak dondurmacıları arasında en çok kılık kıyafetleriyle dikkat çeken Maraş dondurmacıları yer alır. Onun dışında yıllardır bu işi yapan aile işletmeleri ya da pastaneler de var. Bana sorarsanız Moda Ali Usta, Yeşilköy Roma ve Kahramanmaraş Yaşar Pastanesi, Küçükçekmece Şardan en lezzetli dondurmaları yediğim yerler.

Pamuk şekerpamukseker

Sokak lezzetleri içerisinde en şirin gözüken tatlı. Yapılışını izlemek çok keyifli. Çevirdikçe pembeleşen ve bulut gibi bir görüntü alan pamuk şekerleri çocuklar yaparken izlemeyi de çok seviyor. Yurt genelinde parklarda, sahillerde her yerde pamuk şekerci görürüz. Yaz aylarının bu sevimli tatlı aslında şeker ve mısır şurubu karışımından yapılıyor.

Macunmacun

Rengarenk şekerlerin olduğu bir tepside satılan macun, Osmanlı İmparatorluğu’ndan bu yana çocukların en sevdiği şeylerden biri. Macun satanlar bugün de yöresel kıyafetler giyiyorlar. Ellerinde tepsiyle rengarenk şekerleri çubuklara dolayarak satıyorlar. Özellikle yaz aylarında park bahçe ve sahillerde sık sık karşılaşırız.

Nohutlu pilavnohutlupilav

Özellikle iş yerlerine yakın yerlerde öğle saatlerinde çalışanların karınlarını doyurmak için etrafında sıra olduğu nohut pilav geleneği, çok eskilere dayanır. Nohut pilav yanında ayran satan el arabası birkaç tabure koyar ve öğle saatinde yaptığı günlük ev yapımı bu yemeği satar. Pilavın üzerine nohut hatta bir de tavuk eti de konur.

Midye dolmamidyedolma

Yaz aylarında sahillerin vazgeçilmez yiyeceği midye dolma deyince akla ilk Ege plajları gelir. Midyeler ayıklanıp temizlenir, yıkanır, içerisindekilerin de karıştırıldığı bir iç pilav hazırlanır ve bu midyeler yeniden doldurulur. Yapması bayağı maharet isteyen bir şeydir. Lezzetlidir ve meraklısı çoktur.

Midye tavamidyetava

Midye dolma gibi midyenin tava şeklinde yapılmasının da meraklısı vardır. Buradaki fark midyenin içi boşaltılır küçük çubuklara dizilir ve kızgın yağda pişirilir. İsteyene yanında özel sosuyla servis edilir. İstanbul’da Beyoğlu, Beşiktaş ve Kadıköy’deki midyeciler oldukça meşhur.

Boyozboyoz

İzmir’e özgü bir lezzettir boyoz. İzmir’e yerleşen Seferad Yahudilerinin geleneksel yemeği boyoz zamanla bu şehrin simge lezzeti haline gelmiştir. Mayasız bu hamur yağda bekletilir içerisine bir miktar tuz ve tahin de konur. İzmir’de pastanelerde ya da sokak simitçilerinde bulabilirsin. İzmirliler kahvaltıda yemeği çok sever. Bu lezzeti yerinde tatmak için İzmir uçak bileti alman yeterli.

Balık ekmekbalikekmek1

Deniz kenarı hemen her yerde satılır. Küçük bir tezgah bazen bir kayık veya küçük bir teknede ızgaranın üzerinde balık pişirilir, ekmek arası yapılarak servis edilir. Dışarıda balık yemenin ya da karın doyurmanın en ucuz halidir. İstanbul Eminönü balık ekmekçileri otantik kostümleri ve tekneleriyle turistlerin de en çok gittikleri yerlerdir.

CiğerAdana Ciğeri

Adana’ya özgü bir sokak lezzetinden söz edelim. Beni ilk sabah sabah oraya götürdüklerinde şaşırmıştım. Sabahın erken saatlerinde eski Adana merkezinde, Saat Kulesi’nin orasında bir hareketlenme başlıyor. Burada meşhur ciğerciler var. Kuzu ciğer küçük küçük doğranıp şişlere dizilerek pişiriliyor ve lavaşa sarılarak servis ediliyor. Adana’ya özgü bu ciğerler gerçekten çok lezzetli. Adana’da güzel bir gurme turu yapmak istersen uçak biletin burada.

Kestanekestane

Kış ayların vazgeçilmez sokak lezzetlerinin başında kestane gelir. Küçük bir el arabasında ateşin üzerinde kestaneler pişirilir ve kese kağıtları içerisine konularak satılır. Soğuk kış günlerinde çıtır çıtır pişmiş kestane insanın içini ısıtacak lezzetlerin başında geliyor.

Mısırmısır

Yaz aylarında en çok sevilen lezzetlerin başında da mısır gelir. Sokak satıcıları haşlanmış ya da közlenmiş versiyonuyla mısır satarlar. Parklar, bahçeler sahillerde her yerde mısır satan satıcıları görebiliriz. Büyük bir kazanda haşlanmış mısırlar sıcak sıcak koçanına sarılarak servis edilir. Bazı mısır satıcıları mısırı ateşte közleyerek de satabilir.

KumpirKumpir

Patatesi bambaşka bir lezzete büründüren kumpir diğer sokak lezzetleri kadar çok eski değil. Balkanlarda bilinen bu lezzet 1990’lı yıllarda İstanbul’da satılmaya başlandı ve içerisine birçok mezeler eklenerek farklı bir tada büründü. İstanbul’da özellikle Ortaköy’de sıra sıra dizilmiş kumpirciler çok ünlüdür. Tezgahın arkasında fırında pişirilmiş patateslerin içi oyulur. Tereyağı ve kaşar peyniri karışımı sürülür. Ardından istediğin mezelerden doldurtabilirsin.

Bozaboza

Kış aylarının en ünlü lezzeti boza, Osmanlı İmparatorluğu’ndan bu yana içilen tarihi bir içecek. Arpa, çavdar ya da darıdan yapılır. Biraz katı hafif ekşimtırak bir tadı vardır. Üzerine leblebi konularak ve tarçın serpilerek servis edilir. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği biliniyor. Sokak satıcısının soğuk kış akşamları ‘Boza boza’ diye bağırmasını duyunca içmemek mümkün mü?

Turşutursu

Kış aylarının en çok tercih edilen bir başka sokak lezzeti de turşu. Çocukluğumda hemen her mahallede turşucular olurdu, el arabalarında turşu suyu satılırdı. Şimdilerde azalsa da hala özellikle kış aylarında bulabiliyoruz. Bağışıklık sistemi güçlendiren bağırsak florasına iyi gelen lezzet.

 


tugbahacibayramoglu
Tuğba Hacıbayramoğlu
1299 Yazı
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik mezunu. Yine Marmara Üniversitesi’nde Radyo Televizyon Sinema bölümünde yüksek lisans yaptı.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN