Adı gibi şirin evleriyle ünlü Şirince, tarihte yolculuğa çıkaran Birgi, yemyeşil doğasıyla baş döndüren Yeşilyurt veya sonsuz huzurun adresi Adatepe... İster 3 günlüğüne isterseniz yerleşmeye gidin. Ege'nin en güzel köylerinden biri tam size göre.

İçindekiler

Kaz Dağları'nın huzurlu komşusu: Adatepe

Çanakkale sınırları içinde bulunan Adatepe, sadece Ege'nin değil, dünyanın en güzel köylerinden biri olarak biliniyor. Bölgede ilk yerleşimler antik çağlara kadar uzanıyor. O dönemlerde ''Gargaros'' olarak bilinen köy Antik Yunan, Roma, Pers, Bizans ve Osmanlı gibi üzerinde hüküm süren farklı uygarlıkların izlerini taşıyor. Köyde dolaşırken hem Türk hem de Rum mimarisine ait eserleri görmek mümkün. Zeytin ve çam ağaçları ile çevrili bu benzersiz köyün sokaklarında turlarken yerel tatları deneyebilir ve geçmişle bugünün hayranlık uyandıran buluşmasına tanık olabilirsiniz. Köye ulaşmak için İstanbul'dan feribotlarla Bandırma'ya kadar gelebilirsiniz. Buradan köye ulaşmak için Balıkesir-Edremit-Küçükkuyu güzergahını izlemeniz yeterli. Ulaşım için bir diğer seçenekse Çanakkale'ye kadar gelip buradan Ezine-Ayvacık-Küçükkuyu yolunu takip etmek. Köyü ziyaret etmek için yılın her dönemi uygun. Ancak ilkbahardan sonbaharın son dönemlerine kadar süre yakın çevreyi rahatlıkla keşfetmek için son derece ideal. Adatepe yakınlarında yer alan Küçükkuyu'da ise konaklama için çok sayıda alternatif bulabilir ve isterseniz Kaz Dağları'na doğru macera dolu bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Adatepe ve çevresinde kalabileceğiniz en uygun otel alternatiflerine göz atmak için acele edin.

Adatepe

Uçak Bileti

Adı gibi şirin: Şirince

Son yıllarda ''kıyametin kopmadığı yer'' olarak da ünlenen Şirince, tepeler üzerine kurulan şirin evleri, zeytin ve sakızdan yapılan türlü lezzetleri ve şaraplarıyla bölgenin vazgeçilmez rotaları arasında. Efes Antik Kenti yakınlarında yer alan Şirince'de günümüzde otele dönüştürülen tarihi Rum evlerinden birinde kalabilir, huzurlu bir köşeye çekilip kitabınızı okuyabilirsiniz. Köyden ayrılmadan önce sakızlı reçel ve damla sakızlı Türk kahvesi almayı unutmayın. Meyveli şarap sevenler için de burası tam bir cennet. Köyde böğürtlen ve karadut gibi çok sayıda meyveden yapılan şarapları tadabilir ve dönüşte yanınızda getirebilirsiniz. Şirince'ye ulaşmak için İzmir'e uçabilir, buradan otobüslerle veya günübirlik turlarla köye gelebilirsiniz. Şirince'nin benzersiz atmosferini yaşamak için İzmir'e en uygun uçuşları hemen karşılaştırın.

Şirince

Terk edilmiş bir hazine: Kayaköy

Osmanlı döneminde Rumların yaşadığı köylerden biri olan Kayaköy, adını ünlü taş evlerinden alıyor. Tamamı sit alanı olarak korunan köye turistik geziler düzenleniyor ve köy özellikle tarihi yerlere meraklı gezginlerin ilgisini çekiyor. Köyde özellikle geceleri gerçekleşen turlar ziyaretçilere bambaşka bir deneyimin kapılarını açıyor. Kayaköy'e ulaşmak için Fethiye Hisarönü yolunu kullanabilirsiniz. Çok sayıda korku filminin de çekildiği bu köyde deniz ve güneş tatiline ara verebilir ve bölgenin tarihi zenginliğine yakından tanık olabilirsiniz.

kaya köyy

Bodrum'un en doğal yanı: Mazıköy

Gökova Körfezi'nde yer alan Mazıköy ise Bodrum'un kalabalık plajlarından ve hareketli gece hayatından uzaklaşmak isteyenler için harika bir alternatif. Köyün baş döndüren koyları mavi ve yeşilin her tonunu görebileceğiniz bir denize açılıyor. Aynı zamanda ünlü Milas halısının üretim yerlerinden biri olan Mazı'da lezzeti ile uzun süre aklınızdan çıkmayacak zeytin ve zeytinyağlarının yanında bölgeye has balların da tadına bakabilirsiniz. Geçmişte korsan saldırılarından korunmak amacıyla sahilden görünmeyecek şekilde inşa edilen tarihi evler kıyının biraz gerisinde kalıyor. Denizden teknelerle de kıyıya yanaşabileceğiniz köyün serin sularına dalmadan buradan ayrılmayın. Köye ulaşmak için ilk durak noktası olan Bodrum'a en uygun seferlere hemen göz atın

Mazıkköy

Beyliklerin izinde: Birgi

İzmir’in Ödemiş ilçesi yakınlarında yer alan Birgi, tarihte Aydınoğlu Beyliği’ne başkentlik yapmış bir yer. Beylikler ve sonrasında Osmanlı döneminden kalan yapılar arasında en ünlülerden biri şüphesiz Çakıroğlu Konağı. Birgi’nin sembol yapılarından olan bu konak aynı zamanda ülkemizin en güzel ahşap yapılarından biri olarak üne sahip. Birgi’de görülmesi gereken yerlerden biri de 1312 yılında inşa edilerek günümüze dek ulaşan ve Ulu Camii adıyla da bilinen Aydınoğlu Mehmet Bey Camii. Köyde dolaşırken karşınıza çıkacak eski Birgi evlerinin her biri dikkate değer. Üstelik bu evlerden biri ziyaretçilere açık. Birgi’ye kadar gelmişken yörenin en ünlü tarihi yapılarından Derviş Ağa Medresesi ve Derviş Ağa Konağı’nı da mutlaka görün. İzmir’in merkezine yaklaşık 140 kilometre uzaklıktaki bu harika yere ulaşmak için şehir merkezinden minibüslere binebilir veya trenle Ödemiş’e gelerek buradan kısa süren bir taksi yolculuğunun sonunda Birgi’ye ulaşabilirsiniz. Yöreye has geleneksel hediyelik eşyalar da alabileceğiniz Birgi’de tarihte yolculuğa çıkmak isterseniz restore edilen ve butik otel olarak kullanılan evlerden birinde konaklayabilirsiniz.

Birgi

Sakin ve yeşil: Akyaka

Muğla’nın Ula ilçesine bağlı Akyaka, Azmak Çayı’nın kıyısına kurulmuş bir cennet gibi adeta. Yemyeşil bir doğanın içinde huzur dolu köy hayatını yaşayabileceğiniz Akyaka’da sıcaktan bunalırsanız kendinizi Ege’nin serin sularına bırakabilirsiniz. Son yıllarda dünyada önemli bir trend haline gelen sakin şehir hareketine katılan yerleşim yerlerinden biri olan Akyaka’da Muğla’nın geleneksel iki katlı ve bacalı evleri görülmeye değer. Köyde taze süt, yumurta ve bal gibi leziz geleneksel ürünlerse tadına mutlaka bakılması gerekenler arasında. Akyaka’da şehrin karmaşasını geride bırakıp dinlendikten sonra çevrede bulunan antik kalıntıları keşfe çıkmak da seçenekler arasında.

Akkaya

Filmlerin başkahramanı: Bozüyük

Muğla’nın son yıllarda ünü gitgide artan köylerinden biri de Bozüyük. Bunun belki en önemli nedeni köyün Dondurmam Gaymak, Baba Ocağı ve Güzel Köylü gibi birçok dizi ve filmin çekimlerine ev sahipliği yapması. Osmanlı’dan günümüze önemli bir yerleşim yeri olan köyün meydanında bulunan neredeyse 1000 yıllık çınar ağacı köy tarihinin ne kadar eskilere gittiği konusunda ipuçları veriyor. Burası Bodrum tatiline farklı bir mola vermek isteyenler için de ideal. Bodrum’dan aracınızla Milas-Yatağan yolunu takip ederek yaklaşık 1 saat 15 dakika içinde Bozüyük’te olabilirsiniz. Gelirken fotoğraf makinenizi de mutlaka yanınıza alın. Çünkü çevrede gezinirken bol bol kullanmak isteyeceksiniz. Bozüyük ve çevresinde yer alan doğal güzellikleri keşfederken acıkırsanız yörenin sakinleri tarafından hazırlanan leziz gözlemelerin ve buz gibi ayranların tadına mutlaka bakın. Bozüyük'e ulaşmak için Bodrum'a veya Dalaman'a en uygun seferleri karşılaştırın.

Bozüyük

 


tugbahacibayramoglu
Tuğba Hacıbayramoğlu
1299 Yazı
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik mezunu. Yine Marmara Üniversitesi’nde Radyo Televizyon Sinema bölümünde yüksek lisans yaptı.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN