Çıtır çıtır katmeri, birbirinden lezzetli kebapları ve içi fıstıkla dolu incecik açılmış baklavasıyla Türkiye'nin gurme başkentlerinden Gaziantep'in lezzetlerini UNESCO da onayladı. ''Yaratıcı Şehirler Ağına'' gastronomi dalında dahil edilen Gaziantep'e doğru iştah açan bir yolculuğa hazır mısınız?

Öyle bir şehir düşünün ki her köşesinde, her bir taşında binlerce yıl öncesine dayanan zengin geçmişinin ve geleneklerinin izini taşısın. Yine öyle bir şehir düşünün ki geçmişten gelen geleneklerini mutfağıyla birleştirmeyi başararak sadece tüm Türkiye'de değil, dünyada da hayranlık uyandıran lezzetlerin başkenti haline gelsin. Gaziantep işte tam da böyle bir yer. Gelin, bu güzel şehri ve en az kendisi kadar ünlü lezzetlerini birlikte keşfedelim.

İçindekiler

Katmerle başlayan sabahların şehri

Yeni bir güne nasıl başlarsanız öyle devam eder derler. Bu nedenle midir bilinmez ama Gaziantep'te günler her zaman tatlı başlıyor ve yine öyle sona eriyor. Şehirde her bir öğünün ayrı bir önemi var. Günün ilk öğünü kahvaltılar ise tam bir şölen havasında geçiyor. Birbirinden lezzetli peynirler, şehir ve çevresinde yetişen meyvelerden yapılan reçeller, taze domates, salatalıkla ve yanında çayla servis ediliyor. En sonunda ise çıtırdayan incecik hamurun içine doldurulan kaymak ve fıstığıyla karşı konulmaz bir hale gelen katmer masada yerini alıyor. Eğer siz de yakın zamanda şehri ziyaret etmeyi planlıyorsanız, katmerlerin porsiyonlarının da alışık olduklarımızdan büyük olduğunu söylemekte yarar var. 2-3 kişiye bir porsiyon fazlasıyla yeterli oluyor. Kentte kahvaltı yapmak için sayısız alternatif ziyaretçilerini bekliyor. Ancak bunlar arasında tarihi atmosferi ve en az kendisi kadar ünü yayılmış tatlarıyla Beyaz Han'ın ayrı bir yeri var. Yolculuk planlarına şimdiden başladıysanız, Gaziantep uçak biletlerini karşılaştırın.

Katmer

Uçak Bileti

Kentin lezzet fabrikası İmam Çağdaş

Gaziantep ve lezzet kelimeleri aynı cümle içinde geçtiğinde İmam Çağdaş'ın adını duymamak oldukça güç. Kentin en eski mekanlarından olan bu yer neredeyse günün her saati lezzetli yemek ve tatlıların müdavimleri ile dolup taşıyor. Burada yeniyseniz, fındık lahmacunla başlayıp Ali Nazik kebabıyla devam edebilirsiniz. İsterseniz hepsinden biraz tatmak için ortaya karışık da söyleyebilirsiniz. Yemeğin yanında ise mutlaka ayran için. Bakır kaplarda servis edilen ayranın lezzeti en az sunumu kadar güzel. Tatlı konusunda da ünü dünyaya yayılan İmam Çağdaş, baklava denildiğinde ilk akla gelen yerlerden birisi. Özellikle incecik hamuru ve içi kat kat Antep fıstığıyla doldurulmuş baklava bağımlılık yaratıyor. Hatta buranın baklavası o kadar ünlenmiş ki İstanbul'daki bazı restoranlara baklava gönderiyorlar. Şehirde kebap ve baklavanın dışında da tadına bakılacak o kadar çok şey var ki...

İmam Çağdaş

Küşlemenin en iyisi burada

Etin en özel parçalarından biri olan küşleme de çok seviliyor. Eğer Gaziantep'te 2 veya 3 gününüz varsa, birinci gün kebapları denedikten sonra küşlemeye geçin, pişman olmayacaksınız. Şehirde küşleme yapan çok yer var. Ancak bunlar arasından iyi bir öneri isterseniz, yıllardır bölgede hizmet veren Küşlemeci Hüseyin'in kapısını mutlaka çalın. Hatta, sadece burada küşleme yemek için bile Gaziantep'e kadar gelebilirsiniz. Yanında çeşit çeşit salatalar ve küşlemesi gibi meşhur ayranıyla unutamayacağınız bir deneyim olacak. Sabah saatlerinde ise yöresel lezzetlerle hazırlanan serpme kahvaltısını deneyebilirsiniz.

Küşleme

 

Zamanda yolculuk için Tahmis Kahvesi

Gaziantep sadece muhteşem lezzetlerin değil, aynı zamanda keyif ve eğlencenin de şehri. Yemekten sonra keyifle kahve içip müzik dinleyebileceğiniz ve sohbet edebileceğiniz yerlerin başında ise Tahmis Kahvesi geliyor. Kentin geleneklerine bağlı duruşunu çok iyi yansıtan Tahmis Kahvesi'nde saz ekibi tüm mekanı dolaşarak türküler söylüyor, ortamı hareketlendiriyor. Buranın en ünlü lezzeti ise Menengiç Kahvesi. Tamamen geleneksel yöntemlerle hazırlanan kahve birbirinden lezzetli kebapların ve baklavaların üzerine tam anlamıyla son noktayı koyuyor.

Tahmis kahvesi

Her taşında tarih var

Gaziantep sadece benzersiz lezzetlerden ibaret değil. Şehirde gezilip görülecek çok sayıda tarihi kalıntı ve yer de var. Bunların başında ise Romalılar tarafından gözlem kulesi olarak kullanıldığı bilinen ve şehri tepeden seyredebileceğiniz Gaziantep Kalesi geliyor. Daha sonra da tarihi Bakırcılar Çarşısı. Bu çarşı geçmişten günümüze kentte ticaretin kalbinin attığı bir yer. Üstelik sadece bakırdan yapılmış eşyalar değil, kente özgü hediyelikleri de burada bulabilirsiniz. Çarşıda gezip dolaştıktan sonra yine çarşı içinde bulunan Güllüoğlu'nda bir baklava molası verebilirsiniz. Şehirde çok sayıda Güllüoğlu var. Ancak burası aralarında en çok rağbet göreni ve bu ilginin nedenini baklavaların tadına baktığınızda anlıyorsunuz. Kentte mutlaka görülmesi gereken yerlerden birisi de göz alıcı mimarisi ve çini işlemeleriyle hayranlık uyandıran Boyacı Camii. Caminin diğer öne çıkan özelliklerinden birisi de ray sistemiyle açılıp kapanan mimberi. Bu mimber Cuma günleri açılıyor ve sonrasında tekrardan kapanarak yerine yerleştiriliyor. Kentte görülmesi gereken diğer harika yerler için Gaziantep'te gezilecek yerler galerimizde görebilirsiniz..

Bakırcılar Çarşısı

Beyranı denemeden dönmeyin

Gaziantep'e gelip de beyranı denememek olmaz. Beyran kuzu eti, prinç, salça ve pul biberle hazırlanan çok özel bir lezzet. Genellikle sabah saatlerinde içiliyor. Eğer acıya çok alışık değilseniz, pul biberi fazla tutmamanızda yarar var. Şehirde beyran yemek adeta bir ritüel gibi. Hatta bazıları içine ilave etmek için lokantalara gelirken kendi pul biberlerini bile getiriyor.

Beyran

Unutulmaz bir son için meyan şerbeti

Şehrin bir diğer ünlü lezzeti ise meyan şerbeti. Genellikle sokak satıcıları tarafından sunulan bu şerbetin ilk içenler için zorlayıcı olabilecek bir tadı var. Kendine has tadını deneyenler ya çok seviyor ya da bir daha içmek istemiyor. Özellikle sindirim rahatsızlıklarına iyi gelen meyan şerbeti de zamanla şehrin geleneksel tatlarından biri haline gelmiş. Şerbetin tek seferde ve soğuk olarak içilmesi tavsiye ediliyor. Gaziantep'i hakkını vererek gezmek için en azından 3 gün ayırmalısınız. Peki nerede kalacağız derseniz, kentte her zevke ve bütçeye uygun oteller var. Tüm bu lezzetler ve daha fazlası için ise Gaziantep'te ne yenir ne içilir galerimize göz atabilirsiniz.

Meyan Şerbeti


muratekinay
Murat Ekinay
455 Yazı
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Üniversite eğitimine devam ederken ulusal gazete ve dergilerde yazılar yazdı. Türkiye'nin önde gelen markaları için içerik stratejisi geliştirerek dijital iletişim çalışmalarını yönetti.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN