Eğitim döneminde yeni sezon başlıyor. 19 Eylül’de start alacak yeni eğitim-öğretim yılı ile beraber bütçelerde eğitim harcamaları kalemi aktif hale gelmeye başlayacak. Çocuklu aileler için bütçede çok ciddi bir yüke sahip olan eğitim harcamaları kalemi, bu yılda velileri zorlayacak gibi görünüyor. Çünkü yapılan araştırmalara göre eğitim maliyetleri, enflasyon oranlarından daha yüksek oranda artış gösteriyor.

Eğitim-Bir-Sen Stratejik Araştırmalar Merkezi (EBSAM), öğrencilerin okula başlangıç masrafları ile veliye maliyetini araştırdı. Araştırmaya göre, okul öncesi eğitime kayıt olan bir öğrenci için başlangıç masrafı olarak ortalama 295 TL, ilköğretime başlayan bir öğrenci için 490 TL, ortaöğretime başlayan bir öğrenci için ise 605 TL harcama yapılması gerekiyor.

Eğitim harcaması ayda ortalama 600 TL’yi buluyor

Bir öğrenci için, okul öncesi eğitimden ilköğretimin sonuna kadarki eğitimi boyunca sadece okul ihtiyaçları için ortalama 10 bin 181 TL harcama yapılıyor. Söz konusu rakam, ayda ortalama 94 TL olarak veliye yansıyor.

Ortaöğretimdeki eğitimi boyunca bir öğrenci için ortalama 4 bin 920 TL, ayda ise ortalama 103 TL harcama yapılırken, öğrenciye kantin-yemekhane için para ayrıldığında, bu rakam okul öncesi ve ilköğretimde aylık ortalama 198 TL, ortaöğretimde 219 TL'ye çıkıyor. Bu masraflara okul servisi de eklendiğinde, okul öncesi ve ilköğretimde maliyet 198 TL'de 302 TL'ye, ortaöğretimde ise 219 TL'de 319 TL'ye çıkıyor.

Veli, 8. sınıfta Sbs, 11 ve 12. sınıflarda YGS-LYS için çocuğunu dershaneye gönderdiği takdirde ise, maliyetler yine artıyor ve okul öncesi eğitim ile ilköğretimde aylık ortalama 353 TL, ortaöğretimde aylık ortalama 548 TL masraf yüküyle karşı karşıya kalıyor.

Okul öncesi eğitim, ilköğretim ve ortaöğretimin sonuna kadar olan süreçte öğrencinin velisine maliyeti ise, aylık ortalama 97 TL olarak yansıyor. 2010–2011 öğretim dönemi başında hesaplanan rakam 86 TL iken, söz konusu rakam, bu yıl yüzde 12,6 oranında, yani 11 TL'lik bir artış göstererek 97 TL'ye yükseldi.

Bütçenizi, eğitim harcamalarına karşı ayarlayın

Bütçede gider kalemleri belirlerken, gıda harcamaları gibi temel ihtiyaçlar olduğundan bahsetmiştim. Eğitim harcamaları da olmazsa olmaz bir giderdir. Çünkü hiçbir aile, çocuğunun eğitimde geri kalmasını istemez ve elinden gelenin en iyisini, eğitimi için yapmaya razıdır. Bu nedenle eğitim harcamaları ciddi şekilde artış göstermektedir.

Yıllık bazda yapacağınız eğitim harcamalarını bir kalemde toplayarak, bunu aylığıa bölerek bütçenizde yer verin. Buna göre, diğer harcamalarınızı düzenleyebilirsiniz. Aylık bütçe revizyonu yaparak da, bütçenizi kontrol altına alabilirsiniz.


Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN